Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Habvágó készítése
Lapozás: OK   5 / 25
(#) Inhouse válasza siletto hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A 18VA valószínű, hogy kevés, a másik már sok is. Ami biztos sok, az a feszültség. 48V nagyon sok ide.
Kellene valami 4-5V 50VA körüli trafó, és azt szabályozni egy triakos szabályzóval, ami egyszerű, mint a bot.

Üdv
Inhouse
(#) Laci0629 válasza siletto hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Üdv!
A 48Vos trafó után kellene kötni egy diódát ami az egyik félperiódust levágja és az már kicsit segítene a dolgon, utána meg lehetne kötni pl egy tranzisztoros szabályzót.
Vélemények? Ez megvalósítható lenne?
Mert most jobb nem jut eszembe:S
(#) deguss válasza siletto hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Tapasztalati értékek:

Legalább egy 250VA-os trafó kell, ha nem csak szórakozni akarsz, hanem hatékonyan vágni is.
Szabályzás nem kell.
Úgy kell mértezni a trafót, hogy üresjáratban (izzószál nem érintkezik semmivel) meggyvörösre izzon fel, de ne legyen narancsvörös.
Bevált átmérő: 1.1mm átm. Kanthal huzal, de sokáig jól működik a sima vasdrót. (ne rozsdamentest!)
Én 1.2m széleset csináltam, egy 24V-os trafóról, képeket csatolom.
Rugós feszítéssel kell a szálat kifeszíteni.

Üdv.
(#) siletto hozzászólása Jan 6, 2011 /

Akkor aén meglévő trafómmal,meg ízzószálamal nem lehetséges?
Mondjuk valami nagyobb ellenállással,vagy potival,vagy valamivel?
Mert azt nem tudom eldönteni,hogy ha rákötöm 48V ra a métert,el fog-e szakadni,meg másikat se nagyon tudok szerezni

illetve van még kb30cm másik huzalom,ahol a 30cm nek azt hiszem 2.5Ohm az ellenállása,de az nem kör keresztmetszetű, hanem inkább egy szalag,emiatt nem vág szépen

Plusz abban kéne még segítség,hogy a trafó kivezetése kb 3mm átmérőjű tömör rézhuzal,és hogy ahoz hogy lehet valamit csatlakoztatni,mert forrasztani nem lehet

Akkor aén meglévő trafómmal,meg ízzószálamal nem lehetséges?
Mondjuk valami nagyobb ellenállással,vagy potival,vagy valamivel?
Mert azt nem tudom eldönteni,hogy ha rákötöm 48V ra a métert,el fog-e szakadni,meg másikat se nagyon tudok szerezni

illetve van még kb30cm másik huzalom,ahol a 30cm nek azt hiszem 2.5Ohm az ellenállása,de az nem kör keresztmetszetű, hanem inkább egy szalag,emiatt nem vág szépen

Plusz abban kéne még segítség,hogy a trafó kivezetése kb 3mm átmérőjű tömör rézhuzal,és hogy ahoz hogy lehet valamit csatlakoztatni,mert forrasztani nem lehet
(#) Laci0629 válasza siletto hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A te trafód olyan nagy feszt ad hogy elfüstölné a drótodat ha rákötnéd direktbe.
A potméter az nem tud ilyen nagy áramot.
Mert itt 5-10A-rol van szó.

A trafó kivezetései valószinűleg zománcozottak, ezér nem tudsz hozzá forraszani,fogj egy kést és kapard le róla a szigetelést és utána próbáld forraszani.

Ha ellenálást akarsz kötni a rendszerbe akkor inkább a primér oldalra kösd itt kisebb az áram,de szerintem ez az ellenálásos téma nem túl nyerő mert mindenhogy nagy teljesírményű ellenálás kell mert különben elfüstöl.
Az ellenállás árábol össze lehet hozni valami szabályzót, vagy venni egy olyan trafót ami 5-10V-on ad 5-10A-t.
Mostmár csak azt kellene tudni hgy milyen feszültségen milyen áram mellett izzik a drót a kivánt értékre.
Ha lenne neked egy kisebb álítható toroid transzformátorod akkor az sokat segítene
(#) vilmosd válasza siletto hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Hali
En csinalok ilyeneket. Nem hiszem, hogy nagyon nagy fesz kellene neked. Viszont biztosan nem lehet sima potmeteres szabalyzast csinalni. A Trafo primer oldali szabalyzasa csak a fustot hozza ki a trafobol. Az en megoldasom egy PWM szabalyzo egyseg, ami 0-xx % kozott (lehet 100 % is, az egeteskor allithato) szabalyozza a kimeno aramot. En egy 110/2x9 V 240 W trafot hasznalok. Ez hasznalhato kb 1 m 0.45 kanthal huzalhoz (max). Huzalt szerintem villamossagi boltokban kaphatsz. Nem tudom letezik-e meg, de regen voltak futobetetek vasalohoz, villanyrezsohoz, amik egy sor keramia gyongyben voltak spiral formaban feltekerve. Amennyiben erdekel a projekt, elkuldom a PIC-be egetendo programot is. Fontos a mechanika es a hozzavezetes kialakitasa. Ugy kell megoldani, hogy a kanthal vegeit duplara kell sodorni, es csavaros kotest kell alkalmazni, mert igy a kotes nem fog melegedni. Meg kell oldani meg a vagohuzal rugos fesziteset, mert ezen a homersekleten a huzalnak jelentos dilatacioja van. A kotesekez az aramot legalabb 2x 2.5-os rez huzallal kell elvinni, es a vegekre sarut kell forrasztani. Tudok esetleg fenykepeket csinalni egy elkeszult geprol.
Csa Vili

duropwm.pdf

(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Idézet:
„En egy 110/2x9 V 240 W trafot hasznalok.”
Ne tevesszen meg, nalam 110 v a halozat.

És ha valami acéldrótot rakok a trafóra?
Annak még ennél is kisebb az ellenállása?
(#) vilmosd válasza siletto hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szoval ez azert nem ilyen egyszeru. Semmi aceldrot, semmi potmeter. Meretezni ( vagy vasarolni) kell a trafot a vago huzal teljesitmenyehez. Utana csinalni egy szabalyzo egyseget, amivel lehet szabalyozni a huzal teljesitmenyet (ld elobbi hozzaszolas). Ki kell probalni, valami 12 v sok amperos tapegyseggel az altalad kivant meretu huzallal. Lehet hasznalni pl egy auto akkut is probara. Ki kell fesziteni a huzalt fuggolegesen, es hozzakapcsolni valamilyen vastagabb kabellal az akkuhoz. Esetleg nem artana merni az aramot. Akkor lathatod mennyire melegszik fel, es a 12 volt elegendo-e a mukodteteshez. Igy ki lehet szamolni mekkora teljesitmenyu trafo szukseges. Nalam az 1 mm-es huzal kb 5-6 ampernel mar jol vagja a habot. De a .45-osnek elegendo max 2 A.
(#) gg630504 válasza siletto hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Van egy régi ( 1965-ös ) könyv ( magyar ), amelyben részletesen le van írva a háztartási melegítők, fűtőszálak méretezése.
(#) siletto hozzászólása Jan 7, 2011 /

Akkor egh kiszuperált autóakksi+folyamatos töltés jólesz?
(#) Inhouse válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Idézet:
„A Trafo primer oldali szabalyzasa csak a fustot hozza ki a trafobol.”

Miért is?

Üdv
Inhouse
(#) bakos13gab válasza siletto hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Ilyet mi is csináltunk a ház szigetelésénél. Én először úgy oldottam meg, hogy autóakksi+huzal+2 fogó.
Ez is működött, de nem volt az igazi.
A második verzió már rugóval feszített, fix keretes változat volt egy 12V 300VA-es toroid segítségével. Kiszámoltam és körülbelül 2A-t vett fel a huzal 120 cm-en. Ez bőségesen elég volt. Akkor azon gondolkodtam, hogy az izzóknál is használt triak/diac kapcsolással lehetne teljesítményt állítani, de nem volt rá végül szükség.

Érdemes berakni egy biztosítékot és az sem árt, ha a trafó hővédelemmel is el van látva. Lehet, hogy átsiklottam felette, de mit akarsz vele vágni?
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Bocs, visszaszívom, mert válaszolás közben elfelejtettem a téma címét.
Ahogy írták, a rugós feszítés kell nagyon! Elég látványos a dilattáció működés közben. Kell a keret is, mert különben nem lesz egyenes a dolog.
(#) alux hozzászólása Jan 7, 2011 /

Tisztelt Uraim.
Engem is érdekel a kérdés, egy megoldás itt lehet. Ahogy elnézem talán laptop tápegység, amit más helyről utánna érdeklődtem a "vágó" vezeték fém átm. 0.3-0.4 mm fém gitár vagy citerahúr - hangszerbolt. A link: http://balatonfured.olx.hu/futoszalas-kezi-habvago-iid-64986752
(#) vilmosd válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Mert a trafok utaljak a fazishasitasos szabalyzast. Hoztak ide hozzam egy par trafot, mert az "okos tulaj" vett hozzajuk kesz dimmert. Egy-ket nap utan a trafok egtek mint a brusszeli kapcagyar.
(#) vilmosd válasza siletto hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Es hogy fogod szabalyozni a futest? Kulonben is a kiszuperalt autoakksi csak a "gyujtoknek" jo esetleg ajtot kitamasztani. En arra celoztam, hogy egy akkuval ki lehet probalni mennyi ker a derot, es utana csinalni egy normalis szabalyzo egyseget. A barkacs megoldasok nem mindig vezetnek jora.
(#) benji01 hozzászólása Jan 7, 2011 /

Sziasztok :Bocsi hogy ide írok de ,ma regisztráltam és nem nyithatok még új topikot ..

van egy apró problémám:

Van egy tápom :a neve: deluxe universal
230v 50 hz 18w
1000ma 1.5 -- 3 -- 4.5 -- 6 -- 7.5 --- 9 --- 12v

Ez a táp leégett:.Szétszedtem minden alkatrészt lemértem és az egyik ellenálás elszakadt.Csak az a gáz, hogy ugy elégett hogy nem
tudom leolvasni a színkódot róla.

Akinek van /volt már ilyen tápja és tudja hogy milyen értékű lehet ez az ellenás azt megkérem hogy segítsen legyen szíves ,nem szívesen vennék másikat 1500 ft ért az ellenállás meg csak 5-10 ft.
ti ha szétszeditek ti látjátok a tietekén mert az nincs leégve(az értéket).

Mindenkinek boldog új évet!

(szerintem a típus elég egyértelmű tehát nem kell róla kép,de ha mégis akkor szóljatok, és csatolok azt is )

Ennek a tápnak különleges csavarjai vannak mer középen meg van törve a horony ,de én köülön csavarhúzót készítettem hozzá
mer volt egy rossz csavarhúzóm és akkor annak a végét levágtam és középen bevágtam fűrésszel és ugy szét birtam szedni a tápot.

3 ellenállás van benne
és ami a trafó előtt van egyból az égett le.
(#) zolika60 válasza benji01 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Egy kép nem árt, hátha valaki arról ismeri fel. A többi alkatrészt mérted és jók?
(#) benji01 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Így van ,a kép pedig:

Remélem jól látszik .és az átméretezés sem rontott rajta.

köszi a gyors választ.

Image(11).jpg

(#) KTobi válasza benji01 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Napfénynél csinál egy képet. Olyat tölts fül ahol látni szépen az egész panel, és lenézhető az ellenállás színezése. Milyen aktív elem van a panelon, valami stabilizátor, vagy csak egy áteresztő tranzisztor?
(#) Gabi válasza KTobi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Így estefelé nehéz lesz napfényes képet készítenie Az ellenállás pedig saját bevallása szerint leégett, tehát az értéke sem leolvasható.

Ezen semmilyen stabilizátor nincs, a megcsapolásos szekunderek átváltásával állíthatod be a kimeneti feszültséget. A panelon szerintem a trafó, 4 dióda, 3 ellenállás, 1 piros led, 2 pufferkondi és a kapcsoló van.

Egy ellenállás a ledhez kell, egy ellenállás a puffert süti ki, ha magasabb kimeneti feszültségről, alacsonyabbra váltasz, egy pedig szerintem sorosan van áramlökés csökkentőnek.

Benji:
(Hirtelen és vad ötletként akár azt is mondhatnám, hogy zárd rövidre a leégett ellenállást De szerintem inkább próbáld megnézni, hogy hova kapcsolódik az ellenállás két lába és akkor előrébb vagyunk.
(#) KTobi válasza Gabi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Lángész vagy, ha ez a kép alapján ezt el tudtad dönteni. A piros ledet elsőre kondinak néztem. Láttam már ilyen megcsapolásos típust is, de abban nem volt semmi a diódán és kondin kívül. És láttam már stabilizátorost is, ami nem volt állítható, eszembe nem jutott, volna, hogy van benne stabilizátor, ha ki nem nyitom.

Láttam már ilyet szétszedve, ezért voltak ismerősek az alkatrészek még ilyen remek kép esetén is
Talán még az is látszik, hogy a két kondi melletti (jobbról) ellenállás van elfüstölve (szerintem ez még a graetz előtt lehet), de lehet, hogy csak én vizionálok

Ha elvileg minden alkatrész jó, akkor csak a soros ellenállás éghetett le túlterhelés miatt, ezért mertem javasolni a rövidre zárását. (Ezekben túl sok alkatrész úgy sincs, az egészet 200 Forintból akár újjá is építheti, ha a trafó és a kapcsoló jó)

De hogy nézem már fellőtték a srácnak a pizsamát
(#) benji01 válasza KTobi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Jobb képet nem tudok most igy hirtelen csinalni.

R-ek:

R1 ki van szedve mert teljesen szetegett és nem tudok róla leolvasni semmit sem.

R2:=546 ohm

R3:=46 ohm

2 condi:
1000 mikro farad 25 volt

------------------------

a diodak pedig 0.631 nyitóirányu kapocsfeszultség
4db (biztos graetz)

más aktiv elem nincs
se egy tranyo ,se egy stab semmi tobb ezek
(#) Gabi válasza benji01 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

R1 két pontja hova volt bekötve? Meg picit olvass visszább
(#) KTobi válasza benji01 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

A soros ellenállásnak tűnik. Néz meg a túloldalon, hová futnak a vezetősávok? A trafóhoz, és az diódához, vagy pedig a diódától a kondihoz jut így el az áram, akkor ideiglenesen egy vékony drótszállal helyettesítheted. Ha így jó akkor pislákol a led, ha más hiba is van, akkor nem. Viszont trafó kimenetén rövid idő alatt nem fog baj történni, meg bírod kockáztatni. Bedugod, rögtön kihúzod, és ha világít a led akkor jó. Valami kisértékű korlátozó ellenállás lehetett. Legfeljebb pár 10 Ohm.

Max 1 ohm.
(Elvileg 1A-es a táp. Nem hinném, hogy annyi feszültséget és teljesítményt elfüstöltetnének rajta.)
(#) KTobi válasza Gabi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Akkor pedig túl lett terhelve. Vagy kicsi volt gyárilag az ellenállás teljesítménye, spóroltak rajta.
Következő: »»   5 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem