Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1153 / 2208
(#) ticseboy hozzászólása Jan 3, 2011
Én azért idövel megprobálkozok az SE változattal, és köszi hogy igy kiveséztétek.
Ezt a forumon találtam. Kivitelezte valaki? Vagyis ezzel már érdemes probálkozni?

6c33c se.jpg

(#) lpcollector válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 3, 2011
Nem lebeszélni akartalak. Neked már van bőven építési tapasztalatod, simán megbírkoznál vele...
Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy könnyű győzelemre ne számítsál ezzel a csővel. Szerintem a hangja kárpótol mindenért
(#) lpcollector válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 3, 2011
Igen , de nem ez lett a végleges... Nem volt ez sem rossz, nekem viszont így jobban tetszett a hangja...
(#) bakos13gab válasza lpcollector hozzászólására (») Jan 3, 2011
Szóval akkor mégis csak egy favorit ez. A ticseboy által linkelt kapcsolást már nézegettem és ezt is akartam SE-nek megépíteni, de a már ismertetett okok miatt nem került rá sor.
Van annyi építési tapasztalatod... hmm szeretem ha hízelegnek, de azért ebben nem vagyok annyira biztos.

Azért ez valahol mégis csak pofon a csőgyártásnak. Az ilyen igáslovak, mint ez a cső, vagy a 6AS7 megszorongatják EL34-et és társait (amiket egyesek kizárólagosan érdemesnek tartanak hangerősítő építésére). Gondolom régen a 300B-ket is hajigálták mindenfelé. Ezek szerint a véletlen válogatja a jó csöveket? Gondolok arra, hogy ezek egyike sem "audióra" készült cső. Persze azért meghallgatnék nagyágyúkat is.
(#) ticseboy válasza lpcollector hozzászólására (») Jan 3, 2011
Köszi szépen. Elécsapok egy eq-t vagy egy keveröt, és ki is tudom hajtani.
(#) mark.budai válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 3, 2011
Azért a 300B-nek volt köze az audio-hoz! Pár nem hifi körökben, mint most, mert ez egy telefon erősítő cső. Ezért van a húszezer órás élettartama is. Legalábbis az eredeti Western Electric-é annyi volt, hogy a mai JJ hogy gyártja, az már kérdéses.
(#) bakos13gab válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 3, 2011
Ja igen, erről már hallottam. Ha jól rémlik, akkor óceán alatti kábeleket hajtott meg. Mondjuk ilyen távolságon elhiszem, ha figyeltek a hangminőségre.

És mi a poén? Jómagam közgázt végeztem. Tavaly volt egy hálózatos Iparágak című órám. Az egyiken a technikatörténetről tanultunk. A telefonnál említett a tanár valami tekercses dolgot, amivel kezdetben erősítettek (olyan kondér alakja volt) és mit mondott: a forradalmat a trióda feltalálása hozta! Na rögtön a 300B-re gondoltam, meg az otthoni cumókra (az persze ütős lenne, ha a kettő dolog fedné egymást, de sajnos nem...)
Idézet:
„Szóval akkor mégis csak egy favorit ez.”

Ez izlés kérdése... nekem bejön a hangja (Sturbinak mégis a G807SE tetszett jobban...) Nem fogy el belőle a szufla, nem csak közeope van a hangképnek, könnyedén megbírkózik a mély és magas hangokkal is...
A 807-est nekem is mondták már. Egyelőre nem tudok belőle szerezni és már annyi erősítőm lesz, hogy el kell adjak majd belőle vagy ilyesmi. Van valamilyen BEAG vagy EAG csoda, amiben ilyenek futnak. Talán Gubán Gábor mesélte, hogy neki ilyenje van.
Nálam egyelőre a szűk keresztmetszetet a hangládák jelentik még mindig (DC2050E). Fáj a fogam egy jobb holmira, de nem igazán tudok dönteni. Nehéz úgy, hogy az APX100-at is bírja és mondjuk egy GU50SE is meghajtsa rendesen. De ez már másik topic.
(#) lpcollector válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 3, 2011
A 6E5P-t is válogatni kell, de jóval kisebb a szórás, és filléres cső...
Idézet:
„Nálam egyelőre a szűk keresztmetszetet a hangládák jelentik ... Fáj a fogam egy jobb holmira, de nem igazán tudok dönteni.”

Hát a gyártók manapság nem nagyon kényeztetik el a kis teljesítményű csöves SE erősítők szerelmeseit. 90dB érzékenység felett nem is nagyon találni dobozt...
Olvastam a Mission M nemtudomhányas-t. Gondoltam Fostexre is (FE167 vagy 207), de shalafi66 nem nagyon erősített meg a dologban. Szégyenszemre most a Videotonban SAL-ok laknak, kb. amióta csövezek és valahogy a mély nincs rendben. Gyerekkoromból többre jobbra emlékszem. Most peremeztetem újra a régi kosarakat. Talán lesz eredménye a dolognak.
Mindjárt a fenekünkbe rúgnak!
Két olyan fórumtárs is, akinek sokat adok a véleményére, egymástól függetlenül hasonló ambivalens érzésekről számolt be az egyutas szélessávú hangdobozokkal kapcsolatban. Én ekkor vetettem el a Fostexet...
(#) varttina válasza marone hozzászólására (») Jan 3, 2011
Ezek az apró csövek ugyanúgy teszik a dolgukat, mint nagyobb társaik, a hangzást itt is főként a kimenőtrafó határozza meg. Hátrányukként elmondhatom, hogy elég szembetűnően jelentkezik rajtuk a mikrofóniás hatás.
(#) Gory válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 3, 2011
Mission M35i vagy a kisebbik M34i. Én is kinéztem már őket, de még pár hónapig keresgélek. Eddig csak jót olvastam róluk.
(#) Robid válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 4, 2011
A 6c33c-SE, Sonidó Neával (diy) nagyon jó időtöltés ám ! Sok örömet tudnak okozni !
(#) hgy válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 4, 2011
Az igásló/és 6AS7, El34, 300B három irány. Ne hasonlítsuk a különböző állatfajokat egymáshoz. Másra készültek. BUÉK!
(#) fater0827 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 4, 2011
Üdv bakos13gab
A munkácsi TV után még legalább 30 évet kellet várni ,hogy STERO legyen.Ebben az esetben csak 2 db hangszóró párhuzamosan van kötve .De ha sarokba téve 45 fokba fura jó hangzás! A jobboldali trafó az = fojtó 211V_ból 195V_ot eredményez és persze MACI Szűrő .A kép alapján "DSCI 1138 mod" vastag valószínű a hang ahogy fórumtárs említi rég láttam/javítottam ilyent .Kellemes Építést .
Időm ha engedi küldök pár alapvető csöves dolgot, számolást , átnéztem az 1970es műszerész könyvem.
Üdv
(#) fater0827 válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 4, 2011
Üdv mark.budai
Ha 2 E vasat szembe raksz bizony légrés lesz .tegyük fel ,hogy 2x2 cm a vasoszlop azaz 4 cm2 (16 W / VA) de az ablak(od) 1 m2 akkor is csak 16W marad a power .De ha egybe rakod a 2 azonos vasat (4x2 = 8 cm2) akkor 64W lesz a teljesítmény .Érdekes a trafó !
Üdv
(#) bakos13gab válasza fater0827 hozzászólására (») Jan 4, 2011
Hú, azt hiszem félreértettél. Én egy hozzászólással korábbira reagáltam, amiben 6C33C-k hajtanak meg két csatornán egy kimenőt.
Erre gondoltam: Bővebben: Link
(#) mark.budai válasza fater0827 hozzászólására (») Jan 4, 2011
Ez biza' nem igaz! Ott vannak az SM szabványos magok. Bár az nem EI, jobb a hatásfoka, stb.. De ott van a 12,6cm2-s SM85B, és 160W-os. Ott a 12cm2-s SM102A, ami 205W-os. És tudod miért? Mert sokkal nagyobb az ablaknyílása, vastagabb huzal fér rá.. De van ilyen az EI-knél is, talán a 106b-vel, meg a 130-cal, még nagyobb a különbség (18cm2-12cm2) -erre most pontosan nem emlékszek. Ezek után bizony nagyobb lesz a trafó teljesítménye. Légrés? Szintén hiperszilre célzok. Azokat is össze lehet rakni légrés nélkül. Szépen összeillesztve, ezt is össze lehet légrés nélkül.
(#) Moderátor hozzászólása Jan 4, 2011
Tisztelt Topiclakók!

A témát egy időre "hidegre teszem", hogy legyen ideje mindenkinek lenyugodni, végiggondolni, mit írt, miért nem találja itt, illetve, hogy ez a fórum a megfelelő hely-e azoknak a gondolatainak a megosztására, amelyeket leírt. (OFF topic hozzászólások, másik emberrel szembeni negatív vélemény, más fórumokon felmerült személyeskedések recitálása, és hasonlók.)
(#) Akashi hozzászólása Jan 5, 2011
Hála Istennek (no és a moderátornak), él a fórum.
PY82 egyenirányító csőből van 4 db-om, jó lenne csöves táp, de ha jól olvasom az adatlapján, max.250V 180mA a terhelhetősége?
Tehát ennél nagyobb feszültség megöli?
Valakinek van csöves tápokról valami írása, tanulmányozás céljából?

PY82.pdf

(#) djhans válasza Akashi hozzászólására (») Jan 5, 2011
Elvileg igen. Én még azért 300 voltot megkockáztatnék. Így akkor jó lehet még egy EL84 PP-hez is. 2db kell belőle egy csöves egyenhez. Az a jó benne még hogy sokkal lasabban fűt fel mint egy EZ80-81. Később fűt fel mint a végcsövek és így azok élettartama hosszabb lesz.
(#) joepapa hozzászólása Jan 5, 2011
5c4sz el mi a normális áram amivel évekig húzza? 125mA a katalógusadat, az nekem kevés sztereo singlinek.
Azaz duplán kellene, oldalanként egy-egy egyencső? de az meg 4A fűtés...
(#) joepapa hozzászólása Jan 5, 2011
6sz19p -t hajtani EF86 al dolgot akarom kipróbálni, az EF86 ok már úton vannak.
Milyen körítés kell az EF86 nak?
Valami rajz féle...kellene.
Simán emeljem fel a segédrácsot valami ellenállással, vagy kössem a trióda hidegített katódra (78-82V)?

DATASHEET ekben lévő módszer szerint simán fel van emelve.

6sz19p nek nagy amplitúdó kell, azaz nagyot kellene erősítenie.
Nagyobbat mint egy ecc83 srpp nek (ami a csöves cd kimenetről pont normális, de egy sima cd kimenetről épphogy koppra hajtható)
(#) sturbi válasza Akashi hozzászólására (») Jan 5, 2011
Ha jobban megnézegeted az adatlapot (a görbéket) azért látható, hogy nem kell olyan komolyan venni azt a 250 V-ot. 180 mA terhelésnél a megengedett disszipáció miatt nem lehet feljebb menni a trafó feszültséggel. Biztos lehetsz benne, hogy az anód katód között nem fog ívet húzni 350 V-nál sem, a fűtés katód feszültséggel sem lehet problémád, mert nem lesz felülteve a 230 V hálózatra a fűtésed, mint egy TV-s alkalmazásnál. Első puffernek használj 50 µF-ot (két csőnél, a 100 µF helyett), és akkora feszültsége lehet a trafónak, amekkorát csak akarsz (ésszerű keretek között), az egyenirányított áram meg sem fogja közelíteni a 2*180 mA-t (360 mA-t) nálad.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Jan 5, 2011
Elvinne egyedül is egy sztereo 6SZ19P SE-t (ha kicsi a feszültség), de kettőt lenne "illendő" használni. Tényleg, mekkora feszültséggel mennek a 6SZ19P-k, mert a meghajtásnak azért komoly tétel kell ?
Ha az EF86-al nagyot akarsz erősíteni (100 fölött), akkor nagy anódellenállás kell (pl. 220 K, és kiesik a triódás kötés lehetősége), szokásos katódellenállás nála 2,2 K, akkor viszont nagy lesz a kimenő impedanciája is. A következő fokozatnak ez miatt nagy bemenő ellenállásúnak kell lennie, annak rácslevezetőjének illik 3-5 szörösének lenni, mint az EF86 anódellenállásának. Nem tudom a 6SZ19P elég nagy bemenő ellenállású-e egy feszültségerősítésre kihúzatott EF 86-nak....
(#) MrBrown hozzászólása Jan 5, 2011
Uraim,
Jól tudom hogy ha EZ81-el egyenirányított anódtápot szeretnék úgy hogy a végén (pufferelt, RC szűrővel 20-25V-ot ejtve) 270V DC maradjon akkor 2x270V-ra kell tekertetnem a szekundert?
(#) hgy válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 5, 2011
Áramfüggő is, de kb. igaz.
Következő: »»   1153 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem