Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
100fokig mér és bejáratásnál nem is szabad annál följebb menjen.Ha holnap rakok egy szép képet megtudod mondani hogy melyik az?
120-130°C-ig is nyugodtan elmehet a léghűtéses. Mellesleg ilyen hidegben, mint amilyen most is van, még gondolkodni sem kellene a hőmérőn, mert a jól beállított motor garantáltan nem melegszik túl.
Tedd fel, meglátjuk. Holnap napközben nem igen tudok segíteni, (munka függő) de estefelé megnézem.
Olyan célból, hogy a PIC amivel csinálom a hőmérőt nem szereti a negatív feszültséget és ez a jeladó mínusz hőmérséklet esetén negatív feszt küld ki magából. Mivel -50°C-ig mér ez azt jelenti, hogy ekkor -500mV a feszültsége a kimenetén, tehát én meg szeretném növelni 500-al, hogy a pic ilyenkor 0V-ot olvasson be. Egy nagyon pontos kütyüre lenne szükségem, hogy ne veszítsek pontosságból. Csak azért kérdezem hátha kapásból tudtok mondani egy műveleti erősítőt vagy valamit rá, ami ezt megcsinálja.
Üdv LAC
Hali
Mar mondtam regebben. Az LM35 es a TC1047A teljesen egyenerteku, meg pontossagban is. Kivetel a TC-nel alapbol "0" C homersekletnel 500 mV a kimeno fesz. Tehat nem kell semmi varazslas az eltolassal. 2.56 Vref fesznel, 1024 AD felbontasnal 1/4 C felbontast kapsz. Kivonsz a kiszamitott ertekbol 50-et es meg van a homerseklet. -40 -> +125 C kozott mukodik. Ha muveleti erositovel, vagy mas ( pl diodaval) probalsz eltolast csinalni, mindenkeppen veszitesz a stabilitasbol, mivel mindegyik eszkoznek van hofokfuggese. Esetleg hasznalhatnal valami "olcso" instrumentalis erositot (5-10 $), kettos tappal. A TC1047A jelenleg 134 Ft+ifa a chipcad-nel. Csa Vili
Sziasztok!
Ez a kérdés régóta foglalkoztat, de nem akarok tiszteletlen lenni. Olvasgatok régi/új írásokat, cikkeket, könyveket és sokszor látom, hogy a szerző neve mellett vagy helyett van egy kód. Pl.: HA7(xxx) Ez mit jelent? (valami rang a szakmában?)
Az illető szerző amatőr rádiós,(rádióamatőr) és az a betű-számkombináció a hívójele.
Igen ezt én is sejtettem, de egész komoly nagy tudású emberek is vannak itt. (senkit sem akarok lebecsülni)
És az az érzésem, hogy a kódoknak köze van a tudáshoz. Vagy tévedek? [off] régen apám is rádiózott és voltak ismerősei akik építettek is és itt a soproni kilátó mellett volt a (teszt) helyük, de nem emlékszem ilyen kódokra. Aki régi rádiós annak talán ismerős a Lővérek és a Károly kilátó.
A rádióamatőr megnevezés nem csak amatőrőket takar.... Komoly elektronikai szakemberek is űzik ezt a sportot kikapcsolódásképp.
A rádióállomás hívójelét a hatóság ( NMHH ) állapítja meg.
Régen a távíró vizsgát tett magyar amatőrök egyéni állomásának hívójele HA-val kezdődött ( HA prefix ), a távíró vizsgát nem tetteké HG-vel. Ma általában HA. Azért, hogy ne kelljen átírni az emil címemet, én kértem, a HG maradjon, a távíró vizsgám ellenére. A számjegy ( 0..9 ) az állomáshelyre utalt, például 9 Borsod-Abaúj-Zemplén. Régebben a kétbetűs suffixeket ( utótag ) osztották ki, amikor elfogytak, jöttek a hárombetűsek. Ma lehet kérni, amilyen nincs, sokan a monogramjukat kérik ( például HA0SZT ). Az egybetűs sufix ( HA4I ) versenyállomást takar. A 'K'özösségiek általában HA # K ?? formájúak. Szóval a hívójelből ilyesmik tudhatók meg. A hatóság honlapján ott a hívójelkönyv, ahol megnézheted, az operátornak milyen fokozatú engedélye van, meddig érvényes az engedélye, stb. A szakmai munka többé-kevésbé tükröződik az interneten. A rádióamatőrködés nem sport, de vannak sportolók, akik a rádióamatőr sávokat használják. Kezdőnek. 73 de Gábor hg9ieg.
Igazad van csak nehéz bevallanom, hogy megvettem 4x annyiért egy olyan dolgot ami nem is jó és még kapott plusz fesz stabot meg negatív feszültség generátort is. Azért próbáltam menteni a menthetőt, de nem baj majd akkor felhasználom valami másra, ahol csak plusz hőmérsékletek vannak. Fene essen a PIC-be, hogy nem tud negatív fesszel mit kezdeni.
Hali
Idézet: Ez mar csak ilyen. Mivel csak egy tapfeszed van, nem tudsz mast csinalni. Regebben volt egy AD ami +5 V tappal kepes volt -99 mV-tol merni. Igaz I2L technologias volt. Az CA3162.„Fene essen a PIC-be, hogy nem tud negatív fesszel mit kezdeni.” Csa Vili
A PIC - Miértek topikban már rég kaptál egy jó megoldást...
Az adatlap 7. ábrája alapján a földpontot el kell tolni két diódával. Két ponton kell feszültséget mérni a feszültségkimeneten és a diódák anódján. A két értéket kivonva egymásból megkapod a hőmérsékleti jelet és a diódák hőfokfüggése szól bele a mért értékbe. Idézet: „A rádióamatőrködés hobbi és nem sport. A vizsgán nincs sportra vonatkozó kérdés. Ugyanakkor próbálj elnéző lenni azokkal, akik - ennek ellenére - sporteszköznek használják az amatőrszolgálat erőforrásait.” Gondolom itt a rókavadászokra célzott...
Nem, hanem elsősorban a rádióforgalmi versenyen résztvevőkre gondoltam. Az RTF-en csak egy frekvenciát foglalnak le, nem is nagy teljesítménnyel.
Ne tévesszen meg, hogy az IARU magyar tagja sportszövetség, aminek sportklubok a tagjai.
Hello!
Hogyan lehet megvédeni a MOSFET eszközöket (pl.: otthon készített erősítő) sztatikus kisülés ellen (pl.:konktorból fogyasztó ki-,bekapcsolás vagy lámpa essetleg reflektor kapcsolásakor keletkező szikrák) ?
Üdv... :integet2:
Érdeklődnék, hogy miért van az, hogy egy ellenállás a szín kódja alapján nem egyezik meg a mért adattal... A szóban forgó ellenállás szín kód alapján 1=Citrom sárga 2=Lilla 3=Barna és a 4=Ezüst% A Kód alapján 470 Ohm-nak kellene lennie, e-helyett én beépített állapotban mértem, 6,7 Ohm-ot, de a szín kód alapján nem lehet sem 6 Ohm, sem 7 Ohm-os… ? Amiben mértem egy napelemes nem működő kerti lámpa, ami nem töltődik fel, de ha csak beteszem az akkut, akkor világít a LED, viszont már leválasztottam a Napelemet róla így megnéztem egy másikat is ami még működik, de abban is ugyan ezen színkód alapján vannak az ellenállások és abban is hasonlóan 6,xx Ohm-ot mértem…? Mi lehet akkor a gond a töltés szempontjából… ? Napelem, vagy ez a ellen állás… ? Nem értem miért tér el a színkód alapján az érték, aminek lennie kellene… Esetleges választ, előre is köszönöm.
Azok induktivitások, és a huzal ellenállását mérted..
Nem, a két forrasztott végét, de a huzalon keresztűl is annyi, a többi ellenállás értéke helyes.
Az induktivitás tekercselt kivitelű, a kertilámpában levők vékony rézhuzallal vannak megtekercselve, és Te ennek a tekercsnek az ohm-os ellenállását mérted.
Egyébként mindkettő 47uH értékű. Könnyen felismerhető, mert testesebb kivitelű, mint az azonos hosszúságú normál színjelzésű ellenállás. De ezzel nincs vége, mert létezik a színkódos ellenállásokra a megtévesztésig hasonlító kondenzátor is, természetesen ezeknél az ellenállásmérő szakadást mutat...
Akkor ez nem is ellenállás, hanem tekercs...
Rájöttél!
Ha még azt is megfejted miért is van az áramkörben, akkor nagy lépést tettél előre a hiba feltárásában.
Egyébként ebben a topicban több infót tudsz gyűjteni, és van pár rajz is.
szerk: az előbb rosszul írtam az induktivitás értékét, a fényképen a felső harmadik gyűrűje barna, és így az értéke 470uH Az alsó harmadik gyűrűjét feketének látom, így az csak 47uH
Aha, megtalálltam, köszönöm, még annyit, hogy szín kód leírás van valahol...
Ami alapján máskor betudom azonosítani őket, mert nekem csak egy HQ 1996-os naptáram van és azon van rajta a kód rajz táblázat...
A színkódra keress rá a :google: -el.
Egyébként azonos a négy színgyűrűs ellenállásértékekkel, csak nem ohm-ban, hanem uH-ben kell számolni.
Ja, még annyit, hogy Multimérőn lehet mérni a tekercs értékét...
Ha igen, akkor hogyan...
Térképezd fel, próbáld visszarajzolni a kapcsolást, sokkal könnyebb úgy a hibakeresés. Sok sikert!
szerk: ha a multimétereden van induktivitásmérő funkció, akkor lehet, de gyanítom, hogy hiányzik a uH, mH, és a H kapcsolóállás, mert ez a felsőbb kategóriás műszerekben fordul inkább elő, illetve van direkt erre készült mérőeszköz. Itt a Hobbin is az L-C mérő topic erről szól. De ha mindkét tekercsnél mérted azt a pár ohm ellenállást, akkor az induktivitásoknak kutya bajuk, a hiba máshol lehet. Méregesd át a tranyókat, de előtte azonosítsd a típusukat, határadataikat.
Na jó, későre jár... :whistle:
Sajnos nem értek hozzá, pedig nagyon szeretnék... Köszönöm a segítségedet/ket... :wave: |
Bejelentkezés
Hirdetés |