Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha normálisan csinálja nem lehet gond. De csak azért írtam mert én is azzal csináltam anno...
UI.: Az én kérdésemre is tudtok választ?
Sorosan vagy párhuzamosan kötötted? Mily hosszú a huzal? Illetve miből van?
A válaszaidnál, használd légyszíves a Válasz feliratú gombot!
Teljesen mindegy, hogy köti. Egy 9V-os elem kapacitása 2-600 mAh, a kisütőáramtól függően. 500 mA kisütőáramnál 300 mAh (Bővebben: Link).
9V-tal számolva 36 percig tudna leadni 4,5W-ot (bár az adatlapon 4,8V-ig sütik, úgyhogy a valóságban az időszak vége felé sokkal kisebb a teljesítmény). 3 elem fél óra alatt 13,5W-al számolva egy pohár vizet 20°C-ról 54°C-ra melegítene fel, és ezzel teljesen ki is merülne. (Egy pohár langyos tea energiája van a 3 elemben..). Ebből látszik, hogy ilyen elemekkel nagyon kicsi teljesítményt lehet előállítani, és azt sem sokáig.
olyan 3-4 cm-es
igazad van 34 percig müködöt az elem
Én most szórakoztam vele bár csak 2db-al ami tölthető. Nekem még az 1mm vastag 2cm hosszú sem izzott fel! A volfrám szál egy darabon is fel izzott de az más tészta. Nem tudom neked hogyan sikerült...
Sziasztok!
A kis 3mm-es ledeket lehet üzemeltetni 3db ceruzaelemről? Ugyanis nálam az történt hogy rákötöttem,egy pillanatra kivillant és utána már nem világított. A multiméter sem jelez semmit egyenesmérésnél.
Közvetlenül nem szabad áramforrásra kötni a LED-et, mert azonnal tönkre megy. Egy ellenálláson keresztül kell kötni.
Az 5mm-es ledek működnek így is, de akkor ezek szerint nekik sem túl egészséges... Mekkora ellenállásra van szükség?
Itt találsz egy segédprogramot az előtét ellenállás számításához: Bővebben: Link
Ez igaz, de egy hősugárzónál energetikailag az is számít, hogy a keletkező hőt mennyire tudja átadni a környezetnek. És épp ez magyarázza meg azt, hogy miért nem, égővel fűtünk. Egy 1000W-os hősugárzóban a keletkezett hőt a ventilátor elfújja, míg egy 1000W-os refinél nincs ami elfújja, így az csak a gravitációs hatás révén tudja a hőt leadni. Tehát, ugyanannyi idő alatt a hősugárzó több hőenergiát ad le. Ezzel gyorsabban fűti fel a helységet, illetve több hőveszteséget tud pótolni.
Energetikai hatásfok = (Bevitt hőmennyiség - hőveszteség) / felhasznált energia. qvasz2: Ott nem hatásfokról beszélek, hanem a bevitt elektromos teljesítmény eloszlásáról. Nem összekeverendő az elektromos teljesítmény a hő-fűtőteljesítménnyel, ami eredhet, gáz, fa, szén, olaj... elégetéséből is.
De a venti nem csak a hőt fúja szét hanem a fűtőszálat hűti is!
Jártam úgy,hogy mikor meg állítottam a ventit eléget a fűtőszál.
A gravitációs hatásnak mi köze a hőleadáshoz?
Hello!
"Egy 1000W-os hősugárzóban a keletkezett hőt a ventilátor elfújja, míg egy 1000W-os refinél nincs ami elfújja, így az csak a gravitációs hatás révén tudja a hőt leadni." A többi teljesítmény visszamegy a drótba? "Az izzók legnagyobb hátránya a kis fényhasznosítás azaz a kis hatásfok, hiszen a belevezetett energia mindössze 2(kettő!)-5(öt!)%-át hasznosítják fényként, a többi hőként kárba vész." Energetikai hatásfok, vagyis mi az a jóságfok (COP; EER)? "A COP egy mérőszám, mely a hűtő és fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán "fűtési jósági fok"-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a dimenziója (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk. ." üdv! proli007
És akkor mi van annál a hősugárzónál ahol maga a hő forrás egy "parabolatükör" közepén van és nincs ventilátor?
Gravitációs légcsere: A meleg levegő, a gravitációs felhajtóerő hatására felszáll, s helyébe hideg levegő áramlik.
Ezt nem tudtam. Nem infrának nézet ki mert izzott de ti jobban tudjátok.
A hősugárzás az infra tartományban van. Némi veszteség pedig a látható fény tartományában.
Üdv Mindenkinek! Azt szeretném kérdezni hogy egy BC 238 C tranzisztort mivel tudnék helyettesíteni?
Ebben a kapcsolásban. Előre is köszönöm!
A hőforrás keletkező hőt mindenképpen átadja a környezetnek. (Egyébként fűtünk égővel, az infralámpa tipikus példa erre.)
Különbség csak abban van, hogy egy hősugáró magasabb hőmérsékletű, irányítható az infravörös sugárzása, míg egy olajradiátor alacsonyabb hőmérsékletű, hosszabb hullámokon, sokkal kevesebbet sugároz, a hőt inkább konvekcióval a levegőnek adja át. Emiatt a hősugárzó által keltett hőérzet nagyobb a hősugárzó irányából. A hőmennyiség, az energia, a kétfajta fűtés esetén viszont teljesen ugyanaz. Ha egy adott szobát hősugárzóval, vagy olajradiátorral fűtesz és ugyanannyi kWh energiát használsz fel, akkor a szoba hőmérséklete x idő múlva ugyanannyi lesz (ugyanakkora kezdő hőmérsékletet és ugyannyi külső hőmérsékletet feltételezve). Csak míg a hősugárzó az egyik falat melegíti csak, majd az a fal melegíti a levegőt, a levegő meg a többi falat, addig egy olajradiátor a levegőt melegíti először, majd a levegő melegíti a falakat, nagyjából mindegyiket egyformán. A ventillátoros fűtés a hőeloszlás szempontjából a hősugárzóhoz áll közelebb, az is valamennyire irányított. Az, hogy egy ventillátor elfúja-e a levegőt a fűtőtestről csak annyiban számít, hogy mekkora lesz a fűtőtest hőmérséklete. Ha nincs ami elfújja a levegőt, attól az energia nem vész el, csak a fűtőtest hőmérséklete lesz magasabb (a kisebb hűtés miatt), és kevesebb levegőmozgással, több hősugárzással, de leadja ugyanazt az energiát (kivéve, ha úgy tervezték, hogy légmozgás híján túlmelegszik és lekapcsol a védelme).
Sziasztok!
Kis segítség kellene, egy villogó készítéséhez! NE555 IC-re gondoltam, csak egy olyan kapcsolási rajz kellene, ami 6 ledet elbír! Ha valaki tud ilyet, várom válaszát Köszönöm előre is
A megtekercseléséhez, vagy a bekötéséhez? Méretileg mind a kettőt számolni kell, a feszültség, áram, teljesítmény adatokból.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |