Fórum témák
» Több friss téma |
Az ellenálláson eldiszipálod a hangteljesitmány felét.
Akkor megpróbálok szerezni 8ohm-os hangszórókat.
Annyit szerettem volna még kérdezni,hogy ha nem toroiddal építem az erősítőt hanem lemezessel,akkor is kell neki lágyindító?Találtam itthon egy trafót(lemezes) ami egy sony hifi-ből származik,2x30V és 2x18V-ot mértem ezt gondoltambeépíteni.?
Szépen el szálltak az ic-k a hidalt verzióba nem szigeteltem az ic-t a bordától hanem a bordát szigeteltem a doboztól legalábbis azt kittem a hátlapon a venti csavarok hozzáértek a bordához a dobozon meg hálózati fesz védelme volt hát nem tetszettek egymásnak
![]() ![]() ![]()
Én is csináltam igy,de a BORDÁT MINDIG MÉRD LE nem ér valamihez.Ilyen esetben a biszti kellet volna kimenyen csak vagy a diódahid.Ha az egyiken fesz van rajta akkor annak anyi,a másik az lehet jó,de nem álitom.Semmi probléma ezentul jobban odafigyelsz
![]()
Ha nem volt biztosíték a negatív tápágban, akkor nem valószínű hogy túlélték az ícék.
Készülget a legújabb hidam, ezúttal réz tönkökkel. Kiváncsi leszek, hogy jobb e bármivel is mint az alu. Holnap összehasonlító teszt (csak ídőm legyen rá) :yes:
Hozod a szintet rendesen!
![]()
Nagyon szép grat!
Köszi
![]() Igyekeztem, merthogy nem én leszek a gazdája... Magamnak nem raktam volna bele biztiket és polaritásvédő diódákat ![]()
![]() ![]()
Minden alkatrészem van hozzá itthon, amikor 400Ft -ba került a TDA akkor vettem egy rakással. A mai árakkal számolva, kb 5-6 ezer Ft-ból lehetne megvenni két hídhoz az alkatrészeket, ha nem számolunk tápegységet, hűtőt, ventillátort, rezet, vegyszert, postaköltséget és egyebeket.
Hány mm-es a réz?
Eddig nem láttam zöldet tőled. Hogyan csinálod?
25mm széles, 4mm vastag, 75mm hosszú. Kicsit vastagabból (6mm) szerettem volna csinálni, de csak ilyet kaptam darabban. 106 cm-es darabot adtak 2000-ért (félár) aminek nagyon megörültem. Majd holnap kiderül, hogy van e valami előnye az aluval szemben
![]()
Pedig csináltam már mindenféle zöldséget, sárgaságot, meg kékséget is
![]() Az alkatrészoldalnak külön rétegen adok egy kitöltött hátteret a Sprint Layouttal és a szokásos módon rávasalom.
Hmm de finoman néz ki grat
![]()
Leteszteltem a réztönkös hűtést és nem vagyok tőle lenyűgözve. Ugyanaz a modul alu tönkkel 10 percen át változatlanul adta a 39V Vpp-t a 8 Ohm-os drótra tisztán szinuszban, rézzel viszont kb 6 perc után 34Vpp-re csökkent a kimenőjel (érdekes). Tehát átforrósodott hűtőbordánál már nem bizonyult ugyanolyan jónak mint az alumínium. Ventillátort nem használtam, 20x11,5x3,5 cm-es bordával teszteltem.
- A táp egy 320VA-es toroid, 35A-es Graetz, és 65.800 µF puffer tápáganként (2x14 db 4700 uF). - A +/- 40,2V üresjárati tápfesz, teljes terhelésen +/-35,8V-ra esett vissza és 348VA hálózati teljesítményfelvételt mértem. Szerintem ne gondolkodjatok réz-hűtőtönkben, mert az alu jobban megállja a helyét ebben az alkalmazásban.
Üdv!
Nem egyértelmű a leírásodból, de gondolom nem csak ez a "hűtőtönk" disszipálja el hőt hanem van még egy hűtőborda is a másik oldalán.
Hol lehet ilyen alu tönköt venni?
Nem lehet hogy esetleg nem tiszta vörösréz hanem valami ötvözet? Már csak az ára miatt is
Fidelcastro! - Igen van rajta egy 20x11,5x3,5 cm-es borda.
Zosi! - Alumínium laposrudat a Bricostore-ban vettem. ODU! - A réztönköt vörösréz laposrúdból csináltam (4x25mm-es EPH sín) Azért adták ennyiért, mert egy régi maradék darab volt az üzletben és így senkinek sem kellett (csak nekem).
Üdv!
Mivel a réznek majdnem kétszer jobb a hővezető képessége mint az alumíniumnak ezért elég valószínű hogy az átmeneti termikus ellenállás nem megfelelő a tönk és a borda között vagy az IC és a tönk között. Azt nem lehet mondani hogy az alumínium jobban megállná a helyét mint a réz.
Üdv!
A két anyagot én is ismerem, hőtanilag is képben vagyok eme megoldás működését illetően, csupán a tapasztaltakat írtam le. Az összehasonlítás mondjuk akkor lett volna teljesen korrekt, ha azonos méretű tönköket használok. Mind a réz és az alu tönkök felületei finoman csiszoltak, megfelelő módon hővezető pasztázottak voltak. A tesztet megfogom ismételni, mert már számomra sem egyértelmű az eredmény pontossága, azt viszont továbbra is fenntartom, hogy a 6x20mm-es Alu laposrúd teljesen megfelel erre a célra. A hővezetési tényező, csak az egyik fontos szempot, a többi között. Egyébként a réz és az alumínium hőkapacítása közelítően azonos, viszont a réz sűrűsége kb 3,3 szorosa az aluénak, ezért kb ennyiszer nagyobb energia szükséges egy adott hőmérsékletre melegítéséhez, azonos térfogat esetén. A nagyobb tömegből viszont az is következik, hogy egy adott hőmérsékleten nagyobb a hőmennyisége, több hőt tárol mint az alu, ezért több idő kell a hő leadásához is. Egyszerűbben: a gyakorlatban dől el minden ![]()
A réznek az elektromos vezetőképessége valóban jobb (egy kicsivel) mint az alumíniumé, de nem találtam semmit a hővezető képességükről.
Az igaz, hogy az elektromosan szigetelő anyagok általában a hőt is nagyon rosszul vezetik, de szerintem hőelvonási képesség szempontjából nincsen olyan mértékű gyakorlati különbség réz és alumínium között, ami arányban lenne az árukkal és a tömegükkel.
Nem jól fejeztem ki magam. Arról nem találtam semmit, melyik anyagnak jobb a "hőelvonó" képessége. Van-e olyan egyértelmű fizikai paraméter, ami utal erre. Én arra gyanakszom, hogy kulcskérdés a tömeg, mert egy kisebb tömegű anyag, sokkal gyorsabban veszi fel az őt melegítő félvezető hőmérsékletét.Már csak az a kérdés ez jó, vagy éppen rossz...
Kiollóztam a következőt a linkedből:
Idézet: „...processzorhűtő gyártók miért készítenek, rézmaggal rendelkező, alumínium lamellákat tartalmazó hűtőbordákat: Míg a réz jobban vezeti a hőt, az alumínium jobban képes azt leadni.” Ez is éppen azt erősíti számomra, hogy nem egészen világos a hűtés szempontjából melyik paraméter a fontosabb, a hővezetés, vagy a hőleadó képesség. Visszatérve az alaptémához, véleményem szerint, a TDA7294 "hűtőtönkjének" ideális választás az alumínium alapanyag. Nálam a 10mm vastag "tönk" tökéletesen működik (ilyen).
Így van szerintem is
![]() Az alumínium abszolut megfelelő a TDA-hoz, itt nem érdemes anyagválasztáson dilemmázni.
Hello. Szerintetek egy hidalt tda7294es-t lehet terhelni 6ohm-al? Tudom, h elméletileg 8ohm-ra használják a hidalt kapcsolást, de szerintetek mi lenne 6ohmal?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |