Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
ja a legfontosabb, adat az autó 1985 ös tehát semmi computer
Értem, úgy már más. Akkor nem szóltam.
![]()
Sziasztok.
Az járható út, hogy az 555 IC (Q) kimenetét nem egyből a vezérelendő alkatrészre kötöm (tranzisztor) hanem a kettő közé beteszek egy 4081 AND kaput? Elgondolás: A tranzisztor csak akkor kapná meg az 555 kimenetét, ha egy másik elem is H szintet ad az AND kapunak. Így elvileg csak akkor nyit a tranzisztor, ha 555 H szinten van és a másik vezérlő jel is H szinten van.
üdv,
elég primitív kérdés, remélem itt feltehetem. van vagy 4 eszhözöm ami rendelkezik stereo hang kimenettel, de csak 1 bemenete van az erősítőmnek és a TVmnek. Folyton át kell dugaszolnom, ha másik eszköz hangját akarom kihangosítani. Szeretném közösíteni a line out kimeneteket, de úgy, hogy egymás kimenő árama ne károsítsa a berendezéseket. (Olyan olcsó kapcsolóról pedig nem tudok ami tudna sok lábat kapcsolni párhuzamosan.) Elég-e ha egy-egy diódát bekötök minden hangkimenethez sorban? Az eszközök igen drágák, ezért semmi képpen nem szeretném ha egymást tönkretennék a közösített hangkimenet miatt. Tudom, a hang nem teljesen egyenáram, de a polaritása fix, ezért gondolom a diódák megvédhetnék a visszaáramtól a készülékeket.
Ilyen célra vannak a keverők. (A dióda egyennél megvédené, ha jó polaritással lenne bekötve, csakhogy itt nem egyen fesz. van, hanem váltakozó. Vagyis a dióda nem jöhet szóba.) Ha csak 2 eszközt akarsz összekötni, azt legkönnyebbe 2*2 műv. erősítős kütyüvel megteheted. Találsz itt megfelelő kapcsolásokat. (De mondok egy egyszerűbbet. Látezik ilyen kapcsoló is ill. relével is megoldható a feladat. Én a helyedben több áramkörös yaxley kapcsolót alkalmaznék.
Tökéletes! A logikai IC-ket pont ezért találták ki.
Hali!
Van egy kétledes villogóm (astabil multivibrátor) Szeretném hogy több led villogjon azaz például 5-5 led villanyon felváltva eredetileg 4,5 V táp kell hozzá de ha a ledek számát növelem ugyanaz a fajta mind a két esetben akkor kérdés működik e 12v-os táprol ![]()
Sziasztok! Bocsánat, hogy ide írok de elég fontos lenne.
Tekertem egy ferrit magos kis trafót, neon invertert szeretnék csinálni belőle. Szerintem mindenem megvan hozzá. 555-es ic-vel szeretnék előállítani nagy frekit, azt egy tranzisztorral erősíteni, és voálá, működik. Ez így működhet? Ha valaki tud ehhez rajzot mellékelni ,megköszönném. Legyetek szívesek válaszolni! Köszönöm!
Igen, csak a kondik feszültségére figyelj. Ill. sorosan kösd a LED-eket. (A nyitófeszültségek összege kevesebb legyen, mint a táp.)
![]()
Köszi igen figyeltem a kondik tűréshatárára azaz 50V 100µF Akkor sorba kössem a ledeket köszi!!
![]()
Szia! Igen, persze jártam, de nem működik, pedig a trafó jó. Mi lehet a gond?
köszönöm válaszod.
Az elég rosz hír, ha szimpla diódák nem védik meg a line outokat ![]() Esetleg van valami erre a célre egyszerű késztermék? A keverő számomra úgy hangzik, mintha kicsit többet kellene tudjon, mint egy szimpla védelem, pl. hangerő szabályozás, mixelés stb.. Utána számoltam és legalább 5 stereo (azaz kb 5x3 ér) hangkimenet közösítésére lenne szükségem, hogy ne kelljen folyton dugaszolnom az erősítő bemenetébe a másik kábelt. (PC, laptop, PS3, XBOX360, TV) Rákerestem a "yaxley"-re de googléban nem találtam semmi kapcsoló áramkört ![]()
Hello Led soros kötésnél hogy kell forrasztani a ledek lábát ? anód-katód-katód-anód?? Vagy Anód-katód-anód katód?
![]() ![]()
LED = fénykibocsátó dióda.
Áram hatására világít. D, mint dióda. Na, a dióda hány irányba vezeti az áramot?
hali!
meghalt az mp4-em egyik nyomógombja. milyen gombok ezek? és hol lehet ilyet szerezni ![]() köszönöm!
Akkor továbbléphetünk.
Tulajdonképpen mindkét irányba vezetnek a diódák, csak... Csak általában olyan nagy a záróirányú feszültségtűrésük, hogy ha azt túlléped, tönkremegy. 1N4007-nél talán 1 kV. És sajnos a LED sem szereti a fordított feszültséget. Vannak aztán a direkt feszültségstabilizálásra tenyésztett diódák, a Z-k, ezeket 'fordítva' használjuk.
Az előző kérdésemet konkretizálva: hány 5mm-es LED-et tudok még kötni erre a 3 LED-es villogóra?
(#210176) Zenner Szia gyulank! Én tudok neked egy tényleg egyszerű kapcsolást mutatni, én megépítettem légszerelésben és műküdik. A kondik 10-47ľF/6V a tranyók bármilyen npn tranzisztorok lehetnek ez ellenállások kivételnélkül 22kOhm-osak a tápfesz 4,5- 5V legyen Jó tanács:ha nem indul el egyből, akkor valamelyik tranyó emiterét és bázisát érintsd össze egy pillanatra, akkor mennie kell ha mindent jól csináltál Szerintem sokkal egyszerűbb mint IC-vel megoldani, és olcsóbb is. Üdv!
Ezt én is alátámasztom mert én is megcsináltam légszerelésben és működött!
![]()
Nyitó irányban világít, fordítva, záró irányban tönkremegy.
És hogy sokféle dióda van.
Sziasztok. Szeretnék csinálni valamit a barátnőmnek karácsonyra, valami ledes villogós valamit. Nincs ötletetek, hogy mit is csináljak?
![]()
Szia!
Csinálj egy ilyet: Bővebben: Link.
Köszi a segitséget, pont valami ilyenre gondoltam
![]()
Üdv Mindenkinek!
Pár éve építettem egy 5oktávos polifónikus orgonát. Most szeretnék hozzáépíteni egy basszusgenerátort, aminek a kapcsolási rajzát a „amatőr kapcsolások digitális integrált áramkörökkel” c. könyvben találtam, csak az a gondom vele hogy a rajz nem egyértelmű számomra. Ha tudna valaki ebben segíteni, vagy egy másik hasonló kapcsolást ajánlani, nagyon megköszönném. Ha tudom be szkennelem és feltöltöm a meglévő kapcsolást is hogy könnyebb legyen a segítség. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv: Balipapa
szia!
köszi a gyors választ. de nem a gomb volt a ludas, hanem a kábel volt eltörve a szélénél ![]()
bizony szeretjük az ilyen kábeleket javítani
![]() nekem már nem egy DVD lejátszónál volt olyan, hogy ahogy mozog a fej ilyen kábel-t huzigál magával és éles széle volt a sín/burkolat szélének, szépen elvágott pár vezetőt ![]() azóta szigszalagot ragasztok a sínek szélére...ha befér (csatoltam képet) |
Bejelentkezés
Hirdetés |