Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Képet tudsz feltenni a nyákodról; és mekkora feszültséget teszel rá?
Az nem baj, hogy ez volt a képen is, amit csatoltam??
Érthető és jó is. Adatlap: Bővebben: Link
Persze az adatlap a legegyszerűbb megoldás
![]()
Hello!
A helyzet elég egyszerű.. - Az IC referencia feszültsége jelenleg 1,25V (-ra van beállítva). - Ha a SIG bemeneten a feszültség ekkora, akkor jelez mind a 10 Led. - Tehát a bemeneti osztót, ami az R3/R2-ből áll, úgy kell méretezni, hogy 30V bemenő feszültségen az SIG bemeneten (R2 ellenálláson) pont 1,25V feszültség legyen mérhető. - 30V/1,25V= 24:1-es osztásarányt jelent. Ebből le kel vonni 1-et, hiszen az R2-őn 1*1,25V feszültségnek kell lenni. Tehát R3:R2 aránya, 23:1-hez értékű. - Ha R2 a jelenlegi 680ohm, akkor R3-ra 23*680ohm=15,64kohm adódik. - Ha ilyen (vagy ehhez közeli) ellenállásunk nincs, akkor próbálgatni kell, más értékekkel, hogy a szabványos értékekből építhessük fel az osztót. (Vagy egyik tagját két ellenállásból alkotjuk, vagy potit használunk osztónak.) üdv! proli007
Értem köszönöm szépen. Szerintem inkább majd egy trimmer potival állítom be. Köszönöm!
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni a tapasztaltabbaktól. Szeretnék egy félig-meddig univerzálisnak mondható tápegységet készíteni erősítők élesztéséhez. A lényeg az volna, hogy csináltatnék/vennék/csinálnék egy 1kW-os toroidot, és azt szeretném, hogy a szekunderekből minél kevesebb legyen, de minél több erősítő feszültségigényének megfeleljen arra a kis időre, amíg kipróbálom.
Eddig ezekre a feszültségekre gondoltam: 2x25VAC, 2x50VAC. Szerintetek ezzel a két feszültséggel le tudom fedni az erősítők nagy részét? Köszi
Sziasztok!
Ti mi alapján választatok gyártó céget? Pl. szükségem van egy LM317-re egy NYÁKban. Melyik cég (National, Texas, stb) termékét vegyem meg? Szimplán a legolcsóbbat az adott tokozásból vagy van olyan, amelyiket nem kellene (mert pl sokszor szívtatok vele) vagy ...? Köszi előre is.
Saját tapasztalataim szerint nem sok különbség van az egyes IC-k között.
Persze ez nem az jelenti, hogy nincs is csak azt, hogy ilyen hobbi szintű felhasználásnál nem igazán vehető észre eltérés. Vettem már Fairchild-es IC-t, Texas Instruments-es IC-t is sőt még ha jól emlékszem olyat is amelyikről nem is tudom, hogy milyen gyártótól van. Szerintem nyugodtan veheted amelyik megtetszik. ![]()
Szia! Nem elég. Én ezt javaslom: Link. A továbbiakban ott folytassuk.
Azért a felhasználás miatt nem mindegy, nekem PL a Texas a favorit, mert zaj miatt már szívtam nagyfrekis nyákon ST-vel!
Köszönöm! Más, ilyen szívásos jellegű tapasztalatod van más alkatrészekkel?
Sziasztok! Szeretnék építeni egy szerkezetet ami 3 voltból minimum 9, de lehetőleg 12 voltot csinál. Mit kellene beszereznem hozzá? Elég kezdő vagyok és az elektronika sohasem volt erősségem, de ezt szeretném megépíteni. Köszi előre is!
Hello!
Egy DC-DC konverterre van szükséged (van rá külön topik), mint pld. MC34063. De egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora terhelés lesz a 9 v. 12V-on. De a kapcsolóüzemű dolgok, általában nem éppen kezdőknek való feladat. A dolog értelmét is meg kel vizsgálni, mert lehet nem is erre van szükséged.. üdv! proli007
Sikerült véletlenül mélykisütnöm egy darab NiMH akkut 0,1V-ra
![]() Mit lehet ezzel most kezdeni? Még nagyon új kb 10x volt lemerítve és feltöltve. Párba merítettem kettőt 10 ohm-es ellenállással és elfeletkezdtem róla ![]() Az egyik 0,9V-ra a másik nem tudom hogy de talán zárlat miadt merült 0,1V-ra. Dobhatom ki, vagy valami megoldás? ![]()
Most 10 percre rá nézem felment vissza 1V-ra.
Akkor most nagyban károsodott, vagy semmi baja? ![]()
Sziasztok!
Hogyan 99% pontossággal megállapítani egy NPN tranzisztorról, hogy jó-e vagy sem? VICSYS fórum társ leírása alapján (Bővebben: Link) ellenőriztem őket, de kétes az eredmény. BF458 NPN Tranzisztorról van szó. 1. tranyó: BC 532; BE 590 2. tranyó: BC 558; BE 591 Ezeket mértem. A két tranyó működése összefügg. Ezek állítják a függőleges eltérítés egy szkóp A és B csatornáján. Ami biztos az első tranyó réz hűtője elég fekete foltos. Mi a véleményetek?
Helló!
Kollektor-Emitter mérés is meg volt?
Sajna az én multiméterem azt nem tudja mérni. Ekkor nem mutat semmit. Megnéztem egy biztosan jó tranyó esetén is. Ezt nem tudom mérni, ilyenkor OL -t ír ki. (OL=túl van a méréshatáron)
Az a jó, ha nem mutat semmit a C-E mérésénél!
Ezek szerint jó mind a két tranyó?
(Méregettem más nagy (teljesítményű) tranyókat is és azoknáé sem mértem 600 feletti értéket. Igaz BC és BE között sem volt ekkora különbség.
Egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy egy tranzisztor vagy jó vagy nem. Olyan nincs, hogy bizonyos feszültség és/vagy áram szinten jó máshol meg nem. Én ezt kétlem. Mi a valóság? Hogyan lehet tranzisztor hibát kiszűrni?
Ezek a tranzisztorok jók. Igen, egy ilyen egyenfeszültségű méréssel nagy biztonsággal megállapítható, hogy amit méricskélsz a tranzisztornak tekinthető vagy már csak egy ellenállás. A diódákat találunk a B-E és a B-C között, akkor nagy baj nem lehet.
Kis kiegészítés a vizsgálathoz: nem elég ha nyitóirányban jó értéket mutat a műszer (amúgy a jó érték határa jóval tágabb, mint VICSYS kolléga által leírt 600-680; műszertől, tranzisztortól erősen függ ), mindig fordítva is végig kell mérni, hogy visszafelé nem vezet-e a dióda.
Ha van a műszereden béta mérő, azzal is érdemes rámérni a dióda-vizsgálat után, és ha mindent jónak mérsz, akkor meglesz az a 99%
Semmi baja. Ki ne dobd! Töltsd fel, és használd! Legközelebb pedig használj olyan kisütőt, ami 0.8V-nál (kb érték, de általánosságban jó) nem engedi jobban lemerülni az akkut.
De nem kellene nyitóirányban közel azonos értékeket mérnem?
Elképzelhető, hogy a béta értéke nem jó? Ez ugye egy BF458 tranyó, de sehol nem találok csak BF459. Ezzel helyettesíthető?
Nem kell azonos értéket mérni, mert nincs két egyforma dióda vagy tranzisztor. Építsd őket vissza, ezeknek semmi bajuk.
De ha már egyszer kint van. Csak nem tudom eldönteni, hogy a BF459 jó-e helyette.
Ugye, hogy így szebben hangzik, mint az a fránya MSN-es "1x"? Action2K
Adatlapot nézted? Bővebben: Link
Igen néztem, de lényeges eltérést én nem láttam ami nem engedné a cserét. Vagy van benne?
Annyi eltérés van, hogy a 9-es végű nagyobb feszültséget visel el, tehát jó lesz a meglévő helyett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |