Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Lapozás: OK   9 / 20
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Szisztok!
Egy hat digites 7 szegmenses nagy ledkijelzős PIC16F628(A)-val működő órát kezdtem építeni, amely elég sokáig is tartott, míg a 2. verzió végleges formát nem öltött. Ezt a programot erre a PIC-re Hp41C írta egy Nixie csöves órához, amelynek különlegessége, hogy infra/RTC/DCF77 funkciókat is tartalmaz. Ezért ezt már teljeskörű távirányítással lehet beállítani, nincs is egyetlen kezelőgomb sem az órán, ill. én azokat nem építettem be. A vezérlőpanel áramkörét, nyáktervét Sooty fórumtársunk tervezte Mule2 néven. A doboz egy megfelelő átmérőjű hosszabb mű.a. csőből lett kialakítva úgy, hogy kihasítottam egy szeletet teljes hosszában, majd azt a darabot a talpának használtam fel. Úgy gondolom, ez a nagykijelzős óra éppen ebben a topikban lenne a legjobb helyen, ezért ide teszem fel a ”kész” már működő szerkezetről készült képeket. Előzmények itt: találhatók ebben a topikban. (Ha valakit érdekelne, oda még további hasonló órá(k)ról is raktam fel infót, képeket.)
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Gyári
(#) mazso1988 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Nagyon szép munka csak gratulálni tudok.
Esetleg ide kész kapcsolásokhoz is feltölthetnéd szerintem megérné!
(#) kisgeri válasza janocsi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Nagyon egyben van, szép letisztult! Gratula!
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 21, 2010 /
 
Megpróbálnám megmérni szkóppal a DCF-jelet valaki esetleg már próbálta mérni?

kb milyen jelalakra számíthatok?
(#) solti_imre válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Tüskére...
(#) solti_imre hozzászólása Dec 22, 2010 /
 
Még egy észrevétel, hátha valakinek segít: A vevőmodult kiszedtem az óra dobozából és kb. 1 m-re helyeztem el tőle - láss csodát: éjjel-nappal, atomstabilan szinkronizál 3 percen belül!
(#) mazso1988 válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Esetleg tudnál mutatni pár képet magáról a dobozolt vevöről?
(#) solti_imre válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Persze! (A dobozkának persze van fedele, így nem olyan ronda, mint a fotón! )
(#) mazso1988 válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Szép munka!
(#) solti_imre válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Attól nagyon messze van - de legalább működik!
(Szívem szerint én egy bináris kijelzésű órát készítettem volna, de valamiért a nejem megvétózta az ötletet!
(#) Rumcájsz hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Sziasztok!
SMD-ben csináltam meg az áramkört viszont kis kijelzőkkel. Remekül megy az áramkör, de egy szívás volt.
2 napon keresztül nem akart szinkronizálni a ketyere. Azután jobban átnézve a dolgokat rájöttem hogy a DCF77 vevő kimenetei nyitott kollektorosok a PIC bemenete is a levegőben lóg, betettem egy ellenállást sorban egy LED-del tápfeszre.
S lőn csoda, 2 percen belül szinkronba ment.

DCF77-SMD.JPG
    
(#) brugo hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
A Panhard nyaklapja tunik a legjobbnak, ez a mukodesere is ervenyes ? mivel en is megszeretnem epiteni ezt az orat es nyilvanvalo, hogy a hardware-val kell kezdeni .
(#) Rumcájsz válasza brugo hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Biztos jól fog működni !
Nálam remekül megy karácsony óta. 2 perc alatt szinkronizálódik. A vevőt egy déli, földszinti ablakba biggyesztettem ki. Az idő atomstabil de a dátummal gondok vannak. A dátumot nem mindig találja el a ketyere.
Ha elkészülsz a készülékkel, kérlek tegyél fel róla képeket ide.
Sok sikert!
(#) vicsys válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
A nyákod határozottan tettszik! Van fényképed az elkészült cuccról? Szivesen megnézném!
(#) brugo válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Koszonom vallaszod ,
vegigolvasva a topikot Panhard arrol panaszkodott, hogy nem muxik a PWM (fenyero szabalyozasa ) erre Whalaki azt vallaszolta hogy biztos elszurta a nyakot ; na ezert lettek ketsegeim mert Panhard tobbet nem szerepelt a topikban hogy megcafolja a nyakot ert vadakat. maskulonben a fenyero szabalyozasa engem se erdekelne
(#) solti_imre válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Érdekes... Azt hittem, ez az enyém egyéni hülyesége - de ezek szerint Te is belefutottál. A dátummal ugyanez a gondom: szinkronnál kb. hetente egyszer elrontja, a legképtelenebb dátumokra áll be (pl. 21:08:11) - az idő viszont MINDIG pontos. Ki/be kapcsolom, 2 perc alatt beáll - és 4-7 napig megint jó a dátum. Nem egy szarvashiba - csak nem értem az okát.
(#) Panhard válasza brugo hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Folyamatosan figyelem a topicot
A nyákkal semmi gond nincs, de nem tart semeddig sem átnézni annak, aki meg akarja építeni.
A fényerőszabályozással és a DCF vétellel másoknak is volt gondjuk, kis PWM kitöltésnél sietni kezdett az óra, a DCF vételből hiányzott a hibaellenőrzés, sokszor rossz időt állított be. Gondolom azóta már javítva lettek a hibák. Nekem az órából már csak a kijelzők vannak meg, azok is egy hőmérőben Bővebben: Link
(#) whalaky válasza brugo hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Pedig hidd el hogy működik!
Nálam már 3 éve megy a kütyü, és semmi bajom a fényerőszabályzással.
Topi mester is írja a cikkben hogy lehet hogy a kondi és az ellenállás értékkel trükközni kell, de az hogy attól az órajel megzavarodjon szerintem kizárt, ott valami más okosság kell hogy legyen....
solti_imre:
Az ok roppant egyszerű. A hiba a DCF vételben van. Mivel csak CRC ellenőrzés van, azon pár hiányzó bittel (tapasztalat szerint kimaradnak bitek) a csomag simán átmegy a CRC ellenőrzésen. Ilyen bajom nekem is volt, úgy oldottam meg, hogy ha a dekódolt DCF dátum kisebb mint az óra aktuális dátuma, akkor a csomagot hibásnak minősítem és nem engedem szinkronizálni. Ennek az az ára, hogy 0:00-kor nem szinkronizál, de a többi 1439 percben igen, ha jó DCF csomagot szedett össze.
(#) brugo hozzászólása Jan 26, 2011 /
 
Koszonom vallaszoitokat !
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Köszönöm, ez valóban egy ésszerű és lehetséges ok - de nálam sajnos a hibás dátum ezeddig minden esetben nagyobb volt az aktuálisnál, nem kisebb.
(#) Rumcájsz válasza vicsys hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Csak mobilos képet tudok feltenni, holnap készítek párat.
(#) whalaky válasza solti_imre hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Érdekes.... Nálad kiírja a teljes évszámot? Ugyanis az hogy 2011.01.26 nálam 2011.01.26. nak jelzi. Az hogy éppen 47.05.12-t jelez, az lehet akár 1542 is, ami azért nem mondhatni nagyobbnak....
Ha az évszámot is nézted bocs, akkor ott más a baj!
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Bocsánat, valóban, félreérhetően fogalmaztam. Tehát: a kiírt dátum XX:YY:ZZ. Az XX nálam eddig vagy egyezett az aktuális évszám utolsó két számjegyével (tavaly 10, idén 11) vagy nem. Amennyiben nem, úgy a kijelzett érték ezen két számnál nagyobb volt. Amit nem értek a válaszodban: "Az hogy éppen 47.05.12-t jelez, az lehet akár 1542 is" - Hogyan? Az első két szám ezek szerint nem az évszám utolsó két jegyét jelenti, tehát az általad megadott kijelzésnek nem mindenképp ??47 -es évet kellene jeleznie?
Az általad módosított szoftvert fel tudnád rakni esetleg?
(#) Rumcájsz válasza vicsys hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Hy vicsys!
Kerítettem egy gépet hogy teljesüljön a kérésed. És most vettem észre hogy egy SMD ellenállást fordítva forrasztottam be...
Az igazsághoz hozzátartozik még, hogy ez egy rohammunka volt, a panel 15 perc a beültetés PIC programfordítással élesztéssel 1.5 óra volt. Ezt csak összedobtam... A kijelző panel ideiglenes, csak 13mm-es kijelző volt a fiókomban. Valahonnan nagyobbat akarok beszerezni és utána dobozolom és biggyesztem a falra.
(#) Rumcájsz hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
És ez lesz a következő ( még titkos ) projektem.
(#) whalaky válasza solti_imre hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Igazad van. Valamit félreértettem. A DFC csak az év utolsó két számát adja.
Feltehetem a bőven módosított programot, de még mindig előfordul vele hogy valamit "félreért". Sajnos a CRC nem a leghatékonyabb megoldás.
Az utolsó állapotban (ha jól emlékszem, bár már elég régen foglalkoztam vele) úgy van megoldva hogy az utolsó 3 időadatot tárolja, és ha az év hó nap és óra mind a háromban ugyan az, csak akkor szinkronizál, de még így is előfordul hogy melléfog. Eddig még nem találtam meg a megoldást, ha meglesz publikálm, de mostnában nincs időm foglalkozni vele.
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Én már a mostani módosított programnak is örülnék, ha feltennéd! (Gondolom kevesebbszer hibázik már így is, mint a módosítás nélküli) Köszönöm előre is!
(#) whalaky válasza solti_imre hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
OK, előbányászom...
(#) MPi-c válasza whalaky hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Hm... Ez nem az?
Úgy látom ebben az én piszkálgatásom is benne van (
Innen)
Én egyébként egymást követő két idő adatot hasonlítok össze, ha egy perc a különbség mehet a szinkron, amit viszont napjában csak egyszer engedek meg. Már három éve így működnek az óráim, de még egyszersem fordult elő, hogy zagyvaságot írt volna.
Következő: »»   9 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem