Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Közben továbbra elvarázsoltam magam a ledekkel.
A mellékelt kapcsolásban mi a különbség? (leszámítva, hogy kevesebb ellenállás kell) U és I hogyan változik?
Az A jó a B nem. Ennyi.
Ok.
Közben ezt találtam: Idézet: „Avoid connecting LEDs in parallel! Do not connect LEDs in parallel! Connecting several LEDs in parallel with just one resistor shared between them is generally not a good idea. If the LEDs require slightly different voltages only the lowest voltage LED will light and it may be destroyed by the larger current flowing through it. Although identical LEDs can be successfully connected in parallel with one resistor this rarely offers any useful benefit because resistors are very cheap and the current used is the same as connecting the LEDs individually. If LEDs are in parallel each one should have its own resistor.” Ezek szerint ezt nem tudom egyszerűsíteni? Az (A) kapcsolásból lenne párhuzamosan 5db. Ez csak itt 20db ellenállás. Ezt szeretném egyszerűsíteni.
De tudod csak arra kell vigyázni, hogy egyforma LED-ek legyenek bekötve.
Csak ez így nem igazán kielégítő megoldás, mert a LED-eknek van szórásuk. (A karakterisztikájuk piciben ugyan, de eltér.)
blackdog: Én azt ajánlom, hogy növeld a tápfeszt és több LED-et tegyél sorba ha kevesebb ellenállást akarsz. Bár nem értem miért olyan nagy dolog 25 ellenállás 75 LED-nél.)
Az ember ahol tud spórol. Vagy legalábbis szeretne spórolni.
Pont az lenne a lényeg, hogy elemről működjön a dolog ne kelljen transzformátor+egyenirányító+stab Ic stb...
Csak állandóan venni az elemeket bele... Mekkora spórolás!
A B verzió is járható út, megfelelő méretezéssel. Sőt megfelelő, 1.5V-os LED-ekkel még ellenállás sem kel, hisz hat darabot sorba kötve 0 ohm lenne az értéke.
Igen ezt is kérdezni szerettem volna, hogy egy 9V elem meddig bírja?
Itt elvileg csak 1 ledkapcsolat emészt fel 80 mA és még nem adtam hozzá a vezérlést. Idézet: Ez igaz, és a további okfejtésed is. De a diódák párhuzamos kötésének mi az értelme? Hacsak nem az, hogy növeljük a terhelhetőséget. Amúgy a LED-eket magába csak azért nem kötjük párhuzamosan, mert nagy lenne az áramerősség az üzemi fesz pedig pici. Egy darab (kontroll) LED-nél természetesen számolnunk kell egy előtét ellenállást. A LED-füzérek esetében is számolunk, hisz ott sem mindig épp annyi LED van, hogy a nyitófeszük egyezik a tápfesszel. Viszont, ha már elértük a tápfesz értékét, akkor már nincs mit betenni. 0 ohm. Az ilyen füzéreket miért ne köthetnénk párhuzamosan? Mást úgysem tudunk csinálni. „Kár, hogy egyforma diódák csak papíron és szimulátorban vannak.”
Mindegy, hogy meddig bírja. Egy dugasztáp 1000-1500Ft újonnan a boltokban, de akár ingyen is szerezhetsz, vagy pár száz forintokért a börzéken. Ennyiért még egy darab 9V-os elemet sem kapsz. Szóval, akkor mi éri meg jobban?
Az izzólámpa fénykibocsátó ellenállás, sőt, nagyon szerencsésen PTK.
Üzemeltethető egyen- és váltóáramról, feszültség- és áramgenerátorról, párhuzamosan kapcsolható. A LED is fényt ad ki, és ugyanúgy két lába van. Ezért gondolják sokan ( lásd LED-izzó kifejezés ), hogy ugyanúgy használhatják. Pedig a LED csak egyenáramú áramgenerátorról üzemeltethető és nem köthető párhuzamosan. Az előtétellenállás növeli a feszültséggenerátor belső ellenállását ( nem lesz tisztán áramgenerátor, de ). Persze szeggel is patkolnak biztosítót...
Hogy a gyerekem ne játszon a 230V-al, de élvezhesse a látvány amit a "kütyü" biztosít.
Természetesen, ha ez gyerekjáték lesz, akkor jogos, az óvintézkedésed. (Ezt nem tudtam eddig.) Persze ettől függetlenül vannak olyan "gyerekjátékok" amik nem oldhatók meg kizárólagosan elemes táplálással, de az már más kérdés.
Szóval, ha egy kütyű 100mA-t eszik, akkor egy 1000nAh aksiról (azért aksi, mert itt tudunk értéket) elméletben 10 órát üzemelhet. Én is pár havonta töltögetem az akkukat a játékokban. Nem gyerekjáték inkább karácsonyi látvány elem. De a gyerekek szeretik babrálni a látványos cuccokat. :yes: Az akkun már sokat gondolkodtam. Megnézem mibe kerülnek.
Van valami módszer arra,hogy a frekvenciát tudjam egyszerű,erre képtelen multiméterrel mérni?
(pl.:egy olyan kapcsolás ami a frekvenciát feszültséggé alakítja vagy hasonló)
F=>U konverterek: Bővebben: Link
Nagyon szépen köszönöm!
Hali olyan kérdésem lenne hogy meg akarom erősíteni a gyári hangszórómat. ugy szerintetek sikerülne ha a tekercset kicserélném benne erősebbre? válaszaitokat előre is köszi
Ha a tekercset vastagab huzalból tekered akkor nem fér el a légrésben. Ha a légrést is megnöveled (pl. kiesztergáltatod) akkor kissebb lessz a mágneses térerősség a légrésben ami összességében még gyengit a hangszórón. Szerintem úgy jó ahogy van.
Üdv. :integet2:
Hogy tudom megnézni csak azokat a válaszokat, amik a felvetett kérdésemre érkeznek csak... Nem akarom végig olvasgatni az utánam írók 50-500 hozzászólását, amik nem érdekelnek és csak cseszem az időt velük... Ezért kérdem csak, mert így nem látom, ha jött válasz a részemre... Az "Értesítések" gomb az csak a topikot hozza be. Válaszokat köszönöm. :smoke:
Hali!
Böngészőben Ctrl+F beírod,hogy:" válasza R2-D2 hozzászólására". Máté.
hali megértettem köszi a válaszodat. de hogy lehetne erősíteni rajt? nem tudod véletlenül?
Egy gyors kérdés...
Ha forrasztás után gyanta marad a nyákon, az milyen problémákat okozhat? Köszönöm!
Egy gyors válasz:Semmi problémát nem okoz,sőt,nem engedi oxidálódni a rézfóliát.
Máté.
Erre azért mérget ne vegyél ! Attól függ milyen áramkör működik azon a nyákon, mert lehet olyan, amit nagyon is zavar az a gyanta! Bár az esetek többségében valóban nem okoz semmilyen gondot.
Kitérő választ adva: Ha azt akarod, hogy szép legyen a panel, és ne legyen tele gyantafoltokkal, akkor aromás hígítóval lemosod a gyantát, majd lakkozod a panelt.
Adjon Isten!
Tud valaki olyan Ic-t a 7812 helyett ami 40V-ból csinál 12V-ot?
Sziasztok!
Nem tudom hol tegyem fel a kérdésem, ezért most ide írtam, ha jobb helyet tudtok örömmel veszem. Segítségre lenne szükségem! Van egy Genius 3000A-m és azt hiszem tönkrement a baloldali kimenet (tehát az erősítő részénél a kimenet). Talán zárlatos lett vagy a fene tudja, de folyamatos elég erős lüktető búgást hallat akkor is ha teljesen leveszem a hangerőt, és akkor is, ha nem megy rajt semmi. Mi lehet a probléma? Veszprémben van valaki aki bele tudna kukkantani? köszi a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |