Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   297 / 840
(#) Beachway válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

És te milyen operációs rendszerrel használod?
(#) sikolymester válasza Beachway hozzászólására (») Jan 9, 2011 / 1

Szervusz!

Az itt található képen látható : link , hogy a high fuse 0xD9, a low fuse pedig 0xFF, az hogy ez pontosan mit jelent, az egyelőre nem fontos.

Felmész erre az oldalra: link , majd kiválasztod az atmega8 mikrokontrollert, majd alul beütőd a 0xFF és 0xD9 értékeket (a megfelelő helyekre, gondolok itt low és high fusera). Az oldalon látni fogod, hogy ez milyen beállítást jelent, és hogy pontosan melyik bitet is kell beállítanod ehhez.

Jómagam a pony proghoz nem értek, de arra mindenesetre ügyelni kell, hogy az adott programban mit jelent az, hogy pipát teszel az egyik fuse-hoz. Nem mindegy hogy az azt jelenti, hogy annak az értéke 0 lesz, vagy éppenséggel 1. Mert, ha ezt elnézed, akkor még a végén pont az inverzét programozod be annak, amit szeretnél.

Atmega8 -nál, hogyha a RSTDISBL (reset disable) fuse-t beprogramozod, akkor többé nem fogod tudni sima programozóval többet programozni. Értsd: gyakorlatilag használhatatlan. Természetesen meg van a lehetőség az ilyet is programozni. Például: link
(#) kala1982a hozzászólása Jan 9, 2011 /

Sziasztok,

megépítettem a képen látható programozókat, a másodikat csak teszt kedvéért. Se írni sem olvasni nem tudok az AVR-ből. 2 különböző gépen is próbáltam , win2000 XP és Win7 alatt is. A párhuzamos portokat állítottam SPP, ECP, EPP ECP+EPP , szóval minden verzióban. 2 db ATTiny2313-mal is. raktam 4 Mhz-es kristályt is , kondikkal. semmi... Egész délután ezzel foglalkoztam, mindjárt sírok... Valakinél volt már ilyen?
Egyáltalán nem is tudom TwinAVR-rel elérni a fuse biteket sem. Kapcsolást 6x átnéztem minden jóhelyre van kötve, ick kapják a tápfeszt... Mi lehet a megoldás?
(#) HDD hozzászólása Jan 9, 2011 /

Sziasztok
Szerintetek mit jelen az, ha az Atmega8 halhatóan rezeg, de szaggatottan?
mi lehet a hiba?
(#) edison14 válasza HDD hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Szerintem azt nem az ATmega csinálja hanem valami az áramkörödben.
(#) Beachway válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Elég fura beállítást produkál a kalkulátor. Nincsen kiválasztva órajel forrás, és a SPIEN ablak nem aktív.
(#) HDD válasza edison14 hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Szia
Nem sok alkatrész van benne
Az LCD kívül 3 DB ellenállás,1 trimer,7805,100nF 2DB, van még benne
De ezek nem rezegnek, ha jól tudom
Letakarom az újammal TQFP Atmega8-at elhalkul azért gondoltam, hogy a mega8 az
(#) (Felhasználó 56240) válasza Beachway hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Szia
Bocsi most olvastam a kérdésed
én Win XP Pro használom
(#) sikolymester válasza Beachway hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Jómagamnak ezt dobja ki az atmega8-ra 0xff 0xd9 fuseokra.
(#) Beachway válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Nekem is ezt dobta a gép. De a ponyprogon a SPIEN ablak nem aktív, így nem lehet kipipálni. És azt is érdekesnek találom, hogy az órajel forrását nem választotta ki a kalkulátor. (CKSEL0, 1, 2, 3) Pedig külső kvarc rezonátorral megy az áramkör.
(#) sikolymester válasza Beachway hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Az SPIEN azért nem aktív, mert azt soros programozóval nem lehet módosítani.
A mellékelt képen láthatod, hogy mit jelentenek az említett fuse beállítások (low 0xff high 0xd9)az atmega8-nál.

Mint látható a CKSEL 111 (clock select) és SUT (start up time) 11 beállítása azt eredményezi, hogy: Ext. Crystal High Frequency, start up time 16k CK + 64ms.
Azért van 111 illetve 11, alul pedig nincsenek kipipálva, mivel a fuse szó az biztosítékot jelent. Korábban tényleg úgy volt, hogy egy vezetéket konkrétan kiégettek, hogy beállítsanak egy opciót. Ez vissza nem fordítható volt. Ma már ez persze módosítható többször.
Nos, ha tehát anno egy fuse nem volt kiégetve, akkor ott az áramkör logikai 1-et olvasott. Ha pedig ki volt pipálva, hogy ki legyen égetve, akkor az áramkör logikai 0-t olvasott.

Emiatt van ez az inverz kavarás.

Azt meg nem értem miért nem világos az, hogyha valami 3 bittel írható le, akkor az 2^3 = 8 kombinációt jelent, nem pedig 7-t. Tehát miért ne jelenthetne a 0 is valamit, jelen esetben azt, hogy külső kristály legyen a mikrokontrolleren.
(#) Reggie válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

CMOS technikaban antifuse-t hasznalnak es azert volt 0 az erteke kiegetve(ugyanis ekkor vezet). Mondjuk osszessegeben ez reszletkerdes, csak mint erdekesseget mondtam.
(#) Beachway válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Ez utóbbi világos! A nulla is egy szám Köszönöm szépen a részletes magyarázatot. Így már tiszta.
(#) Kormen hozzászólása Jan 10, 2011 /

Sziasztok!

Valaki tud nekem egy példakapcsolást linkelni ahol két avr osztozik egy kvarcon? Simán beküldhetem mindkettőbe, vagy kell valami extra?
(#) sikolymester válasza Kormen hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Van valami különös indokod, hogy ezt akarod csinálni? Én lebeszélnélek róla. ~70Ft egy kvarc +2 kondi hozzá.
(#) zolee1209 válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ha esetleg órajel alapján történne a két, vagy több mikrovezérlő szinkronizációja... Egy megoldás lehet, hogy épít egy kvarcoszcillátort az ember, majd ezt köti az XTAL1-es lábakra.

De itt van egy másik lehetőség, gondolom ez is működőképes... Bővebben: Link
(#) Kormen válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Mivel tanulási célzatból "haza akarok vágni" jó pár órajelet igénylő perifériát, lehet hogy sok lenne. Nem az összegszerűséget, de ha van 10-12 órajelet igénylő eszköz a lapon csak nem kell mellé 10-12 (+20-24) kvarcot és kondit pakolni. Mint említettem tanulási a célzat. tehát adott esetben hülyeség egy lapra ennyi cuccot pakolni, de most szükséges lesz.
(#) Kormen válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Köszi!

Jelen kapcsoláson ha jól veszem ki az első avr-ben normálisan be van kötve a másikon csak az 5-ös láb van használva. Vajon ez más fuse beállításokat igényel? a 4-es láb meg lebeghet? ez viszont csökkenti a kapacitást a továbbvitt jelen. És ha még tovább viszem?

a kvarcoszcillátorra esetleg egy példa? Ezer köszönet még egyszer! Addig kísérletezek ezzel.
(#) kiborg válasza Kormen hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Hali!
Szerintem Topi műszivét is lehetne használnod, de akkor minden AVRt küldő órajelre kell állítanod és kész.
Vagy nem ?
Kiborg
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Jan 12, 2011 /

Sziasztok
Sajnos elkövetem egy hibát
A belső oszcillátor helyet-külsőt szeretem volna használni, de a beállításoknál elszúrtam sajnos
Ezt hogy tudom visszahozni az életbe?
Olvastam, hogy egy Segéd órajel generátor (Topi) kel építenem hozzá
De ezen kívül nem tudom, hogy kel tovább lépnem
(Topi) kel építenem hozzá
De ezen kívül nem tudom, hogy kel tovább lépnem
Az alany egy Attiny2313
(#) sikolymester válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

A beállításoknál mit is szúrtál el pontosan? Az a sejtésem, hogy azt állítottad be, hogy külső órajelről menjen és ne a belsőről. És most nem tudod megszólaltatni külső órajel hiányában.
Amennyiben ez így van, akkor nem kell mást tenned mint egy kristályt rakni az xtal lábakhoz. 18-22pF os kondit köss a kristály és a földpont közé.
(#) (Felhasználó 56240) válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Szia
Eredetileg van rajta egy 9.2126Mhz
Mert ilyen értékűt kért a kapcsolás
De ezzel nem indul el
Lehet, hogy komolyabb a hiba?
Én csak azt az egy beállítást Váloztattam meg
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Akkor lehet, hogy külső RC oszcillátort állítottál be. Én is jártam már így egyszer. Ehhez kell megépíteni a Topi cikkében lévő kapcsolást, rákötni a kimenetét a vezérlő xtal1-es lábára és beállítani a megfelelő oszcillátort.
(#) (Felhasználó 56240) válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Szia
Ezt most építtetem meg a (Topi) Segéd órajel generátort
Akkor most ki is próbálom, remélem sikerül
(#) (Felhasználó 56240) válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Szia
Sajnos lehet, hogy a qvarcz nem jó, mert 4Mhz raktam bele, de nem üzemelt
Nem tudtam életre kelteni vele
Meg kel próbálnom másikkal is?
(#) kala1982a hozzászólása Jan 13, 2011 /

Nem értem mit ronthatok el, csináltam 3 féle párhuzamos programozót, az egyik 74HC244 a másik ls, amilyen éppen kellett... Csináltam sorosat is(tranzisztoros, zéner diódás), ponyprog-gal kábel tesztek OK, akár melyik kábellel, ha be van kötve. Megérkeztek ma a zsír új ATTiny2313-asok, (előző kettőt hqtól rendeltem, most a rettől) tuti, hogy legalább az egyiknek mennie kellene a 4-ből... Tuti nem zárhattam ki magam mivel egyáltalán fel sem ismeri az avrt... Külső 4Mhz-es kvarcot is raktam rá. Eredmény semmi... Mit nézhetek el Lábkiosztásokat 6x átnéztem mindegyiken, Ic-ken, meg a 2x5-ös csatlakozón is...
(#) Ricsi89 válasza kala1982a hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Mi a suliban egyszerű párhuzamos portról működő programozót használtunk, semmi elektronika nem volt benne, csak bekötve az a pár vezeték. Én is használtam már így egyszer.
(#) kala1982a válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Próbáltam úgy is, csatlakozóra kb 5cm-es vezetékekkel IC foglalat, úgy sem ment. Pedig nem csak a nagyobb gépemen próbáltam. Összeraktam egy Pentium II-es gépet is. Slot 1-es processzorral. Kemény 350 Mhz 512k cache Próbáltam az alaplapi párhuzamos portról, semmi. Tettem bele ISA-s portvezérlőkártyát, test ok azon is, de ismeretlen eszköz -24... Gondolom annál azért nem is jó, mert annál nem lehetett jumperolni a port Módot, szerintem csak spp-t tud... csináljak USB-set? A tyúk vagy a tojás részénél már bele is buknék
(#) Ricsi89 válasza kala1982a hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Ha komolyabban akarsz foglalkozni az AVR-ekkel, akkor érdemesebb építened, vagy venned egy usb-s programozót.
(#) kala1982a válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Vennem, mert nem tudnék csinálni Nem tudnám felprogramozni a benne lévő avr-t.

De miééért pont ééééén???

[OFF] Hopp, találtam még egy rajzot, ez eddig még nem volt, megcsionálom ezt is
Következő: »»   297 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem