Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1086 / 3998
(#) nikolatesla hozzászólása Dec 11, 2010 /

Hali!
Remélem tudtok segíteni...
Van egy piros TO-5-ös tokozású diódám,de nem tudom,hogy hány mW. Annyi van a diódám,hogy "TD9231" aztán pici számokkal "644". Ebből meg lehet tudni valamit?
Próbálkoztam vele,úgy,hogy adtam neki 1,5V 720mA és elég szépen világított meg melegedett de sajnos most nincs optikám.
(#) morzsa15 hozzászólása Dec 11, 2010 /

Sziasztok!
Olyat szeretnék csinálni hogy egy 9 volt-os elemel fűtő szálat valami nagyon nagyon egyszerű kapcsolási rajz kellene mert nem nagyon vagyok profi benne vagy valami ellenálás esetleg!
Válaszotokat előre is köszönöm szépen

Nem tudom nem értek hozzá az a helyzet vagy akkor 2-3 9 voltos elemel is jó lenne ha meg lehetne csinálni
(#) Action2K válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Értjük, csak azt nem, hogy mit akarsz fűteni a szállal, mert egy hungarocellvágó a maga száz valahány fokjával elmegy róla, de egy merülőforraló már nem.
(#) blackdog hozzászólása Dec 11, 2010 /

Sziasztok!

Szerettem volna megmérni a kapcsolásom végleges áramfelvételét. Amíg csak a ledek voltak és egy kapcsolóval kapcsolgattam őket addig tudtam mérni.
Most megépítettem a vezérlő áramkört hozzá. NE555+4022

Most viszont nem tudok mérni. Ha ráteszem a műszer akkor néhány led világít a maradék meg az 555 ütemére halványan villog. Ez mitől lehet? (próbáltam dig. műszerrel, analóggal és sima panelba építhető árammérővel is.)

egy kicsi helyiséget
(#) qvasz2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Csak viccelsz
Elemről egy barby-szobát sem tudsz fűteni, max néhány másodpercig.

Akkor egy 12 voltos adapterről??

Egy lakószoba befűtéséhez kilowatt nagyságrend kell. Ehhez sokezer adapterrel kellene táplálnod a fűtőszáladat.

de ez egy kb akkor zárt helység mint egy kicsi hűtő..

Akkor sem érdemes kisfeszültséggel próbálkozni, mindenképpen hálózati táplálás kell. Legjobban egy direkt fűtésre tervezett, gyári készülékkel tudnál fűteni. Egy néhány-száz wattos hősugárzót kéne szerezned.

Egy átlagos háznál 60 W / légköbméter fűtési teljesítmény igény. Egy kicsi, 2*3m-es alapterületű, 2,3m magas helység 13,8m3. Ezt szorozzuk 60W-al, kijön, hogy 828W-os fűtőteljesítmény kell oda. Az elektromosok 60-70%-os hatásfokkal dolgoznak, tehát minimum 1500W-os, villanyfűtés kellene oda. Ami, szinte mindig menne. Ez csak a 230V-os hálózatból lenne megoldható, persze nem valami gazdaságosan.

100W-os izzó. 1% fény 99% hőtermelés. Még túl is tudod fűteni vele, ha nincs hőfokszabályozó, és jó a hőszigetelése.

Azért jó, hogy úgy kell kihúzni belőled, hogy mit is akarsz.
(#) qvasz2 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Pici ellentmondást érzek a két hsz-ed között.
Ha ez így lenne, mindenki égővel fűtene!
Az a 60 % sem tűnik pontos adatnak számomra, de ez csak egy érzés.

akkor magyarul nem lehet meg csinálni?

Ezt senki sem mondta. Csak ne elemről, vagy dugasztápról próbáld megoldani, hanem hálózatról. Egy hűtő-méretű helységet pár száz wattal be tudsz fűteni, ha megfelelő a szigetelése.

Keresel valami hasonlót, ennél olcsóbban te magadnak biztosan nem fabrikálod össze!
Bővebben: Link

De nekem csak úgy lenne a jó
(#) kadarist válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Nagy füst, lángok, tűzoltók...
(#) qvasz2 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Pontosan mire gondolsz?
Ha magának barkácsol valamit, főleg ekkora hozzértéssel, az kevésbé tűzveszélyes?

Egy zárt (pláne ha gyúlékony) dobozba ne rakjunk már szabályozatlan hősugárzót. Erre gondolok.
(#) qvasz2 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Szó sem volt dobozról, ő egy szobát írt.
Bővebben: Link

Egy hűtőszekrénnyi szobáról van szó. Bővebben: Link

9voltos elemel egy 2mm-es drót simán fel izik (vörös izásig) és tartja most 19 percnél járunk az elem nem melegszik...meglátjuk meddig birja
(#) nikolatesla válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Na én azt meg nézem ha te 9V-os telepről felizzítod!
Pl egy sütő méretű helyet egy higany gőz égővel simán fel lehet fűteni ***

Az ez irányú veszélyes megoldás mikéntjét töröltem. Ez a téma, az olyan kezdőké mint Te. Nem adunk itt ilyen tanácsokat. Action2K
(#) jandu válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Nem mindegy, milyen fajta az elem, miből van a derót és milyen a hossza!

Tudom még mindig izik ..de már gyengében..
(#) kadarist válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

De miért kell ilyen veszélyes marhaságokat írni? Tűzveszélyes, áramütés-veszélyes sőt még a szemet is károsítja az UV-sugárzás
(#) kendre256 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

" Az elektromosok 60-70%-os hatásfokkal dolgoznak, tehát minimum 1500W-os, villanyfűtés kellene oda."
A hősugárzó, olajradiátor hatásfoka közel 100%...
Az áram előbb-utóbb hővé alakul. Pl. egy hősugárzó melegedő vezetéke (ami pl. egy fúrógépnél veszteség) is fűti a helyiséget, és nem veszteség.
Azért nem 100% a hatásfok, mert valami elektromágneses tér is keletkezhet, de ezek századszázalékok ha lehetnek.
(#) kendre256 válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Te szórakozol velünk!
9V-os elem alatt ilyen elemet értünk, ez még egy 0,2 mm-es huzalt sem izzít fel, nemhogy 2 mm-est..
Hány táskányi méretű a te 9V-os elemed, és milyen fajta?
Következő: »»   1086 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem