Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Projektor

Témaindító: VECTOR, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 45
(#) (Felhasználó 45693) válasza rolie hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Köszi utána nézek milyen az enyém... És milyen lámpával helyettesítetted az eredetit?...
(#) rolie válasza (Felhasználó 45693) hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Egyelőre semmilyennel, próbáltam pár nagyobb fényerejű ledet nem sok eredménnyel, mert nagyon kicsi a fényerő (tök sötétben alig látszik, és a színek nincsenek meg). Jövő héten próbálkozok 50w-os halogénnel (mert ilyen van), valamint rendeltem ebay-en 10W-os hidegfehér és melegfehér ledet-lencsét (bár legalább 2-3 hét mire megjön). Ha meglesznek beszámolok az eredményről.
Ui.: Az előző hozzászólásnál benyomva felejtettem a shif-et, természetesen CP-X2 leírásból okoskodtam (elektrotanyán találtam szervízkönyvet)
(#) ldjanos válasza rolie hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

10W-os LED sajnos kevés lesz, 20W-al próbáltam már már használható sötétben, de nem mondanám igazán jónak, most igyekszik hozzám hong kongból az 50W-os LED 50W-os LED-eket tesznek a gyári LED-es projektorokba.
(#) dbase válasza ldjanos hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Nálam volt egy 60w-ot fogyasztó powerled.
Összehasonlítva annyit nyomott mint egy 300W-os halogén reflektor.
Kevés, nagyon is. Volt 2 projektorom is, egy 3m amibe raktam egy 150w-os fémhalogént a 12 000lumenjével kevés volt.
És ugyan ez az izzó volt az épített lcd monitorosba is, oda is kevés volt.
A gyári ledes projektorokba lehet jobb fényáteresztő az lcd, jobbak a tükrök, és jobbak a lenycsék. Akkor nem kell annyi fény. De a falra sok kell.
(#) rolie válasza dbase hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Én is 50 és 100W-os ledekben gondolkozom hosszú távon, de jelenleg nincs rá pénzem. A 10W-os ledek lencsékkel együtt most olcsóbban megjönnek mint egy 50W-os. A "kisebb" ledekkel egyébként más célom is van (helyi világítás szereléshez, de szerintem kislámpának is bőven elmegy).
Ui.: Bocs az offért, nem igazán projektor témába vág a hozzászólásom.
(#) gyurák hozzászólása Nov 15, 2010 /

nekem olyan kérdésem lenne hogy az lcd kijelzöt hogy lehet vezérelni pl ha egy fényképezö gépböl veszem?

és hogy a lencsék a tükör és a kijelzö távolságát mialapján határozátok meg a lencse és a tükör az milyen legyen és hol lehet beszerezni?

és ha ledeket szeretnék bele rakni az 50 w-os ledekböl hány kell és azok hány voltosak?
(#) kereszke hozzászólása Nov 20, 2010 /

Helló.Van egy projektorom,ami egyik naprol a másikra elvesztette a jelet,vagy hogyis mondjam.A lényeg hogy nem veszi a jelet egyik video bemeneten sem.Ugy viselkedik mindha semmi nem lenne rábugva.Valakinek tapasztalata ilyesmiben?
(#) bbalazs_ válasza kereszke hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Menu van? Hang van?

Ha igen, akkor csak a procival lehet valami es az draga lesz. Vagy valami banalis kontakthiba, valoszinuleg a proci feszultsegellatasaban.
De azert elotte megneznem szakadasra, feszultsegre, pupos kondira a tapjaban...
(#) reteck hozzászólása Nov 20, 2010 /

Sziasztok!
Engem is érdekelne, hogy hol lehetne beszerezni projektorhoz lencsét, mert a gyáriját kilopták.
Van rá esély?
Üdv!
(#) promixi hozzászólása Nov 21, 2010 /

Sziasztok !
Van egy sagem HTD501 -es dlp projektoros tv-m .nagy fesz hibás . szeretném a nagyfeszt valahogyan kikerülni és led fényforással megvilágitani .Nagyon meg köszönném ha valaki ebben segitene , vagy esetlg megcsinálná nekem . természetesen megfelelö dijjazás ellenében . minden tanácsot szivessen olvasok . elöre is kösssz
kellemes napot
üdv : promixi

Sok projektorhoz hozzájutok most per pillanat van 4 ami hibás !!
(#) pista40 hozzászólása Jan 1, 2011 /

Valaki tudja az infocus cablewizard projektor csatlakozó lábkiosztását?
(#) pista40 hozzászólása Jan 2, 2011 /

Sziasztok
Tudna valaki abban segíteni, hogy az infocus lp425-ös projektor lámpa élettartam számlálóját hogyan lehet lenullázni? Semmi leírásom nincs, neten meg csak angolul vannak leírások, de a fordító meg úgy fordítja le, hogy elmegy a kedvem az egésztől.
(#) b-max válasza pista40 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

A leirás szerint :
Method 1
1. Legyen kicsapcsolva a proji.
2. Nyomd meg a távon a “lower volume” gombot,majd a “increase volume”-t legalább 3 mp- ig .
3. Az zöld led kigyullad.
4. Kapcsold be a projektort.

vagy :

Method 2
1. válaszd ki a “BASIC MENU”-t
2. Nyomd meg a “SETUP” vagy “SERVICE” gombot (amelyik van)
3. Válaszd ki a “RESET LAMP TIMER” -t ..

Ez nem tünik bonyolultnak..
(#) pista40 válasza b-max hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ
Köszi szépen, a második verzió frankón működik.
(#) Szammer hozzászólása Jan 4, 2011 /

Sziasztok!

Végigolvasva a fórumot, tényleg azt gondolom, hogy amennyiért lámpahibás projektort lehet kapni ma, nemigen érdemes próbálkozni az építéssel, mert ugyanazt a minőséget és fényerőt, mint a gyáriak tudnak (ráadásul még hasonló méretben, és fogyasztásban), nemigen lehet lepipálni.
Ugyanakkor nekem is voltak eletronikai projektjeim, amik drágábbak voltak, mint a gyári, de ezeket legalább én csináltam.

Na most is ez van!

Felelkette érdelődésemet a dolog.

Van egy Goldstar 12,1", 800*600, TFT LCD-m (LP121-S1). Szalagkábel hiba miatt jött, laptoppal együtt (néha ment, láttam működni), tehát elvileg jó. A laptopalap közben ajándék lett, de ez maradt.

Én nem tudom vezérelni, a háttér inverter is elkallódott, de a kijelző karcmentes.

Ha valakit érdekel, egy írásvetítő FERNSEL lencséért cserealap.

BOCSI A HOSZZÚ HOZZÁSZÓLÁSÉRT.

Üdv:

Zsolt
(#) cimopata hozzászólása Jan 10, 2011 /

Heló!

Vettem egy használt lámpa nélküli projectort.
A típusa Infocus X2 DLP-s tehnológiájú.
Sajnos amiben legelsőnek csalódtam, hogy nem csak a lámpa hiányzik belőle, hanem a hozzá tartozó kis tok.
Erről lenne szó.

Na most! Az a kis színes ablakon jönne ki a fény ami rákerül a színes tárcsára, ami látszik is a csatolt képen.

A célom mindenképpen ledesre átalakítani az egészet csupán azt nem tudom hogy ez a modul ami nekem hiányzik, mit tartalmaz.
Mi célt szolgál az a kis színes üveg? Van e ebben a lámpa modulban a lámpán kívül valami különleges? (gondolok itt lencsékre meg miegymás nehezen pótolható dologra)

Csatoltam egy képe hogy "honnan" is kezdődik a projektoromban a fény útja.

Előre is köszi a segítséget!

DSC04547.JPG

(#) DJ Tacki válasza cimopata hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Üdv!
Nem tudom mennyire vagy tisztában a DLP projektorok működésével, de leírom néhány tapasztalatomat. Régebben én is eltökélten olvastam külföldi fórumokat, és csak nemrég sikerült igazán megérteni a működést. Szóval, csatoltam 2 képet.Az egyiken látható egy vázlatos működés, a másikon egy számunkra(akik ledesre akarják átalakítani) talán az egyik legkritikusabb alkatrész, az un "light tunnel". Ez egy kb 1cm átlójú hasáb, belül tükröződő bevonattal. az egész kb 1,5-2 cm hosszú. A fény a lámpamodulból átmegy a színtárcsán, ami a képeden is látszik, majd bele ebbe a light tunnel-be. Erre (értelmezésem szerint) azért van szükség, mert ez az "alagút" után már úgy van tervezve az optika, hogy azok a fénysugarak, amik átjutnak az alagúton, azok már tökéletesen le fogják fedni a teljes DMD chipet, és aktívan részt vehet a képalkotásban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy nagyon vékony fénynyalábot kell a lámpa oldalon előállítani, hogy "beleférjen" a light tunnelbe. Ez tipikusan a színtárcsa és a light tunnel környékén 1-3mm vastag nyaláb. A lámpamodulban lévő optika(foncsor és lencse) feladata hogy létrehozza, fókuszálja a lámpa minden irányba terjedő fényét egy ilyen kis nyílásszögű fénysugárrá. A fénysugár áthalad a színtárcsán, majd a light tunnel következik, és végül az optikákon keresztül a DMD chipre, majd a projektor lencsére.
A ledes átalakítás legnagyobb buktatója, hogy a lámpamodul helyére létre tudj hozni ledes forrással egy pár fok nyílásszögű fénynyalábot. Ugyanis ami fény nem talál be a light tunnelbe, vagy túl nagy nyílásszöggel lép be, az nem jut el a DMD chipig, és veszteség lesz. Éppen ezért nem megfelelők a nagy méretű, 50-100Wos ledek, mert akkora a felülete (3x3cm), hogy nem, vagy csak nagyon nehezen fókuszálható ilyen kis nyalábra.(A gyári ívfény 1-2mm "hosszú, így az sokkal inkább pontszerűnek tekinhető, mint egy 3x3cm-es led). Ráadásul több elemi fénykibocsátó pontból áll, így aztán végképp lehetetlen helyzet. A legjobb eredményt egy nagy lencséjű, viszonylag kis felületű, nagyon nagy fényerejű leddel lehet elérni. Miután sikerült szereznem nagyon olcsón egy 100órás projektort, a kutatásaim itt abbamaradtak, de remélem te többre jutsz vele, mert engem is érdekelne. Sok szerencsét.

Ui. Még annyi esetleg, hogy a gyári lámpák kb 10000-12000 lument tudnak, tehát hogy a gyári fényerőt tudja, ennyit kell létrehoznod ledekkel, a fentieknek megfelelően fókuszálva.
(#) cimopata válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Nos tehát akkor arról van szó, hogy ami nekem hiányzik modul abban van benne a szűkítő lencse.
Ez cseppet sem jó hír.
Úgy vettem meg, hogy azt írták benne van minden egyéb optikai dolog, csak a lámpa hiányzik.

Most vagy valahonnan szereznem kellene akkor olyan lencsét ami összegyűjti a fényt ilyen kis pontba, vagy egyszerűen vissza cash-t és kész.

Tegyük fel veszek egy 50W-os 4000lumen-es ledet aminek 2x2cm-es részéből jön a fény. Ahhoz kellene akkor egy olyan optika ami ezt az egymástól távolodó fénnyalábot (140 fokban szór a led) összeszedi 1-2 mm-re.
Ez után ennek a fókuszpontja kell legyen a tárcsa, vagy a kettő közé még kellene egy olyan optikai dolog ami párhuzamosítja a fényt?

Optikából az a helyzet nem vagyok a topon.

üdv
(#) cimopata hozzászólása Jan 10, 2011 /

Tehát nem csak a pár mm-re fókuszált fény a fontos, hanem a párhuzamosított fény nyaláb is?

Tulajdonképpen akkor ezeket kellene elvégezni még a színtárcsa előtt..

Nincs esetleg egy ilyen lámpamodulról belülről kép, hogy pontosan hogy is vannak benne a lencsék?

Igazából a gyári lámpamodullal nem mennél sokra, mert ott a legtöbbet a foncsor fókuszál, mivel az ívfény 360 fokban szór. A led miatt, mivel az legroszabb esetben is 180 fokban szór, a foncsort már nem is tudod használni. Az első lencse egy domború lencse, nagyon nagy dioptriával. Ezt esetleg felhasználhattad volna, de a te ledednek úgyis külön kell tervezni, valószínűleg egy lencse nem is lesz elég. Optikához én sem értek, ezeket is menet közben fedeztem fel. Sajnos ha korrekt megoldást akarsz, akkor nem fogod megúszni az optikai számolásokat, de középiskolás szintnél nem kell több. Itt egy jó kis program, amivel tudsz játszani, és így talán könnyebb elképzelni:Bővebben: LinkA nagy led azért nem szerencsés, mert fókuszt csak egy elemi pontra tudsz számolni. Ha kiszámolod a led közepére, akkor a led szélein, mivel térben távolabb fog esni a középpontból, már nem lesz érvényes, ki fog esni a fókusból, és szintén veszteség lesz. Minél nagyobb a led, annál nagyobb az efféle veszteség is. Az álatalam adott linken lévő programba ha beteszel több, egymástól távol lévő sugárforrásokat(moddelezve a led-en lévő elemi fényforrásokat, ledeket), akkor látni fogod hogy nem tudod korrekten egy pontba fókuszálni. A cél az, hogy miután a szűkre fókuszált fénysugár átmegy a light tunnelen, akkor az újra kiszélesedve pont lefedje a teljes DMD-t. Ha túllóg a fénynyaláb a DMD-n, akkor veszteség, ha nem fedi le akkor meg csökken a fényerő a széleken.

Külföldi fórumokon tapasztalatként azt olvastam, hogy nagyobb hatásfokot lehet elérni egy 1000lumenes, de egy elemi ledből(kibocsátó felület kb 1mmx1mm) álló Leddel, mint egy 50W, de nagy felületű, több elemi leddel.

Azt javaslom hogy először mérd meg a távolságokat, milyen távol lehet a LED a színkerékről, és próbáld meg kiszámolni, hogy mekkora lencse kellhet hozzá. Ha már tudsz konkrét értéket, akkor az már behatárolja hogy tudod elkészíteni(műanyag golyó félbevágva) vagy megvásárolni(Dealextreme) az adott dioptriájú lencsét.

Csatolmányba tettem pár képet, ami elég jól mutatja hogy miről van szó. Ezeket a Lumenlab(Bővebben: Link) fórumról szedtem, ha tudsz angolul érdemes átolvasni a fórumot, nagyon sok gyakorlati tapasztalat van pont ezzel a témával kapcsolatban.

Lednek inkább SST-90, vagy Seoul P7, vagy ennek modern megfelelői lennének jók.

Közben beröffentettem a játékost, kíváncsi voltam mit produkál.
Van 2db P7 SSC 10W-os ledem azt pakoltam a gépen kívülre. Hát találgathatsz menyi fény jött ki a gépen .
Mondjuk ami fény kijött a ledből, nagyon kevés érte a színtárcsát.

Mindenesetre a képet láttam bent az optikán, nagyon jó színei vannak.

Tehát van P7 700-800lumenes ledem ami eléggé pontszerű ezekhez az 50W-os ledekhez képest.
Átszerelem majd a kisebb bordára hogy betudjam tenni a gépezet belsejébe.
Ehhez a ledhez van foncsorom is 60 fokos arra könyebb optikát tenni.

Amit még néztem korábban az e-bay-en:

Bővebben: Link

Ha ilyennel letudnám szorítani a szórás szögét valóban néhány fokra akkor az már majdnem párhuzamos nyaláb amit már elég jól belehetne fókuszálni 1 lencsével.
Vagy rosszul gondolom?

Amit küldtél progit linket, hasznos, kösz!

Nagyon jól látod a helyzetet. A gyári foncsor jó ötlet, és valami olyasmi kollimátor lencse kell, mint amit linkeltél. Pontosabban csak úgy lehet meghatározni, ha kiszámolod hogy mekkora lencsével minek hol lesz a fókuszpontja. Ha sikerül jól fókuszálni, ezzel a leddel elég jó eredményt el lehet érni szerintem, 10-20 lumen a kimeneti oldalon sötétben már látható-élvezhető képet adhat. Általában szokott lenni a lámpaházban egy műanyag sín, amibe belecsúszik a lámpa. Én ebbe eszkábálnék egy lemezt, és ezekre lehet rászerelni a ledet, lencsét, és hűtést. Valamilyen processzorhűtőt szoktak javasolni. Itt már mindenképp tervezni kell, hogy elférjen minden. Elég nagy a hűtőborda is, és lencse és színkerék között is kell valamekora hely hogy a lencse tudjon "dolgozni". Aztán elektro részről ki lehet egészíteni egy eredeti ballaszt helyére épített tápegységgel, felhasználva az eredeti lámpa bekapcsoló jelét ki-be kapcsolni a ledet, mérni a borda hőmérsékletét és OSD-n kiíratni a képre

Közben nézegettem deal extrem-et.

Led:Bővebben: Link
Rá foncsor:
Erre jöhet a kolliminátor, vagy hívjuk aminek akarjuk:

Na most ennél a kolliminátornál nem értem, hogy ha ráteszem a led foncsorjára, mivel állítom hogy 2-90 fok legyen a szórás? Nyilván nekem a 2 fok lenne a legjobb.

Bármilyen számolás nélkül is 2 fokkos szórás egy kétoldalt domború lencsébe bevíve alig okoz fókuszponti hibát.
Csináltam egy számítást:
A legfelső sugárnak 4 fokos a szórása. Ez a pont 0,5-re van a középpontól, míg a fókuszpont sugara 0,02.
Ha ezt arányosan rászámolom az 50mm-es kolliminátorra és egy hasonló méretű domború lencsére, akkor a 2x2cm-es led fényét összefókuszálja 2mm átmérőjű ponttá.

Jók a cuccok amiket néztél.
A lencsének a szórását szerintem az határozza meg, hogy milyen messze van a led-től. Minél messzebb van, annál kisebb nyílásszögű nyalábot csinál, viszont ha nagyon távol van, akkor a lednek a 160 vagy akárhány fokos fénye nem fog "beleférni" a lencsébe, elvilágít mellette. Ha ezt a lencsét közvetlenül nekiteszed a lednek, akkor kapod szerintem a 90 fokos nyílásszöget. Hogy milyen messze kell tenni a 2 fokhoz, azt nem tudom. Ezen úgy tudsz segíteni, hogy 2 ilyen lencsét használsz. Az első közvetlenül a led előtt, ez csinál 90 fokot, majd a következő lehet távolabb, abba már a 90 fokos nyaláb kell "beletaláljon", és tovább szűkítenie. Kérdés hogy mennyi helyed lesz erre. Az szinte biztos hogy egy lépcsőben, egy lencsével nem fogod tudni megcsinálni a 2 fokot.

Alszok rá párat aztán meglátjuk!
(#) cimopata válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Üdv, közben próbálgattam, de 5 perc után elkezdtek a színek vibrálni és a fényerős is lecsökkent.

Nem tudom mi történhetett de megnéztem ezt a kis színtárcsát és eléggé retkes/poros.

Megtisztítanám, de előtte gondoltam megkérdem, nehogy baj legyen, mivel érdemes nekiáll ni tisztogatni?

Nem szeretnék bajt.

üdv!
(#) DJ Tacki válasza cimopata hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Üdv!

A színkerék ún. dichro szűrő, legutoljára diszkólámpába tisztítottam ilyet. Sima alkohollal, vagy akár vízzel, és egy fültisztító pálcikával, vagy valamilyen nem szöszölő ruhával meg tudod törölgetni. Semmiképp se használj erős oldószert(nitrohigító), és a mechanikai sérülésekre nagyon érzékeny, semmiképp se karcold meg éles tárggyal.

Amúgy a színek vibrálása tipikusan színkerék hiba, valószínűleg a fordulatszám visszajelző érzékelő(optocsatoló, mint a régi golyós egerekben) fáradt el, és nem tartja a stabil fordulatszámot. Érdemes megnézni.
Másik lehetőség hogy fizikailag sérült, repedt a színkerék, és/vagy nincs kiegyensúlyozva és ezért vibrál(hat).
(#) Cumo hozzászólása Jan 12, 2011 /

Egy kérdést teszek fel mindenkinek.
Hozzájutottam egy külföldről behozott SAGEM projektoros tévének..olcsón aprópénzért..
Nagy 125 cm képernyővel.
Amikor feltettem a kérdést itt szerbiában a mesterek előt hogy lehetne e ilyet javitani akor szinte hüjének néztek
Nem akartak tudni róla hogy létezik a projis tévé.
Nos az lenne a főbb kérdésem hogy egyszerü projektorból be lehetne e vetiteni a kijelzöre???
Mert nem vagyok hive a falra vetitésnek..
Öszehozható? mert megvannak a tükrök benne,lencse..stb..
(#) Wacak hozzászólása Jan 28, 2011 1 /

Sziasztók!
Tudóm, hogy nem itt kell a hirdetéseket feltenni, de mivel újra kellett regisztrálnóm az oldalra, ezért sajnós
még nem tudók a hirdetési rovatba semmít feltenni.
Ezért boccs annak akit ez itt zavar. ***
Következő: »»   32 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem