Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Van egy 1500w-os Kicker hangszóróm egy REFLEX ládában, egy 1000w-os erősítővel hajtom. Valahogy úgy érzem, hogy ennek a ládának többet kéne tudnia mutatnia mint most; a hangolásával próbálkozok. Az autóm egy 4 ajtós sedan, ezért mindenki a reflex ládát javasolta, így nem gondolkoztam másik ládában, és egyenlőre az átméretezésen sem. Próbálkoztam vele, hogy belül mindenhol körbe raktam szivaccsal, ami valamit segített rajta, kevésbé lett fadoboz hangja, de még mindig nem megy le olyan mélytartományba, a reflexcső majdnem a fal végéig beér, így hosszabbítani befele már nem tudom. Van esetleg valami ötletetek, hogy mivel lehetne szépen behangolni, hogy mélyebbet tudjon adni? hallottam olyasmit, h teleszórni a belsejét szivaccsal, ami tud szabadon mozogni és a csőre egy harisnyát húzni, hogy ne lökje ki. Ezzel kapcsolatosan van tapasztalatotok? Bár azt is hallottam, h csak reflex ládát szoktam szivacsaozni belülről... Esetleg több szub cső? nagyobb átmérő? kisebb átmérő? Előre is köszönöm segítségeteket
Alapból semmilyen csillapító anyag nem kell. Szivacs csak arra jó, hogy csökkentsék vele a térfogatot.
Van egy olyan "ökölszbály" a dobozmértezésnél ,hogy kisebb dobozban nagyobb terhelhetőséget lehet elérni, de nem fog olyan mélyre menni. Viszont nagyobb dobozban eléggé mélyre fog menni , de hamar eléri a max kilengést.Ennek az egyensúlyát kell megtalálni ,hogy ki tudd hozni a maximumot a hangszóródból. Ehhez le kell mérni a hangszóród T/S paramétereit,és ezt is figyelembe véve ,meghatározható egy optimális doboz ,és hangolás.
Ezt hogy tudom lemérni? Vagy szerintetek próbálkozzak zárt ládával?
Kizárt. Az SBX3040 dinamikus viselkedés, és a mélytartomány pontossága, harmonikus torzításai, a lengőrendszer képességei szempontjából kifejezetten pocsék, érzékenysége nem túl magas, és az adatlap értékeitől annyira messze van, hogy az eredeti T-S alapján tervezett dobozban nem használható. Szóval bőven van itt mire rákérdezni.
Butaság. A hangszóróhoz lineáris tartomány szempontjából bőven elég a 2*68mm-es átmérő, a 110-es PVC csövekkel már nem lehet behangolni megfelelő frekvenciára a rezonátort.
"Huppogni" azt jelenti, hogy mélytartományban még zavaróbb és hangosabb kiemelésekre lehet számítani, ugyanis a 2db 110*120mm-es cső nagyjából 65Hz-re hangol, emiatt egy iszonyatos (+10dB) rezonáns kiemelés várható majd 80Hz körül. Na ez tényleg rosszul hangolt lenne.
A csövek elhelyezése majdnemhogy lényegtelen ebben az esetben, több múlik az egész hangsugárzó elhelyezésén, szobán belül.
A 451-es mélyhsz olyan 40-45Hz-től fogható működésre. Kétútban csak akkor működik, ha nem zavarnak a középtartomány problémái. Háromutasat viszont így fórumon át nem lehet tervezni.
A T/S arányon múlik , hogy zártban -e vagy reflexesben működik jól.
T/S mérni többféleképpen lehet. Attól függően milyen műszerezettséged ,és felkészültséged van. Végső esetben használható a számítógép hangkártyája is.
Nagyon nagy kiesések lennének középtartományban?
Illetve nagyon zavaró lenne? A háromutast hogyan tudnánk megvalósítani? Mármint ha nem fórumon akkor hol ? Esetleg MSN?
Mivel csak mélytartományról van szó, a csövek/nyílások, hangszórók elrendezése szinte csak rajtad múlik.
A háromutazás a váltókészítés miatt csak akkor megy, ha egy légtérben vagyok a hangsugárzóval.
Nem kiesésekről van szó, inkább torzítási termékekről, és arról, hogy alacsonyabb, 1k körüli frekvenciákon a magashangszórók többsége nem terhelhető jól. Ami mégis, pl. tölcséresek, azok meg vagy zavaró rezonanciákkal küzdenek, vagy a felső oktáv hiányzik, vagy mindkettő egyszerre. Szélessávban rezonanciamentes mélyközép-hangszórót lenne érdemes választani, akkor könnyebb volna illeszteni egy magasat hozzá, és már "csak" a középtartomány irányítottsága okozna problémát.
Kicsit pontosítani kellene, doboz, csőméret, hangszórótípus, stb.
Első lépés, hogy hol szeretnéd használni, szoba/autó, ha előbbi, akkor mekkora helyiségben, milyen erősítő, mekkora max. terhelhetőség?
Te milyet ajánlanál hozzá?
Egyébként fontos lenne a magas érzékenység. Biztosan emlékszel rá te segítettél nekem a két HA22-599-es , és a DX25TG05-04 összeállításában. A doboztervet is te adtad hozzá. Az a hangdoboz nagyon jól sikerült és a hangja elképesztő.Ha valami ehhez hasonlót összetudnánk dobni annak nagyon örülnék, csak nagyobb érzékenységgel. Ez már jobban lenne használva bulikra ezért kellene nagyobb érzékenységű.
Ezzel csak az a probléma, hogy jó mélyátvitelt is szeretnél. A két darab 599 is 93dB@1W, szóval nem egyszerű a helyzet.
Hát esetleg ha kicsit a mélytartomány feljebb tolódik az nem olyan nagy probléma mert van egy szubládám és akkor azzal besegítenék neki.
Lehet a 422-es mélyhangszóróból egy olyan változatot készíteni, ami jobban használható középen és érzékenyebb, ha besegítek kicsit, akkor akár textil membránszélt is kaphat. Még a nyáron tervbe volt véve egy PA-szerű 300-as mélyközép, készültek is hozzá membránok.
Akkor azt mondod,hogy te csinálnál egy erre a célra jobb 422est és akkor én a szubládámmal besegítenék ennek az összeállításnak?
Körülbelül a következő hónap végén várható, hogy majd lesz egy érzékenyebb 300-as mélyközép. Buli célokra nem vagyok meggyőződve, hogy annyira fontos a 30-45Hz-es tartomány, de akár ki is lehet egészíteni szubbal persze.
Értem.Akkor majd meglátom,hogy ki kell e egészíteni ha nem akkor én sem fogom.Akkor várom az eredményeket.
Úgy is február végére lesz meg rá a keret is. Köszönöm a segítségedet.
Ez a hnagszóró sosem lessz lináris az biztos, de próbálkozni lehet, és ha csak alacsony frekvencián használja, tehát 60Hz környékén aktív szűrővel vágja akkor talán nincs vele gond. Az igaz, hogy a hangszóró "táncol" össze vissza, de ez van.
Lehet az lineáris is, sőt akár a szobához is lehet hangolni, a cső jóságának változtatásával.
De sima b-reflexként semmiképpen nem a 60Hz körüli hangolási frekvencia, majd a dobozzal előállított probléma szűrővel eltüntetése a jó megoldás. Az a lényeg, hogy semmiképp nem "próbálkozni" kell, inkább gondolkodni előbb. Visszatérve az előző mondathoz, sima b-reflexként, szubnak használva egy 30Hz körüli hangolás lenne megfelelő, csak azt ilyen kis dobozban már nehéz elérni. Táncoláson nem tudom mit értesz. De végülis annyira nem is lényeges.
Hello.
Szeretnék épiteni két top ládát. Házibulikban akarom használni. A hangszórók már hónapok óta megvannak eddig a csomagolásukban porosodtak, még soha nem voltak használva, mert még nem épitettem dobozt hpzzájuk. A hangszórók JB SYSTEMS SP10/150 8ohm, mást nem tudok róluk. Magasat még nem vettem. Tudtok segiten doboztervezésben? http://www.eurobaltronics.com/eng/products/jb-sp-10150-woofer-26cm-...m.html
Még mindig ez a helyzet? Bővebben: Link
Nem. Már nem 2.1-nek, meg monitornak akarom használni. inkább topoknak szeretném. Tudsz segiteni?
Valami hasonlóra gondoltam, mit szóltok hozzá?
Általánosságban mi a jobb mélyebb tartományhoz? 1 nagyobb szub cső, vagy 2 kisebb átmérőjű?
Nem ez a lényeg. Lehet 4 db-is. Csak megfelelő legyen a hangolás.
Hát ezt a szivacsdarabos dolgot még nem hallottam. Az is előfordulhat ,hogy beékelődik a kosár és a tölcsér ,vagy pilléhez. Aztán még nagyobb lenne a baj. Akusztikus vattát szoktak alkalmazni melyben többek közt lassabban halad a levegő így "virtuális" térfogatnövelő hatása is van de ahogy Ptesza megírta neked nem csillapítóanyagokra van szükséged. Ilyesmitől nem mozogna könnyebben a hangszóród. Lehet ,hogy nagyobb dobozra lesz majd szükség.
Sziasztok! Kaptam a napokban egy SAL SPA4050-es hangszórot. Milyen doboztervet ajáltok neki amiben megfelelö lessz a mély hang? Köszi a válaszokat esetleg a terv rajzokat is ha csatoltok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |