Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   108 / 308
(#) san398 válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
"Nem ismerek olyan ipari létesítményt, ahol az ESD védelmet a padló vezetővé tételével oldották volna meg " Akkor mondok neked egyet! Philips székesfehérvári gyárában a padló éppen ilyen, le van földelve. Speciális padlót terítettek le az egész gyárban. Az asztalok is hozzá vannak földelve a padlóhoz. Sokan ESD papucsot használnak, bár vannak akik csak ESD karkötőt.
(#) Dudus válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Nokia Komárom Kft.

Philips Szombathelyen (amíg megvolt.)

És a ha iparinak számít sok-sok szerverterem....
(#) DJ Szabcsa válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Jászfényszaru Samsung... ESD karkötő, asztalok, padló, dolgozó, minden össze van földelve mindennel...
(#) elektrorudi válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
OK. Győztetek.
Akkor nem jó a műgyanta a műhelybe.
(#) djgombi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Szia! Nálunk a szakképzőben a nagy állat satukat is meg hegesztették és sose volt vele baj. Úgy látszik a képen hogy az egyik oldala mintha már be lett volna repedve!
Ha kalapálsz a satun hajlítani akarsz akkor mindég a mozgó pofa fele kell ütni mert az jóval erősebb mint a fix.
Üdv!

Különben ezt mi is el tudtuk érni csak csőhosszabbítóval
(#) b-max válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Kifejteném:
Szerintem nem jó ha ESD védelem szempontjából, ha szigetel a padló.
DE ennek lehet hogy ez a műgyanta padló nem teljesen szigelel, van pár Mohm-os ellenállása, igy nem tud káros töltést felhalmozni.
(#) b-max válasza djgombi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
"Barkács" módon is szokták hegeszteni az öntvényeket, sima "saválló" pálcával, elég jól bevált, ha nincs rendes öntvényhez való pálca .
(#) mex válasza b-max hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Na az tényleg barkácsmegoldás...
Előmelegítés nélkül is, (de azért nem árt ~150-200°C) eredményesen hegeszthető a satu öntvénye, úgynevezett "monelpálcával". Ez is tartalmaz réz, nikkel, stb ötvözőket,a bevonat pedig a szükséges szénmennyiséget. Leolvasztható akár váltóárammal is. Hegesztéskor szépen megfigyelhető, hogy a varrat anyaga nem akar "kilökődni" az alapanyagból, (mint ahogyan teszi sima öntvénypálcával történő hegesztéskor, ha az előmelegítés elmarad), hanem szépen beolvad. Mindenesetre ez a párszáz fokos előmelegítés, és a lassú visszahűtés jót tesz, mérsékli a visszamaradó feszültséget.
(#) Bassmester válasza mex hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Azt a vastag öntvényt nem állnék neki hegesztgetni :no:
Jó mélyen ki kéne hornyolni, és több varrattal hegeszteni. Komoly egyenáramú gép, drága elektróda, nagyon nagy rutin kell hozzá.
(#) albinolynx válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Ha nincs ismerősöd, vagy éppen nem laksz nagyon közel Veszprémhez, akkor ne foglalkozz vele. Új satu sajnos.

Még szoktak előmelegítés nélkül hegeszteni öntvényt, de oda is szakértelem kell. Nyújtani a varratot, meg egész rövid szakaszokat hegeszteni. Megfelelő begyökölés, stb.

(Nekem a mozgó résznek a fejet tört le.)
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Megoldódni látszik a satu-törésem. Sikerült kapnom egy használt, 140-es méretű, az eredetihez teljesen hasonló felépítésű satut.
Ennek mozgó pofája rendkívül precízen illeszkedik, messze jobb mint amit akár újkorában is elvárhatnánk tőle. Szinte egyáltalán nem kottyan semerre.
Azért ezzel is van-volt gond, mert a pofák fészke olyan ferde volt, hogy az egyik pofa alá, az egyik oldalon berakott korábban valaki egy 2mm-es lemezt, és még így se volt teljesen párhuzamos a kettő. Ezért a pofákat kiszedtem, és felmartam a fészküket pontosan párhuzamosra. Most már csak két jó pofa kéne, mert amik vannak azok nagyon erősen "leharcoltak" már.
Mivel a régi csak 120-as volt, ez meg 140-es, ezért a rögzítőfuratokat újra kell majd fúrnom. Nem túl egyszerű kézi fúrógéppel 17-es lyukakat fúrni, vastag acéllemezekbe, de ezt azért meg fogom oldani.
Van még egy érdekes hibája az "új" satumnak. Az alsó, felfekvő része nem sík. Nincs megmunkálva, hanem a nyers öntési ferdeség van rajta. De ezen már nem fogok elakadni, megoldom a stabil felfekvést.
(#) blackdog hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Eddig nem mertem megmutatni a "műhelyem", de mostanában nincs ilyen kép. Szóval:
Én idén nyáron kezdem el foglalkozni az elektronikával.
Volt egy salgópolcom és kemping asztal. Ezt mindig kiraktam a garázs közepére, ha csináltam valami. Persze egyre több idő szenteltem új hobbimnak így átpakoltam a garázst és felszabadítottam magamnak ezt a sarkot.
Apránként elkezdtem gyűjtögetni gépeket, szerszámokat. Szereztem faanyagot, hogy asztalt csináljak. Épp ma bővítettem. Most 180x125 cm
Mint látható balkezes vagyok. Minden próbáltam úgy elrendezni, hogy kézre álljon.
3db 5 férőhelyes elosztó van. Mindegyik külön biztosítva. 1 a műszereknek, 1 a világításnak, fúrónak, forrasztónak, 1 meg amibe bármi lehet.
Az alkatrészes szekrényem átrendezés alatt áll mert már nagyon zsúfolt. Épp ma jött meg a hestore.hu-tól egy újabb rendelésem. Van mit válogatni.
Most gyúrok újabb műszerekre, szerszámokra és könyvekre.
Mi a véleményetek?
(#) Stewe válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Nem is olyan régen itt linkelték be nekem a vezető linóleumot....
utánanéztem: meglepően sok helyen alkalmazzák. (Talán fel sem tűnik, mert kutya közönséges ipari padlónak látszik
(#) Ballage válasza blackdog hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Jó kis sarok!
(#) rockersrac hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Közelmúltban tettem fel multiméterrel kapcsolatos kérdést itt a fórumban. Azóta jó áron jó multit vettem, egy DT9205B multiméter formájában, kemény 1600 ft-ba került! Tudom hogy nem valami profi multiméter, de amire nekem kell arra bőven megteszi! DT9205B
(#) Doncso válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Nekem is van kettő ebből, teljesen jók , nekem megfelel méricskélni. Csak nekem auto kikapcsolós bibibii meg led is van benne. :beka3:
(#) rockersrac válasza Doncso hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Akkor neked nem DT9205B multid van, hanem más! De nekem ez is megfelel bőven! Az előzőhöz képest már ez is előrelépés! DT830D a másik multiméter, de buzzer nem jó rajta, meg ilyenek(cserélni is próbáltam, de sehogy nem jó a buzzere) Némi off: A DT830D-n van egy olyan állás, amikor négyszögjelet küld ki a mérőcsúcsokra. Ez a funkció mire jó? Mert nem sikerült még rájönnöm! ON
(#) Doncso válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Szerintem az a sípolója, csak nem megy a buzzer amikor összezárod a tüskéket.
Szerk: Ja nem, most nézem, az más, nem tudom, rá kellene mérni szkóppal, lehet 1kHz-es négyszög, vagy nem tudom így.
(#) Doncso válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ha jól értelmeztem, akkor kitöltési tényezőt mér.
(#) zenetom válasza blackdog hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Szerintem egész jól haladsz. Nekem még egy normális tápom sincs, pedig nem ma kezdtem. Ezzel a tempóval 5 év múlva részecskegyorsítód is lesz
(#) Alkotó hozzászólása Jan 4, 2011 /
 
Ezzel a műszerrel kapcsolatban merült fel bennem egy fura kérdés. Ez egy vitathatatlanul renkdívül olcsó eszköz. Igyekeztem alaposan átnézni a paramétereit, és nem találom azt a különbözőséget, ami miatt ez csak harmadába kerül, mint hasonló kvalitású egyéb műszerek. Ráadásul ez nem is 3 és fél digites, hanem 3 egész 3/4.
Valaki tudja mi a csel? (Sőt, ebben állítólag nem is a sokak szerint vitatott ICL7106 meghajtó dolgozik.)
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
És melyik ami a jobb? (Az UNI-T nem arról híres, hogy rossz dolgokat gyártana, nagyon jó nevű cég.)
(#) patexati válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Nekem van egy vacak de elég pontos! Viszont a minősége kritikán aluli.. Szó szerint mindent kispórolnak belőle. Gagyi törékeny műanyag doboz stb.. Ja elfelejt kikapcsolni pedig tudja adatlap szerint
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Idézet:
„leképezem neked a két egyforma müszit”

Melyik kettőről van szó?
(#) Doszpot válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Az biztos, hogy nem ICL7106 alapú. (az csak három és fél digites kijelzést tud)
Szerintem nincs benne különösebb csel. Egyszerűen nem egy csúcsterméke a gyártónak. Elvégre nem különösebben pontos, nem tud annyira nagyon sokat. (fesz-áram-ellenállás-béta-szakadás/dióda és ennyi. ezt a legolcsóbb műszer is szokta tudni, az extra mondjuk az automata méréshatárváltás)
Ettől függetlenül az UNI-T nem hiszem, hogy bármilyen vacakhoz nyugodt szívvel adná a nevét. (még ha esetleg nem is a saját gyárában készült, hanem valami beszállító gyártja egy marék rizsért) Szóval ha ez a néhány funkció neked megfelel, szerintem nyugodt szívvel megvehető kis eszköz. Biztosan sokkal jobb, mint egy kicsi-olcsó digi-multi
(#) Piszkos válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Szia! Ha rendszeresen kalapálsz nagyobb vasakat, érdemes lenne venned egy kovács satut. Vaterán már 8 ezer körül láttam. Ez kovácsolt acélból van, és valószínüleg soha többé nem lesz ilyen gondod, mert sokkal erősebb, mint az öntvény.
(#) Jimmy777 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Nálunk is műgyanta a padló és ESD védett EPA terület, csak spéci gyanta kell hozzá nem sokkal drágábba a simánál, de nem lehetetlen a kivitelezése
(#) bankimajki válasza Doszpot hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Az extol cuccok meglepően jók az árukhoz képest. Nekem csak pozitív tapasztalatom van velük. (Igaz én csak extol premium és fortum cuccokat veszek.) Extol craft cuccosom nincs, arról nem tudok véleményt mondani. A fortum az örök garanciájával nálam eléggé bevált.
(#) Alkotó válasza Piszkos hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Ha mindenre próbálnék "felkészülni", szerszámokkal és eszközökkel, amivel foglalkozom, azt hiszem Dáriusz király vagyona sem lenne elég. Egy satu viszont alapvető, az szinte minden munkához jó segíts lehet.
Éppen ahhoz kell némi lelemény, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel, sikerüljön lehetőleg minél több problémát megoldani.
(#) patexati válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
[OFF]Nekem van egy frankó nagy satum még a régi időkben "szerezte" feter,nem is gondolná az ember,hogy szüksége van rá még oda nem fordul a satupadhoz Bár ezt nem egyszer vertem kilós kalapáccsal de bírja! Ebben egy henger szerű rész megy bele az "állórészbe" elforgatható,jó,hogy van
Következő: »»   108 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem