Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1092 / 3998
(#) qvasz2 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Képet tudsz feltenni a nyákodról; és mekkora feszültséget teszel rá?
Az nem baj, hogy ez volt a képen is, amit csatoltam??
(#) kadarist válasza R4v3n hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Érthető és jó is. Adatlap: Bővebben: Link
(#) R4v3n válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Persze az adatlap a legegyszerűbb megoldás
(#) proli007 válasza R4v3n hozzászólására (») Dec 14, 2010 / 1

Hello!
A helyzet elég egyszerű..
- Az IC referencia feszültsége jelenleg 1,25V (-ra van beállítva).
- Ha a SIG bemeneten a feszültség ekkora, akkor jelez mind a 10 Led.
- Tehát a bemeneti osztót, ami az R3/R2-ből áll, úgy kell méretezni, hogy 30V bemenő feszültségen az SIG bemeneten (R2 ellenálláson) pont 1,25V feszültség legyen mérhető.
- 30V/1,25V= 24:1-es osztásarányt jelent. Ebből le kel vonni 1-et, hiszen az R2-őn 1*1,25V feszültségnek kell lenni. Tehát R3:R2 aránya, 23:1-hez értékű.
- Ha R2 a jelenlegi 680ohm, akkor R3-ra 23*680ohm=15,64kohm adódik.
- Ha ilyen (vagy ehhez közeli) ellenállásunk nincs, akkor próbálgatni kell, más értékekkel, hogy a szabványos értékekből építhessük fel az osztót. (Vagy egyik tagját két ellenállásból alkotjuk, vagy potit használunk osztónak.)
üdv! proli007
(#) R4v3n válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Értem köszönöm szépen. Szerintem inkább majd egy trimmer potival állítom be. Köszönöm!
(#) yohnsee hozzászólása Dec 15, 2010 /

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni a tapasztaltabbaktól. Szeretnék egy félig-meddig univerzálisnak mondható tápegységet készíteni erősítők élesztéséhez. A lényeg az volna, hogy csináltatnék/vennék/csinálnék egy 1kW-os toroidot, és azt szeretném, hogy a szekunderekből minél kevesebb legyen, de minél több erősítő feszültségigényének megfeleljen arra a kis időre, amíg kipróbálom.
Eddig ezekre a feszültségekre gondoltam:
2x25VAC, 2x50VAC. Szerintetek ezzel a két feszültséggel le tudom fedni az erősítők nagy részét?
Köszi
(#) lukit hozzászólása Dec 15, 2010 /

Sziasztok!

Ti mi alapján választatok gyártó céget? Pl. szükségem van egy LM317-re egy NYÁKban. Melyik cég (National, Texas, stb) termékét vegyem meg? Szimplán a legolcsóbbat az adott tokozásból vagy van olyan, amelyiket nem kellene (mert pl sokszor szívtatok vele) vagy ...?

Köszi előre is.
(#) spepe válasza lukit hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Saját tapasztalataim szerint nem sok különbség van az egyes IC-k között.

Persze ez nem az jelenti, hogy nincs is csak azt, hogy ilyen hobbi szintű felhasználásnál nem igazán vehető észre eltérés.

Vettem már Fairchild-es IC-t, Texas Instruments-es IC-t is sőt még ha jól emlékszem olyat is amelyikről nem is tudom, hogy milyen gyártótól van.

Szerintem nyugodtan veheted amelyik megtetszik.
(#) Action2K válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia! Nem elég. Én ezt javaslom: Link. A továbbiakban ott folytassuk.
(#) smiler79 válasza lukit hozzászólására (») Dec 15, 2010 / 1

Azért a felhasználás miatt nem mindegy, nekem PL a Texas a favorit, mert zaj miatt már szívtam nagyfrekis nyákon ST-vel!
(#) lukit válasza smiler79 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Köszönöm! Más, ilyen szívásos jellegű tapasztalatod van más alkatrészekkel?
(#) Zoja hozzászólása Dec 15, 2010 /

Sziasztok! Szeretnék építeni egy szerkezetet ami 3 voltból minimum 9, de lehetőleg 12 voltot csinál. Mit kellene beszereznem hozzá? Elég kezdő vagyok és az elektronika sohasem volt erősségem, de ezt szeretném megépíteni. Köszi előre is!
(#) proli007 válasza Zoja hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Hello!
Egy DC-DC konverterre van szükséged (van rá külön topik), mint pld. MC34063.
De egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora terhelés lesz a 9 v. 12V-on. De a kapcsolóüzemű dolgok, általában nem éppen kezdőknek való feladat. A dolog értelmét is meg kel vizsgálni, mert lehet nem is erre van szükséged..
üdv! proli007
(#) rolandi350 hozzászólása Dec 15, 2010 /

Sikerült véletlenül mélykisütnöm egy darab NiMH akkut 0,1V-ra
Mit lehet ezzel most kezdeni?
Még nagyon új kb 10x volt lemerítve és feltöltve.
Párba merítettem kettőt 10 ohm-es ellenállással és elfeletkezdtem róla .
Az egyik 0,9V-ra a másik nem tudom hogy de talán zárlat miadt merült 0,1V-ra.
Dobhatom ki, vagy valami megoldás?
(#) rolandi350 hozzászólása Dec 15, 2010 /

Most 10 percre rá nézem felment vissza 1V-ra.
Akkor most nagyban károsodott, vagy semmi baja?
(#) blackdog hozzászólása Dec 15, 2010 /

Sziasztok!

Hogyan 99% pontossággal megállapítani egy NPN tranzisztorról, hogy jó-e vagy sem?
VICSYS fórum társ leírása alapján (Bővebben: Link) ellenőriztem őket, de kétes az eredmény.
BF458 NPN Tranzisztorról van szó.
1. tranyó: BC 532; BE 590
2. tranyó: BC 558; BE 591
Ezeket mértem.
A két tranyó működése összefügg. Ezek állítják a függőleges eltérítés egy szkóp A és B csatornáján.
Ami biztos az első tranyó réz hűtője elég fekete foltos.
Mi a véleményetek?
(#) maTaKee válasza blackdog hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Helló!
Kollektor-Emitter mérés is meg volt?
(#) blackdog válasza maTaKee hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Sajna az én multiméterem azt nem tudja mérni. Ekkor nem mutat semmit. Megnéztem egy biztosan jó tranyó esetén is. Ezt nem tudom mérni, ilyenkor OL -t ír ki. (OL=túl van a méréshatáron)
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Az a jó, ha nem mutat semmit a C-E mérésénél!
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Ezek szerint jó mind a két tranyó?
(Méregettem más nagy (teljesítményű) tranyókat is és azoknáé sem mértem 600 feletti értéket.
Igaz BC és BE között sem volt ekkora különbség.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy egy tranzisztor vagy jó vagy nem. Olyan nincs, hogy bizonyos feszültség és/vagy áram szinten jó máshol meg nem. Én ezt kétlem. Mi a valóság? Hogyan lehet tranzisztor hibát kiszűrni?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Ezek a tranzisztorok jók. Igen, egy ilyen egyenfeszültségű méréssel nagy biztonsággal megállapítható, hogy amit méricskélsz a tranzisztornak tekinthető vagy már csak egy ellenállás. A diódákat találunk a B-E és a B-C között, akkor nagy baj nem lehet.
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Kis kiegészítés a vizsgálathoz: nem elég ha nyitóirányban jó értéket mutat a műszer (amúgy a jó érték határa jóval tágabb, mint VICSYS kolléga által leírt 600-680; műszertől, tranzisztortól erősen függ ), mindig fordítva is végig kell mérni, hogy visszafelé nem vezet-e a dióda.
Ha van a műszereden béta mérő, azzal is érdemes rámérni a dióda-vizsgálat után, és ha mindent jónak mérsz, akkor meglesz az a 99%
(#) Krisz03 válasza rolandi350 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Semmi baja. Ki ne dobd! Töltsd fel, és használd! Legközelebb pedig használj olyan kisütőt, ami 0.8V-nál (kb érték, de általánosságban jó) nem engedi jobban lemerülni az akkut.
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

De nem kellene nyitóirányban közel azonos értékeket mérnem?
Elképzelhető, hogy a béta értéke nem jó?
Ez ugye egy BF458 tranyó, de sehol nem találok csak BF459.
Ezzel helyettesíthető?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Nem kell azonos értéket mérni, mert nincs két egyforma dióda vagy tranzisztor. Építsd őket vissza, ezeknek semmi bajuk.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

De ha már egyszer kint van. Csak nem tudom eldönteni, hogy a BF459 jó-e helyette.

Ugye, hogy így szebben hangzik, mint az a fránya MSN-es "1x"? Action2K

Adatlapot nézted? Bővebben: Link
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Igen néztem, de lényeges eltérést én nem láttam ami nem engedné a cserét. Vagy van benne?

Annyi eltérés van, hogy a 9-es végű nagyobb feszültséget visel el, tehát jó lesz a meglévő helyett.
Következő: »»   1092 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem