Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   534 / 1385
(#) slogan válasza patexati hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Nekem is onnan van
(#) mazso1988 válasza Blizzard hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Szia
Én kb 1 hete telefonon rendeltem tőlük laminálót de eddig még nekem sem küldték meg!
(#) zozz12 hozzászólása Jan 5, 2011 /
 
Üdv!
Ellenem dolgozik a NYÁK készítés istene, mert megrajzoltam egy nyákot kézzel, kimarattam nagy nehezen, elkezdtem kifúrni, majd fúrás közbe jöttem rá, teljesen elrontottam egy részét. Másnap megcsináltam a javított kiadást szintén kézzel, de már szigszalag forrpontokkal. Kimarattam (még lassabban), kifúrtam (nagyfúrógéppel), elkezdtem leónozni, majd azt vettem észre, hogy leválnak ónozás közbe a vezetősávok. Ennek mi lehet az oka? Alámarás? Mikor lehet tudni, hogy kész a maratás? Pl. egy olyan panel esetén, ami 2 oldalas, de csak az egyik oldala lesz használva...

(#) kaqkk válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Az ónozást ugye pillanatpákával csináltad ? A túlmelegítéstől szoktak leválni a vezetősávok . Ha a tippem bejött , cserélj pákát !
(#) Zoli_bácsi válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Vagy a nyák minősége nem megfelelő, vagy túl van melegítve forrasztás, ónozás közben.

Szerk.: Kaqkk barátom gyorsabb volt, mint én
(#) vilmosd válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Hali
Nem tudom mirt onoztad le, de ha nem feltetlen szukseges, akkor inkabb a maratas utan gyantas szesszel fujd le a panelt. Nem engedi az oxidaciot, es nagyon konnyu forrasztani. Sajnos az alapanyagok elegge rosszak. Esetleg jobb eredmeny lehet elerni uvegszalas panelekkel.
(#) shield válasza patexati hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Amikor vettem a lézernyomtatóhoz a fóliát, akkor vettem néhány darab műnyomót, igaz csak 170 grammos volt a 135 grammos helyett. Fólia 165Ft/lap a műnyomó csak 20Ft. Persze ezt is csak egy ici-pici papírboltban kaptam.
Ha egyszer végre tudok venni laminálót akkor nem lesz probléma a műnyomó, mert a barátom nyomdász.
Azt mondta, hogy a műnyomónál van fényesebb papírjuk is amire nem tapad annyira a "tinta". Talán kisebb hőfokon is tudok laminálni.
25 évig "kockás" papírra rajzoltam az áramköröket és csőtollal rajzoltam a panelre és mégis haladtam a munkával. Most akarok át állni a modern technológiára, de nem jön össze minden. Több mind egy hónapja szedem össze a cuccokat a fotó eljárásra és talán holnap tudok venni P20-at, persze csak akkor ha lesz a boltban, a héten leltároztak a másikban természetesen nem volt. 100ml 3000Ft, nem semmi.
Kis malőr miatt már 10 rugómban van a fotó eljárás és még nincs P20-am. És egyetlen kész panelem sincs.
Három városban sem tudtam beszerezni a megfelelő laminálót. Ha ez a bolt is komolytalan...
Úgyhogy tele van a hócipőm.

De ha minden végre összejön akkor lesz fotós, -vasalós, -laminálós technika.
Csak kedvem nem lesz már hozzá.
(#) zozz12 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Hát Ti nagyon sokat tudtok...igen pillanatpáka volt, mert épp az volt itthon. Kösszi az infót!! Mondjuk az is tény hogy ez volt talán a 3. NYÁK om. Érdemes így az elején fototechnikára "berendezkedni", beruházni?
(#) patexati válasza shield hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Szia! Ha sikerül laminálót venni nem bánod meg mert nagyon gyorsan elkészíthető egy nyák a technikával.. Én is rajzoltam 20 éve meg utána fotóztam is igaz egyszerű nyákokat de akkor abbahagytam most meg már csak laminálok nem volt olyan mit ne tudtam volna elkészíteni! Az előmaratás vaskloriddal és utána az oxid nitrohigítós letörlése után a tapadás nagymértékben javul persze a nyomtató festékes sok múlik! Sok szerencsét! [OFF]A sok Tescos lamináló mit megvett boldog boldogtalan mert akciós volt pár éven belül kikerül a lomiba nagy részük alig használtan
(#) kaqkk válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Sokat tudunk ? Nembiztos : csak lehet hogy ezen a dolon már átestünk A fotózásra való berendezkedésről csk annyit : Ha úgy érzed hogy az egész életedre választott hobbit ,profi módon akarod űzni ,akkor igen a válasz . A fotó eljárás a legtökéletesebb . Sokan ellentmondanának
de : hogy elmondjam ,én kb5-6 évig fotóztam , először p20 -majd egy 10 év kihagyás után gyári lakkos panel , aztán egy nyomtatóváltás miatt tértem át a lézernyomat laminálásra . Ez a technológia is tökélyre fejleszthető
(én egyenlőre evvel is elégedett vagyok) , de szerintem
is jobb a fotózás
(#) zozz12 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Hát akkor tapasztalattal szerzett tudás, mindegy, a végeredmény ugyan az. Így legalább mégegyszer én se követem el ezt a hibát. (de nagyon felidegesített )
Ami azt illeti szívesen csinálnám az elektronikázást egész életem keresztül. Eddig én tervekben csak vasalásos technikában gondolkoztam (még nincs lézernyomtató), csak most olvasom, hogy van akinek állandóan hiányosak a sávok, nem teljesen jó a minőség, sok minden függ a nyomtatótól. Továbbá, hogy laminálni kéne...de ahhoz gondolom egy jó lamináló kéne, ami drága és még át is kéne alakítani...
Mit ajánlotok normál alkatrészekhez (nem SMD), minél jobb minőséghez, de lehetőleg olcsón, kevés eszközzel való NYÁK készítéshez. Ill. nektek melyik maratószer vált be a leginkább?
(#) vicsys válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Ha olcsót akarsz: filc és kézi rajzolás. Ha szebbet és több darabot, akkor vasalással. Ha pedig csúcson járatod akkor fotózást javaslom.
(#) kaqkk válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Na itt találtam egy csavart ! Azt írtad hogy a vasalásban gondolkodsz ,mert nincs lézernyomtatód . A vasalás és laminálás CSAK és kizárólag lézernyomtatóval vagy fénymásolóval működik! A fotózás viszont legtöbb estben csak tintasugaras nyomival ad tökéletes erdeményt .
A maratásról két szó : kezdőknek a vasklorid , vagy a nátriumperszulfát maratószert szoktuk javasolni ,mindkettő tökéletes erdményt produkál és "veszélytelen"
(#) zozz12 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Köszi a választ! Hát a filc és kézi rajzolás lehetőleg soha többet! A csúcs azért még elég távol van nekem, maradok a vasalásosnál.
A lamináló gép házilag is kivitelezhető? Érdemes a NYÁK -ot galvánónozni?
(#) zozz12 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Rosszul értetted. Vasalásban gondolkozok, DE még nincs lézernyomtatóm. (mondjuk azt hittem fotózni is kizárólag lézeressel lehet) Hát én megpróbáltam a HCl + H2O2 -t, lemarta, de elég sokáig tartott a rossz H2O2 miatt. Legközelebb Fe3Cl2 lesz. (remélem jól írtam a képleteket )
(#) kaqkk válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
A lamináló házilag elkészíthető : egy rossz fénymásoló
alkatrészeiből , vagy egy tes..ó gazdaságos olcsó lamináló átalakításával párezer ft-ból elkészül
DE a galvánonozást próbáltam laminálás előtt , és a maratószer nálam "alányúlt" és lehozta a laminált rajzolatot . De fotóeljárás előtt galvánozva tökéletes
nyákok készíthetők . És igen a képleteket jól írtad
viszont ha jó a H2O2 akkor nagyon gyorsan (akár 30s alatt is) kimaratható egy A/4 es panel is !
(#) JZoli válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Szerintem itt a lényegről nem írt neked senki sem. Hiába van a más és más panelgyártási eljárás, a pillanatpákától lejön akkor is a forr szem, ha a legprofibb módon készíted a nyákjaidat. Ezért azt is fejleszteni kellene valamennyit.
(#) szepnorbee hozzászólása Jan 5, 2011 /
 
Sziasztok!

Nincs valakinek pár ív műnyomó papírja feleslegbe? Megvenném ha elpostázná! Sajna környékemen értetlenül néznek rám a papírboltokban ha ezt kérem. köszi! (PÜ)
(#) kaqkk válasza JZoli hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Rögtön az elején írtam :" cserélj pákát "
(#) vilmosd válasza szepnorbee hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Hali
Esetleg probald meg valami nyomdaban. Biztosan adnak egy-ket A4-es lapot. De ha gondolod van itt vagy ket rezma. Adok szivesen ingyen.
(#) JZoli válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Visszaolvasva igazad van, de szerintem ezt nagyobb nyomatékkal kellett volna megemlíteni, mivel a panelgyártási eljárások felé nagyon elmentek a tanácsok, és ezzel a forrasztási üggyel nem is igen foglalkozott senki sem, de ez nem akart kritika lenni, hanem csak "figyelemfelkeltés". Mivel a panelgyártási eljárástól függetlenül jöttek le azok a forrszemek. Amúgy bocsi ha kötekedésnek tűnt! Nem az akart lenni!
(#) szepnorbee válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
a nyomda sajna 40 Km-re van Csak vagy 3 db kellene próbaképp. Kerdő vasaló vagyok. Próbáltam már egy kér fényesebb papírral, de vagy nem válik le a festék, vagy csak részben, vagy szétterül... stb. Messze laksz Vásárosnaménytól? (Szabolcs megye)
(#) zozz12 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Természetesen a páka is ki lesz cserélve egy normál pákára, később egy forrasztóállomásra.
Hogy lehet rossz másolóból/nyomtatóból/tacskós laminálóból NYÁK készítésre alkalmas laminálót készíteni?
Én lehet tudnák szerezni nyomdából műnyomót, jó áron is akár. (apám ismerőse ott dolgozik)
(#) kaqkk válasza zozz12 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Nézz át a nyákkészítés lézernyomat laminálással témába ott erről a kérdésről színte mindent kiveséztek már .
(#) vilmosd válasza szepnorbee hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Hali
Szoktak hasznalni a keretlen postalada spamokat, mert azok egy resze munyomora keszul. Probalgatni kell. Az hogy szines az nem erdekes, mert a nyomdafeszteket nem lehet atvasalni a panelra. Amugy messzi lakom egy kicsit. Ugy 11K km, repulovel ugy 24 ora.
(#) albinolynx válasza szepnorbee hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Kérj fényes felületű névjegykártya papírt. Lényeg, hogy fényes legyen. Ha óvatosan meghajtod, gyűrögeted kicsit pl. asztallap felett, akkor az asztalra krétapor szerű anyag hullik. Ez a lap jó lesz neked vasaláshoz, olcsó is és egész biztosan kapsz valamelyik papír-, dekor boltban a környékeden.
(#) krisztianAMG hozzászólása Jan 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Maratásnál a hidrogén-peroxid + sósavasat milyen arányban kell keverni ?
(#) ODU válasza krisztianAMG hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Tapasztalataim alapján 1dl 20%-os sósavhoz kb 5-6ml (30%-os hidrogén-peroxid kell) vagy 5dl híperol tabletta. Az arányoktól el lehet térni, maximum időben fogod bánni. Túl tömény ne legyen mert eléggé heves reakciót is láthatsz.
(#) krisztianAMG válasza ODU hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
(#) ODU válasza krisztianAMG hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
bocs elírtam nem híperol hanem hyperol
Következő: »»   534 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem