Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   28 / 55
(#) cipoce hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy elektret mikrofonom, egy egyszerű hordozható gitár erősítőt szeretnék csinálni vele.
Ha erre rácsatolom:Bővebben: Link
Meg egy kis pár Wattos végerősítőt teszek rá,az úgy működőképes?
(#) string32 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Hello! Tegnap hoztam el a szerelőtől az erősítőt, de azt mondta hogy nem éri meg megcsinálni.... pedig csak annyit csinált hogy levette az elektronikát tartalmazó előlapot és megállapította hogy "egy nagyon összebarkácsolt végfok van beleépítve" és ennyibe hagyta az egészet! De nem érdekel, próbálom megcsinálni magam! Csak az lenne a kérdésem, hogy az elég ha visszaállítom a munkapont potit az eredeti helyzetébe, vagy pontosabb beállítás szükséges? (a végtranzisztorokat már megvettem)
Köszi előre is

Szabi
(#) ZSozsóó válasza string32 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Nem ilyen egyszerű sajnos, a tranyókat mindenképpen cserélni kell, de érdemes lenne végigmérni az összes többit, mert nem biztos, hogy csak a végek szálltak el, lehet a meghajtó is eltávozott az örök mágneses mezőkre. Mindenképpen kell egy multiméter, amin van dióda vizsgáló, ezzel végig kellene mérni kikapcsolt állapotban az összes tranzisztort. Ha ezek nem zárlatosak, vagy szakadtak ,mehetnek bele az új végek. A trimmert is jó lenne tudni milyen, többfordulatú vagy csak sima, egy képet esetleg tudsz róla dobni? A VAS áramkörben a trimmer ha minimumon van = öszeköti a VAS tranzisztor bázisát az emitterével, akkor folyik a legtöbb áram a végtranzisztorokon, persze csak, ha valami konvencionális emitterkövetős végfokozata van,tehát ne affel éa vége felé legyen kitekerve, hanem inkább a msáik irányba és onnan növelni az áramot. Jó lenne hozzá egy kapcsolási rajz is Általában lenni szokott egy- egy nagyobb teljesítményű ellenállás (110mOhm pl) is a végtranzisztorokon a kimenet felé ebben az esetben, azon mérhetsz feszültséget és ohm törvényből lehet munkaponti áramot számolni. Persze hangszóró semmiképpen ne legyen rajta addig, míg nincs beállítva. 20-50mA szerintem vastagon elegendő. Első körben ennyi jut eszembe jó lenne egy kép meg egy kapcsolási rajz a végfokozatról!
Zs.
(#) string32 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Hát ez kicsit összetettebb mint ahogy gondoltam De megcsinálom! A kapcsolási rajz egy része már megvan füzetben, majd normálisan megrajzolom gépen! Egy kis idő biztos kell neki
Ja még annyi hogy ami tranyókat vettem 5 Amperesek, de eredetileg 8 Amperesek voltak benne de olyat már nem lehet kapni. Ezek az 5 amperosak is jók lesznek vagy inkább vegyek majd 10 A végtranzisztorokat a biztonság kedvéért?
(#) string32 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Itt a végfok a tranzisztorokkal: Bővebben: Link

Itt pedig már kiszedett tranzisztorokkal: Bővebben: Link

A kapcsolási rajzzal nem tudok előre haladni, mert állandóan belezavarodok mivel a nyák mindkét oldala áramkörös! Annyit tudok hogy a meghajtó tranzisztorok jók, a TIP107 PNP végtranzisztor is (a képen baloldali), a kisebb ellenállások is amiket mérni tudtam. Viszont a végtranyók fölötti 2 nagy ellenállás a multiméteren 1-et mutat, szóval nem tudom hogy szakadtak vagy csak nagyobbak 2 Mohm-nál!
(#) string32 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Ja még annyi hogy a képeken látható zöld kondenzátor fölötti nagyobb fekete-szürke kondi és a transzformátor kivezetésére kötött 5 A biztosíték is szétmegy ha bekapcsolnám az erősítőt! Úgy hogy már vissza lett tekerve a potméter eredeti helyzetébe! Ennek remélem köze van a baloldali ( a képen fölső) TIP 102-es NPN tranzisztor meghibásodásához!
Amúgy a potmétert az óramutató járásával megegyezően tekertem el 90 fokban, a képeken az eredeti helyzete látható!
(#) janocsi hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Jól jönne most egy kis segítség egy 100W-os gitárkombó, ”Calsbro Sherwood Classic” helyreállításához. (Nem ártana egy kapcsolási rajz sem hozzá, ha valakinek lenne.) Minden tápfesz rendben, átmérve a végfok összes tranzisztora, mégis torzít már kis teljesítménnyel is. Eredeti minden alkatrésze, még nem kellett javítani eddig. (Arra gondoltam, talán túlhajtás miatt, a végfok ”megszaladt”, és cserélni kellene az MJ802 tranzisztorokat a meghajtókkal együtt.) Valakinek lenne jobb ötlete, merre keressem a lehetséges hibát?
(#) ZSozsóó válasza janocsi hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szia!

Külön a végfokot is meghajtottad, van rá lehetőség? Nem lehet hogy vagy az előfokozat a ludas vagy a hangszóró például? Ki kéne szűrni, ha már megtetted, akkor elnézést! Esetleg a nyugalmi áram mászhatott el, érdemes lenne rámérni arra is. Ha esetleg van rajta loop, akkor érdemes a jackjei körül szétnézni, főleg ha intenzíven használják, általánosságban megfigyeltem, hogy ott általában aranyozott lábú jack van, valószínű nem véletlenül. Találkoztam már ilyen hibával is, hogy egyszerűen nem volt elég jó a kontaktja a loop jacknek akkor, mikor nem volt bedugva semmi. Kapásból ilyesmik jutnak eszembe :nemtudom:

Zsolti
(#) string32 válasza string32 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Lemértem a kimenetet és számomra elég furcsa érték jött ki. 19,8 V és 2 db 220 MOhm-os ellenállásnál baromi kis érték jön ki áramra! Valaki elmondaná hogy is kell pontosan munkaponti áramot mérni?
(#) ZSozsóó válasza string32 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Magán a 220mOhmon mérj. I(A) = U(V)/R(ohm). Pár mV lesz csak, nem kell megijjedni. Mindkét ellenállón mérj, az egyes tranyók árama lesz annyi.
Tranzisztorok nem szakadtak/zárlatosak ilyesmi :nemtudom:
(#) string32 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Az reális ha az egyik ellenálláson 19,36 V-ot a másikon meg 17,75 V-ot mértem?
(#) string32 válasza string32 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Így az áram nagysága: 0,000088 mA
Itt valami nem oké
Vagy itt eredőt kell számítani?
(#) ZSozsóó válasza string32 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Könnyen lehet, de akkor azok már nem ellenállások többé, ami alátámasztja a mérésed = szakadt ellenállás. Azok az ellenállások tipikusan a néhány száz miliohmos nagyságrendbe esnek. Azon a 20V körüli egyenáram iszonyatos teljesítményt hozna létre, tüzet kéne vetnie...Mivel ez nem történik és mondtad, hogy a multimétered "1" et mutat a legnagyobb méréshatárban is , feltételezem azok is elszálltak. A tekergetéskor fellépő nagy áram miatt könnyen elképzelhető.
(#) string32 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Na tényleg erre meg nem is gondoltam... Csak azt nem tudom honnan fogok szerezni ekkora értékű ellenállásokat, a HEStore-on is 10 mOhm a legnagyobb!
Köszi szépen a segítséget, jövő héten folyt. köv. a szerelés
(#) janocsi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szia!
Lehúzva az előfok, csak a végfok kipróbálva a bemenetéről, (illesztettem egy CD kimenethez szabályozott hangerővel), torzít ugyanúgy. A nyugalmi áramot már lemértem, 130mA, (ezt újra állitgattam 100-190mA között, de nem sokat számít, csak jobban melegszenek a nagyobb nyugalminál a végtranyók), a tápfesz 2x43.5V. Külső hangszóróval próbálom, (nem a sajátja), sajnos az eredmény azzal sem jobb. Nem szeretném a végfok tranyóit lecserélni, de ha nem lenne más megoldás, azt is kipróbálnám, ha látnál benne Te is valami lehetséges megoldást. Nem tapasztaltam még ilyen végfoknál hasonló problémát, mert vagy elszálltak a tranyók, (ez volt a gyakoribb), vagy rendben működött ez a része az erősítőknek.
(#) string32 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Kiszedtem mindkét 220 mOhm ellenállást és így is lemértem. Szakadásvizsgálat és ellenállásmérés is azt mutatja hogy nem adták be a kulcsot! De akkor honnan jut annyi V az ellenállás kivezetésére? Nem tudom, valahogy nem lehetne más mért értékből kiszámolni a munkaponti áramot vagy feszültséget? Végtranyó kollektor, bázisfeszültség stb.... vagy fogalmam sincs
(#) string32 válasza string32 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Az úgy nem jó, ha mondjuk beállítanék 20-25 mA munkaponti áramot? Ja és amúgy ezt az áramot hol kell mérni és végtranyónként kell egyenként ennyinek lennie? A végtranyó bázisán vagy kollektorán kell ennyinek lenni az áramnak?
(#) ZSozsóó válasza janocsi hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Izgalmasan hangzik a dolog. Első körben, ha már alkatrész cserére szánod el magad, javaslom, hogy az elektrolit kondikkal kezdd. Van benne jópár, ahogy nézem, ami kisebb kapacitású 1-2,2µF -es(ha van benne ekkora persze) érdemesebb lenne fólián elgondolkozni. Amit tudsz tenni, hogy működés közben kiméred a tranyókat, ha a B-E feszültségük 4-600mV akkor nagy valószínűség szerint rendben lesznek. Diódákra is érdemes rámérni...most jut eszembe, ugyan a vég kapcsolását nem ismerem, de a klasszikus túláram védelem okozhat ilyen jellegű problémát, ha meghibásodik! Ott is érdemes szétnézni, tranzisztor + dióda mérés, már ha ilyen van benne, de azokból a diódákból ítélve a végtranyók felé még az is lehet, bár mindkét végtranyó ugyanolyan, szóval ez valami kvázikomplemeter kapcsolás lehet Ami még érdekes tapasztalás lehet az tényleg a line vagy loop csatlakozó megkerülése(nem azon keresztül adni rá a jelet), azt is ki kéne zárni, mert elég gyakori jelenség, ha sokat használják, tényleg okozhat ilyesmit.Vak jack dugót bele és az aljzat "kallantyújára" applikálni a bemeneti jelet...Esetleg a végtranyók kivétele és újra hővezető pasztázása is lehet megoldás, szerintem a végső eset legyen a félvezető csere, olyan jó tranyót úgysem lehet kapni, az fix. Onsemiconductoros, valószínű eredeti MJ tranyó..esélytelen...
(#) ZSozsóó válasza string32 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Amikor a feszültséget mérted, a két mérőzsinórt az ellenállás két végére tetted, vagy a fekete pl lenn volt a földön? Mert, ha igen, akkor a 2 ellenálláson összesen volt 19,36-17,75V = 1,61V, ha azt feltételezzük, hogy minden oké és ez két felé oszlik, akkor 0,8V körül az egyik ellenálláson, ami, ha 220mOhmos, akkor folyik ott vagy 4A...annak nagyon kéne fűtenie...Sehogy sem jó, de ha ott 19,36V van az ellenállás két pontján, akkor meg iszonyatosan kell fűtsön, sőt azonnal el kell égjen...de mivel kimérted és jó, ezért ott nem lehet annyi...A végfokozat nyugalmi áramát mérheted úgy is, hogy szépen megszakítod a tápvezetéket és mérsz azon áramot, csak arra figyelj, hogy amíg rajta van a tápfesz ,addig a mérőműszer is maradjon rajta. Az áram döntő részét úgyis a végfokozat veszi fel...A másik módszer, hogy nem szakítasz meg semmit, hanem az egyik mérőcsúcsot az ellenállás egyik felére a másikat a másikra. Leolvasod a feszültséget voltban, majd elosztod az ellenállással ohmban. Megmérheted a másikat is, de annak a szimmetria miatt elvileg ugyanannyinak kell lennie. A trimmert meg addig tekered óvatosan, míg meg nem kapod a neked tetsző áramot. Előre gondolkodva, ha tudod, hogy 220miliOhm az az ellenállás és szeretnél 25mA nyugalmit mondjuk, akkor U = R x I = 0,22 x 0,025 = 5,5mV ot kell mérj rajta, akkor fog ott annyi áram indulni. Ilyen egyszerű. Oldalanként kell ennyinek lennie, ha minden oké, akkor ennyi is lesz, ha az egyik oldalt beállítod, kis eltéréssel a másik is
(#) janocsi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm az instrukciókat, a héten minden alkatrészt ellenőrzök az erősítőben. Korábban az elektrolitokat ESR méréssel már megvizsgáltam, nem találtam hibásnak egyiket sem. A tranyókat, diódákat, védelmet fogom kimérni, nincs nekem sem több, sem jobb ötletem egyelőre. (Amikor hozzáfogtam a javításához, nem is gondoltam rá, ez valóban "izgalmas" sőt hosszadalmas művelet lesz.) Balra hátul a két kimeneti csatlakozó van, középen a külső "Effekt" két Jack csatlakozója. Még egy ”világosabb” kép a végfokról.

SC_4.jpg
    
(#) string32 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Óó mostmár értem mit csesztem el. Én az egyik mérőkábelt a testen hagytam... Most mértem, az egyik ellenálláson 3,8 mV, a másikon 2,1 mV a feszültség. Találtam egy szakadt 150k ellenállást a trimmer után, lehet hogy ez okozza a két ellenállás-feszültség eltérését? Kicserélem és meglátom változik-e valamelyik feszültségérték.
Amúgy az elállított munkaponti áram okoz olyat, hogy nagyon halkan szól az erősítő? Max hangerőn is elég halk! ( hozzáteszem ez egy zenekari gitárkombó 50 W névleges teljesítménnyel és egy 12"-os hangszóróval, úgyhogy azért adhatna egy kis hangot is) Jelenlegi számításom szerint a munkaponti áram az egyik tranzisztoron 17 mA, a másikon 9,5 mA. Ez nem kevés?
Ha ennek semmi köze a munkaponthoz, akkor a műveleti erősítőnél nézek szét, mert elég furcsán van bekötve.
(#) janocsi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia!
Úgy néz ki ”bömböl” a gitárkombó! Két BC556b tranzisztort cseréltem, ez a végfok bemenetén van áramgenerátoros kapcsolásban, az lett gyanús a méréseknél. (Az egyiknek alig volt néhány a bétája.) A cserék után megszűnt a (kásás) torzítás, végre minden ismét a megszokott módon működik.
(#) string32 hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Sziasztok! Valaki megtudná mondani miért van így megbonyolítva a feszültségszabályzás egy Vermona Regent gitárerősítőben?
Bővebben: Link
kapcs rajz
(#) string32 hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Ja még 1 kérdés! Végtranzisztorokat cseréltem és véletlen megcseréltem a PNP és NPM tranzisztort. Most ha bekapcsolom az erősítőt akkor csak éppen hallható a gitár hangja max hangerőn és az is nagyon torz! Mi okozhatja ezt a problémát? Mindkét végtranyó jó, lehetséges hogy a meghajtó tranzisztorok hibásodtak meg?
(#) Pego hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Sziasztok. Egy gitárhangszóróhoz szeretnék pontosan, precízen kiszámolt dobozt csinálni csak nem tudom hogy mivel lehet ilyeneket számolni.Van ehhez ingyenesen letölthető program ? Vagy ha valaki kiszámolná nekem annak nagyon megköszönném. Ilyen a hangszóró ---> ERMOWA

Előre is köszönöm a segítséget. Üdv mindenkinek !
(#) Bassmester válasza Pego hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Ez egy "free air" gitárhangszóró, rakhatod nyitott dobozba is. Tetszés szerinti, méretének megfelelő dobozt csinálj neki, vagy koppints le egy gyári 12"-es dobozt.
(#) Pego hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Köszönöm , csak az a baj hogy nem tudom a megfelelő méreteit a doboznak , abban kérnék segítséget !
(#) teddysnow válasza Pego hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Hello

Tessék, itt van egy táblázat. De ez csak doboz, ha erősítő is kell bele akkor kiindulásnak jó. Én azt csinálnám, hogy hangszerboltok combo-it nézegetném és amelyik tetszik annak a méreteire rákeresnék. Külföldi oldalak többségén fenn vannak a méretek.
(#) Pego hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Szia , köszönöm az adatokat !
(#) string32 hozzászólása Márc 16, 2011 /
 
Sziasztok! Valaki megépítette már a BSS oldalán lévő 60 W-os gitárerősítőt?
60 W gitárerősítő
Ha igen mik a tapasztalatok, hogy szól? Jó hangjuk van a TIP tranzisztoroknak? Kösz előre is
Szabi
Következő: »»   28 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem