Fórum témák
» Több friss téma |
Szisztok!
Egy hat digites 7 szegmenses nagy ledkijelzős PIC16F628(A)-val működő órát kezdtem építeni, amely elég sokáig is tartott, míg a 2. verzió végleges formát nem öltött. Ezt a programot erre a PIC-re Hp41C írta egy Nixie csöves órához, amelynek különlegessége, hogy infra/RTC/DCF77 funkciókat is tartalmaz. Ezért ezt már teljeskörű távirányítással lehet beállítani, nincs is egyetlen kezelőgomb sem az órán, ill. én azokat nem építettem be. A vezérlőpanel áramkörét, nyáktervét Sooty fórumtársunk tervezte Mule2 néven. A doboz egy megfelelő átmérőjű hosszabb mű.a. csőből lett kialakítva úgy, hogy kihasítottam egy szeletet teljes hosszában, majd azt a darabot a talpának használtam fel. Úgy gondolom, ez a nagykijelzős óra éppen ebben a topikban lenne a legjobb helyen, ezért ide teszem fel a ”kész” már működő szerkezetről készült képeket. Előzmények itt: találhatók ebben a topikban. (Ha valakit érdekelne, oda még további hasonló órá(k)ról is raktam fel infót, képeket.)
Nagyon szép munka csak gratulálni tudok.
Esetleg ide kész kapcsolásokhoz is feltölthetnéd szerintem megérné!
Nagyon egyben van, szép letisztult! Gratula!
Megpróbálnám megmérni szkóppal a DCF-jelet valaki esetleg már próbálta mérni?
kb milyen jelalakra számíthatok?
Tüskére...
Még egy észrevétel, hátha valakinek segít: A vevőmodult kiszedtem az óra dobozából és kb. 1 m-re helyeztem el tőle - láss csodát: éjjel-nappal, atomstabilan szinkronizál 3 percen belül!
Esetleg tudnál mutatni pár képet magáról a dobozolt vevöről?
Persze! (A dobozkának persze van fedele, így nem olyan ronda, mint a fotón! )
Szép munka!
Attól nagyon messze van - de legalább működik!
(Szívem szerint én egy bináris kijelzésű órát készítettem volna, de valamiért a nejem megvétózta az ötletet!
Sziasztok!
SMD-ben csináltam meg az áramkört viszont kis kijelzőkkel. Remekül megy az áramkör, de egy szívás volt. 2 napon keresztül nem akart szinkronizálni a ketyere. Azután jobban átnézve a dolgokat rájöttem hogy a DCF77 vevő kimenetei nyitott kollektorosok a PIC bemenete is a levegőben lóg, betettem egy ellenállást sorban egy LED-del tápfeszre. S lőn csoda, 2 percen belül szinkronba ment.
A Panhard nyaklapja tunik a legjobbnak, ez a mukodesere is ervenyes ? mivel en is megszeretnem epiteni ezt az orat es nyilvanvalo, hogy a hardware-val kell kezdeni .
Biztos jól fog működni !
Nálam remekül megy karácsony óta. 2 perc alatt szinkronizálódik. A vevőt egy déli, földszinti ablakba biggyesztettem ki. Az idő atomstabil de a dátummal gondok vannak. A dátumot nem mindig találja el a ketyere. Ha elkészülsz a készülékkel, kérlek tegyél fel róla képeket ide. Sok sikert!
A nyákod határozottan tettszik! Van fényképed az elkészült cuccról? Szivesen megnézném!
Koszonom vallaszod ,
vegigolvasva a topikot Panhard arrol panaszkodott, hogy nem muxik a PWM (fenyero szabalyozasa ) erre Whalaki azt vallaszolta hogy biztos elszurta a nyakot ; na ezert lettek ketsegeim mert Panhard tobbet nem szerepelt a topikban hogy megcafolja a nyakot ert vadakat. maskulonben a fenyero szabalyozasa engem se erdekelne
Érdekes... Azt hittem, ez az enyém egyéni hülyesége - de ezek szerint Te is belefutottál. A dátummal ugyanez a gondom: szinkronnál kb. hetente egyszer elrontja, a legképtelenebb dátumokra áll be (pl. 21:08:11) - az idő viszont MINDIG pontos. Ki/be kapcsolom, 2 perc alatt beáll - és 4-7 napig megint jó a dátum. Nem egy szarvashiba - csak nem értem az okát.
Folyamatosan figyelem a topicot
A nyákkal semmi gond nincs, de nem tart semeddig sem átnézni annak, aki meg akarja építeni. A fényerőszabályozással és a DCF vétellel másoknak is volt gondjuk, kis PWM kitöltésnél sietni kezdett az óra, a DCF vételből hiányzott a hibaellenőrzés, sokszor rossz időt állított be. Gondolom azóta már javítva lettek a hibák. Nekem az órából már csak a kijelzők vannak meg, azok is egy hőmérőben Bővebben: Link
Pedig hidd el hogy működik!
Nálam már 3 éve megy a kütyü, és semmi bajom a fényerőszabályzással. Topi mester is írja a cikkben hogy lehet hogy a kondi és az ellenállás értékkel trükközni kell, de az hogy attól az órajel megzavarodjon szerintem kizárt, ott valami más okosság kell hogy legyen.... solti_imre: Az ok roppant egyszerű. A hiba a DCF vételben van. Mivel csak CRC ellenőrzés van, azon pár hiányzó bittel (tapasztalat szerint kimaradnak bitek) a csomag simán átmegy a CRC ellenőrzésen. Ilyen bajom nekem is volt, úgy oldottam meg, hogy ha a dekódolt DCF dátum kisebb mint az óra aktuális dátuma, akkor a csomagot hibásnak minősítem és nem engedem szinkronizálni. Ennek az az ára, hogy 0:00-kor nem szinkronizál, de a többi 1439 percben igen, ha jó DCF csomagot szedett össze.
Köszönöm, ez valóban egy ésszerű és lehetséges ok - de nálam sajnos a hibás dátum ezeddig minden esetben nagyobb volt az aktuálisnál, nem kisebb.
Csak mobilos képet tudok feltenni, holnap készítek párat.
Érdekes.... Nálad kiírja a teljes évszámot? Ugyanis az hogy 2011.01.26 nálam 2011.01.26. nak jelzi. Az hogy éppen 47.05.12-t jelez, az lehet akár 1542 is, ami azért nem mondhatni nagyobbnak....
Ha az évszámot is nézted bocs, akkor ott más a baj!
Bocsánat, valóban, félreérhetően fogalmaztam. Tehát: a kiírt dátum XX:YY:ZZ. Az XX nálam eddig vagy egyezett az aktuális évszám utolsó két számjegyével (tavaly 10, idén 11) vagy nem. Amennyiben nem, úgy a kijelzett érték ezen két számnál nagyobb volt. Amit nem értek a válaszodban: "Az hogy éppen 47.05.12-t jelez, az lehet akár 1542 is" - Hogyan? Az első két szám ezek szerint nem az évszám utolsó két jegyét jelenti, tehát az általad megadott kijelzésnek nem mindenképp ??47 -es évet kellene jeleznie?
Az általad módosított szoftvert fel tudnád rakni esetleg?
Hy vicsys!
Kerítettem egy gépet hogy teljesüljön a kérésed. És most vettem észre hogy egy SMD ellenállást fordítva forrasztottam be... Az igazsághoz hozzátartozik még, hogy ez egy rohammunka volt, a panel 15 perc a beültetés PIC programfordítással élesztéssel 1.5 óra volt. Ezt csak összedobtam... A kijelző panel ideiglenes, csak 13mm-es kijelző volt a fiókomban. Valahonnan nagyobbat akarok beszerezni és utána dobozolom és biggyesztem a falra.
És ez lesz a következő ( még titkos ) projektem.
Igazad van. Valamit félreértettem. A DFC csak az év utolsó két számát adja.
Feltehetem a bőven módosított programot, de még mindig előfordul vele hogy valamit "félreért". Sajnos a CRC nem a leghatékonyabb megoldás. Az utolsó állapotban (ha jól emlékszem, bár már elég régen foglalkoztam vele) úgy van megoldva hogy az utolsó 3 időadatot tárolja, és ha az év hó nap és óra mind a háromban ugyan az, csak akkor szinkronizál, de még így is előfordul hogy melléfog. Eddig még nem találtam meg a megoldást, ha meglesz publikálm, de mostnában nincs időm foglalkozni vele.
Én már a mostani módosított programnak is örülnék, ha feltennéd! (Gondolom kevesebbszer hibázik már így is, mint a módosítás nélküli) Köszönöm előre is!
OK, előbányászom...
Hm... Ez nem az?
Úgy látom ebben az én piszkálgatásom is benne van ( Innen) Én egyébként egymást követő két idő adatot hasonlítok össze, ha egy perc a különbség mehet a szinkron, amit viszont napjában csak egyszer engedek meg. Már három éve így működnek az óráim, de még egyszersem fordult elő, hogy zagyvaságot írt volna. |
Bejelentkezés
Hirdetés |