Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok.
Az lenne a problémám, minden bizonnyal tudtok majd segíteni, hogy leszedtem egy progit, amivel a hangkártyám mikrofon bemenetét oszcilloszkópként használhatom. Klassz kis cucc, viszont nem akarom a mikrofon bemenetem 1 voltnál nagyobb fesznek kitenni, ezért kéne valami feszültségkorlátozó kapcsolás. Az én ötletem az, hogy kerítek egy olyan tranyót aminek valahol 1 volt alatt van kicsivel a nyitófeszültsége és azzal zárom egy ellenálláson keresztül rövidre a hangkártyába menő jelet, mielőtt az kárt tenne. Más esetben a jel ami kb 1 volt alatt van, az szabadon folyhat, és mérhetem a bázis emitter közt. Lehet az elméletemben van valami tévedés, vagy rosszul ismerem a tranzisztorok működését, azért kérdem meg most tőletek. Tudnátok segíteni esetleg az alaktrészek méretezésében is? jólenne egy konkrét kapcsolás ha valaki megtudna szánni vele. Köszi előre is, kellemes ünnepeket.
Hali
Egyszeruen ket 1N4148 dioda antiparalel. Ez korlatoz +0.6 es -0.6 voltnal, de ha pozitivnal ragaszkodsz az 1 volthoz, akkor 2 dioda sorosan kotve. Anod a bemeneten, katod a GND-n. Arra figyelj, hogy egyes kartyakon a bemeneten van egy ellenallas az elektret mikrofon megtaplalasara, es ott megjelenik az 5 volt. Meg lehet oldani, hogy a bemenet es a diodak koze teszel egy kondit. Csa Vili
Értem. Szóval a diódáknak is van nyitófeszültségük. Köszönöm a válaszod.
Igen, találtam a kérdésemre választ adó témát és ott a választ a problémámra. Köszönöm a te válaszod is.
Sziasztok!
Különböző alkatrészeknek milyen hibái lehetnek amit ki lehet mérni? Tudom, hogy az ellenállás vagy szakadt vagy megnyúlik. A kondenzátor zárlatos lesz vagyis átvezet. Pl.: A kondi még milyen hibákat tud produkálni? Érdekelne a tranzisztor, dióda hibajelensége is.
A kondenzátor is megszakadhat és így elveszti a kapacitását. Tranzisztor, dióda zárlatos vagy szakadt lehet. A nagyfeszültségű félvezetők még képesek átvezetni is.
Szia!
A tranzisztor, ha tönkremegy(pl:túlterheled), akkor vagy úgy viselkedik, mint egy drót, vagy úgy, mintha ott sem lenne ![]() ![]() A tönkrement dióda -a tranzisztorhoz hasonlóan- vagy vezetővé válik, vagy megszakad. A kondi pedig, ahogy leírtad! Üdv: Balázs ![]() Idézet: „A kondenzátor is megszakadhat és így elveszti a kapacitását.” És ez milyen jelenséget okoz? Van egy kapcsolásom ami hibás. A hibajelenség alapján tranzisztor hiba kizárható. Igaz van 6db tranyó köztük tele kondival és ellenállással. Már vagy 20 ellenállást ellenőriztem és mind jó. Viszont van egy csomó nF és pF kondi is amit nem tudok mérni meg pár trimmer kondi. Idézet: „És ez milyen jelenséget okoz?” Olyan a jelenség, mintha ott sem lenne az a kondenzátor. Kapacitásmérős multiméterrel az 1nF-nál kisebb kondenzátorok is kimérhetőek.
Tudom. Az én műszerem 10 pF - 200 µF -ig mér, de nem túl megbízható.
Udv!
Olyan kérdéssel forfulnék hozátok,h hogyan lehet 48V-ot 5-re alakítani ? Csak trafóval ? (Fejhalgató erosítot építek spektrum analizátorral és egy dobozba kerulnének,csak az a baj,h az erosítonek 48V-ra van szugsége,az analizátornak pedig csak 5-re) Csak 2 transzformátorral oldható meg ?
Szia! Ha a trafód toroid, akkor bátran merem ajánlani, hogy gyakorlásképp tekerj fel rá néhány menetet zománcozott rézhuzalból, és tessék, máris van 5VAC. Lényegesen kevesebb alkatrész kell az egyenirányításához, mint egy step-down konverterhez (bocsi bbalazs_, nem ellened kampányolok, csak az egyszerűség mellett) én a 2x55VAC toroidomhoz tekertem hozzá 2x15VAC-t a végfokomba, és magam is meglepődtem, hogy működik.
Üdv
Semmi gond, az is egy lehetoseg, ez csak termeszetes.
Sziasztok!
A következőt szeretném összerakni: Bővebben: Link C és C3 értéke adott, C2-nek mekkora kapacitásúnak kell lennie? A másik, hogy NE555-tel építem és jól látom, hogy a bemenetre a 2-es lábra maximum 2,2V-os impulzust adhatok, 5V tápfesz esetén?
Hello,
C2 100n kondi. Adatap szerint annyi lehet a max 5V-nál. 2.2V a 2-es lábon.
Értem, köszi! Akkor nem próbálom ki 5-volttal...
Hello!
Ez így teljesen félreértelmezhető!! - Az 555 összehasonlító küszöbfeszültségeit egy belső háromtagú (kb. 5kohm) osztóról veszi. - Így a küszöbfeszültségek a tápfeszültség 2/3-ad és 1/3-ad része. - Tehát a 6-os láb akkor billenti a belső tárolót, ha a feszültsége 2/3-ad tápfesz (5V esetén 3,33V) felett van. - A 2-es láb, pedig akkor billenti vissza a tárolót, ha feszültsége 1/3-ad tápfesz (5V esetén 1,66V) alatt van. - Természetesen ez akkor igaz, ha az 5. láb feszültségét nem módosítjuk, hiszen ott ki van vezetve a 2/3-ad tápfeszültségű pont.. Hogy mekkora feszültségű impulzus mehet egyáltalán a 2-es lábra, az az IC bemeneti láb határértéke adja. Ez általában maximum a GND alatt van 600mV-al, és a VCC (itt +5V) felett 600mV-al. A kettő között, viszont bárhol lehet a bemenet feszültsége. (Persze ennek megfelelően fog működni) üdv! proli007
Tudtok nekem olyan oldalakat mondani, ahol mindenféle elektronikai kapcsolás leirása található meg?
Hasonlókra gondolok, mint Skori weblapja.
Köszi, legalább lesz mit olvasgatnom
![]()
Üdv Mindenkinek!
Már több topicba is kerestem, de azt hiszem hogy ez a téma leginkább ide illik. Az a kérdésem hogy nyák készítésénél a tervezett készüléket mennyiben befolyásolja ha a 0, illetve a + tápvezeték huzalozásánál nagyobb felületen meghagyjuk a fóliát. Gondolok itt kapacitív tényezőre,van-e jelentősége zavarszűrés szempontjából?
Hangtechnikai berendezéseknél, még előny is a test fólia minél nagyobb felülete."Befolyatva" a többi vezető közé.
Akkor nincs hátránya más kapcsolásoknál sem?
Digitális óránál, vagy egyéb kapcsolásnál,mérőműszernél.
Igen. és köszönöm a válaszodat.
Boldog békés karácsonyi ünnepeket kivánok!
Köszönöm neked is és bbalazs_-nak is!
![]() Újabb probléma: jelenleg egy ilyen erősítőt tervezek építeni és ezt úgy szeretném kivitelezni,h a jel erősítés nélkül is átthaladhasson rajta. Érthetőbben:azt akarom,h a jel a csövek és műveleti erősítők kihagyásával is eljusson a kimenetig. (a már régebben említett spektrum analizátorral kerül közös dobozba,de majd idővel készűl több fajta is és ha vmelyik jobbra sikerülne szeretném majd azt is az analizátorral használni.)
Hello!
Akkor megint tanultam valamit. Köszi. Szebence! Akkor proli007megadta a tuti válasz a kérdésedre.
A test növelésének szerintem nincs. Békés Karácsonyt neked is.
![]()
Hali! A jelet én egy relével oldanám meg. Amikor az erősítő ki van kapcsolva (relé sem kap áramot) akkor a bemenet össze van kötve a kimenettel. Amikor bekapcsolod a készüléket, a relé átkapcsol, és a kimeneten az erősítőn áthaladó jel fog megjelenni.
Én erre gondolnék először. Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |