Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   32 / 48
(#) gaben62 válasza hackerfish hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Ezen nem csodálkozom, hogy nem működik.
Egy tranzisztorral még senkinek nem sikerült, akárcsak lakásban fogható adót kreálnia.
Szerintem építsd meg a 2009, tavaszán ferzoo,által felrakott 2fetes+Bfr tranzisztoros kapcsolást.
Ez működik, és valamelyik régi 86-88évi Rt.újságban is le volt közölve.
(#) kadarist válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Nekem sikerült egy tranzisztorral 100m-t áthidalni, persze kellett egy jó vevő is.
A rajz és a cikk mellékelve. Tranzisztornak BC182-t használtam, ezért az elem polaritását meg kell cserélni. Nagyobb teljesítmény eléréséhez csökkenteni kell az emitterellenállást. A tápcsatlakozásokba érdemes ferritmagos fojtókat építeni, mert nélkülük könnyen elhangolódik ha áttesszük más helyre vagy fogdossuk a burkolatát.

em198904.djvu

(#) hackerfish válasza telectro hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Üdv!
Elkészült a dobozolás.
Köszi az ötleteket, végül találtam itthon egy sárga szappantartót.
Így már rendesen működik az adó, nem állítódik el.
A fekete szigszalag csak "díszítés", az oldalsó csavarok tartják egyben.
Csak a fúrásnál egy kicsit karcos lett a doboz eleje, lehet, hogy fogok rá csinálni valami nyomtatott előlapot. Szerintetek milyen lett?
(#) Dániel X hozzászólása Nov 8, 2010 /

Hali!

A poloskához milyen tranzisztort vegyek? Rádiófrekvenciás germánium tranzisztor kell ? Tud valaki olyat?
Köszi!
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

OKÉ! Mi az a chemotox?
(#) kadarist hozzászólása Nov 9, 2010 /

Egy kis segédlet a poloskák élesztéséhez, hangolásához.
(#) telectro válasza telectro hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Lehet, egy ilyen fm sávos poloskához kis méretű antennát készíteni ? Mondjuk valami panelra rajzolt tekercs vagy valami ilyesmire gondolok. Olyan lenne jó ami tényleg beleférne egy kisebb mp3 lejátszó dobozába.
(#) pcroland hozzászólása Dec 9, 2010 /

Hello! Megszeretném csinálni a képen látható poloskát.És a bemenet helyére egyszerűen mikrofont is tehetek?Ha jó a mikrofon akkor milyen kell elektret jó?És ha igen ez frekvencia változás nélkül jár?És az elsőn jó az a tekercs méret mind a két tekercshez?És kb mennyire legyenek közel a menetek egymáshoz,hogy URH sávba essen a frekvencia?És a tekercs mérete jó a kapcsolásban szereplő mindkét tekercshez?És egyáltalán ez a kapcsolás működik?Mennyire számíthatok tőle(méter,hangminőség[azt írták 300m])?
(#) pcroland válasza telectro hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Szerintem csináld úgy ahogy a képen van.Az a fekete az az antenna akar lenni a nyákból kialakítva.
(#) pcroland válasza pcroland hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

bocs.

valami.JPG

(#) pcroland válasza pcroland hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Ide se küldtem el És melyik tekercsel állítom a frekit?

Poloska1.gif

(#) hackerfish válasza pcroland hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szerintem a jobb oldalon lévővel. De a vele párhuzamosan kötött 15 pF kondit ki lehetne cserélni egy trimmerkondira: Bővebben: Link
Így könnyebb hangolni.
(#) pcroland válasza hackerfish hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Köszi.És ez tényleg jó minőségű?És rakhatok a bemenetre electret mikrofont is?
(#) hackerfish válasza pcroland hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Fogalmam nincs, hogy milyen minőségű, ki kell próbálni.
Mikrofont lehet rá rakni, az erősítésnek elégnek kéne lennie (potival állítható).
Rakhatsz rá pl ilyet:
Bővebben: Link
Ez a fajta mikrofon nekem bevált.
Be és Gnd közé kell.
Az a láb a negatív, ahol van 3 kis csík:
Itt látszik
(#) pcroland válasza hackerfish hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Köszi.
(#) pcroland válasza hackerfish hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Ja és még egy azzal a 15K-s potival mit állítok?Hangerőt és ha mikrofon akkor annak érzékenységét?
(#) hackerfish válasza pcroland hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Én még elég kezdő vagyok, csak pár egyszerűbb FM adót építettem, de azt nem mondanám, hogy értek is hozzájuk. Szóval ne vedd 100%-nak amit mondok, de szerintem az a hangerőt állítja.
Viszont ha az erősítést állítja, közvetve az is befolyásolja a hangerőt. Mert ha az erősítés nagyobb, a kisebb zajokat is hallhatod.
(#) kadarist válasza pcroland hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

A 15kohm-os potival alapvetően az adási frekvenciát lehet elhangolni. Az az egy bökkenő az egészben, ha teljesen letekered, akkor biztosan leáll az adód. Egy ellenállást kellene sorba kötni a potival, hogy ne a GND legyen a potméter alsó végállása.
(#) pcroland válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Akkor nem is kell bele trimer kondi?Vagy ez finomhangolásra való?És milyen ellenállást kell sorosan kötni,hogy ne álljon le?És a tekercsek menetei közt mennyi mm kell legyen,vagyis mennyire legyen széthúzva vagy összenyomva a tekercs?

Az nem trimmer kondi, hanem trimmer poti. Nem mindegy. Köss sorosan vele egy 4,7 kohm-os ellenállást. Ez a trimmer finomhangoláshoz lenne beépítve, de ugyanakkor munkapont-állítást is végez. A tekercsek széthúzása-összenyomásának mértékét a helyi szerelési viszonyok erősen befolyásolják, úgyhogy ebben nehéz tanácsot adni.

hackerfish írta,hogy trimmer kondit tegyek be,de akkor az nem kell gondolom.Amúgy a frekit szkóppal meg lehet mérni?És a potival nagy frekit átlehet fogni?És ha bemegy fm sávba és lassan tekerem a potit biztos bezizzen a vevőbe?Mennyi a sávszélessége kb.??

Ne a potival hangolj. Azt hagyd középállásban. A középső tranzisztor kollektorában lévő tekerccsel hangolj. Ha megtaláltad az adásodat a rádión, akkor a harmadik tranzisztor kollektorában lévő tekerccsel tudod a maximális adási teljesítményt (hatótávolságot) belőni. Egyébként az a trimmerpoti a tranzisztor bázis-emitter kapacitását változtatja a bázisfeszültség változásán keresztül, és ezzel az oszcillátor frekvenciája is változik.

akkor miért kell poti?szóval a kettes tranyó tekercsével belövöm a frekit és a 3-as tranyó tekercsével mit állítok be és hogyan?

A behangoloást nem írom le még egyszer, ne is haragudj. A trimmerpoti a kényelmes finomhangoláshoz kell, de akár egy fix ellenállással is helyettesíthető. Talán jobb lett volna egy egytranzisztoros kapcsolással kezdeni. Nemtrég ajánlottam egy bombabiztos egytranyós kapcsolást: Bővebben: Link (lapozni kell a djvu-ban).

De ez milyen formátum?

Djvu formátum. Keress egy djvu viewer-t, és azzal meg tudod nyitni. Itt találsz plugin-t.

Köszi. Megépítem és még sok mást és amelyik a legjobb azzal fogok kisérletezgetni.

Úgy döntöttem a képen láthatót csinálom meg.Ebben a nyákon van a tekercs és nincs trimmer kondi.SZóval ez biztos fm sávba fog esni?Csináltam hozzá egy nyákot is.És szkóppal lehet mérni a frekit amúgy?
(#) gg630504 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

FM ( frekvenciamodulációs ) sáv ott van, ahol FM adóval adsz. Tehát biztos, hogy FM sávba fog esni az adásod. Legfeljebb nem lesz hozzá olyan vevőd, amivel tudod venni
Természetesen lehet oszcilloszkóppal frekvenciát mérni. Egészen pontosan a periódusidőt lehet leolvasni a képernyőről és abból f = 1/T képlettel számolni a frekvenciát.
(#) pcroland válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Köszi. De én akkor rosszul kérdeztem.87,5 - 108 Mhz közé fog esni az adó frekije?Mert nem lehet állítani a nyákon se a tekercset se a kondit.Melyiket kéne kicserélni trimmer kondira?
Következő: »»   32 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem