Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   7 / 2500
(#) Peti_85 válasza KD mester hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
érdekes... (bár én azt sem tudom miez... mert nem vagyok spieler, de nem láttam még így "szembefordítva" tranzisztorokat sehol...)

Bár én tényleg nem konyítok hozzá annyira... Attól még jó lehet.
(#) szabi83 válasza KD mester hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
én észrevételem(ami nincs rajta):
- táp elko + 100nf
- bemenetre a kondi
- kimenetre RC szűrő tag(45khz-re? 10R + pár nanoF)
peddig én csak hobbista vagyok

mellesleg "-V" vagy a Q6 az micsinál táp nélkül?

üdv
(#) sixtek hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
Szevasz,

Ez alapvetoen a "JLH" egy agyonmodositott valtozata.
Mukodokepes, csak nem ilyen ertekekkel.
Meg valoban hianyzik egy-ket aprosag a rajzrol...

Szerintem meretezd at KD, nagyon erdekes kis rajz (pl. nyugalmi aram stabilizalasa okos). Megfeleloen meretezve eleg jol szolhat. Igazi A-osztalyu hanggal

Ui.: Azt a fetet ugy hajitanam ki onnan hogy letorne a laba

Udv.

Szabi83,

Az az RC-tag a kimeneten (Boucherot-cella) nem igazan nevezheto szurotagnak. Foleg, hogy ha annak neveznenk akkor felulatareszto szuro lenne, es ez nem engedne hogy a 20-20kHz kozotti HF tartomany kijusson a hangszorora.
Ja, es a Boucherot idoallandoja 2...3uS korul szokott lenni. Tehat pl. 100nF-10Ohm, 220nF-4,7Ohm, stb...
Viszont nem biztos hogy itt kelleni fog (JLH sem hasznalta).

Udv.!
(#) KD mester hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
Sziasztok!

Terveztem egy erősítőt, hétvégén meghallgattam, optimalizálgattam hangra és szerintem nagyon jó hangú lett. Dinamikus tiszta hangú, abszolút hosszútávon hallgatható. Olyan igazi jóhangú tranyós erősítőnek tartom.

Szerintem sokkal jobb hangja van mint pl: a Piret Endre féle szimmetrikus erősítőnek.

Igen alacsony, mindössze 16dB-es negatív visszacsatolás van benne. Ezzel jobban szól, mintha teljesen visszacsatolás nélküli lenne, de ennél nagyobb visszacsatolásnál már veszít a zeneiségéből a hang.

Nagyon sokat kísérleteztem vele, hogy szubjektíven is megállja a helyét. Több hangsugárzón is meghallgattam és szerintem igen jóhangú lett.

A két "piros" színnel jelölt ellenállásokkal lehet állítani az erősítést, ami ezekkel 26dB.

Maximális kimenőteljesítmény 130W/8Ohm.

Teljesítmény sávszélesség 5Hz-90Khz(-3dB,80Vp-p). (33pF-os miller tag csökkentésével növelhető. (27-39pF-okkal garantáltan stabil 0-1µF-os kapacitív terhelésre is)
Kisjelű sávszélesség 5Hz-90Khz(-3dB, 2Vp-p).
Sávszélesség a bemeneti szűrővel 5Hz-60Khz(-3dB).

Damping faktor>80 (1Khz/8Ohm)

kép_1

kép_2
(#) Dióda válasza djloui hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
Nos akkor fölvetek eggy érdekes kérdést.

Adott eggy erősítő: egy trafó két szekunderrel két egyenrángató két kondi ez eddig oké így lesz kétszer ugyanolyan feszültségünk eddig tiszta.Ráteszünk két végfokot eggyiket az eggyik feszre másikat a másikra ergo így van két külön erősítő.A két táp negatívját összekötjük és rá a dobozra és innen mennek szét a testek eddig is rendben van nade a két végfok sztereó használatra lessz és a bemenet egy jack ajzat amin ugye egy testpont van ezt a testet hová kössük a közöspontra ?Vagy esetleg máshová?
(#) KD mester hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
Miért tünnek el a csatolt képeim?
(#) Moderátor hozzászólása KD mester hozzászólására (») Máj 12, 2007
 
tökfölösleg csatolni , ha netre is felteszed :yes:

mellesleg EWB-ben "mind kijelöl" majd M$ Paintban beilleszt -> bmp mentés, bmp convertálás pl: irfannal jpg-be, sokkal szebben néz ki...... nekem 8..
(#) Moderátor hozzászólása (») Máj 12, 2007
 
Használd a válasz gombot, mert nem tudni melyik hsz-ra válaszolsz!!
(#) KevinMelon válasza KD mester hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
Hy!

Esetleg nyákrajzod van az utánépítéshez?
(#) Moderátor hozzászólása KD mester hozzászólására (») Máj 12, 2007
 
Miért nem használjátok a linkeléshez az URL gombot???
(#) djloui válasza Dióda hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
Szerbusz. Jol mondtad hogy a test mindig egy pontbol megy. A bemeneti dugók testjét kösd össze egy merev vezetékkel és igy csak egy vezetékre lesz szükséged, söt a hangszóró csatlakozók hidegpotjait is összekötheted ugyan így a földel. Viszont innen a csatlakozóktol már árnyékolt vezetéken vidd a jelet a potikhoz és onnan a végfokhoz. De ha rám hallgatsz a trafó közepét nem a házra viszed hanem a kondik közepéröl vidd minden hova. A házra inkább tedd le a hálózati csatlakozó földelését mert akkor nem fog csipkedni. Itt egy béna rajz remélem érthető lesz majd.

bekötés.JPG
    
(#) sixtek hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
KD Mester,

Gratulalok, nagyon korrekt munka! Csak igy tovabb!
A bemeneti fokozatod nagyon "izgalmas"!

Lehet hogy ossze is rakom a bemeneti + feszerosito reszt, nagyon erdekel pontosan mit tud es hogyan.


Koszi hogy kozzetetted,

Udv.!
(#) sixtek hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
DJLoui,

A tapot es foldet kulon-kulon kell vegfokonkent vezetni! Ez fontos!
Szoval a rajzod ebbol a szempontbol hibas.

Udv.!
(#) KD mester hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
sixtek!

Kösz szépen!

Nagyon örülnék, ha te is kipróbálnád. Az erősítő nagyjelű feszültségerősítő részében nagyon jól bevált az mpsa42/92.

Hát a nyákrajz sajnos 2oldalas és nincsen semmilyen beültetési vázlat rajta. Igyekszem tervezni neki egy egyoldalas nyákot. Egyébként ha be van tartva a csillagpontos nyák topológia, semmi probléma nem lessz a tervezésével senkinek, csak ezt tartsa be.
A kapcsolási rajzon igyekeztem feltüntetni a nyákhuzalozást is. Minden "földelés" jel egyetlen pontot takar, ez pedig a nyákon lévő csillagpont. Ide megy "vissza" a hangszóró testvezetéke is és innen megy a nagyáramú földvezeték a tápba. A hidegítő kondik a csillagpont és a végtranyók kollektorai között vannak minél szélesebb rövid fóliákkal. A "fűrészelt kondenzátor nagyon jó ilyen célra.

Azt hiszem berakom az általam nyitott topikba is. 4Ohm-ra +-40V tápfesz a megfelelő neki, 8Ohm-ra +-50-55V is lehet. Az MJL tranyók nagyon combosak. Egyszer egy ilyesmi +-50V ról menő végfok rövidre lett zárva, ráadásul egyszerre mind a két oldal. A tápvezetékekben levő 3A es biztosítékok mind kiolvadtak, de a biztosítékok cseréje után az erősítőnek semmi baja sem volt. Semmilyen rövidzárvédelem nem volt benne. A bd-k viszont 1A biztosíték kiolvadása után is tönkre szoktak menni.
(#) KD mester hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
A nyákról még annyit, hogy nekem van otthon egy hűtőbordára szerelt 3-as darlington kimeneti fokozatom. Ezen szoktam a különféle feszültségerősítőket kipróbálni. Mindegyik feszültségerősítő fokozat egy "új erősítőt" eredményez. Ezt a külön feszültségerősítő-külön végfokozat elrendezést kész erősítőben is előszeretettel alkalmazom. Nagyon praktikus és rentgeteg előnye van.

Az erősítő alapvetően hármas darlington végfokra épül. A lelke a feszültségerősítő fokozata, amibe beletartozik a 4 mpsa tranzisztor. Ezek a tranzisztorok nagyon jól beváltak ebbe
az erősítőbe, alapvetően jóhangú velük. Pédául egy másik erősítőmbe nem szerepeltek jól. Egy alapos oszcillioszkópos méréssorozattal nem lehetett felderíteni semmiféle hibát, az erősítő ugyanolyan jól működött ezekkel is, csak a hangja nem volt ugyanaz.
A két 36KOhm-os ellenállásra sincs semmi szükség a működés szempontjából, egyszerűen csak jobb az erősítő, ha ezek be vannak építve. A feladatuk nagyon összetett, ezért csak annyit mondok, hogy a visszacsatolás mértékét fogják meg 16dB-nél, ami a második nyilthurkú törésponti frekvencia(ez az a frekvencia ahol megszűnik a negatív visszacsatolás) alatt 20dB/dekád meredekséggel nő.
Ezenkívül csökkentik a frekvencia növelésének hatására történő, early hatásból származó torzításnövekedést. (na ezt lenne hosszú leírni, hogy hogyan.

Szóval gyakorlati kísérletek is szerepet játszottak a kifejlesztésben.
(#) tatabike válasza KD mester hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
Szia.

Amit a BD-kről írtál, totál így van. Nekem is hiába ment ki a bizti, úgy elszállt a BD, mint a szél....

TaTa
(#) Opium válasza Peti_85 hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
hy
nagyon kösz az infót
peace
(#) Opium hozzászólása Máj 14, 2007 / 1
 
cső
lenne 1 kérdésem
mi a különbség az erősítő,végfok és a végerősítő között?
Lehet h gyökérnek néztek de ez lenne az első erősítőm és fingomsincs róla hogy melyik kell nekem.
Amúgy egy egyszerű zenehalgatásra kéne kb 2x90W-os erősítő.Csak annyit kéne tudnia h az mp3-at rálehessen kötni.Mert van 2db 100W-os hangfalam.
Ha vki tudja hogy nekem melyik kell akkor az légyszi írjon
előrte is kösz
(#) Opium hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Lenne még1 kérdésem.
Hogyan tok felrakni kapcsolásokat pontokért?
Csak mert van egy csomó fasza kapcsolásom mindenféle vacakról
És amúgy mire jók a pontok?
(#) vzoole válasza Opium hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Építsd meg az ST151-et, az rögtön ráköthatő MP3 lejátszóra.
Ráadásul ez egyben erősítő, végfok, és végerősítő is

Sok sikert az első építéshez!
(#) lamalas válasza Opium hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Szia Opium!

Az erosito elegge altalanos fogalom, de maradjunk csak az elektronikanal Az erositok kozos jellemzoje, hogy valamilyen villamos mennyiseget, pl. aramot v. feszultseget erositenek (nyilvan minden erosito teljesitmenyt is erosit mert ez a mennyiseg a fesz. es aram szorzata es a ketto egymastol elvalaszthatatlan). Nagyon tag a felhasznalasi koruk (nagyfrekvencias, kisfrekvencias, szelssavu, stb.). Az erositok, vegfokok, eloerositok, vonali meghajto erositok stb. mind-mind erositok, csak 1-1 specialis feladatra vannak optimalizalva es ezert mas a nevuk. A vegfok es vegerosito kozt en nem allitanek fel kulonbseget, gyakorlatilag ket fogalom ugyanarra a dologra. A vegerositok jellemzoje, hogy a bemenetukre adott kis teljesitmenyu jelet felerositsek akkorara, hogy a kimenetukre kotott viszonylag nagy terhelest lehetoleg minden gond nelkul meghajtsak (mivel teljesitmeny erositesre vannak kitalalva ezert teljesitmeny erositoknek is hivjak oket). Ez a nagy terheles eleg sokfajta lehet, mert sokfele felhasznalasra keszulnek vegerositok, de ha csak a hangfrekis alkalmazast nezzuk, akkor hangszorokat, hangfalakat kell a vegerositonek meghajtania.

Ha elso erositot epitesz, en inkabb egy kisebb teljesitmenyu ICs kapcsolast ajanlanek. Azzal (ha nagyon durva hibat nem csinalsz) szinte garantalt a siker! Egy diszkret tranzisztoros erositovel sokkal tobb macera lehet, ha nem epitettel még erositoket. Ajanlani tudom a TDA2030-as alapkapcsolasat elso nekifutasra (KIT formajaban is kaphato). Nagyon egyszeru es jol lehet rajta erosito epitest, kabelezest tanulni. Egyszeru zenehallgatasra a hangja is tokeletesen megfelel (foleg ha mp3 lejatszo a musorforras). A max. kimeno teljesitmenye 15W koruli de ez a kevesnek tuno teljesitmeny ne tevesszen meg, boven elegendo hangerot (meg talan tul sokat is!) produkal egy atlagos lakoszobaban atlagos erzekenysegu hangfalakkal.
(#) Opium válasza vzoole hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
naon szépen kösz
(#) Opium válasza vzoole hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
kösz neked is az infót
de most felmerült egy újjabb kérdés
mi az a KIT?
(#) alex.taylor válasza Opium hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
szia Opium!

a KIT magát a csomagot jelenti,amiben minden benne van(összes alkatrész,beültetési rajz,nyák). Neked csak a beültetési rajz alapján be kell helyezni, és forrasztani az alkatrészeket
Remélem tudtam segitni,de ha vmit rosszul gondoltam, és irtam javitsatok ki!
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 15, 2007 /
 
Helló

Segítséget szeretnék kérni
(#) isamisa válasza Gábor488 hozzászólására (») Máj 16, 2007 /
 
Ezt Így kell linkelni.

A hsz. fejlécére duplán kattinva kiadja a linket!
(#) d9thc hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Szevasztok, még mindig az lenne a kérdésem, hogy rámértem a hangkarimra max hangerőn sin jellel és 1,5V a fesz. Csak hogy jól gondolom-e, ez csúcstól-csúcsig fesz és igy jön ki hogy a 0 ponthoz képest 750mV a max kimenő feszje, tehát nem fogom tullöni az elöerölködöt, ugyi???
(#) Gábor488 válasza isamisa hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Hát engem nem a linkelés érdekel aki akaraja az úgy is meg fogja találni.
(#) djloui hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
Helló örült erösítősök. Kicsit kezd ellaposodni ez a topic gondoltam földobom egy kicsit erről mi a véleményetek ugy általánosságban????????
(#) troby hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
Sziasztok!
Készítettem egy erősítőt
Az a problémám hogy nem áll be a nyuglami áram és feszültség sem hiába tekergetem a potit, pedig már nagyobb is van benni mint kellene.
Az erősítő kapcsolás itt is megtalálható, 100W-os.
Ha épitett már valaki ilyet, vagy sejti , hogy mi a problémaja azt kérem segitsen nekem. Köszi


LINK a kapcsolási rajzához!
Következő: »»   7 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem