Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   63 / 189
(#) vilmosd válasza leskopeter hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Hali
Milyen motor ez, es mennyi olajat viszel magaddal. A lancot olajozod ilyen surun, vagy mit? Regen evente egyszer olajoztak a lancot (ha el nem feledtek).
Csa Vili
(#) leskopeter válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Ez egy Suzuki Bandit tip. motor, 40 másodpercenként 1 csepp olaj, 250ml elég kb 4000 km-re, lehet régen évente olajozták a láncott, 10-20Le motoroknál lehet elég volt. 200-300km-enként viszont a mostani motorok láncát spray-zni kell, ami nagyon drága, nembeszélve arról, hogy az iilyen automatikus oljzásnnál duplájára nő a lánc és lánkerekek élettartalma. Több cég gyárt ilyen rendszert, csak nállunk csillagászati az ára, ezért gondoltam arra hogy megcsinálom házilag, ahogyan több motoros társam is, de maradjunk a témánál még mindig kersek kapcsolási rajzot.

http://www.motooiler.pl/
(#) vilmosd válasza leskopeter hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Hali
Ezzel a kapcsolassal kb meg lehet csinalni amit akarsz. A P1 az ismetlest valtoztaja 5-250Secig, mig a P2 a nyitasi idot varialja 0,5-5 sec-ig. A kimenetre direkt kotheto a magnesszelep.
Csa Vili

555pulse.pdf

(#) leskopeter válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm! Valakivel megépíttetem, esetleg megfelelő dijjazás ellenében meg csinálod nekem?
(#) Inhouse válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

10ohm a bázisra? Egy BC337-nek? Az nagyon nem jó...
Tippeljünk egy 200-as körüli bétát a BC337-nek, 400mA-t kell kapcsolnia, akkor ahhoz kell 2mA. 12V-0.6V=11.4V (feltételezem, hogy stab 12V-ot kap). 11.4/0.002=5700ohm. Legyen 5.1k, de semmiképpen se 10ohm. Valószínű, hogy elhalálozott a tranyó bázis-emitter diódája, mérd meg és cseréld ki...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Mire válaszoltam én? Elvileg ez volt az utolsó hozzászólás... Miért van az, hogy némelyik topic csökkenő, némelyik meg növekvő időrendben van?

Üdv
Inhouse
(#) Geri86 hozzászólása Dec 18, 2010 /

A következő lenne a kérdésem. Szerintetek autóban lévő sebesség jeladót, lehetne-e helyettesíteni egy 555 ic-s (+ potméter) egyszerű kapcsolással? Vagy oda inkább 4093 ic lenne való? Előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Hello!
Oda semmi nem való, mert nem csalunk.. :yes:
üdv! proli007
(#) vilmosd válasza leskopeter hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Eljossz erte? Akkor megcsinalom ingyen.
(#) Inhouse válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Az, hogy 4093, vagy 555, vagy egyéb, az részletkérdés...az, hogy mi van közte és a jeladó közt, az már inkább érdekes és változatos!

De nem csalunk, így ez csak elmélet! :no:

Üdv
Inhouse
(#) _JANI_ válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Remélem nem gond ha JPG-ként is felteszem a kapcsolásod. Úgy a képek között kicsit könnyebb lesz megkeresni...

555pulse.JPG

(#) vilmosd válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Kosz
(#) petitrial hozzászólása Dec 19, 2010 /

Hello!
Egy olyan kapcsolást szeretnék tervezni, ami ledeket hajt meg ritmusra "stroboszkópikusan", ez alatt azt értem, hogy a ledek nem világítanak folyamatosan például egy hosszabb basszus alatt, hanem csak felvillannak egy pillanatra.
Valaki tudna adni valami kiindulási ötletet? Nagyon hálás lennék
(#) proli007 válasza petitrial hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Hello!
Neked is csak ezt a kapcsolást tudom ajánlani, és itt a
nyák.
üdv! proli007
(#) petitrial válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Bocs, hogy értetlenkedek, de ez pontosan mit tud? Nekem inkább VU-méterre hasonlít, és nekem nem erre lenne szükségem, de azért köszi
(#) proli007 válasza petitrial hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Hello!
Ennek a kapcsolásnak mindössze annyi köze van a VU méterhez, hogy Van egy feszültség kimenete, amire lehetne azt is csatlakoztatni. De innentől már semmi köze hozzá. Ezt követi egy komparátor, mely követi a zene dinamikáját, és ha az lüktet, akkor annak a kimenete kapcsolgat. Ez és maga a basszus alacsony-frekvenciás jele megy a számlálóra. A zene dinamikájának ütemében engedélyezi a számláló számlálását. De ez idő alatt a számláló olyan gyorsan lép előre, amilyen magas a basszus hang frekvenciája. Ezen kívül van egy tranyó, ami kikapcsolja a Led-eket, ha a számláló nem lép.
Tehát van két "üzemmód váltó kapcsoló". az egyik ha a számláló nem lép kioltja az utolsó Led fényét. (Vagy nem, az szerint, hogy a kapcsoló ki vagy be van kapcsolva.)
A másik, hogy vagy csak a basszus ütemére lépdel a számláló, vagy magára a basszus frekijére. Tehát így sokkal dinamikusabb a jelzés.
A Led-ek elhelyezésénél, lehet a számlálás szerint sorba tenni Őket. (pld. egy kőr vonala mentén) Ekkor látszik, hogy körbe-körbe megy a dolog. Vagy elszórtan, akkor nem igazán lehet felfedezni a mozgás törvényszerűségét..
De hidd el, nem fogod megbánni, ha megépíted ezt az egyszerű áramkört. Meglepő effektekre képes.
üdv! proli007
(#) petitrial válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Értem Köszi szépen Holnap neki is látok
(#) monati hozzászólása Dec 19, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek!
A spájzban sokszor égve hagyjuk a villanyt,feleslegesen pörgetve a villanyszámlát. Létezik-e olyan relé vagy valami kütyü,amivel fel-le tudom kapcsolni a villanyt,de egy fix idő fölött (mondjuk 5 perc) automatikusan lekapcsolja?
(#) staci123 válasza monati hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Szia,
ha a kapcsoló kivül van,készíts egy miniatür áramtrafót amely szekunder oldalára köss piros bright LEDet...
A trafó elfér a dobozban,a kpcsoló előlapját kifúrod megfelelő helyen,a lyukba beleragasztod a LEDet... Így a LED emlékeztet hogy kapcsold ki a világítást...
A lépcsőház autómata is jó volna...
(#) staci123 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Szia, kedves Zoli,
ez valóban építő és segítőkész ötlet,miből gondolod hogy a MonAti lámpájának dugója van?
(#) enree válasza monati hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szerintem meg sokkal egyszerűbb egy szakító nyomógombbal! Mikor kinyitod az ajtót, világít! Mikor becsukod elalszik! Nálunk 50éve működik! Igaz a nagyfater által fölszerelt kapcsolót apunak 25 év után ki kellett cserélni, mert elkopott, de negyed évszázadonként belefér
(#) _JANI_ válasza monati hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Tényleg egyszerű és jó megoldás egy megfelelő _végálláskapcsoló_ felszerelése.
( Csak egy sima soros kapcsolás. )
Ha a hűtőbe ez a módszer jó, akkor egy spájzban is tökéletes lesz.

Közben találtam egy roppant egyszerű időzítő áramkört.
( Szerintem az NY2 nyomógomb nem ki ( bontó ) hanem be ( záró ) nyomógomb! )
( Mert a C2 sosem töltődne fel ha 10 ohm -mal le van "söntölve". )

S kicsit precízebben is meg lehet oldani a CD4060-as IC-vel. Ide > Link < kattintva nem csak a rajzot hanem az áramkör leírását is megtalálod. Bár maga az áramkör késleltetett bekapcsolásra készült. De a relé bontó pontjait felhasználva a késleltetett kikapcsolás is megoldható. ( Vagy egy PNP-s (BC212) tranzisztorral s pár ellenállással kell kiegészíteni a kapcsolást... )
(#) monati hozzászólása Dec 20, 2010 /

Köszönök minden segítséget,szerintem Enree kapcsolós megoldását fogom felhasználni!
Olyan egyszerű és brilliáns ötlet! Köszönöm!

(#) _JANI_ válasza monati hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Enree nagyfaterjának azért járna néhány pont az ötletért!
(#) örökagyaló válasza monati hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Olvasva látom, többen megelőztek az ötlettel.

Nálam is évek óta egy mikrokapcsoloó van felszerelve a speiz ajtótok felső részére.Sorba van kötve az eredeti világításkapcsolóval,így ha akarom kikapcsolom.
Az ajtó kicsit "lóg " amúgy is ezért mindig befordul magától és a világítást kikapcsolja.

De ha mindenáron fényezni akarod magad a család előtt közreadom az általam épített időzítőkapcsolást.
(Bocs a szabadkézi rajzért!)
Szintén ebben a speizban teljesít szolgálatot már 11. éve,csak egy elszívó ventillátort működtet.
Ebben a felállásban 15 percet késleltet,de a STOP nyomógombbal ki lehet kapcsolni.
A NYÁK elfért egy 80x80 mm.es panelon.
Még egy hasznos tulajdonsága van:passzív üzemben a tápegység sincs áram alatt.Az R relé érintkezője bontja a ventillátor és a táp áramkört is.
(#) David.zsombor hozzászólása Dec 22, 2010 /

Sziasztok az lenne a kérdésem hogy erre a villogóra hová és mekkora trimmereket tegyek ha a led villanási idejét 1s től 10ms ig szeretném változtatni.És a villanások közti időt
10ms től 3s ig.Köszönöm.

iccc.jpg

(#) mex válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

A 100k helyett tegyél 1k ellenállást, és azzal sorba 100k trimmert. Ezenkívül az 1M helyére 10k ellenállást, és vele sorba 1M trimmert. A soros ellenállásokra szükség van, mert a trimmerek az egyik végállásban nulla ohm-ot jelentenek, és akármekkora áram folyhat, ami tönkretenné az ic-t. Egyébként kiszámolhatod a segédprogrammal, hogy milyen beállításban, mekkora a kitöltés és a frekvencia.
(#) David.zsombor válasza mex hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Köszi.Melyik melyiket szabályozza?
Következő: »»   63 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem