Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Miért kell a bázisnak a másodperceket számolnia. A frekvenciához vagy a pwm jelhez? Mert ugyebár ő nem küld jelet hogy mennyi az idő pontosan a propellerhez, a propelleren történik a kiíratandó idő számolása.
Vagy valamit nem jól értek?
Az előző hozzászólás közepén / végén ott a válasz...
Szia Hp41C!
Köszi a kimerítő válaszodat,igazad van ez a megfelelő út, mind a tanuláshoz,mind a tapasztalatok megszerzéséhez. Viszont a probléma az idő. Ebből van a legkevesebb,(gondolom sokan vagyunk így)este mire a gyerekek ágyba bújnak,mindent elrendeztél,dönthetsz: fórum, vagy forrasztgatsz egy kicsit,és már is éjfél,holnap meló. Szóval kell a sikerélmény,főleg ha az ember ezt hobbi szinten akarja művelni.(hol van még a többi,makettek,halak,stb)Próbálok lépést tartani a dolgokkal,de ez a topik így is hatalmas.Az MPLAB-ot megtanulni szintén idő. Ezért készítek csak replikákat (nixi óra,wand clok)és próbálok már bevált kapcsolást utánépíteni. Ezért nem értem,hogy az eredeti kapcsolás az eredeti HEX.-el és eredeti távszabival miért nem működik? A másik gond a soros port, a laptoppomon csak USB van. Na nem gond, marad a fórum olvasása. Egy pár kép,hogy miről van szó
Teljesen igazad van! A nagy terjedelmű topic-ot nagyon nehezen lehet visszaolvasni és ha 10 ember 1 éven belül ugyanazt a kérdést teszi fel, akkor is illik válaszolni pár sorban vagy egy linkkel. Valóban nem mindenki foglalkozik elektronikával főállásban és mellette ott a család, egyéb elfoglaltságok. És igy nézve az idő sokat számít. Na persze vannak olyan dolgok amelyek után olvasni kell nem is keveset.
Ez a 100_1227.JPG képen látható áramkör a bázispanel? Nagyon ötletes, beletenni a venti belsejébe az áramkört. Látom a csévetestet is profin alakítottad ki, a bekötése nagyon jól sikerült! En is gőzerővel dolgozok a projekten, igaz időm minimális és sajnos itt vidéken nehezen lehet az alkatrészeket beszerezni, ha van az is aranyáron mérve. Apropó a BP103 fototranyó helyett jó bármilyen fototranyó?
Szia! A Vicsys féle cikkben lévő hexek működnek ha azt teszed a távirányítóba és a rotorba (legelső órám nekem is az volt).. Melyik funkciók nem mennek vele egyébként? Az az óra nem tud ám olyan sokat csak analóg digitális mód és a szövegmegjelenítés van rajt más nincs..
A fordítás menete ha valakinek ez nem megy...
MpLab megnyít,Project,Project Wizard,tovább,kiválasztani a kontroller fajtáját,tovább,tovább,kitallózni a forrás könyvtárat adni egy nevet neki,tovább,prop asm hozáad(add),tovább,befejez. Debugot átállítani Release-ra ,Project,Build All. Ha minden jó lefordítja és ott lesz a hex a kijelölt könyvátrban..
Szia!
Az időből - szerintem - mindannyiunk szűkében vagyunk. Az interneten publikált dolgok "replikálásának" legnagyobb problémája, hogy ha nem működnek valamiért, nincs semmi információ, miért nem működnek. Vannak olyan programok is, amikben (nem akarok vádaskodni, de majdnem szándékos) hibák vannak. Ha valaki nem érti meg, hogyan működik, annak nem is fog, aki megérti, annak a szemét kiszúrja a hiba, javíthatja egy-két perc alatt. Az eredet (a cikknél feltöltött) óra programban is van számos apró hiba, melyeket csak az átdolgozás alatt, több hónapos munkával (szabadidőben értendő) fedeztem fel. Sokáig volt pl. probláma, hogy a demo módból nem tért vissza az alap óra kijelzésére, hanem a forgó szöveg üzemmódba megy, ha rosszkor kapta a demo mód váltás parancsot. Most az a probléma sokaknál, hogy elkészült három összefüggő készülék, mindegyikben egy - egy kontroller működik. Ha valamelyik nem működik megfelelően, csak annyit látsz, hogy az egész óra nem működik. Valahogyan el kellene dönteni, melyik áramkörben van hiba. A cikknél feltöltött programokat - az ott feltöltött hex állományokat - nem póbáltam ki, mert a megépítésnél már figyelembe vettem azt is, hogyan fogom bemérni a készülékeket. - A bázissal kezdtem: Az alap verziót kiegészítettem az uart kezelésével. Egy tesztprogrammal a PC-s kapcsolatot leteszteltem. A bázisba beleírtam, hogy a vett infra üzeneteket küldje el a PC -nek, az állapot váltzásoknál küldje el az új állapot kódját. - Ezután a távirányító következett. A küldött parancsokat a bázis segítségével már meg tudtam jeleníteni. Ekkor a bázis vezérlését is lehetett vizsgálni már. - A forgótrafót és a bázis trafó vezérlését a rotor tápjának megépítése után mértem be. - A rotor bemérése fokozatosan történt. Az első verzió próbapanelen készült, a kontroller nélküli méréseket egy laboltápról végeztem. A 16F628 helyett 16F876 -ot használtam, a programot módosítottam, itt is belekerült az uart kezelése. Ehhez a karakter táblázatot az alső 2k-ból el kellett tennem másik lapra. A programba üzenetek küldését tettem, minden lényeges lépésnél. Forgás nélkül beüzemeltem az idő számítását, az I2C kezelését, stb. - A végső tesztnél számos probléma merült fel, ezeket a szimulátor használatával derítettem fel. Sikeres utánépítést kívánok mindenkinek - de gondoljuk végig, hogyan is lehet bemérni a megépítendő készüléket. Az ajánlott módszernél nem kell a programot megérteni, átdolgozni, csak a beállításokat lehet a saját igényeinkhez átállítani.
Szia!
Nézegettem a képeken látható távirányítóidat, van olyan közöttük, amely tudja kezelni a propeller clock-ot. Az "eredeti" propeller programjához is legalább 22 (+1 a power, a bázis be/ki kapcsolásához) féle kódot kell tudni a távinak ahhoz, hogy minden funkciót elérjünk. Az a Philips beavatkozás nélkül is tökéletes erre a célra. Ha ezt szeretnénk használni, akkor a távi kódjait kell először meghatározni. (Hp41C készített olyan bázisáramköri programot, leírást, amelyel lehetséges ezeket a kiküldött címet, kódokat azonosítani, majd a Keys.asm-ben behelyettesítve, újrafordítva, máris használható hexet tudunk készíteni.) Már többször esett szó az ilyen ”egyszerű” programok fordításáról, ahol nem kell az MPLAB teljeskörű használata projektekkel meg egyéb bonyolult beállításaival, hiszen csak egy hex állományt szeretnénk a forrásból készíteni, hanem annak csak az MPASM beépített programja szükséges. Ezzel rögtön fordítható az a PIC16Fxxx család, (egy könyvtárban gyűjtve az összetartozó fájlok), amelyekkel itt a topikban találkozol. A legtöbb esetben az optikai vezérlésű index okozza a hibát, ahol vagy fordítva kerül bekötésre a fotótranzisztor, vagy egy másik "hiba" folytán olyan címen kapja a távi parancsait, amit nem tud értelmezni a program, így az hatástalan marad. Ilyen esetben a címfigyelés kikapcsolása a forrásprogramban, majd újra lefordítva, beégetve már működhet a propeller a parancsoknak megfelelően. A Keys.asm segédprogram tartalmazza a távi cím megadását, annak ismeretében, ott lehet a megfelelőre átírni, ha az szükséges.
Szia!
Az a problémám,hogy nem tudom a dátumot állítani,nincs külső kör,és ha véletlenül rányomok a demóra,akkor nem tudok kilépni belőle(tudom,hogy kell várni). A philips távszabival viszont tudom körbetekerni,stb, olyan funkciókat tud amit a másik nem. De most már kezdem "érteni" amit HP41C is írt,csak még kell egy kis idő mire rendesen felfogom. Viszont a cél pont az általad épített bázisra, egy SMD f886 propeller építése. (az eredeti csak a gyakorlásnak készült).
Szia!
Megoldás a demo -ból való kilépésre: A demo váltás parancsot akkor küld az órának, amikor az időt jelzi ki (nem a mozgó szöveg megy). Légy türelmes, működni fog a kilépés is. Ha beragadt a mozgó szöveg módba, akkor az ahhoz tartozó parancsot kell küldeni és visszatér a normális kijelzésre. A hiba oka: A program a szöveg végén megnézi, hogy demo módban van-e az óra, ha igen, akkor visszatér az idő kijelzésére, ha nem, akkor folytatja a szöveg mozgatását. A demo módot váltó parancs ezt a bitet változtatja meg. Ha a mozgó szöveg megy demo módban, és közben az állapotot letöröljük a távirányítóval, máris mozgó szöveg állapotba került az óra. Megoldás: Ezt az állapot bitet le kell másolni a szöveg mozgatása előtt, a másolt példány értékét vizsgálni a szöveg végén...
Szia Hp41C!
Köszi , megfogadtam a tanácsodat. Korábban kellet volna betübe öntened ezeket a gondolatokat,(valószínűleg elhalasztottam volna ezt a projektet hozzáértés hiányában). Többször elolvastam amit írtál "emészteni kell". Most már nem szeretném feladni,ha lassan is de haladni szeretnék vele. Viszont valószínűleg kérdéseim lesznek még,és előre is köszönöm a türelmes válaszokat. Egyből az első: a laptopomon nincs soros port. Erre van valami megoldás,hogy használni tudjam a PC-s programot? A 12F683 bázishoz is alkalmazható?
Szia!
A képen a 12F683 bázis van, Patexati tervei után építettem. Fototranyónak én nem Bp103-at használtam,hanem amit a LOMEX-ben vettem, ez olyan mint az adó LED,de a típusát nem tudom.
Szia!
Ezeket az információkat 2009 tavaszán már megírtam ide... - A 16F683 -nak annyira kevés a lába, hogy már nem maradt a kommunikációra, meg uart sincs benne. A paraméterek beállításánál ügyelni, rossz paraméterek esetén a trafó állandó áramot kaphat, leéghet. A jeleket ellenőrizzük (lehetőleg) oszcilloszkópon. A végleges paraméterek a belső eepromba menthetők egy infra paranccsal - aztán mindig a mentett paraméterekkel indul. Elég veszélyes lehet, ha nem tudjuk, milyen parancsot küldünk a 16F683 -mal felépített bázisnak. - Egy 16F628(A)-ot, kvarcot a 2 kondenzorával, tápot, tápszűrést, TSOP1736-ot a tápszűrésével és a 2 szintillesztő tranzisztort össze lehet rakni akár breadboard-on is, a bázis programjával futtatni. A távirányítóval adott kódokat továbbítani fogja... - Laptopba be lehet tenni PCMCIA soros kártyát vagy USB - soros konvertert lehet használni. Patexati a Wand óra topikba feltöltött egy BlueTooth -os megoldást is - ahhoz viszont fordítani kellene a bázis programját a default 19200 baud miatt. - Mi is azokat használjuk, azzal a különbséggel, hogy BP103 -nak kértük...
Sziasztok!
Valaki segítsen. A propellerbe beépítettem az LM358 -ast. De a 1-es láb nincs megjelölve!! Nézzétek már át légyszi nem-e fordítva raktam be. A képen az van ahogyan beültettem. A doksija a lomexnél, : http://www.lomex.hu/pdf/%28stm%29_lm358ad.pdf De nem vagyok biztos benne, hogy jó-e
Szia!
Szerintem jól van bekötve. Itt egy készülő f886 propeller, ez is hasonló a tiédhez, és jól van beültetve az LM358.
Hello!
A rotort 1,2W 12V-os izzóval helyettesítve 11V-ot mértem, de csak 0,44mA áram folyt át az izzón. Ilyen esetben kell a kitöltésen növelni? Akkor nagyobb áramerősség érkezik?
Szia! A kitöltést emelheted de akkora legyen,hogy a Zener ne melegedjen túlságosan terheletlen állapotban.. Így jó a fesz el fog vele indulni. Én fel szoktam tenni az órát teljes fényerőre és felemelem a kitöltést és addig veszem vissza szépen egyesével még nem csökken a ledel fénye.. Feleslegesen nem fűtők a fettel és a Zenerdiódával..
Sziasztok.
Elviekben kész az óra, csak még pár kérdésem van a bekötések előtt. Akkor a ferrittrafó primer és szekunder tekercseit sorba kössem ugye? A primer tekerccsel sorba itthon csak egy 1ohm-os 5W-os ellenállás van az jó vagy inkább vegyek egy 3ohm-osat? (A ferritmagos trafó elég kicsi az alkalmazott motornál és csak 2 tekercs van benne gondolom az 1 ohm ehhez kevés vagy nem?) Végül a rotorra találtam itthon olyan diódát aminek a nyitófesze 240mV azt a 2-t rá is forrasztottam a rotorra gondolom az jó. Az elemtartót hogy lehet ráforrasztani a nyákra mivel az aljára kerül így eltalarja a vezetősávokat? A rotorra kell egy fototranyó annál mindegy hogy forrasztom be? (Nem a Tsop-ra gondolok hanem van egy sima fototranyó gondolom azzal érzékeli a rotor a fordulatot.)
Szia!
Jó sok kérdés egyszerre, de csak szépen sorjában... - A régi fejmotorokban csak két-két tekercs van, és éppen ezért alkalmasabb ide, hiába kicsi a ferritmag. Kösd sorba a tekercseket, (fázishelyesen), a primert és a szekundert is. Egyelőre jó az 1 Ohm is, csak azonnal mérni a felvett áramot 12V körüli bemenő feszültségnél. Még ne legyen nagyobb a kitöltési tényező (üzemi) 30-35%-nál. Ha ezzel megvagy és megy, akkor folytatjuk tovább a beüzemelést. - (A fotótranzisztort "pólushelyesen" kell bekötni, a pozitiv feszültség felé van az anódja.) - A teleptartót a legvégén forraszd a panel aljára, legyen benne az elem is, és centirozd ki mielőtt elindítod.
Szia!
A soros bekötéshez még néhány jó tanács: ha a tekercs kivezetések legalább egyik vége színben megegyezik, akkor azokat veheted a tekercsek kezdeteinek. (Van ahol meg van jelölve betűjellel a tekercsek kivezetése, ott az szerint lehet sorbakötni). Pl fehér-piros, fehér-sárga, ekkor a soros kötés helyesen így lehet. Egyik tekercs fehér vége marad szabadon, piros a második tekercs fehér végével összekötve, marad a sárga. Most van egy fehér és van egy sárga vezetéked, erre mehet a bázisáramköri meghajtás, ha ez a primer. A szekundert is ezzel a megoldással tudod helyesen sorbakötni.
A ferritmagos trafónál sárga-barna sárga-piros van akkor a sárgákat összekötöm és barna piros a 2 kivezetés ezek szerint?
Az elemtartót inkább forrasztás szempontjából kérdezném, mert nem férek hozzá. A fototranyó meg a rövidebb láb megy a negatívra? Még egy utolsó kérdés, hogy a bázisnál a 7805, lm2941 és az irl530-at nem lehet egy hűtőbordára tenni gondolom? (Vagy minden különre lenne jó?)
Szia!
Lehet, hogy nem volt egyértelmű az előző hozzászólásom a tekercsek soros kötéséhez? Akkor mégegyszer leírom: az azonos színű kivezetések lehetnek a kezdetek, tehát a soros kötést úgy tudod megoldani, ha az egyik kezdetet a másik tekercs végével kötöd össze. Különben "0"V lenne a keletkező feszültség, mert éppen kioltják egymást az ellenirányú áramaikkal. Mégegyszer, a sárga marad szabadon, a piros végét a másik tekercs sárga végéhez kötöd, így marad itt is szabad tekercsvég, a barna. Most a maradék tekercsvégek, (sárga és barna) lesz a soros kötéshez megfelelő, ezt kötheted a bázisáramkörhöz, ott már mindegy, melyik vége a táp, és melyik a FET felé eső végük. Kicsit nehéz a teleptartót beforrasztani, de csinálj a pákához egy kis toldalékot (vastagabb vörösréz vezetékből), így "oldalról" be tudod ültetni. A fotótranzisztor rövidebb lába a GND-re, de ezt nem lehet 100%-osan állítani. Ha nem indul a propeller kijelzése, holott minden rendben van, akkor meg lehet fordítani a bekötését.
Sziasztok!
Ismét elkészült egy újabb SMD f886 óra. 12V/510mA a teljes bemenő teljesítmény. A nyers óráról néhány felvételben.
Szia! Gratula! Ez már nem is tudom hanyadik működő óra de tíznél már biztos több..
Akkor egyszerűbb ha az irl530-at külön hűtőbordára teszem a másik kettőt meg közösre.
Bocs az előbb elnéztem amit írtam. Most már biztos jól csinálom. Kösz.
Maradt még 1 pár nyák, de az már csak végszükség esetére van eltéve Nekünk.
Szia! Még építek egy pirosat a 886-ból és még egy kéket vagy zöldet 18F2620 kontrollerel és én ezt a fajtát nem gyártom tovább Pont van még kettő nyák véletlen
Szia Janocsi!
Én is szeretnék gratulálni neked. Szép...... egyben azt is elmondanám (bátorítva az után építőket), hogy nekem is elkészült a működő órám, aminek hibakeresésében és beüzemelésében a fórumozók (HP41C, Janocsi, Patexati - és most a sorrend nem számít!) nagy segítséget nyújtottak. Mindenkit bátorítok az óra megépítésére. Szép és exkluzív eleme lehet a lakásnak. Üdv. Subi |
Bejelentkezés
Hirdetés |