Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A mellékelt kapcsolással szeretném kiváltani az egyik opampomat, de pontosan ezen típusú feteket nem kapok. 2sj103/2sk246 típusokra gondoltam helyettük. Mi a véleményetek róluk? Jók lesznek ide? Előre is köszönöm!
Szia!
Nem látjuk a mellékelt kapcsolást.
A 2SJ helyett: Bővebben: Link. a 2SK helyett: Bővebben: Link
Tisztelt szakik.
Beüzemeltem a CD lejátszómba egy MAX412-es műveleti erősítőt ami elméletileg +-5V-os tápfesszel +-3.7V-ig kivezérelhető lenne, de valamiért 2V felett már klipel. Mi oka lehet ennek?
Hello!
Csak tippelek, mert ezek határolhatják a dolgot.. - Nem mindegy a a kimenet terhelése, mert az adatlap szerinti adat, 2kohm-ra vonatkozik. - Nem mindegy a fokozat erősítése, mert ha pld. egynél kisebb, akkor a bemeneti jel is korlátozhat. - Nem mindegy, hogy a 2V, a kivezérlés pillanatnyi csúcsértékére, vagy effektív értékére vonatkozik. (És a tápfeszültség valóban +-5V?) üdv! proli007
A kimenet terheletlenül is ugyanaz. Az erősítés eredetileg 2x-ess lenne, de olyankor nagyon klipel, így most 1.5 szeres és nem torzít éppen, de sokkal feljebb kellene mennie. A kimeneti feszt szkóppal mértem és +-2v-nál mintha falba ütközne a jel. A tápfesz biztos, hogy +-5V, és a doksi szerint +-3.7V ig el kellene mennie
Hello!
Akkor sok ötletem nincs, De szerintem az adatlap nem tévedhet. Esetleg nézd meg, nincs-e valami triviális mérési hiba. Szóp kalibráció.. Mérj 50Hz-el, műszerrel effektív értéket, és a szkóppal nézd a vágási pontot.. üdv! proli007
Ugyanilyen műveleti erősítőt raktam a hangkártyára is és azon jó...
sziasztok.
Olyan műv erősítő kapcsolás kellene nekem ami csak + tápfesz kell neki . bemenetet nem tudom hány voltos de egy potméterrel állítani lehet.kimeneten 11-13v fesz kellene ami kb max 0,2-0,3A -rt elbír. jah és ne fordítson fázist
Hali
A muveleti erositok max. kimeneti arama a 20-25 mA tartomanyban mozog. Esetleg ha bovebben ecsetelned mi a cel, lehet tobbet tudnank segiteni. Amennyiben csak potmeteres allitas szukseges, akkor esetleg LM317 stabler. Tud 1.5 A-t. Csa Vili
Van néhány műveleti erősítő ami tud max 100mA-t, de ez itt kevés lenne ezek szerint. Valószínóleg egy stabkocka megfelelre neki erre a célra.
Próbáld ki a TDA2003-at vagy TDA2030-at. Ezek is műveleti erősítők, csak nagy teljesítményűek. Még stabilizált tápegységet is lehet készíteni velük. Tápegység TDA2030-al:Bővebben: Link
Az LA6510 1A, az LM675 3A, az OMA2541 5A kimenőáramot tud, de biztos van még egy csomó nagyáramú műveleti erősítő.
Igen vannak. Nem mai talamany. Mar a regi BB es AD gyartmanyok kozott is akadtak ilyenek, de altalaban nem az olcsosagukrol hiresek ezek az OPA-k, es kerdeses a beszerezhetoseguk is.
Csa Vili
Hello!
Én mondtam, hogy valami triviális mérési hiba van.. :yes: üdv! proli007
Nem mérési hiba volt, csak egyszerűen esett a táp fesz az ellenállásokon és ezért nem volt képes megfelelő kimenő feszt produkálni. Egy másik típus doksija alapján csináltam amiben az egyetlen különbség az volt, hogy abban nem volt ellenállás a tápon.
Sziasztok!
Készítettem egy előfokot opa627-el. Az inputon van egy picike dc. Az lenne a kérdésem, hogy kicsatolhatom a végfok és az opamp között is, vagy mindenképpen tegyem meg előtte?
Megmondom őszintén, nem értem a kérdést.
A bemenetén mindenképpen lessz DC de max +-2mV, ha az kérdés, hogy rakhatsz-e kondit a végfok bemenetére, akkor igen, de nem lehet polarizált elkó.
Igazából annyi lenne a lényeg, hogy tegyek-e az opamp és dac ic közé kondit.
Magyarul elég-e ha az opamp után teszek, elé pedig nem (bvefolyásol-e valamit ha egy pici dc-vel együtt erősíti a hangot és később használok csatolókondit mert a végfok elé mindenképpen kell mert a gate +4V-on van)
Nem kell oda kondenzátor, a műveleti erősítők doksijában megvan adva, hogy mekkora a bemeneti offset árama és ez nemvalószínű, hogy bármilyen problémát is okozna.
Köszönöm szépen a segítséget, akkor kihagyom.
Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy ha a TL082CN műveleti erősítő egyik invertáló bemenete nincs bekötve, az okozhat erősítés (vagyis egy erősítőnél hangerő) csökkenést? Kösz előre is
Hello!
Ha nincs bekötve az invertáló bemenete akkor. hogy állítottad be az erősítését?(feltételezem erősítőbe kell oda pedig "-" visszacsatolás kell, akkor mindenképpen be kell kötni,de ha nem akkor is kell egy lehúzó ellen állás) szabadon szerintem csak nagyon-nagyon kivételes esetekben lehet.
Erről lenne szó
Az áthúzott ellenállások szakadtak, a kérdőjelekkel jelölt kivezetések nem tudom hova voltak eredetileg kötve ( talán a második bemenet), a pontozott vonal pedig nem tudom, hogy be volt-e kötve, de ki van forrasztva neki a hely! Hát tudom elég kaotikus a helyzet, de remélem megfejti aki jobban ért hozzá Szóval a kérdés ezek után is az, hogy így jelen kapcsolások alapján elláthatja-e az IC normálisan a feladatát??
Hello!
Ennek eddig se füle - se farka. Vagy egy fénykép, vagy kirajzolod rendese, vagy valami. De egy műveleti erősítő bemenete soha nem lóghat. ("Csak nagyon-nagyon kivételes esetekben lehet" ahogy Balázs írja, de ez is csak akkor van, mikor még a dobozában hentereg..) üdv! proli007
Bocs, azt hittem ebből látható lesz majd a lényeg! Akkor majd holnapra megrajzolom az egész előerősítő kapcsolását részletesen!
Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |