Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon szépen köszönöm!
Még egy kérdés: Mi szükség arra, hogy kétszer +12v kerüljön a táp bemenetére? Miért nem szimpla szokványos adapter dugója van. +12v és föld? Ha csak az egyik oldalra kötök 12v ot és földet menni fog a monitor? Lehet kapni ilyen kábelt ami 4pin mini din csatlozóban végződik a másik vége meg belemegy egy szabvány 12v 5A es adapterbe? esetleg átalakító 4pin mini dinre szivargyújtóról normál adapter végről stb.. Minden megoldás érdekel. Köszi
Sajnos csak arra tudok válaszolni mi szükség lehet a négy vezetékre:
nagyobb lehet a csatlakozás biztonsága, esetleg két ér úgynevezett sensing vezeték ami arra jó, hogy a 12 volt a csatlakozónál legyen pont annyi és ne essen a vezetéken feszültség. Esetleg ha szétszeded, akkor olyan csatlakozót teszel rá amilyet akarsz...
Arra gondolok, hogy 5A-t simán át visz egy 2 eres vezeték is kellő keresztmetszettel. Esetgeg a monitor nyákjára kellene forasztani egy szimpla adapter foglalatot? Nem szívesen forrasztgatom a panelt ha nem muszály. De lehet az lesz.
Esetleg veszek hozzá olyan átalakító kábelt amit beledugok a monitorba és a végét egy szimla 240v os adapter kimenetbe. Vagy veszek egy 4 pines mini din forrasztható dugaljt a másik végére meg szivargyújtó csatit forrasztok, vagy összekötöm a pc táppal.
Sziasztok!
usb töltő átalkítása a +5v miatt! Működne úgy a dolog hogy kiforrasztom a nem kellő alkatrészeket? és áthidalok ahol kell? Nekem a dvd lejátszóhoz kellene + usb aljzatként. A dvdn 1usb aljzat van a külső mobil rackhez viszont 2 db usb csatlakozás kell hogy elegendő áramot adjon usbn keresztül a winchesternek amelyről filmeket nézek. usb szabvány kimenet 5v 500mA kép a töltőről http://kepfeltoltes.hu/110122/usb_t_lt_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Hogyan alakítható át legegyszerűbben, hogy elássa a +5v os feszültség leadását 500ma rel vagy többel. Kondik: 2,2µF 400v 100µF 25v 104 es tipusjelzés 2db 3 lábú tranyó 13001 6D.331 a másik S9014 C 331 harmadik S 15 C 331 6lábas IC - Fesz. stabilizátor lenne? MOC8104 Segítsetek légyszives a legegyszerűbb megoldásban
a monitor 4 sarkában sötét a kép?
Valaki tudja mi okzhatja? 4 pin mini din csati helyett számítóép tápról +12v és föld =2 éren kapja a tápot.
A 4 pin ből 2-2 ugyan az a pont +12v +12v fölf föld a nyákon is.
Nincs az LCD monitoromhoz való adapterem (4pin mini din csatlakozású) és szivargyújtóról szeretném használni
szivargyójtóról hajtva (2 ér) az lcd monitort csak minden 4-5. bekapcsolásra indul el a monitor. Hogy lehetne ezt kiküszöbölni? (nincs bekötve a 3. és 4. láb +12v és föld 2szer =4 pin)
Sziasztok!
Kiszedtem a tápot. 13 és 5 voltot mértem rajta a kondiknál. 1000µF és 470µF mindkét ágban. Ezek jók. A táp ké részre oszlik, ha jól veszem ki. Ez, ahol a 13 és 5 volt terem, meg egy másik ahol nem tudom mennyi, de high voltage felirat van. két csati jön le róla, ez bele megy a kijelzőbe. Valami lámpa, talán, ahogy eddig olvasgattam. két trafó van ezen az ágon. Az egyiknek a primer oldalnál volt egy repedt forrasztás. Ezt ki is javítottam. Azóta amikor bekapcsolom, ugyan azt csinálja, csak ha jól figyelek, van egy kattanó hangja. Mint egy relé amikor kapcsolgat. Kábé 1 másodperces kattogás. Vajon mit kéne megnézni még benne?
Még két ötletem van így látatlanban,
az 5 és a 12 voltnál levő kondira is tegyél párhuzamosan egy másik megfelelő kondit, (nem mindíg látható a kondin hogy rossz) aztán még van az hogy lehúzod a csövekhez menő csatlakozót. (hátha a rossz cső terhel be) ja és bónusznak, a csövek inverterénél is van kondi, meg trafó is...
Talán mert a vékony vezetéken túl nagy feszültség esik.
Ha a motort beindítva mindíg bekapcsol akkor tuti ez a hiba. (5 ampernél 1-2 méteres spórolós kábellel (ami oda- vissza már 2-4 méter) simán eshet egy - két volt) És szerintem használd mind a négy kontaktust.
Ha Simán áthidalom a másik 2 pontot az zárlatot csinál?
A kocsiban nem tudok másik 12v és földet jutatni neki. Aszimetrikus táp(trafó) kellene neki a 4 csatlakozó miatt? A kábelt kicserélem vastagabra
Kiszedtem a tápot, hogy natur-ba megy-e. Ha mindent lehúzok megy. A csattogó hang is megszűnik. Ha csak a csöveket húzom le, akkor is megvan a kis relé szerü kattogás.
Amikor elsőre dugom rá a tápot picit hosszabb ideig, aztán kb 1 mp-nként kattan. közben a kijelzőn semmi nem jelenik meg, csak a csövek villannak be egy kicsit. Ja és a "menet" közbe a feszültségek, minden kattanásnál leesnek. (az 5 és 13 volt)
Sziasztok!
Megtaláltam, a kondik jók voltak. De azért mind helyett tettem be újat. A lámpának a meghajtójának a tekercs elötti c5706 -os npn tranzisztor volt zárlatos. Tettem be újat. A monitor most már, ha bedugom, be is kapcsol. Viszont a háttérvilágítás lekapcsol egy pár másodperc után. Ha lámpával elölről megvilágítom a képernyőt, látszik, hogy a kijelzés aktív. Csak ugyebár a lámpa nem világít. Meghalhatott a lámpa? Vagy még a táprészben lehet valami gond. Szerintetek?
Hát, csöveknek is van tápja... meg nagy ritkán a cső is elromolhat. (és persze ott is vannak elkók, meg esetleg trafó rossz forrasztással)
Kicseréltem a csővek inverterében is a kondikat, megnéztem a hozzátartozó ba9741 adatlapját is. az egyik tekercsnél lévő fet-ek elszáltak, azok is ki vannak cserélve már, és most kiszedtem a lámpékat, hogy megnézzem, nem látszik-e rajta valami kiégés féle. Picit fekete az egyik felénél a cső vége, kb 1mm. Duplán vannnak a csövek, a moncsi tetején egy dupla, meg alul is dupla.
Ha bekapcsolom a monitort bekapcsol, van kép is, halvány háttérvilágítás, és kb mire bejön a háttérkép, kialszanak a fények. Viszont a egjelenítés aktív még, mert lámpával megvilágítva, látszik, hogy megy. Vajon a csövek cseréje megoldja a bajt? Mellékeltem egy képet, ilyen a táp.
A megjelenítés és a megvilágítás nincs szoros összefüggésben.
Csak a képről én simán cserélném a bal felső hűtőbordánál a borda alsó részén balra levő fekete kondit... A csöveket megnézheted ha bekötöd bármely hasonló teljesítményű neoncsőhöz való kapcsolásba. (pl. akár egy kiégett etakarékos izzó elektronikájába)
Épp nincs ilyen e izzó.
Viszont a piros x -es eket mind kicseréltem. Az nem lehet, hogy a cső-t csatoló kék bizgenytyű ment el? Ha felcserélem a két csövet, akkor a másik csőnek sem világít az egyik fele. És pont az a fele, ahova a kék bekarikázott van kötve. A kondi csere után a zöldel befirkált feteket cseréltem másodkörben, azóta beindul a táp. Csak a háttér világítás 1s után leáll. És nem jövök rá, hogy miért. Viszont, jó, hogy van ez, mert úgy érzem kezd megtetszeni a kapcsolóüzem. :yes:
A kék az kondi lesz , viszont akár cserélted akár nem az a bal kondi akkor is púpos a képről.( lehet hogy a valóságban nem)
Még azt megnézheted hogy a csövek végén az érintkezők között mérsz e ellenállást? (az egy végen levőknél) Mert amelyinél nem az tuti nem jó...
A púpos kép az még cserélés elötti kép. most semmi nem púpos. Hol is mérjem? a cső szilikonos kivezetése közt, vagy a táp panelen?
megmértem. A két kéknél a csöcsatinál egymással mérve semmi, a két szélénél szintén semmi. és egymással sem. Csak úgy mérhető 1mega ohm, ha a trafó kivezetése és a csőkivezetésnél az a láb, ahol nincs kondi.
Én a csöveknek a kivezetésére gondoltam... Mert a csövek végén kéne mérni pár tíz ohmot ha jó. Ha nem akkor szakadás.
Meg se rezzen a műszer a csőtől. Akkor hogy lehet hogy felvillan a bekapcsolást követően, majd kialszik?
Hát pl. ahogy a "neon" csőnél is van hogy egyet villan de nem gyújt be...
Értem. Ha veszek bele újat, pl itt , akkor ebből hány darabot kell vennem, csakmert a monitorba, ugyebár mindkét helyen kettő szál van. és nem tudom még mi a gyakorlat. Mármint, hogy úgy cseréljük, mint a "neon" -t vagy ez amit kinéztem ez már dupla, azaz 2500ból megúszom, vagy a duplája.
Bocs, ha esetleg tök egyértelmű a dolog, de nekem még nem az.
Ma megvettem 2 csővet, hogy összehasonlítsam. Egy 3mm -rel hosszabb az új. A régi így volt bekötve, ahogy lerajzoltam. Viszont 2 van, a moncsi tetejében és aljána is.
Az új csöveket ugyanígy kössem be , és vegyek még kettőt, vagy csak egyet kössek be mindkét oldalra és max halványabb lesz a háttér világításom!? (kettes kép) Mármint, a meghajtó tápjának mindegy-e, hogy párhuzamosan van rajta kettő, vagy csak egy? Előre is köszi a segítséget. (Amúgy az új csönek sem lehet semmit sem mérni a két kivezetése közt. szakadás, nem pedig pár 10 ohm.)
Azt a pár csővet cseréltem aminek a fet-jei elszáltak. Az új csöveket bebuheráltam a régi helyére, és már müködik is!
Mindenkinek köszönök mindent. Az egész fórum egy nagyon jó dolog, és persze akik itt vannak.
Sziasztok!
Átolvastam itt a hozzászólásokat, és ha jól vettem ki a szavaitokból, akkor a monitorok sima 12V-ról működnek? Vagyis autós körülmények között is lehetne használni, minden átalakítás nélkül? Vagy kell valamit alakítgatni benne?
Sziasztok.
Ma kiderült hogy az acer AL1714sm monitoromnak tönkrement a tápja. Előzmény :http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1510160.html#1510160 Szétszedtem és 4 púpos kondit látok benne, gondolom első körben azokat kéne cserélnem. ??? Mi az a rengeteg trúgyi amit belenyomtak valami ragacs féle ?? Igaz még nincs kiforrasztva,de nem látom az értékét ráírva sehol, az létezhet ?? Egy kis segítséget és megerősítést kérnék. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |