Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Ránézésre egyik sem púpos, de majd egyszer rászánom magam a cserére akkor.
Sziasztok!
Szert tettem egy Delta DPS-250gb-4 tripusú tápra.Ránézésre nincs gond vele értem ez alatt hogy nincs púpos kondi,beégett NYÁK,felrobbant alkatrész.A baj csak az hogy nem indul.A készenléti 5V helyett közel 12V.(11,53)Rajzot csak dps 260-2a hoz találtam de meg sem közelíti a 250-est.A DNA1002d feszültség ellenőrzőhöz szintén nincs semmi. Jó kis tápnak tűnik kár lenne kidobni. Minden ötletet szívesen veszek ami építő jellegű.Addig is kutakodom tovább.
Hali!
Tudod csak akkor szoktam le írni a javítás menetét ha valaki megkérdezi.Mivel ezen az oldalon senki nem reagált így én sem.Viszont egy másik szintén táppal foglalkozó oldalon megtalálod. (ATX táp problémák) ![]()
Üdv. Mindenkinek!!! Lenne egy olyan kérdésem hogy az normális ha számítógép tápom 12,22V és 11,55V között ingadozik!? 450W tápegység gép konfiguráció pedig egy! ASrock-os 478 foglalatú alaplap intel pentium 3,0Ghz processzor 2x 512 MB ram 400as egy geforce 6600 256mb video kártya! kettő optikai meg hajtó és egy 320gb sata merevlemez! Segítséget előre is köszi!
![]()
Szia!
Ha különböző terhelések miatt változik akkor normális.(11,4-12,6 )Amennyiben terhelés nélkül, úgy értem csak jár a gép, és úgy "ugrál" akkor én megnézném a táp illetve a lap kondijat nincs e valamelyik halódóban
A fentebb írt Blue Storm 2 500w javítva! 1 Db kondit kellett cserélni, mégpedig a 400v-ost, és már megy is.
Igen különböző terhelésnél! Gondolom hogy alacsony neki 450W táp? Hogy terhelésnél így ingadozik? vagy ez természetes?
Ha ezzel jelentős melegedés is együtt jár akkor igen.Az is lehet hogy a tápod belseje már nagyon poros. Egyébként szerintem rendben van ,de egy takarítás és szemrevételezés soha sem árt és a baj is megelőzhető.
Ha nem minőségi tápegységet használsz, és komolyabb konfigot visz, akkor lehet neki kicsi a táp, mivel a teljesítményének kis részét képes leadni. Példa: 500w-os noname táp a terhelhetőségének a maximumán járt, majd lecseréltem egy márkás 350w-os tápra és kjényelmesen vitte a gépet.
Sajnos ez tény ! A képlet hozzá :No name táp, Max teljesítmény /2=Talán jó lesz
![]() Egyébként ha valaki ismeri a Delta tápokat egy rövid véleményt írhatna.
Szasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Van itthon egy lassan 5-6éves felsőkategóriás tápom, ami már hihetetlenül sokat kibírt. 2ventillátoros 420W-os ATX2-es táp, automata, medium, high teljesítmény kapcsolóval a hátlapján. Egy ultrapower tápról van szó. Viszont egy olyan probléma jött elő, hogy ha üresen indítom, akkor megy, de ha rácsatlakoztatok egy hardware-t akkor csippan egyet és kikapcsol. Ma nyitottam ki, nem akarom kidobni mert nagyon állat, és ránézésre egy kondi már el van durranva. Elég lesz csak azt cserélnem vagy, másnak is baja lehet?
Fenét, a géped alig eszik 100W-ot. De a táp típusa, kora érdekes ilyenkor, amúgy az ingadozás kissé nagy, ATX szabványon éppen karcosan megáll, de szkóp alatt gyanítom, sokkal rondább...
Dehogy felső kategóriás az. Átlagos 350W-os bél, de érdemes megkondizni. Minden kondit cserélsz a szekunder oldalon, ami nagyobb 22µF-nál. A primeren meg az összeset, jó eséllyel a két nagyot is. A bordán lévő alkatrészek forraszait átnézed, javítod.
Jók. Elég rövid lesz?
![]()
Ami a tápra rá van írva, azt kell leadnia. Nem kis részét, meg perkettőt, hanem pont annyit. A gagyi kínai dömpingtípusoknál meg jó, ha a harmadát tudja annak, ami rá van írva. Múltkor gyári Intel házból került elő egy A-power nevű sz.r, amiben a 12V 16A-re volt hazudva, két, 5A-es dióda támasztja az ágat (tehát szumma 5A a terhelhetőség, hiszen adott időben csak egy vezet), panel barna alattuk, a gépden egy két magos Pentium D dolgozik, aminek a TDP kerete 60W körül van.. Ez ilyen.
Hát bontottam már párat, és eléggé eltér az eddigiektől de mind. Hát majd valamelyik nap bevándorlok a boltocskába és megveszem, mert ilyen 3300µF-os kondi nincs itthon a fiókocskámban sajna.
![]()
"Hát bontottam már párat"
Alighanem én is ![]()
Itt meg hülyeséget írok, 3A-es diódák és persze 6A a szumma, mivel átlagosan 3A diódánként (fejenként átlag 6A 50% időben).
A két 5A-es dióda elbír 10A-t, de 16-ot biztosan nem, főleg tartósan. Viszont az 5A-esek már "jobb" tápokban szoktak lenni, inkább divat a 2db 3A-es...
Naja, erről beszéltem. Az ilyen tápokra szoktak 13-16A terhelhetőséget írni a 12V-os ágra. Ami egyébként diódacsere után még meg is tud lenni.
Nekem ebbe csak annyi volt a furi, meg több, hogy 5 trafó van benne amiből az egyiket már a "fedélre" csavarozták, hogy beférjen. Mondjuk a panelen ahol kezdődik a formálás
![]() ![]()
A csavarozott nem trafó, hanem tekercs. Passzív PFC. Ehelyett manapság aktív van, gyűrűvasmagon, kisebb méretben, a panelen. A három középtáji trafó közül az egyik a szekunder oldali vezérlés kimenetét csatolja a primer eszközökre, ósdi megoldás, ma már nem használják, primer a vezérlés. Van még beültetve egy zavarszűrő tekercs, ez szintén nem trafó. A zsúfolt panel egyúttal azt is jelenti, hogy a szellőzése elég nehezen megoldható, manapság magasabb az üzemi frekvencia, amihez kisebb trafó, kisebb kondik kellenek és sok alkatrész SMD, ezért korszerű tápokban nem jellemző a nagy zsúfoltság.
Ez egy TL494-re/KA7500-ra épülő, régi, nem túl jó hatásfokú és gagyi elkókkal szerelt tápegység. Bár az összeszerelés, méretezés viszonylag tisztességes, ez egy erősen közepes táp, a zömmel Fujhyyu/DON kondik alkalmazása meg garantálja a teljes kondipark cseréjét idővel.
Hali!
Ismét összeraktam a Zalmant.Igen érdekes dolgot produkál.Minden fesz rendben,türés határon belül,de a PC nem indul.Az az indul, de csak a venti és a merevlemez.Úgy fest hogy a proci nem megy. Valószínűleg még is rossz ez egyik kondi de legalább most már tudom (sejtem)melyik. 10V 6800ľF csak sajnos speciális hosszú kivitel. 3 db van belőle a tápban.2db az 5volton és egy a 3,3volton plusz egy 4700assal megtoldva. Kapni nem hiszem hogy lehet.Megint vissza tettem a régi tápot.Az a kérdésem mennyivel lehet kisebb kapacitásúakat beletenni.? Ez volt az eredeti kérdés egy hasonló topikban, de változott a helyzet.Tehát minden fesz rendben csak a Power Good nem megy azaz nincs rajta meg az 5 volt.De ha minden érték jó akkor miért nincs engedély?
Sajnos ez sem jött be.Egy Wt 7510-es védelmi áramkör már a tápot sem kapja meg legalább is nem eleget (11,5V) Az 5Voltos bemeneten 4,9Volt a 3,3,ason, (és szerintem itt a gáz) nincs csak 3,15 volt van.A primer oldalon minden kondit cseréltem kivéve a nagy puffert. Most megint kiszedtem a szekunder oldali kondikat és cserélgetem mert lehet hogy mégsem azok a hibásak. Vélemény?
Sziasztok! Van egy 400W-os ATX sz.g.tápom.Az a problémája hogy rádugom a táp teszterre és egy led ég egy +5V-os ág. Aztán hagyom felmelegedni kikapcsolom a főkapcsolót aztán vissza és utána megy minden jól. Mi lehet a baja?
Kicsit pontosabban kellene megfogalmazni a kérdést. Pl. azt jó lenne tudni, hogy az az egy LED melyik ágon világít. Ha az 5VSB, akkor elvileg rendben is van. De a "világít" nem egzakt mérés, feszültségértékeket kellene írnod, hogy mit mérsz a különböző tápágakon!
Ezzel teszteltem a tápot.Link és itt csak az 5VSB égett.Mert ha erre rádugom akkor egyből el kéne neki indulni.De még a venti se indul el.Várok egy kevés időt, kinyomom a táp hátulján lévő főkapcsolot utána vissza és utána mindegyik fesz jó.
Amíg nem mérsz, csak a LED-eket látod, addig semmi biztosat nem lehet mondani. Nagyon valószínű, hogy a tápegységed készenléti része haldoklik, és azért nem tud normálisan elindulni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |