Fórum témák
» Több friss téma |
Én építettem 5mm-es UV ledekből levilágítót és remekül működik. Amire oda figyelni kell, hogy milyen távolra kerülnek az egyes ledek egymástól és milyen távolságra kell elhelyezni a levilágítandó panelt, hogy az UV fény mindenhol érje. 160x210-es panelen 104db UV ledet használtam.
Helló!
LED-es fénycsőről még nem hallottál? Igaz egyenlőre UV-s még nincs. A haladás útja úgy tűnik, hogy a LED.
LED ide, vagy oda, Soha nem éri utol a fénycsövek hatékonyságát. Engem nem győzött meg a LED-es megoldás.
Üdv.
még kezdő vagyok ebben a témában. Mi a nyák?
Egy CREE UV led hatásfoka 15% körül van:
- 350 mA áramnál 200 mW az UV sugárzás teljesítménye! - A hullámhossz 400 nm körül van, a spektrális eloszlása elég keskeny, így az összes fényenergia hasznosul a levilágítás során. - A sugárzási szög megfelelő elrendezés esetén alkalmas arra, hogy szinte az összes fény a nyákot érje, nem kellenek reflektor felületek, kicsi a veszteség. - A gyakorlatban használt fényérzékeny lakkok érzékenyen reagálnak erre a hullámhosszra. - Kevésbé veszélyes, még a látható tartományban van. Közvetlen ebbe sem tanácsos belenézni, de a szórt fénye nem veszélyes. -Nem törékeny, hobbira örök-életű. Kis felületeknél sokkal praktikusabb, A4 - A3 -as méretnél a fénycsővel egyszerűbb és talán már olcsóbb is, de hobbi célra pont elég egy A5 méret (kb 15 x 20 cm) Ha egyszer-egyszer mégis nagyobb kell a jó öreg Nap megteszi! Másrészt a topik címe "UV LED-es NYÁK fotózás" és nem "Miért ne használjunk UV LED-et", erre más topik van rendszeresítve! Elég furcsa lenne ha Csöves erősítők topikjába írogatnám, hogy nyomába sem érnek a tranzisztoros erősítőknek...
Sziasztok!!!
Csináltam 32 db LED-ből levilágítót és valahogy totál nemakarja levilágítani a nyákot csak egy kis mértékben, de mikor belerakom az előhívóba, akkor nemviszi le amit lekéne . Légyszi ha tudtok segítsetek! Köszi! LED adatlapja
Menyi időt adtál neki ??
Milyen távol van a panel a ledektől? Levilágítási idő? Az előhívó a megfelelő töménységű?
Adtam neki 5 10 15 20 percet. A távolság kb 4 cm, az elohívó az 7g NaOH 1l víz
És a nyák ? Gyárilag lakkozott ?
Mit értesz ez alatt? "nemakarja levilágítani a nyákot csak egy kis mértékben" Nem látszanak a vezetősávok sárgásan?
Mikor kiveszem a levilágítóból, akkor látni lehet, hogy sárgásak a vezetősávok, viszont mikor belerakom az előhívóba, akkor nem akarja előhívni. A vezető sávok is csak halványan látszódnak.
Igen, persze.
Tovább kell világítani. Csinálj egy idő-tesztet.
Hülye kérdés: A védőfóliát lehúztad róla?Volt már aki enélkül próbált levilágítani gyári nyákot.
Az nem biztos, hogy baj ha csak alig láthatóan sárgásak a vezetősávok. Nálam 10 perces levilágítás után alig láthatóak a vezetősávok és mégis szépen elő lehet hívni.6-7cd-s UV ledeket használok.
Mekkora árammal hajtod a ledeket?
ez bizony hülye kérdés volt, má bocs. Amúgy ez az UV LED-es cucc ez csak egy olyan ötlet votl, hogy ne kelljen neonnal csinálni, mert ezek ilyen occó nejonok , az egyik halványabb a másik meg mégannyira, szóval ez csak egy próbálkozás volt. Egyszer talán megcsinálom rendesen
30mA, amennyi az adatlapján van.
Amúgy most csináltam egy tesztet, 18 percig világítottam és még úgynéz ki, hogy még egy kevés ideig kellett volna
Az a 7G NAOH szerintem kevés, mivel így nem lett még 1%-os sem az előhívóoldat töménysége.
Nem kevés. Pont jó, előírt mennyiségű, amit kevert. 7 ezrelékes oldat kell.
P20 hoz pont jó ! De a gyári panel kb kétszer háromszor töményebb előhívót kíván ! Én a hideg zsíroldót 5/1 arányban hígítottam előhíváshoz (kb 15% os lúgot tartalmaz)
Igen, én csak a P20-hoz mondtam az arányokat, a gyári lakkozott panelhez nem tudom milyen arány kell, abban még nincs tapasztalatom.
Hello! Levilágítót építek.Az lenne a kérdés,hogy mekkora pufferkondi kell?6 led sor van.Mindegyik sor 39ledből.Mindegyik sorra egy 6.8K-s 5W-s ellenállás.A led:3.6V,30mA,(5mm)
Ami persze nem igaz. Két okból:
Ad 1.:Egy nagy puffer (ugye minél nagyobb), elég rendesen megrántja induláskor a trafót és az egyenirányítást. Ha tényleg elég nagy, akkor simán rövidzárba viszi. Ad 2.: Egy nagy puffer, nagy helyet foglal. Persze sokkal drágább is. Tessék méretezni! Nem csak úgy, durrbelebumm! 6x0.03A=180mA ... Nos, kell ehhez az áramhoz nagy puffer? |
Bejelentkezés
Hirdetés |