Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1156 / 2208
(#) s.sanyi válasza sturbi hozzászólására (») Jan 9, 2011
Szia.Köszi majd kipróbálom a 6n1p és 6n6p-t is még srpp ben ha rendesen beállitom a meghajtását.Esetleg lehet-e még az a megoldás,hogy a 6n6p srpp elé teszek eggy fél 6n1p-t kondival csatolva?Láttam valahol a neten ilyen megoldást a 6c33c meghajtásánál.Kaszkód kapcsolást még nem próbáltam majd utána nézek a neten talán sikerül csak hobiból űzöm a csövest a netről és főleg tőletek tanulok.
(#) joco63 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 9, 2011
Az ECC85-öt egy ismerősöm az egyik legjobb csőnek tartja hangfrekvenciás célra. Próbálgattam már én is, de eddig még nem győzött meg a saját építéseimben. Ő viszont esküszik rá, és hallgattam is azt a csövest amit ezekkel a meghajtókkal épített, az viszont remekül szólt. Oké Köszi a választ akkor próbálom ECC85-el.
(#) CIROKL válasza joco63 hozzászólására (») Jan 9, 2011
Azért mertem ezt javasolni mert az ECC81 legközelebbi tesója az a ECC85 , ami a hangzást illeti arra nem mondok semmit azt neked személy szerint kell eldöntened . mi az ami tetszik ?
(#) sturbi válasza s.sanyi hozzászólására (») Jan 9, 2011
Idézet:
„...Esetleg lehet-e még az a megoldás,hogy a 6n6p srpp elé teszek eggy fél 6n1p-t kondival csatolva?...”

Természetesen, és az egy jó megoldás az érzékenység beállítására (a kaszkód egyedül is eleget erősít, és nekem nagyon tetszik a hangja, de az SRPP, meghajtava mégegy csővel műszakilag korrektebb megoldás). Esetleges átfogó visszacsatolás is jöhet ennek katódjára (megosztott katódellenállásra érdemes visszacsatolni, úgy nem szed össze zavarokat. Ha a teljes katódellenállásra megy a visszacsatolás, akkor előfordulhat brumm, vagy egyéb zavaró jel megjelenése a nagyobb impedanciás becsatolás miatt). Dc csatolásban is érdemes gondolkodni (meghajtásnál), ha mégegy csövet használsz, ezesetben a 6Sz19P elé jobb lehet egy White féle katódkövető, bemenő csőnek pedig inkább egy nagyobb erősítési tényezőjű trióda (pl. 6N2P)
(#) sturbi válasza joco63 hozzászólására (») Jan 9, 2011
Az ECC85 szerintem is nagyon jó cső, mikor lpcollectornál voltam, az általam vitt erősítők közül, neki is az tetszett legjobban, amelyikben ECC85 volt a meghajtás (bár nem került szóba, mi mit hajt). Én amúgy ellene vagyok minden ilyen rangsorolásnak, megfelelő környezetbe rakva szinte minden csővel nagyon jó erősítő készíthető.
(#) joco63 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 9, 2011
Én is füleltem már, próbálgattam kiszűrni, melyik csőnek jobb a hangja, de olyan eget verő különbségeket nem tapasztaltam. Van aki az orosz csövek hangját sem szereti, nekem azokkal sem volt még gondom. Én például eddig mindig jobbnak hallottam saját építésű erősítőimben az orosz 6N2P EV-t ami hosszú élettartamú ipari cső, mint az ECC85-öt.
(#) mark.budai hozzászólása Jan 9, 2011
PCC189-et lehet használni audio célra?
(#) djhans válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 9, 2011
Nem érdemes. Imi már kisérletezett vele.
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 9, 2011
Kellően kisjelű fokozatban úgy gondolom minden további nélkül használható (MC, esetleg még MM elején is), itt a változó meredeksége a jelre vonatkoztatva nem érvényesül (valahol mintha hallottam, vagy olvastam volna, hogy jónevű cég használ ilyet MC előerősítőben).
(#) s.sanyi válasza sturbi hozzászólására (») Jan 9, 2011
Köszi most lessz mit próbálgatnom a jövő héten
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Jan 9, 2011
Végül is mivel több paraméterében leginkább a 88-ra hasonlít, kisjelű fokozatba jó helyette. Tulajdonképpen minden cső változó meredekségű a munkaponttól függően, csak van amelyik direkt nagyon, van amelyik kevésbé.
(#) djhans hozzászólása Jan 9, 2011
A hétvégén ennyit haladtam a Piccolo 2-vel. A csavarfejek be vannak süllyesztve. Ki lesznek gittelve és festés után nem látszik majd semmi.
(#) marone hozzászólása Jan 9, 2011
Helló !
A vezérlőrács negatív feszültségéhez készült tekercsnek milyen vastag huzalt szoktak használni ?
Gondolom elég minimális áramok folyhatnak benne, nem ?
(#) varttina válasza marone hozzászólására (») Jan 9, 2011
Igazából itt már nem az áramot, hanem a feszültséget kell figyelembe venni, ugyanis a vékonyabb huzalok szigetelése is vékonyabb.
(#) marone hozzászólása Jan 9, 2011
Akkor 0.1-es bőven jó, nem ?
(#) sturbi válasza marone hozzászólására (») Jan 9, 2011
Ha a hálótrafón lévő tekercsre gondolsz, 0,16-0,2 mm-es szokott lenni, ha nincs rajt más jelentősebb terhelés, mint a rácselőfesz osztója. Ez 30-60 mA-re elég tehát legtöbbször erősen túlméretezett (én 0,23-asnál vékonyabb huzalt semmihez nem használok, ezzel is éppen elég nehéz dolgozni).
(#) sturbi válasza marone hozzászólására (») Jan 9, 2011
A rácselőfesz osztó egy szokványos erősítőnél 5 mA alatti szokott lenni (egyes esetekben jóval durvább is előfordul), tehát jó a 0,1-es is (15-20 mA-t tud), ha nem gond vele dolgozni.
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Jan 9, 2011
Idézet:
„én 0,23-asnál vékonyabb huzalt semmihez nem használok, ezzel is éppen elég nehéz dolgozni).”

Én csináltam egy kísérleti kis kimenőt M74-re 0,13-as huzallal 2700-as primerrel 500 ohm lett A1-A2-ig (DCR), jókora rézvesztesége van, de nagyon szépen muzsikál. Majd akarok csinálni még egy PCL86 PP kis játékerősítőt
Majd szeretnék, 0,06-tal egy kis trafót M42-re, de ez nem tudom hogy fog menni

M74.JPG

(#) mayky válasza mayky hozzászólására (») Jan 9, 2011
Ja persze nem vad tekeréssel készült a kis M74-es trafó hanem menet - menet mellé. Csak is úgy jó
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Jan 9, 2011
M74 nem számít kicsi trafónak (legalábbis külméretre) ECL86 PP-hez (Vas minőségtől erősen függ). Az 500 ohm Rdc anódtól-anódig jó érték. Amik nekem voltak gyári hifi kimenőim (Nippon Audio), azok méretre lényegesen kisebbek voltak, és ha jól emlékszem azoknak is 5-600 ohm között volt az Rdc-jük A1-A2-ig, és szintén 7,2 K körül volt az Raa. Sajnos a belselyüket nem láttam, mert a televas burkolatból már 1 mm-es, vastag szigetelésű sodrott vezetékek jöttek ki (roncsolás nélkül nem tudtam volna szétszedni, így azt sem tudom milyen vason voltak. Nagy volt a kisértés, a csúcsminőség miatt). Azok is hasonló vastagságú vezetékkel lehettek tekerve.
Nekem az M102B után, pindurkának számít Mérve a nagy M102B-re tekert trafó és ez a kis trafó felső freki átvitelben hasonló volt. 20 Khz-ig nem volt jelentősebb jelesés, de mégis ez a picit trafó zeneibb, jobb magassal bír mint a nagy vas. Kár hogy nem lehet lebontani vele a házat
(#) mayky válasza mayky hozzászólására (») Jan 9, 2011
Érzékeltetés:

M102_M74.JPG

(#) djhans válasza mayky hozzászólására (») Jan 9, 2011
Jól látszik a méret különbség. Már láttam régebben is a trafóidon hogy marad még hely a csévén. Kicsit vastagabb huzalból nem lenne jobb? Vagy akkor nem jönnek ki egész sorokra a tekercsek?
Nekem is kellene valamit tekerni (tekertetni) ezekre. 0,06-os huzallal már ki lehetbe találni vakamit rá. Van 6 vagy 7 belőle, "nagyon vasak", cséve nincsen.

kissu.jpg

(#) mayky válasza djhans hozzászólására (») Jan 9, 2011
De lehetne, csak én azt tapasztaltam, hogy a vékony drótok szólnak jól. Ezt bizonyítja a kísérleti M74-es trafó is. (legalább is nekem) A M102B-n 0,3-as a primer, ami elbír úgy 180 mA. Ennél több egy 6550-esnek sem kell. Szerintem egy kimentőt nem kell túlméretezni.
Mert biztos meg lehetne tekerni 0,4-es drótból is, de sokkal több réteg lenne, ami a szórt kapacitást növeli és a vastagabb drótoknak nagyobb a szórt induktivitása is.
Nem vállalom, mert még nem próbáltam ki, hogy ki lehet-e vitelezni. MC trafónak vagy DAC kimenetnek jó lenne, félek ilyeneket ide leírni
-Hát majd formálódnak a dolgok, idén csak különlegességeket akarok csinálni (leszámítva egy-két befejezetlen "bütykölést").
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Jan 10, 2011
Ezek az Elkis M30-as vasak nem tudod milyenek lehetnek. Fázisfordítónak, vagy csipet kimenőknek szánom, csipet csöves erősítőcskékbe. Úgy emlékszem régről, hogy a kék szín Permaloyt takar, de nem vagyok benn biztos.
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Jan 10, 2011
Hát nem igazán Akki írt valamit a kék lemezű trafókról a konkurens fórumon, de most nem találom a Hsz-ét. Milyen vékonyak a lemezek?
Nekem van 2 + 1 vékony lemezű (fényes fémszínű) M42-esem ott 2 fajta vékonyság van egyik olyan 0,1-es lehet a másik meg még vékonyabb mert úgy hajlik mint a alufólia, szóval majd vegyítenem kell a lemezeket, hogy 2 egyforma trafóm legyen. És van egy TK016-os jelölésű M42-es kb 0,1-es lemezből, ehhez még vadászom a párját. A vékonyság miatt a bevasalás sem olyan egyszerű, csakis halál nyugodtan, letisztult aggyal szabad neki állni
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Jan 10, 2011
Valószínűleg az. Vagy 30 éve, kezdő koromban, tele volt velük az úgynevezett "Ezermestercsomag", mai megfogalmazással az iparból kiszórt, amatőröknek szánt zsákbamacska. DE ÖRÜLNÉK MOST egy-két csomag tartalmának!!
15 évesen, az akkori szűkös ellátás és ismerethiány mellett mit csináltam belőle: hálózati trafót! Azt hiszem, M85 voltak a lemezek...............
Következő: »»   1156 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem