Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   120 / 966
(#) walter válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Bocs, Nem erről beszélünk.
Olvass bele jobban! Szerintem evvel egyönknek sem mondtál újat.
(#) walter válasza Dudus hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Az UPS is jó gondolat!
(#) ötfelezős válasza walter hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Bocs, szerintem pont erről beszélünk. A PEN vezető szakadását megbízhatóan detektálni az egyfázisú árampálya körellenállásának mérésével lehet -ne. A táplálás zárlati impedanciájának állandó figyelését meg lehet oldani műszakilag. Elvégre ez itt egy elektronika fórum...
Még akár gazdag is lehetne belőle valaki, ha sikerülne a nagyközönséggel elhitetni, hogy a családtagjainak élete megér egy kis pénzt.
(#) walter válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Látom csak nem olvastál bele rendesen.
A hurok mérőt állandóan figyeled és,ha rossz nagy az érték gyorsan kikapcsolod a hálózatot? Így gondolod?
Mert arról beszéltünk,hogy egy figyelő áramkör legyen, ami hiba esetén azonnal beavatkozik.
(A hurok ellenállás mérést ismerem ÉV -vel is foglalkoztam.) A megoldást is olvashatod csak nézz jobban bele. Dudus ötlete megvalósítható. Az elektronikája az elképzelés után már nem bonyolult, már működik,bár még "deszka" változatban.
Üzlet?Akár az is lehetne, bár szerintem nem légből kapott a hiba lehetősége találkoztam több ilyen esettel. Ez életveszélyes is lehet. A " nagyközönség" nem szakmabeliekből állhat,aki szakmabeli avval nem kell elhitetni,tudja.
Részemről nem üzleti megfontolás volt,nyilván megfordult a gondolat, de nem az!
(#) gabriel80 hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
Üdv Mindenkinek!

Mostanában sűrűn előfordul, egy egy áramkimaradás éjjel-nappal akár napközben többször is /az áramszolgáltató vállát vonja, hogy ez a rendszer védelmi megoldása/, csak közben a TV, Hűtő, 2szg, stb, nem igen kedveli:

erre keresnék egy építhető megoldást, vagy már kész technikákat (itt nem gondolok a szünetmentesekre ( a szg-nek van egy APC UPS-e), de ha más nincs akkor marad ez többszörözve.

Azaz vannak fogyasztók átlag max 2-300W több konnektorban, több helyen, egymástól távolabb (azaz nem lehet őket egy konnektorból ellátni).

A másik kérdés: jobb e, ha létezik olcsón megvalósítható áramkimaradás védő (több helyre beépíteni egy-egy darabot), vagy központilag is kivitelezhető a központi 16A biztosíték után kötve, ahol a védendő fogyasztók vannak?

Köszönöm: Gábriel
(#) gabriel80 válasza (») Jan 22, 2011 /
 
Köszi, akkor várom az ötleteket, a rövid áramkimaradás ellen.
HA központilag kéne megoldani a problémát, azaz a Bizti utána akkor legalább egy ilyen készülék kell, de ezeknek elég húzós az ára: Smart-UPS SC 1000VA ...
Gábriel
(#) gabriel80 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Sajnos ez van, s elég bosszantó, da ha kár lenne, azt a szolgáltató az elmondásunk alapján nem téríti meg, mert nincs rögzítve az áramkimaradás a rendszerükben (ezt mondják), s ahogy észrevettem, mikor vissza jön az áram, az egy szép áramlökéssel indul meg, ezt az UPS is jelzi...
G.
(#) ötfelezős válasza walter hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Látom, csak nem olvastál el engem rendesen. Nem úgy gondolom, hogy hurokellenállás mérőt nézünk, hanem olyan szerkezetet kreálunk, ami a kis ellenállású folytonosságot tudja állandóan figyelni - ugyanis a szakadás az nagyjából csak így lenne detektálható. A többi az vagy jól működik, vagy nem. A földelést bármikor becsaphatja közeli földelésen folyó áram változása, egy jó eső, vagy egy jó aszály, egy közművezeték lerakása vagy áthelyezése, fémből műanyagra váltása, stb.
(#) ötfelezős válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Bocsánat, más a véleményem, ma kapitalizmus van, és ott a pénz számít. Nincs olyan megfizethető megoldás, ami bármikor biztosít energiát. Amerika a lehetőségek hazája, és mégis, ott az áramszolgáltatók ki merik jelenteni a honlapjukon, hogy tarts otthon pokrócot, konzervet, palackos vizet, szárazelemeket. Ez a realitás...
(#) Amarton hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
Van egy családi ház, ahol be van kötve 3*16A plusz a vezérelt áram. Így van 2db villanyóra.
A lakásba még alumínium vezeték megy az órától. Majd a lakáson belül réz.
Tavasszal ezt szeretném korszerűsíteni. A 3 fázis majd egy 18részes kismegszakító dobozba megy és onnan lesz szétosztva az egész házba.
A kérdésem az lenne, hogy hivatalosan hogyan lehetne 3*24A-ra cserélni a hálózatot, illetve az óránál lévő alumínium vezetéket is rézre cseréltetni?
(#) jumbo65 válasza Amarton hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Helló!
Bevésed a falba az elosztót ,elviszel az órához kettő szál 6-os vezetéket és értesíted az áramszolgáltatót .Bocsi négy szálat nem kettőt.
(#) Amarton válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Ez mennyibe kerül majd nekem?
Ha csak az alumínium vezetéket cseréltetem velük,
illetve ha kicserélik a kismegszakítókat is 3*24A-re?
(#) Sanyi74 válasza Amarton hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
A vezeték cserét nem bíztos, hogy velük kell csináltatni, regisztrált szerelő is megcsinálhatja. A kismegszakítók cseréjéhez tehát a teljesítmény bővítéshez kérhetik a szabványos fogyasztásmérőhely kialakítását. 24A után kell a hálózatfejlesztési hozzájárulást ami ha jól tudom 3600+áfa amperenként.
(#) jumbo65 válasza Amarton hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Természetesen én is így gondoltam , de a blombabontást csak az áramszolgáltató végzi. a szabványosításba a vezetékcsere is beletartozik. Az áramszolgáltatót azért keresd fel ,mer ott mindet megtudsz, ahány ház minden más!
(#) Sanyi74 válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
A plombabontást is csinálhatja regisztrált szerelő, és ő a helyszínen elmondja mit kell esetleg csináltatni még.
(#) dobo válasza Amarton hozzászólására (») Jan 22, 2011 1 /
 
24 Amperes kismegszakító nincs! 25 Amperes van.
Tehát 3x25-3x16=27
"7 amper után neked 27x 3000=81000Ft hálózatfejlesztési díjat kell fizetned.
Plussz ki kell alakítani a szabványos fogy mérő helyet
Ez megint kb 50-100 ezres tétel amit csak regisztrált szerelő csinálhat.
Alternatív megoldás hogy kérvényezed a bővítést 3x25 amperra de előtte a villanyórához odavésed a vezetékedet 42-es gégecsőben a 4x10.es mt kábeled.
Majd mikor jönnek megszakítót cserélni kis kávézás közben megkéred őket hogy ne az alu hanem a réz vezetéket kössék be.
Azt hiszem úgy van hogy bővítéshez nem kötelező a szabványosítás de a bejövő méretlen vezetéket azt kötelesek kicserélni .
(#) jumbo65 válasza dobo hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Nem tudom?Nálunk nem így működik. A mérőalá csak famos vizsgával lehet nyúlni, és a szabvány mindig kötelező. Ja és szerelői nyilatkozat is kell.
(#) fulcsii válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Helló mit jelent a FAM-os vizsga?
(#) plepi válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Na hát ezt is rosszul írtad egyszer két szál majd négy szál?? Ha van háromszor 16 amper és egy vezérelt akkor az 6 szál vezeték,nem is értem hogy miért olyanok szólnak a témához akiknek fingjuk sincsen semmihez. A moderátoroknak sokkal jobban oda kellene figyelni a helytelen válasz adókra mint a helyesírási hibákra stb!
(#) Sanyi74 válasza fulcsii hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Feszültség alatti munkavégzés
(#) plepi válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Nem csak a mérő alá,a mérőhöz sem nyúlhat senki sem csak regisztrált szerelő nyúlhat hozzá de az is csak akkor ha kér plomba bontást hivatalosan dokumentálva,de nem ő távolítja el a plombát hanem a szolgáltató,a meló befejeztével pedig lezárást kér ,KIJÖNNEK A SZOLGÁLTATÓTÓL és ha leellenőrizték a szaki munkáját le plombálják!
(#) jumbo65 válasza plepi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Lehet hogy van íráshiba de a szakmához egy kicsit konyítok.A vezérlőszálat mindig külön elosztóba vezetjük,mer így lehet áramvédővel szerelni.
(#) plepi válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Na szóval akkor tisztázzuk három szor 16 amper az három kábel ehhez még jön a nulla meg a föld ez eddig öt kábel ehhez még hozzájön a vezérelt nullája és fázisa na hát én is tévedtem mert ez hét kábel a mérőtől ha szaki lennél tudnád
(#) plepi válasza plepi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
a vezérelt áramkört külön vezetéken kellene behozni a házba ,de számtalan esetbe 1 fázis telepítésénél ahol van vezérelt áramkör és föld kábellel kell elvinni a mérőtől a házig sosem viszünk külön kábelt hanem öt eressel bevisszük és kész. Viszont más a helyzet ha falba építjük a mérőszekrényt ott már külön csőbe visszük el mert másképp át sem vennék,de egy lakáselosztóba szereljük.
(#) jumbo65 válasza plepi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Igen! szóval a földelést nem visszük a mérőhőz ezt te is tudnád! Falban van az elosztó így volt a kérdés.
(#) plepi válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Nem az íráshibára gondoltam nem rád gondoltam hanem arra hogy a megfelelő és helyes választ add vagy fejtsd ki bővebben hogy miért és hogyan,ugyan is a nem hozzáértő emberek még félreértenek valamit aztán meg lesz a baj!
(#) jumbo65 válasza plepi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Na akkor cső ! megyek tentélni. Jó volt a szakmai vita .Szeretem ha lehet vitázni.
(#) plepi válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Mi?? MI?? Ójaj ha földkábeles becsatlakozás van a háznál és a kert tövében van lebökve a mérőhely oda le van verve egy földszonda és az oszlopról jövő pen a mérőnél van szétválasztva nullára és földre ez eddig két szál +3 fázis az öt szál meg a vezéreltnek egy fázis és egy nulla a földelést nem a mérőhöz visszük hanem a mérőtől visszük a lakáselosztóig,miről beszélsz??
(#) plepi válasza jumbo65 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Villanyszerelő vagy??
(#) plepi válasza plepi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Légkábeles csatinál egy fázisnál eon területen a lakáselosztóban valósul meg a kettéválasztás nullára és földre de úgy hogy egy földszonda le van verve és a lakáselosztóig be van húzva itt közösül a pen-nel stb
Következő: »»   120 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem