Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   20 / 113
(#) kadarist válasza Hegejoe1974 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia!
Áramváltóval (Current Probe)lehet a legegyszerűbben áramot mérni. A Hameg választékából: Bővebben: Link. Az oszcilloszkópon (ha digitális) be kell állítani a mérőfej (probe) fajtáját (current) és már lehet is méni. A Hall-elemes áramváltókról: Bővebben: Link
(#) Dudus válasza Hegejoe1974 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Köss az áramkörrel sorban egy ellenállást ( 1, 10 100... Ohm ), és azon tudod mérni az áramot, mert a rajta eső feszültség az árammal lesz arányos. Ha jó helyre rakod, akkor a másik mérőfejjel közben látod a feszültséget. ( Vigyázz keresztbe ne testeld a mérendő áramkört! )
(#) Hegejoe1974 válasza Dudus hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Ha sorba kötök egy induktív vagy kapacitív ellenállással egy ohmikust akkor az már változtat a fázison. Tehát a tisztán kapacitív (induktív) nem mutatható be ily módon.
(#) El_Pinyo válasza Hegejoe1974 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Tisztán kapacitív és induktív hatást így sem tudod bemutatni, mert a kondenzátornak (többek között) van soros ellenállása, akárcsak a tekercsnek.
(#) laszlo29 hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok! Van egy ilyenem,ezt hogyan kell használni, ki ért oroszul? Van már szkópom,másodkészüléknek vettem.

szkóp.JPG

(#) kadarist válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia!
Neve is van ennek? C1...?
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia! Igen,C(fordított n-1) és teljesen csöves.Ismered,tudsz segíteni? Időalap, bemeneti v/cm,sávszélesség,alapvető beállítások érdekelnének.
(#) kendre256 válasza Hegejoe1974 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szinte minden reaktanciához lehet találni olyan kis ellenállást, ami szinte semmit nem változtat a fázistoláson, vagy az eltérés a mérési hibán belül lesz. Az is könnyít a helyzeten, hogy demonstrációról van szó, ilyenkor nyilván nem 1 uH-s tekercsen mutatnám be a fázistolást, aminek csak nagy frekvencián van akkora nagy reaktanciája, ami mellé lehet megvalósítható ellenállást kötni. A kis ellenálláson természetesen kis feszültség esik, de egy oszcilloszkóp meg tud jeleníteni 20V/div és 20 mV/div méréshatárban is jeleket (legfeljebb a 20 mV-os méréshatárban kicsit zajos lesz a jel).
(#) kendre256 válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Ha csinálsz róla egy olyan képet, amelyen olvashatók a feliratok (esetleg még elforgatni sem kell ), sokkal több esélyed lesz, hogy segít valaki.
(#) laszlo29 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia! A szkópot nem forgattam, hanem így fért bele a képbe. Majd holnap teszek fel róla jobb minőségű képet. Köszi!
(#) laszlo29 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia, itt a kép.

IMGP1787.JPG

(#) kadarist válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

A pontos típusjelzését még mindig nem tudjuk.
(#) kendre256 válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

(Még mindig lehetett volna jobb képet, de ezen legalább látszik már valami..)
Szerintem:
Bal felső forgatógomb: folyamatos erősítésszabályzó a függőleges erősítőhöz
Baloldali középső fokozatkapcsoló: szinkron forrás választó, külső jelről, hálózatról, belső szinkron
Bal oldali alsó fokozatkapcsoló: függőleges bemenet osztója és bemenőimpedancia váltója: 50 Ohm, 1/1, 1/10, 1/100-as osztó, kalibráló állás
Baloldalt legalul: függőleges bemenet (Y)
Középen felül: ha az van ráírva (takarva van a felirat), hogy "КАЛИБРОВКА АМПЛИТУДЫ", akkor az a kalibráló jel nagyságát (amplitúdóját) szabályozza.
Középen a forgatógomb 1-10-ig valaminek a frekvenciáját szabályozza (a "плавно" azt jelenti "simán", de szkóppal kapcsolatban nem tudom, hogy mit jelenthet)
Középső oszlop alsó fokozatkapcsoló: a triggerelés módját állíthatja (feirat takarva van), ki kellene próbálni, de felfutó és lefutó élre triggerelés lehet közte.
Középső oszlop legalsó kapcsoló: hálózati kapcsoló, bal oldal a bekapcsolt állapot
Jobb felső kapcsoló: fogalmam sincs mi lehet ("МЯСЕК" szó sem a kis szótáramban, sem a webforításban nincs...)
Jobb oldal középső kapcsoló: nem tudom, a РАЗВЕТКА szót nem találom sehol, pedig valamikor talán még tudtam is...
Jobb oldal alsó forgatógomb: szerintem szinkronszint, vagy szinkronerősítés lehet.
Jobb oldalon legalul: vízszintes bemenet (X)
(#) kadarist válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Annyit hagy segítsek, hogy a РАЗВЕРТКА a fűrészfeszültség (vízszintes eltérítés) frekvenciabeállítója (sweep). A МЛСЕК= miliszekundum, МКСЕК= mikroszekundum.
(#) kendre256 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Köszi!
(Ha jobban olvasható lenne a kép, nem olvastam volna МЯСЕК-et a МКСЕК helyett...)
(#) kadarist válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Igen, László inkább ne vállaljon fényképészi munkákat.
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Sziasztok! Köszönök mindenkinek mindent, a kérdéseimre megkaptam a válaszokat. A fényképek sajnos így sikerültek a fényképezőm rossz fényviszonyok mellett ezt produkálta. Kellemes ünnepeket mindenkinek!
(#) Gábor65 válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Szia.
Átfutottam a problémádat,és talán kis segítséget tudok adni két hiányzó adathoz,amit kendre256 nem tudott,a többi amit irt,halvány emlék képeim szerint helytállóak.

1, KGC Kiló Görc (Oroszok a Herc -et az orosz Herceg szóval azonosítják,azaz frekvencia KHz a Gc az a Hz
azaz a vízszintes eltérítés idő alapja.

2, a mjaszek azaz mja az enyhe lágy finom
a szek azaz szekundum idő az idő alap finom kalibrálása.ahogy láttam 1/100 ,1/10,stb.,osztás és 1,10,100 az alap szorzása amit az idő alapon beállítsz... ha jól emlékszek és a fordításom is helyt álló.
(#) laszlo29 válasza Gábor65 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Szia! Köszi szépen neked is, még nem láttam ilyen orosz csodát, de úgy látom,hogy egész használható "kis" készülék ez. A sávszélességéről véletlenül tudsz valamit?
(#) Kocska hozzászólása Jan 9, 2011 /

Sziasztok.

Szerintetek az RG62A/U kábelből készített mérőzsinór menyire használható? Csak mert találtam itthon és az egyik végén BNC csatlakozó van. Szerintem "home made" mérőkábelnak elmenne, de azért megkérdezem a hozzáértőket is.
(#) gkari válasza Kocska hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Szerintem cca. 2-3 Mhz-ig elmegy-nagyobb frekin már problémás az illesztetlensége, és az elég magas önkapacitás.
(#) Kocska válasza gkari hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Köszönöm a választ. Akkor audio célra jó lesz. Pic 20mhz órajelét próbáltam vele nézni, mondanom sem kell olyan mintha a földre húznám, megáll az egész. Akkor majd beruházok 2 normális mérőzsinórba. Köszönöm még egyszer.
(#) RJ411 hozzászólása Jan 11, 2011 /

Hello

El tudnátok magyarázni hogy mit jelent a oszcilloszkópokon a 20-50-100Mhz-es?
(#) kadarist válasza RJ411 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

A függőleges (vertikális) erősítőjének felső frekvenciahatárát jelenti.
(#) RJ411 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Magyarul maximum akkora frekvenciájú jelet lehet vele mérni?

Ja és még valami a mintavételezés mit jelent? pl: 1 GSa/s
(#) kadarist válasza RJ411 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

1 gigasymbole/sec. Mintavételezési sebbeséget jelent.
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Hello!
Ha már magyarul jó, legyen angolul is ugyan az.. GigaSample/sec
üdv! proli007
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Szia!
Igaz, nem szimbólum, hanem minta. Köszönöm a helyreigazítást. A szimbólumsebesség (SR) a digitális televíziózásnál van.
(#) blackdog hozzászólása Feb 13, 2011 /

Sziasztok!

Tápegységet hogyan kell mérni? Mennyire brummos stb..?

Transzofrmátor után és egy egyenirányító után tudom mérni, de a kimeneten már csak a kimeneti feszültséget látom. Semmi görbe meg hasonlók a hibák megfigyeléséhez.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Köss a tápegységedre fogyasztót és úgy nézd a hullámosságot. A stabilizátor be és ki pontja között is tapogass. Érdekességeket fogsz látni. A lényeg az, hogy terhelj!
Következő: »»   20 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem