Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1155 / 2208
(#) Doncso válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2011
Opp, ja igaz, jólvan na, majdnem 3 óra volt már, a magról meg a gerjesztésről beugrott a tesla, mint amikor számoljuk a meneteket, de akkor mi az a terra? (lapításos beégős szmájli)
(#) Doncso válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 7, 2011
Szia.
Hát, igazából, én nem jártam utánna, gondoltam vagy - vagy alapon, de én semmi hátrányát nem tapasztaltam, még annyit sem, hogy kimozdultak volna a csövek a foglalatból, jó persze nem fociztam velük, ez igaz, de nem tapasztaltam semmi különöset, talán jobban hűlnek a csövek, de ezt csak feltételezem. Kárát konkrétan nem láttam még eddig, ha erre gondolsz.
Üdv. doncso
(#) MrBrown hozzászólása Jan 7, 2011
Erre gondoltam, köszi
Szivesen. Apropó, lehet tudni mit tervezel?
(#) MrBrown válasza Doncso hozzászólására (») Jan 7, 2011
Azt a végére hagynám
Egyrészt megszokásból, másrészt pedig még ez elé a project elé beszorítok egy másikat amiről még azt sem árúlhatom el hogy mi az , így mire a PCL86 PP elkészül az én tempómban az simán a nyár eleje sajnos
Annyit azért elárulok hogy ezek nem költséges, inkább kevésbé szokványos küllemű erősítők lesznek és remélem 100%-ban felismerhető lesz bennük a stílusjegyem (ha ergyáltalán van olyan).
(#) sturbi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 7, 2011
Idézet:
„...de akkor mi az a terra?...”

A Föld nevű bolygó..?
"Egy bolygó, amely fura vágyakat ébreszt mindenkiben. Úgy hívják, Terra, és egykor talán az egész emberiség hazája volt..." (Nemere István).
(#) fleta hozzászólása Jan 7, 2011
Volna egy kérdésem! Egy db 6sz33sz-V csőből, lehet -e csinálni sztereó SE-t?
(#) lpcollector válasza fleta hozzászólására (») Jan 7, 2011
Egyből nem, mert külön-külön nem vezérelhető a két trióda.
Akkor olyan vagy mint én, csak semmi szokványos elrendezés, én is szeretem a formabontást. Az építéskor én ha lehet , mindíg arra törekszem, hogy valami egyedi, különlegeset, és amennyire tudok, szépet alkossak, több kevesebb sikerrel.
Na mindenesetre kiváncsian várom, mi lesz a végeredményt ,addig is sok sikert és kitartást kivánok.
(#) MrBrown válasza Doncso hozzászólására (») Jan 7, 2011
Köszi, én csak fejben és rajztáblán-papíron alkotok már ami a dobozolást illeti, a többit CIROKL-ra bízom :yes:
Igyekszem mindíg letisztultat és technológia barátot "elképzelni".
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2011
Köszi a választ én is ettől félek, ha nagyon erősítésre hegyezem , triódás ugrott egyértelmű, és a nagy kimenő imp , lehet behorpad az ef86 ekkor az egy 6sz19p rács alatt.

A táp 350V vagy 310V nem tudom, most épp szól, de még ecc83 srpp vel...

2k van a 6sz19p katódban fent a trafó 5-6k körüli, azaz nagyimpedanciára kis teljesítményre jó hangra próbáltam belőni, ez sikerült de alig nyomja torzításba egy sima cd kimenet, azért sikerül de halkabb részeken osztás nélkül is (max hangerő) torzítatlan...

A csöves kimenetű (e88cc fesz erősítő) cd játékosom persze gond nélkül háromnegyed hangerő alatt képes a maximumra hajtani...

Lehet a meghajtásnak kell még csőfoglalat, és hely a sasszin...és belül...e88cc srpp nem hajtotta ki (kis erősítés)

Oldalanként 1 db 6sz19p megy 5-6k a primer ha 4 ohm a hangszóró

így csak 2,6W, de nagyon jóhangú.

Párhuzamosításnak nem láttam értelmét így is alul koppan előbb egy picivel...

most jöttek meg az ef86 jaim amiket rendeltem...lehet 6e5p vel jobban járnék nem ismerem a 6e5p-t (igaz az ef86 ot sem)

6e5p ből a magasbúrás sima a nekünkvaló ugye? a kicsi "I"-s az impulzustechnikai az nem jóhangú?
(#) fleta válasza lpcollector hozzászólására (») Jan 7, 2011
Köszi
(#) bakos13gab válasza lpcollector hozzászólására (») Jan 7, 2011
Nekem még egy olyan kérdésem lenne hozzá, hogy változik a cső illesztése attól függően, hogy teljesen kihasználjuk, vagy csak félig? Ha igen, akkor kb. hogyan?
Esetleg egy SE-vel megpróbálkoznék, ha már lesz 2 db-om és dicséritek. Illesztését olvasom 600ohm-tól akár 1,2Kohm-ig is. Gyanítom, hogy SE esetében az 1,2Kohm jobban megállja a helyét.
(#) lpcollector válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 7, 2011
Privát írtam, hogy a fórumon ne legyünk a terhére senkinek sem...
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Jan 7, 2011
2,6 W nagyon kiváló teljesítmény 1 db 6Sz19P-nek SE-ben (4*2,6=10,4, tehát a disszipáció negyede). Az illesztés is jó. A 6Sz19P nagyon rugalmas az illesztésre a kicsi belső ellenállás és a széles anódfesz tartomány miatt. Automatikus rácselőfesszel, 5 K Ra-val szerintem lehet a trióda rácslevezetője 5-600 Kohm, lehetséges hogy egy 150-180 K anódellenállású EF86 pentódás kötésben 400 V körüli táppal jó lesz hozzá. Megpróbálni mindenképpen érdemes. A 6E5P persze gond nélkül kihajtja (triódásan is talán, bár nem tudom 5-6 K Ra-nál mekkora a 6 Sz19P rácselőfesze, az anódfesz gondolom már 300 V fölött van, erősíteni meg elég keveset erősít még 5 K Ra-nál is), személy szerint én nem vettem észre, hogy rosszabb hangú lenne az impulzustűrő változat, ezért aztán nem is hiszek a szóbeszédnek ezügyben (mindegyik 6E5P-t próbáltam már elég sokat). 6N6P kaszkódban viszont szerintem jobb hangú, és elég kis belső ellenállású kaszkód csinálható vele (mert ugye minden relatív).
(#) sturbi válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 7, 2011
Értelemszerűen változik az illesztés, hiszen csökken a belső ellenállás. Azon azonban mindenképpen érdemes elgondolkodni, hogy egy fél 6C33C is már egy 45 W disszipációjú szingli trióda (11 W-os SE-hez elég), ami azért eléggé bika szerintem (ritkaság), a két fele együtt is csak 60 W, nem 90 W (15 W-os SE készíthető belőle biztonsággal), és még az anódfesszel is meg vagy kötve 250 V-on. Persze, ha a félcsövek a búrán belül egyformák (ami nagyon nagy feladat), akkor meg lehet kergetni kicsit 20 W fölé is (ha nem is több órán keresztül). Namost a 11 W után a következő "lépcső" a 22 W, az már kicsit hangosabb ugyanazon a hangsugárzón. A 11W és a 15 W gyakorlatilag egyforma teljesítmény, csak mérve és kimondva különböző. Mivel a cső élettartama elsősorban a hőmérsékletétől függ (búrahőmérséklet), a félcsöves verzió "örökéletű" (és mivel a másik katód be sincs fűtve, csak "meleg helyen van van tárolva", kéznél van a tartalék cső is). Párbaválogatás nagyságrendileg kisebb feladat (két csőnél már négy szingli triódából lehet válogatni). Nem rábeszélni akarlak, csak azért vetettem fel így a dolgot, hogy világos legyen mi mindent érdemes megfontolni mielőtt végleges döntést hozna az ember. Természetesen a teljes csőnek is vannak előnyei (főleg alacsonyabb tápfeszű kimenőtrafó nélküli alkalmazásoknál, mert azért 6,6 A-t pumpálva a fűtésbe sejthető, hogy igen "termetes" anódáramok (katódáramok) is lehetnek alkalomadtán válogatott csöveknél, még tuldisszipálás nélkül is).
(#) bakos13gab válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2011
Köszönöm a leírást! Kezdek kedvet kapni hozzá, csak hát a csöveken kívül ehhez nincs semmim (trafók elsősorban). Majd egyszer csak rászánom magam és tekertetek hozzá holmikat. Ha aktuális, akkor meg úgy is újra zargatni foglak titeket a dologgal.
(#) ticseboy hozzászólása Jan 7, 2011
Én is a 6c33c- n rágódok és kedvem lenne megküzdeni egy pp-vel, de mindenki lebeszélne róla, és rendes rajzot sem találtam hozzá. Még .
Most hekkeltem össze egy rajzot EF86, 6N6P, 6C33C-ből, csak nem tudom lefotózni hogy kinek mi a véleménye róla. (mivel én egyátalán nem ezt tanultam ) De összehozom a képet is minnnnyáááá.
(#) ticseboy hozzászólása Jan 7, 2011
Szivesen megolvasom a lehülyéző, és kiokositó véleményeket.

P1071195.JPG

(#) mark.budai válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 7, 2011
Én biztos nem katódellenállással csinálnám az előfeszt a 6C-nek, hanem a katódba egy 10 ohmos ellenállást tennék, és a rácslehúzót nem a GND-re kötném, hanem egy 100k potira, aminek az egyik fele a földön van, a másik meg -150V-on. Így könnyebben be tudod állítani a cső áramát, és a 10 ohmon eső feszültségből egyszerűen ki tudod számolni az áramot. Ráadásul nem disszipál annyit a katódellenállás, amit az a 10 ohm fűt, elhanyagolható, a 600 ohm viszont melegedne rendesen.
A másik: Elég furcsa az az SRPP fokozat, akkor legyen rendes SRPP, és legyen csatolókondi. Az már nem nagy dolog, egy Neked legjobban tetsző minőségű kondit raksz oda, és kész. Lehet akár kettő is párhuzamosan, egy 1u, meg egy 10n.
Miért van sorbakötve az a két db 100k?
A végcső előtt a kondi 47uF? Abból visszavennék, úgy 2uF+47nF párosra.
(#) Gubán_Gábor válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 7, 2011
Én a katódba 1 ohmot tennék, és ott nem is számítani kell, hanem egyszerűen meg lehet mérni a katódáramot.
Én amit itthon megcsináltam 6C33C PP-t azt 6P14P PP vel hajtottam meg, és úgy nekem bevált. SE-nél is inkább ilyen pentódával hajtanám meg a végcsövet. DE a 6N6P is jó teljesen, csak nekem emez volt kéznél.
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 7, 2011
Idézet:
„...A másik: Elég furcsa az az SRPP fokozat, akkor legyen rendes SRPP...”

Ha olyat látsz amit nem ismersz előbb nézz szét, nyoma sincs SRPP-nek a kapcsolásban, ezért annak tényleg furcsa .
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2011
Igen, elnézést, tényleg nem SRPP, ez a berögződés, hogy ha egymás felett/alatt vannak a triódák a rajzon, az már SRPP, de ez tényleg nem az. Mindenesetre akkor is elég furcsa, de kipróbálandó elv szerintem, mert mondjuk ez most megtetszett.
(#) granpa válasza Doncso hozzászólására (») Jan 7, 2011
Helló Donát!
Ott leszek holnap a börzén.Ki lesz a RK. és Megh. nagyköveted? A szokott időben (kb.10.30-tájt), annyi változás, hogy nem szürke, hanem fekete hátizsák.
Kb. 23h-ig leszek a fórumon, de még reggel belenézek.
Szevesz: Kálmán (A Csöves) :wave:
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 7, 2011
Írd be a kersőbe hogy "white cathode follower", vagy "aikido amplifier" (annál gyakori ez a katódkövető megoldás).
(#) hgy válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 7, 2011
Elvileg jó, a 6SZ33 katód ellenálása biztos elírás, de inkább tényleg fix előfesszel kellene EZT a végcsőt munkapontba állítani.
Ja. és ha már a meghajtás ilyen kisimpedanciás, akkor nagyobb csatolókondi, és kisebb rácslehúzó (végcső élettartam) ha marad az ellenálláso munkapont beállítás.
(#) s.sanyi hozzászólása Jan 8, 2011
Sziasztok.Kellene eggy kis segitség.Összehoztam eggy próbapados mono se-t 6c19p triódával SRPP meghajtással.Megszólalt igaz csak keveset hallgattam mert nagynak találtam a végcsö meghajtását 680 ohm 6w van a katódban ami elég jól melegszik 70 voltot mértem,anódtól katódig pedig 200 voltot ez 102 ma túl sok ha jól számolok 50 ma kellene,de ezzel még megbirkózom.Kérdésem a következő-6n6p-vel szeretném meghajtani mekkora katódellenállások kellenek és hány ma legyen a meghajtás(16 ma körül olvastam valahol 140 ohm a katódban)most 6n1p van benne 1,2k katódellenállásal és 2.5 voltot mértem a katódban.Max hangerőn fülre nem észlelek torzitást a hangja viszont nagyon jó visszacsatolás nincs rajta.Úgy tűnik ez a beállitás nem elég neki.Van még eggy kis brumm de a fűtések még nincsennek kiközepelve.Ha valaki tud segiteni
(#) sturbi válasza s.sanyi hozzászólására (») Jan 8, 2011
6N6P kicsit erősít singliben is, SRPP-ben is (kisebbet a 6N1P-nél is), nem tudod vele meghajtani a 6Sz19P-t, csak kaszkódban (a 6N1P is jó neki kaszkódban is, SRPP-ben kevés gondolom). A 6Sz19P-nek akkora katódáramot állíts be, hogy ne legyen több a disszipációja 10-11 W-nál, jelen esetben ez valóban 50 mA körül lesz (valószínűleg 2 Kohm körüli katódellenállásnál lesz csak jó (legalább 20 W-os, próbának is 10 W-os), amit alaposan hidegíteni is kell többszáz µF-nyi 150-200 V-os kondival, fix rácselőfesszel könnyebb dolgod lenne talán). A 6N6P-nek szerintem kevés lesz 140 ohm ekkora tápnál, de ki kell próbálni. Én többnyire kisebb áramokkal szoktam használni, helyzettől függően 5-15 mA között. Ha netán kaszkódot csinálsz 6N6P-vel, a felső anód féltáp körül legyen (20 K körüli anódellenállással), az anódáram majd ekkor kiderül.
(#) joco63 hozzászólása Jan 8, 2011
Sziasztok! Fázisfordítónak ecc81 helyett szerintetek alkalmazható az ecc82 is? Már úgy értem egy az egyben behelyettesíthető?
(#) CIROKL válasza joco63 hozzászólására (») Jan 9, 2011
Inkább az ECC85
Következő: »»   1155 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem