Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
ECC86 tényleg 6-10V os anódfeszről jár?
Milyen hangfrekis erősítőnek? katódkövetőnek cd játszó végébe? Vagy mindenképp rosszhangú? Csak mert 10V os trafóim dögivel vannak..fűtés anódfesz egycsapásra kisméretben...érdemes ilyen csöre beruházni? HANGFREKIRE?
6-12,6 V max. 25-30V lehet az anódfesz. Nincs értelme erre beruházni, főleg nem CD-hez. Inkább MC phono erősítőkhöz használják, ott előnyös lehet, ha nincs MC trafó.
Amennyire én tudom (nem vagyok benn 100 %-ig biztos) bifilárisan készített, nagyon kis induktivitású típus (valaki, akinek van erre lehetősége, megmérhetné. Aki talál adatlapot, feltétlenül tegye be). Szerintem az egyik legjobb "hangú" ellenállás. Kristálytiszta, csengő hang felé viszi az erősítőt. Aki rajtam kívűl próbálkozott ezzel, leírhatná a tapasztalatait.
Üdv Mesterek!
Kicsit nagyobb fába vágnám a fejszémet. A terv egy 250-300 watt körüli erősítő, basszusgitárhoz. Eddig KT88-akkal játszottam, be is vált Fleata mester toroid kimenőivel. Ezen felbátorodva vettem a fejembe, hogy adok egy esélyt a GU50-nek és azzal építek valami brutálisat. Megöl a kíváncsiság, hogy milyen hangja lehet hangszererősítőben. Bár nem tartozik szorosan a topic témájába, mégis itt sokan tapasztaltak a GU50-et illetően. Trafók még nincsenek, mivel egyszerűen lövésem sincs, mi az optimális ehez a csőhöz. Amit el szeretnék kerülni, az a magas anódfesz. Olyan kb. 500V körül gondolkodom, hogy a tápra nem menjen rá a gatyám... Úgy gondoltam, 6db cső hozná ezt a teljesítményt... Szerintetek? Ez még csak ötlet, még nem számoltam...
Hali!
Basgitárra akarsz ekkora csöves végfokot? Annak 40Hz-től már dübörögnie kell. Csináltathatsz majd jókora toroidot kimenőnek
Jaja, Fleta mesternek lesz min melóznia! A fejembe vettem a bivaly, visszacsatolás nélküli végfokot. Nagyon érdekel, mit nyomhat a GU50 egy ilyen cuccban...
500 V-al 1 pár GU 50 60-70 W-ot ad le 5Kohm-ra. Mivel ide azért illik legalább 600 V-os pufferkondi, amit nem lehet beszerezni, csak emeletesre építeni, akkor már 600V-os tápfeszt is adhatsz neki 2 x 400 V kondinál.
600 V-nál a gyári beállítás: Raa=5 Kohm, Ug2=300V, Ug1=-48V, P=90 W egy pár csőből. Azaz neked 3 pár kell. Van 120 W-os beállítás is 800V-al, de az már csutka.
Az jól hangzik, én is ilyesmire gondoltam. A 400V-os elkó nem akkora érvágás, a fojtó előtt elég lesz kb. 300u összkapacitás, a fojtó után meg 47u. Feltételezem, hogy 1,6k-s kimenőre lazán kimegy a 250W. Az már úgy jó. Érdemes külön táp az Ug2-nek, vagy csak osztani kell az anódfeszből? Az Ug1-et meg úgyis a nyugalmi teljesítmény beállítására kell, amit úgy gondolom, hogy a max anóddisszipáció 60-70%-a köré állítok...
A meghajtasra mennzire kenyes? Gondolom izmosabbnak kell lennie, mint az atlag... 6N6P-re gondoltam, "hosszufarku" beallitasban. Van meg itthon 6N8SZ (6SN7 orosz valtozata), ami szoba johet.
Még ezen kívűl itt a fórumban nem találkoztam GU50 pp -vel !
Lehetséges rajtam kívül is épített valaki ,viszont itt nem mutatta be ? Nos 500Volt környékén csak 50-60 Watt jön ki belőle , az is igaz nálam zenére nem hangszerre lett méretezve a kimenő freki átvitele , ha ezt leromboljuk egy gitárhoz akkor a kimenő teljesítmény akár több is lehet . Nálam az anódfeszültség terheletlenül 500DC ami terhelve ill szűrés után 480DC ebből kijön az adott kimenőkkel 50Watt
Az úgy tudom PSE ? de majd a Zoli megmondja !
Lehet, ez nekem nem derült ki a fotóalbumból
Hmm a lerombolás relatív... Az átvitel teteje nem annyira érdekes, nem baj, ha esik már tizenegykét kHz-nél. Az aljának kell ott lenni nagyon. Szerintem a Fleta-mester toroidjaival nem lesz baj, a legutóbb épült 2xKT88-as fejemben iszonyat nagyot szólnak és nagyon mélyre mennek. Ugyanezt tapasztaltam "mezei" visszacsatolt EL84pp-vel, tátottam a szám a lemezes trafó után... Szóval a terv az, amit hgy kollega is megerősített bennem, hogy 2x3 GU50 pp-ben, 1,6k kimenővel 250w folyamatos teljesítmény. Ennyi csőnek nem kell erősebb meghajtás?
Ez igaz nem is a felső frekire gondoltam , nálam az alsó az 20hz -re lett számolva , ezért azok a szép nagy vasak , ezek az APX kimenői voltak , már mint a vasak .
Szerintem viszont 3XGU -ból nem jön ki a 250W ? esetleg 1000Volt anóddal ! Erősebb meghajtás egészen biztos fog kelleni nem mindegy 1 cső vagy 3 amit meg kell hajtani .
Nem 3, hanem kétszer három. Hgy mester írta kicsit feljebb, Ua=600V-on, 5k-ra 90W, egy pár csővel, tehát 6db-bal reális lehet a 250W. Ha mégsem, akkor 8db... Csakazértis!
Értem és visszaolvastam , de nálam is csak 480 Volt van és csupán a 2 csővel 50 Watt , nem jön ki a 60-70 ?
Egyébként meg ha én ilyen nagy fába vágnám a fejszém akkor 8 csövet használnék és az anódot MIN600Dc re választanám , ennek is meglenne az előnye .
Felmehetnél 800V anódeszre úgy tuti megvan a kimenő teljesítmény. A hálózati és kimenő szigetelését talán meg lehet oldani. Tudok szerezni 100µF 1000V orosz olajpapír kondikat puffernek.
Lehet, hogy akkor 8db csőre tervezem. Meghajtásnak mit javasolsz?
Huh, 800V-ig nem mennék fel... Túl sok mindent kell kézbentartani, első a biztonság. Tápszűrésnek maradok a hagyományos elkónál, ebben az esetben vajmi keveset számít a pufferek esetleges hangja. Persze nem a legócskábbakat fogom betenni.... Azért köszi az ajánlatot!
Igen az kemény a 800 DC már húzós lehet , amikor én tavaly nyáron élesztettem ezt a GU50pp -ét akkor rányúltam az 500-ra hát mit nem mondjak repültem a székről rendesen .
A kondenzátorok nálam is sorosan vannak és 400Volt darabonként . ezért följebb is mehettem volna az anóddal ,de nem is akartam meg a hálózati trafóm már adott volt , gyakorlatilag ehhez lett méretezve minden . Sajnos én sokat nem tudok javasolni mivel lehetne meghajtani a 4 csövet , majd valaki esetleg többet tud erről mondani , őszintén mondom nekem is a CHZ / Zoli / aki számtalan esetben már segített ez ügyben . GU50pp kondik !
Nem attól félek, hogy megcsap az anódfesz, csak könnyebben kézben szeretném tartani a körülményeket. Elsősorban a kimenőt. Mivel zenekari cucc lesz, bírnia kell a gyűrődést és az esetleges folyamatos csutka terhelést. Természetesen a hálózati trafónak is komolynak kell lennie, de ezt Fleta mesterre bízom. Mindegyik trafóhoz a normál szigetelés kétszeresét fogom kérni.
A hálózatinak csak annyival kellene komolyabbnak lenni hogy soronkénti szigetelést tennék a nagy feszültségű tekercsekhez , a többi az meg természetesen a rendes szigetelési eljárást kapná , a primer és a szekunder közé figyelmesebben , természetesen vastagabba szigetelést a soronkénti pedig mehet a normál 0,1 -el .
A kimenőt szintén hasonló kép csinálnám , mondjuk toroid kimenőnél sajnos ezeket a soronkénti szigeteléseket nehéz dolog összehozni de nem lehetetlen , és ezért a kimenőnek is más vasat néznék amit könnyebb megtekerni és ezekre a szigetelési dolgokra könnyebb odafigyelni és megvalósítani . Szerintem semmi extra és + szigetelésre nincs szükség ha csak a normál dolgokat betartva mindenre oda figyelve készülnek el a trafók , legyen az hálózati vagy kimenő . A biztonság szempontjából meg mindegy mire szeretnéd majd ezt a csöves erősítőt használni , legyen az zenekari vagy akár otthoni felhasználás HI-Fi vagy bármi egyéb , a lényeg miden hol a biztonság és MIN az alapvető biztonságtechnikai dolgok betartása , az áram mint olyan az emberi szervezetre ártalmas és nem hinném hogy ezzel lehet szórakozni ! Amikor rányúltam az 500 Voltra én sem szórakozásból tettem , akár milyen figyelmes és körültekintő is az ember akkor érheti meglepetés egy rossz mozdulat alkalmával , ezért óva intek mindenkit hogy ne nyúlkáljon olyan helyre ha meg kell akkor 10X gondolja meg mielőtt cselekszik!
Persze értem én, csak egy zenekari cuccban szélsőségesek is lehetnek a körülmények, pl melegedés, rázkódás, rossz illesztés, ilyesmi. Természetesen a biztonságot mindenek elé helyezem. A trafók toroidok lesznek.
Ez 500V-os beállításnál Én 60-70 Wattot számoltam PRIMER oldalon, CIROKL 50-60-at gondolom szekunder oldalon, tehát a 60 W klappol. A 600 V-os adatok viszont GYÁRI beállítási értékek, Primer oldalon 3x90=270 Wattnál van esély szekunder 250 Wattra (Ha meg csak mondjuk 230 W , akkor mi van, meg se hallani a különbséget.) A 800 V-os gyári beállítás nagyon spiccen van, nem beszélve az 1000 V-osról, olyannal még nem találkoztam. (Illetve találkoztam, két 211 trióda 1000V-on 200, 1250V-on 260W-ot tud B osztály ellenütemben, csak az egy kicsit drága mulatság lenne)
További adatok a 600 V-os beállításhoz: Io=2x60 mA, Imax=2X65 ma, Iog2=1,6 mA, Ig2max=2x14 mA, meghajtófesz igény 33 Veff. Mondjuk gitárerősítőnek én nem adnék ekkora nyugalmi áramot, kár izzasztani a csöveket, jó a 60% vagy akár kevesebb. A meghajtásnak jó amit írtál, de méginkább a Williamson, vagy amit CIROKL linkelt. Segédrácshoz nem elég leosztani, mert erősen ingadozikaz áramfelvétel és teljes kivezérléskor a 6 csőnek már 180 mA! kell. Vagy külön tekercs, vagy stabtáp anódról, de utóbbi esetben (ha egy stabilizátor van) teljes kivezérlésnél -ami azért ritka- közel 60W-ot disszipálna a stabilizátor. Jobb a külön tekercs. Ja, és a folytó elé kell a kisebb puffer, utána a nagyobb. Egyenlőre ennyi.
És még annyit hogy a 600 V-ot úgy állítanám elő, mint a BEAG EA080-ban, azaz két szekunder külön-külön egyenirányítva, szűrve, majd a DC-k sorbakötve. Nagyfesz szerelésnél meg egyik kéz hátratéve.
Köszönöm a kimerítő választ! Átnyálazom az adatlapot is, de megmaradok a 600V-nál. Akkor tehát elég a 6db cső is? Annak bőven jó lesz a 600w-os toroid táp, plusz külön trafón a fűtés. Jó ötlet az anódfesz sorosítása is. A szereléstől nem félek, nekem a biztonság az első... Adaléknak annyit, hogy az öreg vox ac30-amban a csövek eredetileg 150%-on jártak, halvány anódizzással... Valszeg a régi, 220-ra tekert trafó miatt, de amúgy is ki vannak hegyezve a vox-ok. Növeltem a katódellenállást, most olyan 80%-on mehetnek A segédrács is külön tekercset kap, esetleg megcsapolva az anódtekercset. Akkor elkezdem a tervezést, köszönöm a segítségeket!
Helló!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy megépítettem a mellékletben lévő kapcsolást PCL86-os csővel, módosítások nélkül, és hogy ennek hány wattot kellene tudnia? Én méréseim alapján 2,8W-ot adott le 4ohmon. Ez kevés? A tápfeszültsége 248V. Ha kevés lenne, akkor mi lehet a baja? És nincsen véletlenül valakinek ehhez a kapcsoláshoz való kimenőtrafója? Mert nekem csak egy van:S, és sztereót szeretnék építeni. Köszönöm a segítséget előre is!
Nem kevés, sőt, ez egy nagyon jó teljesítmény a PCL86-tól SE-ben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |