Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1159 / 3984
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Én nem. Na de sebaj, ha jó, akkor már rajzolom is a NYÁK-ra rá. Akkor jó ? Köszi
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Nem tudom, hogy te milyen rajzot nézel, de a mindkét nyákrajzon ott van az összes láb furata. Nem egy sorban vannak!
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Okés, köszi. Már kezdem is felrajzolni a NYÁK lapra ! Szép estét! Ja, akkor megfordítom a lapot, és őgy rajzolom rá, hogy ne tükrözve legyen!
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Nem kéne forgatni !!
Ez így jó!

Akkor tükrözve rajzoljam rá, és majd mikor forrasztom be, akkor figyeljek nagyon oda?
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Egy NYÁKnak két oldala van. A beültetési és a fólia. Ha felülről nézed a beültetésit látod, ehhez képest a NYÁKoldal tükrözve látszódik.
Neked pontosan azt kell a NYÁKra rajzolnod, amit NYÁK-rajzként lerajzoltak, és akkor jó lesz!
A NYÁK rajz a csak fekete, a beültetési a színes!

Rendben, úgy csinálom ! Köszi
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

[off]Nagyon szívesen! Bár nem tudom mit tettem amivel ekkora segítséget adtam.
Én is kezdő "vén" vagyok. Azért vagyunk, hogy építő jelleggel segítsük egymás munkáját/tanulását.
Kitartás. Én irigyellek mert én ennyi idősen nem foglalkozhattam az elektronikával és hát az élet úgy hozta, hogy csak 3x után kezdhettem el. Nagy veszteség ez nekem.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hát, nagyon sokat segítettél! Nagyon rendes ember vagy !
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

[off]
Te, még a végén elpirulok. :pirul:
Biztos vannak itt akik nem így gondolják.
De, ha a főnököm ezt mondaná rólam.... Nem kellene magyarázkodnom a bankoknak minden hónapban.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hát, nem kell elpirulni ! Szerintem, nincs olyan aki nem így gondolná! Találkoztam már olyannal, akinek nem tetszett, hogy kérdezgettem dolgokat! Te nagyon segítőkész vagy, mint a többi fórumos!
(#) gerasz88 hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok
Láttam hogy már van egy vasmaggal kapcsolatos topci de ez csak az M illetve az E tipusu vasmaggal foglalkozik.
Szeretnék csinálni házilag egy vasmagot de nem tudom miből lehet mekkora a mérte meg ilyesmi.
Szeretném ha leírnátok de szószerint ugy mint a hülye gyereknek mert nem nagyon értek hozzá
a válaszokat előre is kösz
(#) PH-User hozzászólása Jan 27, 2011 /

Nem akarok ismét rinyálni, de az én kérdéseimre a válaszok újabban elmaradnak.
Én csinálok valamit rosszul?
itt a hszben -ben kérdeztem, senki nem tud semmit rá?
(#) Stinky88 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Kösz szépen
(#) nemmegy hozzászólása Jan 28, 2011 /

Helló!
Valaki elmondaná nekem,hány volt az értéke egy kondinak,ha csak a farád van megadva a rajzon.Na meg ismert a tápfesz,ami 12v.
Kösz
(#) Frankye válasza nemmegy hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Általában másfél-kétszeresére kell méretezni, tehát ebben az esetben 18-24V-ra.
(#) blackdog válasza nemmegy hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Ezekből már tudod is a fesz értéket. Megnézed a rajzot, hogy hol mekkora a fesz. Feltételezem, hogy nem egy olyan kapcsolás ahol a 12V mellett valahol fut pl. 24V.
Így 16V, de inkább 25V kondi jó lesz. Ha kerámia abból úgysem nagyon kapsz 50V alatt.
(#) nemmegy válasza blackdog hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Csak 12v.Én 16v-os kondikat válogattam és így már szinte tuti a siker. Kösz a válaszokat és a gyorsaságot.Szép napot!
(#) blackdog hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok!

Segítsetek elemezni a melléklet 4. oldalán található rajz egy részletét.

Szóval a leírás szerint a REFLO és REFHI lábak között 100 mV -ot kell beállítani. Ha én jól értelmezem akkor ezt egy osztón keresztül kapja aminek az elemei: R2(27K) R3(820)+P1(200).
Az R3+P1 tag sorba van kötve (?). Jól sejtem, hogy itt a potival nem tudok 820 ohm alámenni?
Ha igen akkor hogyan lesz itt 100 mV?
Én úgy számoltam, hogy ha +9V a táp akkor ott 310 ohm kell, hogy meglegyen a 100 mV.
[off]
Na ebből látni, hogy mennyire kezdő vagyok nem bírom ezt értelmezni nyilván az ismereteim hiánya miatt. :yes:

k127.pdf

(#) Mybuster hozzászólása Jan 28, 2011 /

Hello mindekinek van egy winchester motorja hogy tudnám felélszeteni 4 vezetékes megoldható-e?
(#) kadarist válasza Mybuster hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!
Van egy ilyen téma: HDD motor vezérlése
(#) Mybuster válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

oks!
(#) gerasz88 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok
nekem van egy 220v os hősugárzóm 2 fűtőszál van benne külön lehet kapcsolni.
Szeretnék csinálni még egy hasonlót ebben kérnék tanácsot hogy lehetne megcsinálni?
És kérlek a dobozolásárol is írjatok pár dolgot mert azon is töröm a fejem.
A válaszokat előre is kösz.
(#) janikukac hozzászólása Jan 28, 2011 /

Kész az első és második NYÁKO-m! Picit csúnyák, de multival kimértem, és jó, nincs zárlat! Büszke vagyok magamra ! :pirul: Köszönet mindenkinek !
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Persze-persze! Most kezdem majd beépíteni a dolgokat! Ki is fúrtam ! Alkoholos filcel készítettem, az első nem valami jó lett, de a második az igen !
(#) doki99 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok! Az az igazság hogy nem olvastam végig mind az 1231 oldalt, nem azért mert lusta vagyok,de szerintem ezt a kérdést nem tette fel senki.A kérdés az lenne hogy,egy vezeték nélküli csengőt rá lehet-e kötni egy 12vos 300Ma adapterre előtét ellenállásokkal, hogy ne égjen le a csengő? A csengőbe 2db ceruzaelem kell AA-as. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) doki99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Azért írtam ebbe a kategóriába mert én is kezdő vagyok.A másik kérdésem ,hogyan kell ezt bekötni?Tudsz egy egyszerű rajzot küldeni?
(#) doki99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Köszi!
(#) janikukac hozzászólása Jan 28, 2011 /

Segítenétek a kondenzátorok felismerésében? Tegnap az üzletben kértem egy : 0.1 µF-es tantal kondit, egy 100 nF-es fóliát és egy 39nF-eset. Azt mondta hogy nincs nekik olyan amik itt vannak, de adott helyettük másikat, ami ugyanarra jók. Nem tudom, melyik melyik helyett a jó. Amiket kaptam azokon azt írja : 104k 100v(sárga szinű) , 33n 400v (kék színű), 47n 100 (fehér színű)
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Hello!
Mindössze azt nem vetted figyelembe, hogy a 7106-nak belső referenciája van, ami kb. 2,8V feszültségű. A referencia feszültség plusz fele, közös a 9V-os elem pozitív pontjával, a negatív pontja a COM feszültsége (és itt a Ref-lo is). Így a COM a plusztáphoz képest a 2,8V-al alacsonyabb feszültségen van. Tehát nem a -9V-on van.
Ha így számolod, akkor mindjárt más a gyerek fekvése. Arról nem is beszélve, hogy szerinted referencia feszültségnek a 9V-os elem megfelelő lenne?
üdv! proli007
Következő: »»   1159 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem