Fórum témák
» Több friss téma |
Ahhoz a készülékhez kell földelt konnektor ahol a készülék csatlakozója földelt.
A vízvezetéket meg ne használd mert nem tudhatod hol van benne műanyag cső (de a vízóránál biztos műanyag).
Minek megbontani a villanyórát?? Teljesen felesleges,ha a pen keresztmetszete megfelelő az órától akkor nem kell,a lakáselosztóban is el lehet végezni a szétválasztást védővezetőre és 0-ára.
És ez szabályos is. Új mérőhely kialakításánál sem engedi meg a szolgáltató a vill óránál a szétválasztást,persze ez szolgáltatónként változik. Itt felénk a lakáselosztóban kell illetve lehet szétválasztani.
Bocs nem neked akartam írni de már begépeltem.
Az meg a másik hogy ha te egy bizonytalan földelést alakítassz ki nem biztos hogy 50 volt hibafeszültségnél leold a kismegszakító de ha leold is akkor is nagyon veszélyes! Ha nincs földelés kiépítve akkor eph sincs ekkor a hiás készülék házán megjelenő feszültség az egéssz házban megjelenik a csaptelepeken . A tulajt 3-4 Volt hibafeszültség is ki fogja ugrasztani a zuhany alól az 50 vagy több hibafeszültségről ne is beszéljünk mert az katasztrófa. A legjobb amit tehetsz felraksz egy fi rlét a felújításig azt úgyis jó ha van felújítás után is így nem vered magad + költségbe ára kb 5000 ft A felújításnál pedig valóvan a lakáselosztóban kell szétválasztani a pen vezetőt Eon területen biztos. Így nem kell regisztrált szerelő csak egy megbízható szakember.
Reméljük hogy a hálózata még aránylag jó mert ha nem akkor nagyon sok gondot fog okozni a fi,pl mindenre leold stb de átmeneti megoldásnak tökéletes.
Köszönöm mindenkinek a tanácsot és a felvilágosítást.legalább megtudtam,hogy házilag ,laikusan nem érdemes "barkácsolgatni" inkább egy vill.szerelőt hívok,hogy legalább egy konnektort földeljen le.Mellékesként az sem megoldás ha egy rendesen földelt konnektorból a föld vezetéket elhozom elföldeletlen konnektorhoz?Mert a fürdőszobában van egy olyan konnektor ami az órától 3 vezeték jön bele.Üdv:
Hali!
Szerintetek az,hogy a konnektorban 230V helyett 251V van attól felrobbanhat egy villanyégő? Kb 2hete mérhető ekkora feszültség pár dolog már tönkre is ment miatta. Ez mitől lehet? Valamint mi készteti az égőt a felrobbanáshoz,mert túlfesztől csak ki kéne égnie.
Összefügg a dolog, de mondjuk nem lenne kötelező ettől felrobbannia, illetve izzó robbant már fel névleges feszültségről is.
251V elég közel van a +10%-os határhoz, ennyinek nem lenne szabad hosszú időn keresztül lennie. Nem szakadt a nullavezeték valahol? Pl. vasalót bedugod, akkor nem csökken/emelkedik jelentősen a feszültség?
Sehol sem szakadt. Úgy is volt mérve,hogy minden ki volt húzva meg úgy is mikor minden bent volt akkor kb 2V-ot csökkent.
Átnéztem ma az elosztót de ott semmi gond nemvolt. A képen,ahogy van szabályos? Egy megszakítóból 2szál huzal ön ki és az F1-ből kb 2mm vastag 1cm széles rézdarab megy a biztosítékokba int a képen is látszik a fehér sín alatt. Meg van még egy fázis ami nincs bekötve csak szigetelve,az minek van?
Milyen messze laksz a trafótól?
Mert az is lehet hogy az áramszolgáltató elővigyázatosságból a megnövekedett karácsonyi fogyasztás miatt feljebb állította a trafón a szabályzót.
Kb 150m
Ha van olyan konnektorod ami földelt és onnan hozod el a földet ,akkor a másik két vezetéket is hozd onnét,ha teheted.Ez lesz a legtökéletesebb megoldás.(azért a FI relé sem árt.)
Pedig az azért nincs is túl közel, bár attól függ, hogy mennyire sűrűn lakott hely. Én azért szólnék az áramszolgáltatónak, mert lehet, hogy valahol náluk szakadt a nulla, és a földeléseken keresztül, vagy hosszabb útvonalon záródik az áramkör, ezért mászik el a feszültség. Többi fázison mennyi a feszültség? Ha nálad nincs, akkor egy olyan szomszédnál megnézni, ahol van három fázis bevezetve.
Az a plusz vezeték az lehet, hogy csak azért van, mert annyi vezetéket/olyan kábelt tettek be, ami majd lehetővé teszi a hálózat felbővítését három fázisra.
Szia!
Neked és mindenkinek boldog Karácsonyt! Nyomaték csavarhúzó az ész megáll,ahelyett,hogy megfelelő minőségű és árú alkatrészt árusítanának. Ritkábban lehet venni lemez alátéttel is,de aránytalanul drágább. Ahogy Szamóca is írta.
Elműnél biztos hogy óránál kötnek. Társasházban biztos. Nemrég újították fel a társasházunkban a méretlen vezetékeket. A lakásban ahol dolgozom ott a tulaj kérte a kivitelezőt hogy helyezzék át az órát. Ott is úgy kaptam meg a helyszínt hogy az elosztóba már fázis nulla és védőföld jött.
De én is kötöttem már elosztóban.
Nem nagyon lakot hely.
Kb 5háztömb van ami új építésű. Magában az utcában elég sok ház van de mi a végén lakunk ahol van+egy trafóház és ezeket a házak onnan kapják az áramot.
E-On-nál is változó!
Regisztrált szerelő és átvevő kérdése az egész!
El kell felejteni a sorkapcsot Wago-t kell használni!
Sokkal egyszerűbb gyorsabb és feszültség alatt is könnyebb szerelni. Ahoz pedig hogy Mt vezetéket összeköss MBCU val ott van a csillárvagó Itt vannak az árak:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:4ehCQnOmhk4J:haluxvill.hu/products/category_86.html+wago+%C3%A1r&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu De ez minőség és még nem láttam kimelegedve. Mi a cégnél ilyet használunk.
Én már láttam ilyet is szétégni!
Nem semmi! Igaz, 1-es alu vezeték volt benne és 16A-folyt rajta! De megoldottuk-))))))))))
A sorkapocs sok féle kivitelben létezik.
Van csavaros és rugós.De a sorkapocsra szükség van mindenképpen hiszen vezérlő-szabályzó automatikáknál a szekrényekben valahogy csatlakozni kell. A lakásoknál eddig is a VAGO, vagy a hasonló megoldású kötőelemek voltak használatosak,ezek a legegyszerűbben szerelhetők és (jobb mint a rugós spirál) A mérőhelyekben szintén nem lehet elfelejteni a sorkapcsot. Az a baj,hogy valóban inkább csak az alátét nélkülit forgalmazzák,aki nem is meri megjárhat vele,mert elvágja a vezetéket,ha nincs érvéghüvely vagy nagyon meghúzzák...
Üdv Urak!
Nálam is égett már el wago-alu vezeték kombináció, de azóta csak alu kontaktpasztával engedem az alu vezetéket beledugni bármibe is.
Igen a wago dobozán is rajta van hogy alu vezetékhez nem hasznáható.
Én arra a kapoccsal oldhatós csillár wagóra mondtam, amibe a flexit is be lehet kötni, hogy elolvadt! Ahhoz is kell paszta?
-Már az ipari dolgok is Wagó rendszerűek kezdenek lenni jelszinten!
Én úgy tudom minden olyan helyre kell alu paszta ahol réz és alumínium kapcsolódik.
A hajlékony és tömör vezetékhez a WAGO 222 es sorozat szerintem kiváló. Bár ennek kb 3x os ára van. Az áramerősségre figyelni kell és a pontos csupaszolási hosszra is.
Igen ez mind igaz.
De én lakásba a kötődobozokra gondoltam hogy ott wago-t célszerű használni.
Én is arra gondoltam!
De ezekben a kötőelemekben az érintkezés nem úgy van kialakítva, hogy az alut is tudja? Ja és nem közvetlenül érintkezik a réz az aluval!
Bocs, hogy bele vau, de mindegyik kötőelembe kell rakni kontaktpasztát alu vezeték esetén.
Bocs hogy én is bele vau de az alumíniumot is el kell felejteni!
(Már látom is hányan fognak lehurrogni)
Az alu-nak a lakásban nem sok keresnivalója van szép lassan kikopnak és eltünnek.
De viszont a távvezetékeknél és kábeleknél az energiaelosztásban még sokáig meghatározó szerepet fognak betölteni . Ugyanis kompromisszomokkal ugyan de gazdaságosabb a használata mint a réz vezetéké. |
Bejelentkezés
Hirdetés |