Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egy M-4650-es Multim van...
![]() Na, ez elég kicsi kép... ![]() Szerk. Na, ez jobb kép... ![]()
Tranzisztort sajnos nem tudok mérni, nem tudom hogy kell….
Most vettem pár tranzisztort hozzá, de a típus száma nem jó, mert 8050 helyett itt a fórumon a BC639-et mondták helyettesítőnek és itthon vettem észre, hogy BC369-et adott a nő... ![]() Annak viszont nem egyezik a Hestore.hu oldali adatok szerint, sem az értéke, sem a láb kiosztása, mert az egyik NPN a másik PNP... ![]() Az új Tranzisztort megmértem ahol a lábak szerint bele lehet helyezni és a 4db közül mindegyik eltérő számot mutattott a multi, 230-306 ...-ig. ![]()
Üdv!
Valaki tud segíteni, egy olyan táblázat beszúrásával, ahol a nyák huzalozás méretezésére vannak adatok, a rajta átfolyó áram függvényében? Sajnos ebben a kérdésben a google nem volt segítségemre.
Erre gondolsz?
http://www.desmith.net/NMdS/Electronics/TraceWidth.html vagy esetleg? http://www.pcbco.com.au/tracecalc.html
Az teljesen normális a 230-306-ig, mert az a tranzisztor erősítési tényezője. Ez azt jelenti, hogy jók és azt is, hogy helyesen tesztelted őket. Ha rosszul teszed a mérőhelyre vagy rosszak akkor "túlterhelésjelzést" adna a multiméter. Mindig nagy szórás van a gyártásban akár két egyforma típusú tranyó között is. Ezért szokták fáradságos munkával párba válogatni az erősítők tranyóit, hogy egyformák legyenek.
A multimétered is elég jó, van rajta kapacitásmérés kondenzátorokhoz és frekvenciamérés is audio tartományban.
Szevasztok! A segítségeteket szeretném kérni. SZeretnék itthonra egy mezei labortápot építeni, van is itt egy elfekvő trafóm, de lövésem sincs mi a kapacitása. Annyit ki tudtam mérni, hogy ad terhelten 23,5V-ot és másik lábon pedig 11,7V-ot De az áramerősségét nem tudtam bemérni
![]()
Áramerősség mérésnél sorba kell kötni a multimétert, és áram csak akkor folyik, ha van fogyasztó is.
Én is szeretnék egy labortápot építeni magamnak itthonra, de olyat, ami a földhöz képest 2 feszültséget állít elő, +/- kb. 30V-ig kellene elmennie, az áramerősség nem fontos, ic-ket, főleg műveleti erősítőket szeretnék tesztelgetni. Eddig egy régi AT táp volt a társam ebben, de jó volna valami szabályozható.
Ha tudtok olyan kapcsolást, ami tuti jó, elsőre működik, nem túl bonyolult, és esetleg van hozzá nyákterv is, na az maga lenne a mennyország ![]() Üdv
Tiszteletem minden kedves elektronikázónak!
Olvastam az oldalon hogy a glimm izzókhoz kell ellenálás. Kérdésem: Egy sima glimm (vákum, nixie) izzóhoz mekkora ellenálást kel kötni? Válaszokat előre köszönöm.
Van labortápegység topik tele rajzokkal, tessék (vissza) olvasni, keresőnket használni !!
Bővebben: Link
Köszi!
![]() ![]() Végül is a 12V-os meghajtó moci csatlakozásain tartósan 2,04A-t mértem. Csak hát sajna így a 24V-os ág teljesítményét még mindig nem tudtam meg, pedig pont az kéne.Csak szét kell bontanom...
Úgy kell megválasztani az ellenállást, hogy az átfolyó áram néhány milliamper (mA) legyen. A feszültség ismeretében kiszámolod.
230V-ra szerintem 100k - 1M közötti ellenállás értékkel lehetne próbálkozni. Minél kisebb az áram, annál tovább tart a glimm de annál kisebb a fénye. Kimértem egy pár darab bojlerbe való piros glimmet, 0.5-1 mA-t fogyasztottak 233V-on. Így kb. egy 470kohm-os ellenállás lehet bennük. Először egy jó nagy értékű ellenállást tegyél rá és úgy haladj lefelé a lámpa és a saját biztonságod érdekében.
Köszönöm. Próbálgatom pucéran is müködik a dolog csak a glimm. De megy 100ohm tól felfelé mindenne. CSak az élet tartamát akarom hosszúra.
A glimm lámpa NEM izzó ( fénykibocsátó enyhén PTK ellenállás ),
hanem gázkisülési cső ( nagyon nemlineáris NTK ). Az égési feszültsége kb. 100 volt. Aránylag kis teljesítményű, kb. 0,1 wattos. Így az áramerősség I = kb. 1 milliamper. Az ellenálláson a 230 és a 100 volt különbségét U = 230-100 voltot kell elfűteni. Az ellenállás adódik: R = U / I. Az ellenállás teljesítménye is lényeges, P > U * I. Bővebben: Link Az NTK jelen esetben azt jelenti, hogy öngyilkos és piromán hajlamú alkatrész.
Akkor a tiédben van beépített ellenállás vagy nincs?
Van egy elég sok bontott glimm-em, van olyan ami gyárilag van és van olyan amin nincs semmi mint a katalógusban amit küldtél. Mindegyiket próbáltam hálózaton( szimplán kaptak 230v-ot) És mind ugyanúgy világít. Csak az a kérdés meddig elvileg nő az élettartama ha ellenálás van előtte. (én így tudom)
A katalógust nem én küldtem hanem gg630504.
Egyébként igen, kell az ellenállás ha nem akarod hamar tönkretenni a glimmet. Állítsd 1 mA-re az áramát, ahogy már írtuk.
annó mikor poénból koppintottunk egy házi barkács 50W-os strobit, a glimmjére az 1MR-es poti felől 100R-es 1W került, a táp felől meg ha jól emlékszek 10kR-es 1W-os ellenállást tettünk fakt-on.
Sziasztok!
Egy 7812-es fesz stab ic hány wattot tud elfűteni? Mert van egy 14v 40VA-es tarfóm, de csak 12V 10W os a fogyasztóm... Illetve megtudnám e oldani zenerrel ezt a fesz csökkentést?
Hali
Mindig attol fugg mekkora a hutoborda rajta. A rajta eso teljesitmenyt kiszamolhatod a (Ue-12)xIt keplettel. Az adatlap megsugja mennyi a hoellenallas a chip es a tok kozott (C/W). Mar csak a hutoborda hoellenallast kell ismerni, es ebbol kijon mennyire melegszik fel a 7812 0,8 A terheles mellett. A katalogus megadja a max reteghomersekletet, es mar is szamolhato, mennyit lehet maximalisan eldisszipalni az IC-n. Csa Vili
Köszi!
Igaz nem sokkal lettem okosabb. Az It mit jelöl? Zenerrel ezt megtudnám oldani?
Ja a Zenert elfeledtem. Azzal ekkora aramnal nehez elerni a stabilizalast. Nem igen vannak ekkora aramra, de ha lennenek akkor is problemas lenne a hutes.
Ok!
Köszi! It milyen áramerösséget takar? A 0,833 felettit? Tehát a 2,497A -t? Így tehát ez 5W?
Ez a terheles altal kiszopott aram 12 voltnal. A Te esetedben (amit irtal) It: 10/12=0.833 A. Ha szamolunk 14 v ~, 14x1.41=19.7 V DC, 19.7-12= 7.7v, 7.7x0.833=6.41 W. Ezt kellene eldisszipalni valami formaban mert ellenkezo esetben a 7812 atmegy futotestbe, es a belso hovedelem egyszercsak lekapcsolja a kimeneti terhelest.
Csa Vili
Köszi!
Azt elfelejtettemm mondani, hogy DC14V és stabil.
Szia!
Ha DC és stabil, nem lehet lejjebb venni a kimeneti feszültségét? |
Bejelentkezés
Hirdetés |