Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   857 / 1320
(#) LAC001 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Köszi! Az MCP9700 viszont nem túl pontos, úgyhogy ha az LM-nél maradok akkor arra van esetleg valami megoldás?
(#) vilmosd válasza LAC001 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Akkor TC1047A.
(#) vilmosd válasza LAC001 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Hali
Soha nem ertem meg mi ez a pontossag mania! Gondolkozzunk egy kicsit kozosen! A kimenofeszultseged 10 mV/C. A Vref 5V. Az AD felbontasod 1024. Ebbol a szamokbol kijon nekem 5/1024=4.88 mV egy osztasra. Mivel egy fok 10 mV, akkor kb 0.5 C lehet a maximalis leolvasasi pontossag(+- 1 digit AD hiba). Akkor hova teszed a +- 0.5 C pontossagu erzekelod. Plusz meg ha varialsz pl. diodaval az eltolasban, akkor a dioda -2 mV/C hofoktenyezoje is belejon.
Csa Vili
Ps Csak ugy hangosan gondolkodtam.
(#) icserny válasza erdoszoli hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Idézet:
„Ezek is megvannak az IO_init-ben”
Biztosan? Én nem láttam benne olyat, hogy a TRISC 6. bitjét '1'-be állítanád! Pedig az adatlap ezt írja elő...
(#) erdoszoli válasza icserny hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Szia
van egy külön init() rutinom is, abban van a többi, ne kérdezd miért nem raktam egybe Viszont több sample-t átnézve van ahol rs232 használatánál a TX és RX lábakat bemenetre állítják, van ahol csak az RX a bemenet és TX a kimenet. Most akkor melyik a korrekt? PL adatlapban TRISC<7:6> is 1 be állítást ír,meg hogy ha kell akkor input output állítást ezután automatikusan váltogatja.
Logikai analizálás majd ha visszakerül a pic kit2 hozzám.
(#) szilva válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Esetleg DS18B20?
(#) icserny válasza erdoszoli hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Idézet:
„Most akkor melyik a korrekt?”
Elvileg az, amit az adatlap ír.
(#) PIC hozzászólása Dec 12, 2010 /

Sziasztok,

Az oldalon találtam egy rakat kapcsolást ami pic 16F628 vagy 16F628A típusú pic-kel van meghajtva. pl.: nagy precizitású hőmérő stb..
Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek közül melyiket ajánlanátok? (ezeket kapni éppen a chipcadnél):

PIC16F628-04/P
PIC16F628-20/SS
PIC16F628-20I/P
PIC16F628-20I/SO
PIC16F628A-E/ML
PIC16F628A-I/SS

Szeretném mindegyik kapcsolást megépíteni szóval valami mindegyikkel kompatibilis kéne és természetesen normál méretű nem smd.

Előre is köszi István
(#) Hp41C válasza PIC hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Szia!

- A megadott típusok tokozása is eltér: P - DIP18 tok, SO - SOIC18 tok, SS - SSOP20 tok, ML - QFN28 tok. Továbbiak az adatlap Packaging felyezetében.

- A 16F628-04 max. 4MHz -is használható, a 16F628-20 és a 16F628A 20MHz -ig.

- Az aktuális kínálatot a ChipCad honlapján lehet megnézni. Népszerű típus, gyakran kifogy - a 16F648A használható helyette.

Ha nem smd-ben gondolkodsz, ár szerint a következőket válaszd (ha kapható): 16F628A-I/P, 16F648A-I/P, 16F628-20I/P
(#) jdani hozzászólása Dec 12, 2010 /

Helló. Valaki megírna Nekem egy tök egyszerű progit? Én más módon programozok, viszont az nem támogatja a PIC12F629-et. Én megtudnám csinálni, viszont csak 628A-ba, és az pazarlás lenne. Feladata az lenne hogy:
Mikor elindul a PIC programja, ne történjen semmi. Ilyenkor egy bemeneten jel érkezik, mivel egy gomb be van folyamatosan nyomva. Amikor a gomb szétkapcsol, tehát nem jön jel, egyik kimeneten 500ms időközönként jel jelenjen meg 20 másodpercig. Ezekután a gombot hiába lenyomom, vagy szétkapcsolom ne történjen semmi. Majd a gombot lenyomom, a PIC-től elveszem az áramot, majd újra táplálom, az egész előröl kezdődjön.
(#) trudnai válasza jdani hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Idézet:
„Mikor elindul a PIC programja, ne történjen semmi.”

Ezt 20eFt-ert megcsinalom

De komolyra forditva a szot: Ha 628A-val meg tudod csinalni akkor nem egy olyan nagy ugy attenni ezt 629-re! Csak az adatlapokat kell osszehasonltani...
(#) szilva válasza PIC hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Én 628A-t vennék, az az újabb típus, láb- és kódkompatibilis a 628-cal. Jelenleg a HEstore-ban és a HQ-ban kapható 16F628A-I/P, én a HQ-ban vettem a múlt héten.
(#) spepe válasza jdani hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Maga a program nem lenne szerintem nagy gond csak az időzítés lehet problémás. Egyébként miért is nem tudod megcsinálni 629-esen? Miben más ahogy a programot írod?
(#) jdani válasza trudnai hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Parsicban programozom, az nem támogatja a 629-et...
(#) trudnai válasza jdani hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Akkor csinaldd meg 628A-val, vagy segitunk megtanulni C-t ill Assembly-t. Most epp ezt a feladatot akarod megcsinalni, holap egy masikat, holnaputan egy harmadikat stb - jobban jarsz, ha nem fuggesz masoktol es a kituzott celjaidat magad tudod megvalositani.
(#) vicsys válasza jdani hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Csatoltam.
(#) PIC válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Köszi szépen a gyors választ, szerintem akkor PIC16F628A-I / P veszek.
(#) jdani válasza vicsys hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Helló, kösz Viszont elnéztem, nem 629, hanem 675
(#) Hp41C válasza PIC hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Csak most nincs Nekik. (Rá kellene kérdezni telefonon.)
(#) messer válasza vicsys hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Szia! Engem érdekelne a forrás is, hogy hogyan csináltad meg. Ha nem titkos feltennéd?
(#) vicsys válasza messer hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Csatolom a javított verziót és forrást is.
Dani és messer!
Ez most egy-egy hideg sör, a következő HE-s találkozón!
(#) messer válasza vicsys hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

A sör jogos természetesen állom, ha összefutunk. A programozás olyan mint a kaleidoszkop (biztos nem jól írtam) Mindenki másképpen és máshogyan jut el ugyan oda, ezért szeretem megnézni, hogy mások hogyan oldanak meg dolgokat sokat lehet teanulni belőlük.
(#) vicsys válasza messer hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Az oldalamon van C kurzus és tananyag. Hamarosan folytatom is... A sörike legutóbb ingyen volt a talin.
(#) erdoszoli válasza icserny hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Jóreggelt.
nah megnéztem elvileg a TXregben megjelenik az adat, debug módszerrel léptettem is, és berakta az ascii kódoknak megfelelő értéket a szövegnek folyamatosan, viszont a szgépen a soros porti kommunikációs progikban mégse látom a szöveget. Visszafelé viszont működik ugyanúgy. beirom, eltárolja és tud vele dolgozni.Annyit még az áramkörről hogy több kimenetem van ezért a PIC RX TX lábait egy 4066-os IC-re vezetem és vezérlem ezt az IC-t hogy éppen melyik kimenettel legyen összeköttetésben. Állítólag egy kis ellenállású IC ez, de okozhatja ez a problémát? Illetve ha a vétel működik ugyanezen az IC-n keresztül akkor az adás miért nem ?
(#) icserny válasza erdoszoli hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Idézet:
„elvileg a TXregben megjelenik az adat, debug módszerrel léptettem is, és berakta az ascii kódoknak megfelelő értéket”
A TX lábat javasoltam megnézni, hogy kilépnek-e rajta az adatbitek (logikai analizátor módban).
Idézet:
„a PIC RX TX lábait egy 4066-os IC-re vezetem”
Egy kapcsolási rajzot kellene látni: hogyan jut el a jel a PIC-től a PC-ig (a szintillesztést is beleértve).

Nah vmi nem stimm. PICKIT2 logictoolsban TX és RX lábakat rákötöttem a CH1 és CH2 re, VDD és gnd is csatlakoztatva, beállitom hogy felfutó élre triggereljen , rakttolok hogy RUN , és kiirja ugye hogy vár a trigger jelre. ekkor elinditom a PIC -et, elindul a progi, ugyanugy nem látom a gépen a kiirando szoveget, begépelés után Enterre tovább lép a program, utána megint nem látom a szöveget és mégis csinálja a pic a dolgát, na és az érdekesség : a logic tool ugyanugy áll és várja a trigger jelet, és nem igazán csinál semmit...

Idézet:
„beállitom hogy felfutó élre triggereljen”
Inkább lefutóra kellene, mert a TTL UART ki/bementnél a tétlen állapot magas szintet jelent. De nyilván ennél mélyebb a probléma...
(#) erdoszoli válasza erdoszoli hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Helyesbbítek. PICKIT2 UART tool-t használva teljesen jól működik.. látom a kiirt szöveget, bevitelre is ugy reagál ahogy kéne .. Lehet hogy mégiscsak ez a 4066os nem izlik az áramkörnek? Rajzom most nincs de röviden leirva: a PIC RX lába az IC 2es és 11es lábán van, TX pedig 3as és 8as lábon. Az ic 12es és 6os lába az egyik vezérlő jel(CH2) 13as ,5ös pedig a másik vezérlő jel(CH1) . Ezeket a PIC vezérli, csak az egyik lehet logikai 1 a másik logikai 0. Így van megoldva a TX-RX jel 2 felé irányítása. Ezek még a Picből jövő TTL jelszintek szóval elméletben ez az IC tudja kezelni. Innen max232re van vezetve. Azt tudom h a max232 kivezetésenél hurkot kell csinálni a számitogéppel , vagyis Tout a szgép RXD vezetékére, és az Rin a TXD vezetékre megy. DE lehet elcsesztem a pic és max232 összekötést? RX lábat Routra TX lábat Tin-re kötöttem. Jo igy vagy hibáztam?

Ez idáig jól hangzik, de a MAX232-nek két kimeneti és két bemeneti konvertere van. Ezeket, ugye, nem keverted össze? (az pl. jó, ha a T1in-hez tartozó T1out megy a PCre)

Hyperterminálban (vagy ami a PC oldali szoftver) a hardveres adatfolyam-vezérlés (RTS-CTS) le van tiltva?

a 2es jelzésű lábakat használom. Szgép RX->T2out , TX->R2in ; T2in-> pic TX , R2out-> PIC Rx
csatolva egy kép egy terminal progirol és beállításairol.

terminal.JPG

Következő: »»   857 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem