Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok!
C-s kérdésem lenne, ha egy programom több forrás állományból áll, és abban amelyikben a main található létrehoztam egy változót ami az adott pic egy regiszterére mutat Idézet: „#WORD PWMCON1 = 0x1c8” hogyan tudom használni a másik állományaimban a PWMCON1-et?
Vagy átadod a címét egy mutatóban, vagy kívül deklarálod a main-en.
Pontosabban a kívül deklarálás a megoldás.
Azért kell több állományt használnom, hogy átláthatóbb legyen a programom. a sima int típusú változókat tudtam használni a fő állományomon kívül is ha az elején az extern előtaggal beírtam. Viszont ez a regiszterre mutatás kicsit megfogott. hogyan tudok mutatóval mutatni rá?
Pontosan ilyen célokra használjuk a header állományokat (.h kiterjesztésű fájlok).
Fix címet megadni C fordítókörnyezetben elég kiszámíthatatlan, mert a fordító nem tudja, hogy oda nem szabad változót tennie! Maradj csak a szokásos deklarálásnál. Ha C nyelvről akarsz kérdezni, javaslom ne itt tedd, hanem a C-s topicok egyikében, ott bővebben is lehet válaszolni, offolás nélkül...
Tehát akkor a megoldás az hogy az adott állományban létrehozom, majd tudok simán hivatkozni rá abban az állományban amiben a main található anélkül hogy ott lenne létrehozva? Magyarul nekem arra kell megoldás hogy minden állományban tudjam címezni az adott regisztert.
Ok köszönöm az eddigieket úgyis feltettem a kérdést a ccsc topikban csak ezt többen nézitek.
Na ez az amit itt nem jó szemmel néznek...
Igazad van sőt igazuk van az a baj hogy ebbe a topikba minden bele fér ami pic-el kapcsolatos Nekem is ez a topic a kezdő lapom
Mostanában éppen nem a PIC-el kapcsolatos kérdések jönnek. Ha egy LED van a PIC-en, akkor azt is itt kérdezik, pedig semmi köze a PIC-hez, mint ahogy igazából a nyelveknek sem, mert az különálló kérdéskör, illetve van külön topicja.
Köszi, most már tudom használni ezt is.
(Lecseréltem az ellenállásos feszosztót 74ls244-re, így most már tudom írni/olvasni a winbondot is. Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget! )
Helló!
Igazából nem biztos,hogy idevaló de mivel nem nagyon látom hosszú életűnek a témát nem akartam feleslegesen nyitni egy új fórumot. :hide: A kérdésem hogy van-e valakinek BGA írója ,vagy foglalkozik-e valaki ilyennel?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a PIC18F6722-ben a Vss és Vdd lábak a tokon belül össze vannak-e kötve? Nyákot tervezek, de a PIC még nincs a fiókban, és sokat könnyítene a dolgomon ha a 8 láb helyett csak 2-t kellene bekötni, de nem tudom elég-e. W.
Igen, be kell kotnod, sot, mindegyik Vdd/Vss parosra kell gy-egy hidegito kondenzator. Belul ossze vannak kotve de nem birnak el terhelest, inkabb csak referencia miatt van az osszekotttes...
Köszönöm, bár elkeserítettél.... a hidegítők már sehogy nem férnek el.... akkor kezdem elölről.
Sziasztok!
Kérlek segítsetek megérteni, mi a baj az áramkörömmel. Csináltam egy hőszivattyú vezérlőt 16F1936-ossal, egy darabig ment is normálisan. Az sch közepén látjátok a stabot, 2x100nf SMD 7805-ös; a betáplálást egy 12V-os, kapcsolóüzemű noti táppal láttam el. Feltehetőleg 1x fordítva dugtam a noti tápot az áramkörre, azóta mintha megpusztult volna a PIC; tudom írni, olvasni, törölni, a program "megy" rajta, de az LCD kijelzőn fekete karakterek ugrálnak, stb. Önmagában az LCD-nek semmi baja. Arra gyanakszom, hogy 1: a kapcsolóüzemű tápot nem szereti a PIC, 2: kevés volt a 2x100nF védelem... Csatoltam egy módosított sch-t, ahol jóval több minden van a 7805 mellett (végülis SMD marad, 2x33 µF-16V D méret). Szerintetek emiatt pusztulm meg a PIC? Elég a 2x33 µF a végelemhez? fg
Az ugye tiszta, hogy a kondi a fordított táp ellen nem véd ?
Szia Lidi!
A DCC-vel egyelőre leálltam, a Nejem kidobatta a félkész terepasztalt a kazánházba............................. Úgy tudtam, hogy a 7805 nem érzékeny a rövid ideig tartó fordított tápra. Rosszul tudtam? Mi a véleményed a *mod kapcsolásiról? Ott a 7805 előtt is van egy dióda, és a kimenet-bemenet között is van 1.
Szia ! A módosított az jónak tűnik.
Tuti hogy jó az lcd ? Mert ha a picet tudod írni ovasni, akkor lehet hogy nem az krepált be. LCD tápra is szoktak rakni 100n szűrést. De itt szerintem nem ez lesz a gond. Esetleg a pic a fordított táptól kicsit károsodott, és mondjuk nem azon az órajelen jár már a belső osc, amin kéne, ezért nem jók az lcd időzítései. dcc ben most saját terhelésszabályozott dekóderrel foglalatoskodom
100%. Az LCD önmagában megy. 1x már (a vezérlő dugipaneles időszakában) már megjártam, majdnem kidobtam az LCD-t.... De magához tért.
Még azt szeretném megtudni; a LOMEX-nél kapható, 24-00-44 cikkszámú tápegységet merjem használni a módosított tápos (diókák, elkók) vezérlőhöz?
TÁPEGYSÉG 100W 12V 8.5A S8JX-G10012CD (OMR) RoHS KAPCS.ÜZ.DIN-SINRE Mindenképpen sínre pattintható kell, mert az egész cuccot villanyász dobozba kell rakni.
Tehát ha az lcd másik panellel vezérelve megy, akkor ok. PIC be érdemes tenni ilyenkor egy rövid kis tesztprogit, ami mondjuk másodpercenként kapcsolgatja az összes kimenetet H és L szint között. Egy ledes próbalámpával ellenőrizni kell hogy le és fel is tudja-e kapcsolni a lábakat. Az órajelre is lehet következtetni belőle, hogy helyesen jár-e.
A táp jó, bár nem tudom minek 8.5A. Ja és még a relékhez is kell védődióda !
Igen, az LCD (EW14000GLY) teljesen külön van, saját stabbal, a PIC-től 6 vonal megy; RS-EN parancs, D0..D3 adat.
Az összes kimenetre (6 db) N-csatornás power FET-et kötöttem, a PIC lábairól 10k ellenállásokon keresztül megy az anyag. Áramerősség: ezt találtam (...), 1A elég lenne. Az N power-fetekben beépítve van a dióda.
Ez ugyan már nem pices kérdés, de minek külön táp az lcd nek ? Akkor már ezt is védd le diódákkal.
A relén a táp felől folyik az áram a feten keresztül földre. Ha ezt megszakítod, akkor ő tovább szeretne folyni. De merre ? A relé tekercs és a táp+ közé kéne szerintem dióda, ami a fetben van az nem jó erre a célra. (szerintem, de cáfoljatok meg nyugodtan Bővebben: Link )
Azért van külön stab, mert a háttérvilágításnak kb. 12V kell, a logikának pedig 5V.
Attól még a logika mehetne a PIC 5V-os tápjáról.
O.K, de ez már meg van tervezve és készek a NYÁK-tervek.
Lidi, még 1x köszi a segítséget. A diódás táp lesz a megoldás. fg
Csak ugy kivancsisagbol: milyen relet hasznalsz, hogy 12 A-es FET kell a kapcsolasahoz? A masik : ha nem raksz a rele tekercsevel parhuzamosan diodat ne varj semmi jot, mert bizony mint lidi kollega is irta, a tekercs kikapcsolaskor igen nagyot rug (Lenz torveny), es a drotok meg felveszik a szot, es nem tudjuk kit zavar meg a hatalmas feszultseglokes (es kit tesz tonkre). A pic biztosan nem szereti, mert CMOS bemenetei vannak.
Jelentem, Omron G5V2-12V mini beforrasztható 2-áramkörös Morse reléket; névleges üzemi árama 41,7 mA (288 Ohm); illetve NTD3055L104 típusú power N-feteket.
Hogy miért? Mert ez volt a legolcsóbb megoldás a Lomexnél... Az NTD3055L104 egyébként "logic level" FET, úgy viselkedik, mint egy "CMOS kapcsoló". fg
Es az ULN2003 mennyibe kerul? Abban benne vannak a diodak is. Nem hiszem hogy nagyobb helyet foglal el. De a diodakat azert rakd bele a kapcsolasodba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |