Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémhalogén és Xenon-izzók meghajtása
Lapozás: OK   7 / 20
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Ok csak azt akartam megérdeklődni, mikor kérdezed meg.
De most már tudom. Nem akarlak sürgetni, tudom, hogy attól még, hogy mindennap megkérdezem nem lesz meg előbb. Ez a lámpa jó régi, ilyet még működőképeset nem láttam ( amibe még világított a fényforrás). Ezt a lámpát én "Gő"-nek hívtam, nem tudom miért. Én a porozás nélküli higanylámpát csak fényképen láttam, de körülnézek ahol tudok.
Itt a kép róla... Remélem jó lesz...
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Na pont ezt az égőt keresem!

A bili pedig meglesz, ne félj, előbb vagy utóbb, de mexerzem. Bár nem könnyű a küzdelem, mert annyira linkek az emberek, hogy az vmi rettenet, mindent megígérnek, aztán b*sznak teljesíteni!

Ha végképpen nem megy, akkor is kitalálok vmit!
(#) Őrült Ödön válasza lgyk hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Hogyne, el tudnám mesélni, ha ipari kémikus volnék, és nem pedig villanyász! Most elégedett vagy?
De ha gondolod, van ilyen ismerősöm, megkérdezzem?

Működőképesség? Miről beszélsz? Egy órát baxtatjátok a szerencsétlen nyákot mindenféle UV-hiányos szutyokkal, mikor ott a biztonságos és profi kvarcégő! Talán mazochizmusból??

Megint oda lyukadunk ki, hogy chopperes világnéző túrára Babetta smkp-val akarsz indulni, és amikor ennek épelméjűségét megkérdőjelezem, akkor a benzin összetételének és kompressziótűrésének mikéntje miatt csesztetsz, hogy azt én nem tudom, tehát mit akarok mégis. Mert nagyjából u.azzal a benzinnel megy a Babetta, meg a Harley is, és ez már jó alap a tudálékos szőrszálhasogatásra!

De arról már mélyen hallgatsz, hogy mondjuk Bp- Debrecen közti utat (198km) a Harleyvel megteszed két óra alatt, kényelmesen, míg a Babettán rajta rohadsz 6-7 órát minimum...

Ezek a TÉNYEK, mint ahogy az is tény, hogy kvarcégővel levilágítod azt a k*rva lemezt pár perc alatt, míg HMLI meg halogénizzó, meg egyéb ide nem illő vackok segítségével félóra-óra! Ez is TÉNY!

Akkor lécci ne magyarázd meg nekem a jövőhetet is, oké? Köszi!
(#) Őrült Ödön válasza lgyk hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
"Na, hogy ne csak kötekedjek:

Mekkora volt a legkisebb higanygőzlámpa (fogyasztásban), amit eddig láttál? Elképzelhető 5W körüli méretű? "


Ilyen kicsikét nem gyártanak, kísérleti darabként lehet hogy létezik, de minél kisebb egy ilyen gázkisülő egység, annál rosszabbak a tulajdonságai!
Ebben a méretben kompaktfénycső még úgy-ahogy jáccik, de itt már a LED az igazi!

Jelenleg higanyban az 50w-os a legkisebb, nátriumból a 35W-os, LPS-ből 18W (ebből kísérleti létezik 5-8W körül, de ez már inkább fénycső.. ), és fémhalogénből a CMH 20 ami a legkisebb. Ennek is sajátságos adatai vannak, az égési feszültsége ha jól tévedek 85V körüli, és 200mA az üzemi árama.

Az égési feszültséggel nem lehet tetszőlegesen lefelé menni, még kisebb egységek esetén sem...
(#) Őrült Ödön válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Íme, 5W!
Vagy inkább 6?


De ez nem higany, hanem LPS, és persze kísérleti példány!

Itt: Bővebben: Link
(#) lgyk válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
"Működőképesség? Miről beszélsz?"

Olvasnivaló - tapasztalatok.

Hát nem tudom, akinek viszketegsége támad attól, hogy nem 2, hanem 5 perc alatt exponálódik a nyák... Hát nem is tudom...

A nagy különbség annyi, hogy a nagymocis túrákhoz tökéletesen alkalmatlan egy robogó, viszont az alternatív világítást tapasztalatok ezrei támasztják alá, hogy működik. Aki annyi nyákot gyárt, hogy életbevágóan fontos egy kvarclámpa, annak persze nem alkalmasak ezek az eljárások, de ez itt a HobbiElektronika.hu, nem az IpariElektronika.hu.
:yes:
Néhány példa a jelzett topikból:

Napfény 2-3 perc.
9*40 W normálizzó: 5-6 perc
1*CREE UV LED: 7 perc

Nekem kvarcégővel (125W) 4-6 perc a levilágítás. Miről is beszélünk?
(#) lgyk válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Köszi!

Hmm. Ezek szerint reménytelen...

Lehet valahol kapni olyan kompakt fénycsövet, amit kvarcüvegből, foszfor nélkül gyártanak? Abból elvileg egy olcsó, energiatakarékos UV forrás lenne...
(#) Őrült Ödön válasza lgyk hozzászólására (») Jún 6, 2007 /
 
Nem, olyan nincs!

Használhatsz helyette kompaktfénycsövet, ami BLB, tehát diszkóba való UV-kompakt. Ezzel is elmenne elvileg...

Jobb 5letem így hirtelen nincs...
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Hello! Na visszajöttem a táborból, ahol voltunk, abban a faluban még bilik voltak, nagyon jó állapotúak és nagyon hangulatosak voltak. Este imádtunk emiatt kint kószálni az utcán.
(#) Őrült Ödön hozzászólása Jún 7, 2007 /
 
Én meg kaptam egy cégtől egy duplaEKA-t, 2db Z1-est, meg egy AX-et... örülök is, mint majom a farkának!

Sajnos bili ott nem volt, de amint megküldik végre a pénzem, bemegyek ahhoz a forráshoz, amiről beszéltem, és nézek neked bilit!

Te pedig keressél szorgalmasan porozatlan higanylámpát, meg ha találsz "figurás" (fenyő, lóhere, Vuk, komcsi 5ágú csillag, stb..) glimmlámpákat valamerre, az is jöhet!
(#) huhuu válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Ödön!

A porpzatlan higanylámpának mi is a jele??? HgL??
(#) Őrült Ödön válasza huhuu hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Általában nem.
A HgL a régebbi fajta porozást jelöli, és azok az égök főleg nagyobb teljesítményeknél, nem a mexokott formájúak! (van egy csöcs a végükön..)

A porozatlan hazai lámpák Hg jelzéssel futottak, Hg 250, Hg 400, stb...
Külföldön persze más jelölések mentek...
Miért kérded?
(#) Őrült Ödön hozzászólása Jún 7, 2007 /
 
Egyébként ezeket a rühes porozatlanokat nagytételben gyártották idehaza is az 50-es-60-as években, a keletnémet NARVA pedig a 80-as évek végéig.

Csakhát a meglevő készletek nagy része is a kukákban végezte sajnos...
(tekintve kis országunk lakosságának IQ-szintjét, amivel a műszaki múlt emlékeit kezelik, jól kihangsúlyozva a "szegény, elnyomott" színesfémgyűjtők szerepét. Akik miatt lomtalanításkor nem mer szétnézni az ember kidobott lámpák után, mert ezek a patkányok csak úgy poénból megbicskázzák.. )

Ezek a már említett figurás glimmek is nagytételben készültek a Tunginál anno, egészen a rendszerváltásig. Mostmár egy rohadt példányt nem tudok levadászni, ami figurásom van, az mind külföldi gyártmány, főleg ruszki meg bolgár.
Nesze neked, magyar ipar....
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
A dupal EKA-ról nem hallottam, de sejtem melyik az. Úgy tudom 2X125W-os és 2X250W-os higanylámpák valók bele, ha az az amire gondolok, és ilyen szögletes szűrke, vagy az a "Gő" az EKA. A Z1 ről hallottam, te prizmabúrásat szereztél, vagy simát, nekem a Z1-es nem annyira tetszik, mint a bili, de az is jó ( amúgy nekem a bili nagyon tetszik ) Nekem a Z2 tetszik.
Na ha találsz bilit akkor és nagyon örülnék neki. Glimlámpáim régebben voltak, talán megvannak még.
2 volt belőle, apám ismerősétől kaptam, de sajnos meghalt már . Pedig annyi jó cucca volt, neki volt a porozatlan higanylámpája is, és volt neki mindenje amit el tudsz képzelni. 1000-es higyanfojtója, és hgli 1000-rese is volt hozzá ( működőképes, és alig használta ) és kvarclámpája is volt 250W-os, nagyüzembe nyákvilágított. Meg XBO 900-asa is volt. de a felesége xarér húgyér eladta valahol és kapott értük xaros 15000FT-ot.
(#) huhuu válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Csak azért kérdeztem, mert találtam egy katalógusban pár égőt és ha ilyen porozatlan lett volna akkor szereztem volna Neked! Azért megadom a linket, ahol a katalógus van, kb a közepén vannak az égők, hátha van benne valami érdekes, ha érdekel, nézz bele.

Bővebben: Link

Aztán bal oldalt válaszd a "hinnasto" feliratot, aztán középen válaszd a 3. pontban a sor végén a pdf dokumentumot. Ez a katalógus.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 8, 2007 /
 
Egy kis érdekesség a kisnyomású nátriumlámpa kedvelőknek! soxlamps
(#) Őrült Ödön válasza huhuu hozzászólására (») Jún 9, 2007 /
 
Üdv!

Köszi a linket, meg hogy gondoltál rám...

Megnéztem a katalógot, de nincs köztük olyan különlegesség, amire rárabolhaték!
Reménykedtem, hogy esetleg 175W-os higanylámpa , akár porozott is, akad, de sajna nincs...

Egyébként van egy finn nátriumlámpám, egy OY AIRAM SON 150, egészen korrekt kis jószág, aztán ennyi...

Szovjet gázkisülőket szereznék még szívesen, de azokat itthon aztán pláne nem kapni, lehet hogy nem is jött be importként efféle áru... inkább mi vittük ki nekik anno a Tungsram cuccokat...
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 9, 2007 /
 
Hát hallod, nagyon kár az apád ismerőséért, sok ilyen idősebb szaki összegyűjtött ezt-azt, és mennyi jó cuccot felhalmoznak még mostanában is!

Az viszont külön tragédia, hogy a nők 90%-ának a műszaki érzéke a 0-hoz konvergál, mint az illető feleségéé is.... ... én nem tizenötezret adtam volna a hagyatékért, hanem picivel többet..

Ennél már csak az a rosszabb, ha a kokerók csapnak le hasonló hagyatékra, és mindent beb*sznak a szemétbe, vagy összetörnek...

Egyébként a mai napon 3 db ócskapiacot jártam végig, és SEMMI világítástechnikai szutykot nem találtam. Csak ez a sok ócska limlom, nippek, külföldieknek való "ungarische" népies (giccses) tárgyak, meg a sok szemét....
Az öreg szakik teljesen kiszorulnak ezekről a helyekről, jön a sok nepper, meg hamisdvd árus, meg hasonlók, a tököm kivan az összessel..
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 9, 2007 /
 
Hello! 175W-os higanylámpája a tungsramnak van ( legalább is a katalógusban ezt írták, de az nem szent írás ) csak porozott. A márkaboltban kapsz ha van. Porozatlant én azon az oldalon is láttam, aminek a linkjét te küldted el, az szintén 175W-os, az USA-ban néhol még mindig használnak olyat, de a legtöbb már porozott. Nekem volt horvát higanylámpám, 5 éves krormban ( jelenleg 14 vagyok ) kunyeráztam amikor cserélték őket. TEZ merc 250-es, csak eltörött.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 9, 2007 /
 
Még egy kép porozatlan higanylámpáról és sorsukról.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 10, 2007 /
 
mégegy kép a porozatlan higanyról
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Na hali!

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fiatal vagy...
De én is ilyen fiatalon kezdtem, sőt, még tán korábban is! A lámpabuzulás olyan mint a szex: Nem lehet elég korán kezdeni!

A Tunginak csak katalógus szerint van 175-öse, a márkaboltba se kapni..
Éppen úgy, mint a "deluxe" 50-es, az is papíron van ugyan, csak éppen kapni nem lehet!
Meg aztán számomra csak a rendszerváltás előtt gyártott, körbélyegzővel feliratozott lámpák az értékesek, a mostaniak amik a GE utasításai szerint készülnek, már nem tudnak izgatni!

Porozatlan higany az USÁ-ban még sokhelyütt van (gyártásban is, 2001-es eredeti amcsi GE katalógus 1kW-ig kínálja őket) de ezeket itthon beszerezni?? Reménytelen...
A horvát higanylámpáért kár, vigyázz jobban a cuccaidra, én is eltörtem ezt-azt kölökkoromban, aztán most meg vén f*sz fejjel a guta üt meg, hogy mi mindenem volt, amit elkúrtam! (lámpák, lámpatestek, egyéb lehetőségek, csajok, pénz, stb... nem mindig jó élmény a nosztalgiázás...)
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Hello! Hát igen, az ember fiatalon kezdi. Nekem volt körbélyegzős HMLI-m 4 éves koromban, működés közben eltörött nem tudom miért. Meg olyan is volt, akkor már 5 éves voltam, de kunyeráztunk egy higanyt a közvilágításosoktól, 125-öset. Beraktuk csak úgy simán fojtó, minden nélkül a foglalatba, bekapcsoltuk, egy ideig semmi, aztán egy csattanás meg villanás és felrobbant az egész.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
Egy kis érdekesség bulbs
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Nem rossz....
Kérdés, hogy lehet e innét Mo.-ról rendelni tőlük bármit is...
Nagyon jó még a www.bulbcollector.com, régi fényforrások végett, meg a www.stewavelight.de
Ott aztán vannak szép régi cuccosok, kár hogy az egész weblap német nyelven van, amin szinte egy kukkot se értek.
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Hát nem tudom, szerintem lehet, de egyáltalán nem biztos. Itt egy újabb csemege a stewavwlight-ról, ezt próbálja meg bárki is űberelni, ha tudja! Ja igen, és ez a körte alakú higanylámpa nekem tetszik!

museum_e.jpg
    
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Van ennek a Stefan gyeröknek egy "Pintsch" nevezetű, kisszériában, kisiparilag gyártott higanylámpája is, olyan II. VH.-s korabeli.. (40-es évek)
Az még egy aranyos kis jószág...

No meg a középnyomású higanylámpák: Crompton, Osira, Mazda, stb... olyat se tudok szerezni seholse, de már volt a kezemben ilyen, ismerek egy hozzám hasonlóan elmebeteg srácot, annak van több is.. de sajna nem adja el semmi pénzért!
Hát egy olyat még nagyon szeretnék, de idehaza még sehol se láttam, csak ennél az úriembernél, meg bent a Tungsramnál, az egyik régi szaki gyűjteményében!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Hát persze, hogy nem nagyon adja, mert gondolom félti, mert alig van már olyanból. Én is jártam már így, igaz egy régi fényképezővel , de a lényeg ugyanaz.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 12, 2007 /
 
Én amúgy a nátriumomat egy AN70-es fojtóval, és egy
Z 400 M-es hárompontos igniterrel működtetem, már csak a fázisjavító, és a lámpatest ( a bili ) hiányzik. Az igniter 70W-tól gyújt 400W-ig, azért ezt vettem, mert csak ez volt, igaz nem volt valami olcsó ( 2500FT ). A bili azért kell, hogy valami normális lámpatestbe bele tudjam rakni a cuccokat, és ki tudjam rakni az udvarra. Ha még benne van a higanyfojtó és/vagy a higanylámpa, akkor azt megtarthatod, mert az nekem nem kell, de ha neked se, akkor odaadhatod, majd valamit kezdek vele, de ha neked
kell, akkor én nem akarom elvenni tőled.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
Most ezt a hsz-t kinek is írtad?

Ha meglesz a bilid, sztem higannyal üzemeltesd, és ne nátriummal, mert úgy nem eléggé "autentikus"!
Higanyból létezik 50W-os is, ha kell, tudok adni olyat, azzal csak a fény kisebb, az élmény u.az!
A gyújtót nem vetted rossz áron, bár házilag készíteni is lehet, némi ügyesség azért szükségeltetik hozzá...

Elvileg ma mentem volna a telepre szétnézni, hát lehet hogy holnap lesz belőle... meg az sem biztos, hogy van nekik bili, de még tudok 2 lehetőséget ezeken kívül is, csak kunyerálni kell ügyesen!
Következő: »»   7 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem