Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Habvágó készítése
Lapozás: OK   6 / 25
(#) Gabi válasza KTobi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Ezekben minden spórolva van
Benji: zárd már rövidre, aztán nyugodtan alszunk mindannyian
Tóbiás: mondd neki te is, úgy látom rád jobban hallgat
(#) benji01 válasza Gabi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

ha jól sejtem akkor a dióda elé van betéve ,igen.

Az áramkörről akkor itt van a kép ,és jeloltem rajta r1-et.
(#) benji01 válasza benji01 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

jóéjt ! Holnap re ! befelyezzük.
(#) Gabi válasza benji01 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Zárd rövidre nyugodtan. Nem kell oda semmi. A kapcsoló és a graetz közé volt bekötve, soros áramkorlátozó jelleggel. Enélkül is vígan fog menni. De ha nagyon akarsz berakhatsz egy 0.47 ohm / 1W-os ellenállást, ha van a kezed ügyében.
Jóéjt
(#) Gabi válasza Gabi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Illetve mivel ez egy deluxe universal táp, lehetett ez egy tekercs is, mint LC szűrő L tagja, de ez sem változtat azon a tényen, hogy egy sima drótdarabbal pótolható
(#) alux válasza Gabi hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Tisztelt Gabi.
Egy furcsa, de ilyen biztosíték. Onnan tudom, hogy sok-sok ilyen és ehhez hasonló tápegységet javítottam. A transzformátor közös vezetékéről megy a dióda hídra, szerepe zárlat - túlterhelés esetén elég, és előáll a mostani állapot. Amiért biztosan tudom, egy jó példány ellenállása "0" ohm. Ha szabályozható táp és 12V 21W izzó közé kötöttem kb. 0,9 - 0.95 A nál kicsi füst és kb. 1 másodperc után az izzó nem világított, a "valami"ellenállása végtelen lett. Javítása: Két rövid ellenállás lábra egy vékony sodrott vezeték elemi szála forrasztva. Vagy biztosíték + foglalat, ha lenne annyi hely, de nincs. Made in China & KGST piac reláció. Ügyelnek a részletekre, biztosítékkal védik az 1 dolláros unitápot.
(#) Gabi válasza alux hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Tehát akkor nyugodtan rövidre zárhatja az adott pontokat A vékony szálat már korábban javasolták, remélhetőleg azóta már meggyógyult a dolog. Nekem konkrét típusismeretem nem volt, csak tapogatóztam az adott képek, leírások alapján, de ezek szerint nem vezettük nagyon félre
(#) benji01 válasza Gabi hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Egyébként én amit le tudok róla olvasni ,bizonytalanul
,mer az egyik fele halványan látszik,felül mer alul nem volt hely ahol elmenjen a hő ,azt látom hogy:

-barna
-fekete
-arany
-arany

Számos kódolás jobb mer a barna lehet hogy piros volt
de a halvány szám egyértelműbb sztem.

hogy 1 másodperc után nem ment az szerintem a kondi miatt lehetett.

--------------------

Lehetne -e ugy hogy e helyett kicsit erősebb ellenállást teszek be
és akkor tobbet bír?

r2=543

r3=46

akkor r1 mer gondolom összefügg ,33 ohmosat is tehetek?

ez szerintem 10 ohmos(jól jönne ide a segédprogramok cimszóra egy ellenállás kód -érték átváltó)

De szerintem 33 ohmnál több biztos nem lehet jó,mer akkor az 46-47 ohm vagy több és akkor nagyobb mint r3 nem?

én 300 ohmos izzólámpát teszteltem vele és akkor füstölt el.+akartam nézni hogy nagyon halványan ég -e ha a táp után kötöm.
(#) Gabi válasza benji01 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

A barna-fekete-arany-arany elvileg egy 10 ohm-os ellenállás (legalábbis a program ezt írja, bár szerintem inkább 1ohm, mert 10x0.1).

Ha ez tényleg egy soros ellenállás a körben, akkor viszont 1 ohm-nál nagyobbat szerintem ne rakj bele. 1A-es kimeneti áramnál így is 1V esik rajta és 1W-tal fűt.

(minél nagyobb az ellenállás annál nagyobb feszültség fog esni rajta és annál több teljesítményű is kell)

Izzónak van meleg és hideg ellenállása, bekapcsoláskor nagyobb áramot vesz fel ezért füstölt el az R1.

R1 és R3 miért függ össze?

Én még mindig azt mondom, hogy zárd rövidre, nagy baj nem történhet, de ha ellenállásozni akarsz: 0.47ohm/1W.

Tisztelturaim.
Közelítsük meg műszerész alapon. Meg kellene mérni a transzformátort vagy ohmikusan, vagy vigyázva feszültség alatt, hogy nem e szakadt, vagy zárlatos! Mert ha igen, akkor a 0 vagy 0,47 vagy 1 vagy akárhány ohm meggyógyítja? Ha a trafó működik, jönnek a diódák, mert ha e kettő közül valamelyik hibásodott, cserélni vagy kompletten eldobni kell - trafó szakadás, zárlat. Utána lehet elgondolkodni, hogy mi volt az égett alkatrész helyén, de kérdezem miért tennének egy "fűtőellenállást" az áramkörbe? Melegedni ott a trafó.

Mivel nekem lett címezve, válaszolok:
Szerintem ezeken a dolgokon túl vagyunk, közel egy oldalnyi okoskodás után.
A diódák és az összes többi alkatrész ki lett mérve, igaz a trafó és a kapcsoló nem, de ezekről nagy bátran feltételeztük, hogy jók. A srác egy elfüstölt "ellenállást" talált a panelen, ami a feltételezett értéke alapján egy soros áramlökés korlátozó ellenállásnak lett beazonosítva. (De állítólag lehetett ez biztosíték is. Színkódos
Körülbelül a második hozzászólásomban próbáltam rávenni, hogy zárja rövidre az adott pontokat. Azóta is ragaszkodik az ellenállás beépítéséhez, én erre reagálva ajánlottam egy kis értékű ellenállást, bár kifejtettem, hogy "fűtőellenállás" lesz belőle.

És én azt hiszem itt fejezem be a dolgot, mert ehhez a témához már többet hozzátenni nem tudok. Szerintem egy 10 alkatrészes dugasztápra nem érdemes egy oldalt és ennyi időt elfecsérelni.
(#) Inhouse válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Affene egye meg...nem gondoltam volna...

Üdv
Inhouse

Tisztelt Gabi.
Nem pont neked, de mint aki "küzdesz" azért, hogy segíthess írtam a válaszaim. Sok ilyen és ehhez hasonló tápot javítottam és elmondhatom 90% ahol volt ilyen valami, az volt a hiba. De sok esetben jó is, mert ez a legértéktelenebb alkatrész az egész tápban. A tápról különben 12 voltra méretezett SMD öntapadós LEDsort járattunk. Mivel ez jó volt, olcsó volt, megfelelő volt. De az emberi "mohóság" tette tönkre őket, pontosabban azt a valamit. Mert kötöttek rá még ledsort, és egyszer csak besokallt ez a valami. Na ekkor jártak kb. 1 Ampernál. De ez is a dolga, mint írtam mint a legolcsóbb valami. De itt be is fejezem, mert mindenki jó és működőképes tippet adott, akkor miért forszírozzam tovább. Egy darab vékony vezeték, és már működik is. Rövidebb idő alatt javítható, mint megírtam ezt a hozzászólást. Azon ne csodálkozzál, hogy ellenállás, mert gondolkozz Made in China logikával. Egy 0 ohmos ellenállás nagyságrendekkel olcsóbb mint egy biztosíték + foglalat, ráadásul ez fér csak el a dobozba, és tökéletesen ellátja a feladatát + a beszerelésre fordított idő is sokkal rövidebb, ja kérem ez a kapitalizmus.
De nem tudom mi köze van a fórum témájához, tényleg elharcoltunk 1 oldalt és nem jutottunk előre 1 centit sem. Habvágóra van valakinek ötlete az alapján amit régebben belinkeltem weblapot? Bár itt is van tápegység, és ha ebben is van egy valami kütyü, akkor 100 oldalon át se jutunk 5 ről 6 ra.

Tisztelt Alux,
a dugasztápra már mindent leírtam, egyetértek veled

Amit belinkeltél régebben (a képen egy eladó habvágó látható) azzal kapcsolatosan milyen ötletet kérdezel? Hogy mi lehet a dobozkában? Lehet laptoptáp, de lehet nyomtató tápegysége is. Szerintem nincs benne semmi extra, csak hozzá van méretezve a vágóhuzal.

Szerintem magának a topiknak is rossz az irányvonala, mert egy habvágóhoz inkább a vágóhuzal a kérdés, hogy kinek milyet sikerül beszerezni. Aztán az adott huzalhoz már szerintem a legegyszerűbb dolog egy tápot fabrikálni (trafó, graetz, puffer, szabályozható stab. kocka). De persze el lehet menni a PWM vagy PIC irányba is 4x20-as LCD-vel kijelezve a hőfokot
(#) alux válasza Gabi hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Tisztelt Gabi.
Azért voltam bátor belinkelni a weblapot, mert a fórum témájához kapcsolódik. Szépen bemutatja a habvágás működését, csak az elektronika és a vágóhuzal kérdéses. De ennek megalkotása lenne a mi dolgunk. A fórumhoz igazodva várnák ötleteket, nekem így működik, illetve így nem működött ötleteket.
Köszönettel: alux
(#) benji01 hozzászólása Jan 9, 2011 /

Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásaitokat!
Megoldottam a kérdést ,3w-os 15 ohmos ellenállást tettem be helyette .Kipróbáltam minden feszültséget és működik.

Annyi kérdésem lenne még hogy ha egy alkatrészt kivonnak a forgalomból ,(tehát nem gyártják ) attól még raktáron lehet igaz?
Vagy valaki aki bespájzolt belőle annak otthon lehet nem?
csak nehezen beszerezhető igaz?

Mert egy ilyen égőt kivont ák a forgalomból kötöttem hozzá a tápomhoz és azért füstölt el ,táppal akartam kipróbálni.

További szép napot
(#) spiro hozzászólása Jan 13, 2011 /

Üdv!
Segítséget kérnék. Nem vagyok jártas elektronikában, de szükségem lenne egy habvágó gépre. Kérdésem az lenne hogy egy 1,2m-es 0,1-0,5ös rézvezeték, és egy 12V 2A-es adapter összekötésével elérhetek e sikert. Mert ha nem akkor nem vágom le az adapter csatlakozóját. Előre is köszi.
(#) vilmosd válasza spiro hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Hali
Idézet:
„egy 1,2m-es 0,1-0,5ös rézvezeték, és egy 12V 2A-es adapter összekötésével elérhetek e sikert”
Fustot biztosan. Cekaszt kell keriteni, es csinalni hozza valami szabalyzo elektronikat.

Cekasszal tisztában vagyok, de milyen szabályzó elektronikát??

Feletlen valami PWM szabalyzot kellene csinalni. Attol fugg, mennyire vagy jartas az elektronikaban. Itt tettem fel egy megoldast, de a "DC motor PWM szabalyzasa" topikban is van tobb megoldas. Talan 555 + FET kapcsolassal meg lehetne oldani.

Uhh, nekem ez magas lesz. Lehet olyat készen venni, amit csak hozzá kell kötni a trafóhoz? Lehet inkább felkeresek egy villanyászt és megcsináltatom vele

Idézet:
„Lehet inkább felkeresek egy villanyászt és megcsináltatom vele”
Lehet jobb lesz ha keresel valami elektronikus emberket. Persze villnyaszok kozott is vannak ugyes emberek, nem csak "egocseres villanyreszelok".

azért köszi a segítséget
(#) Gyuresz hozzászólása Jan 13, 2011 /

Én egy ilyen habvágót úgy oldottam meg, kacagni fogtok, hogy vettem egy dimmeres kapcsolót, és az égő helyére rakötöttem egy trafót am 15V ~ ban es 2 A tud. Mellette a dimmeres kapcsolótól függetlenül, egy Nokia töltőről megy a Cooler, és a hővédelem, ami akkór kapcsól vissza ha biztonságosra lehül. Müködik, a hőt állítsa , egyszer túlmelegítettem, akkór le is kapcsolt. Kicsitt fatengelyes megoldás, de hirtelen kellett, azóta is igy van. Nem találtam más megoldást hirtelen, a trafót rövidrezártam.
Maxra feltolva elmegy vagy 4 órát mire a trafó elkezd izzadni, de akkór leold a hővédelem.
(#) spiro válasza Gyuresz hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

a a trafó bemeneti szálára kötötted a dimmer-kapcsolót? valamint mekkora drótot melegítesz vele?
(#) Gyuresz válasza spiro hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Nem irtam le de, a trafó az 220 ról 15 V ra van, és igen a 220 as részre kötöttem be a kapcsolót. ChNi van benne, 40 cm től akár 2 M is vágok vele. Per pill kb 30-40 cm van benne. Vágtam vele 100 mm-es hungaroceltől megkezdve 50 mm-es plexi-ig.

A ChNi(gondolom a vágószál) hol szerezted be?
Lehet buta kérdés, de egy laptop táppal meg lehet oldani? 12v 3,2A-es.
(#) spiro válasza spiro hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Valamint egyeneáramú, vagy váltóáramú trafó kell?
(#) Gyuresz válasza spiro hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Te hogy honnan van nem tudom, apum adta, van egy tamburral 0,25 . Én ammondó vagyok inkábbtrafó, az jobban birja a gyűrődést, mint a kapcsolóüzemü tápegységek. S ha netalán rövidzárlatba megy át amelyik olyan tápegység az lekapcsol, s akkór nem érsz vele semmit.
Olyan kromnikkel drótot vasalókba, valamint hajszárítokban találszha jól tudom az a közönséges ellenállásdrót. Nem tudom felétek külön árulnak-e radiátorhoz ellenállásdrótot. Én erdelyi vagyok , itt nálunk lehet kapni. Ha kicsitt hullámos akkór elötte nagyjábol egyengesd ki, s utánna melegítsd be, s egy valami butorlap vagy fa élén huzogasd meg hogy egynesedjen ki, de vigyázz nehogy megtörd, mert akkór megyengül , és könnyen elszakad.

Így már oké.Nagyon köszi a segítséget. Meg fogom csinálni. Jelzem majd itt hogy hogy sikerült.
Következő: »»   6 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem