Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   220 / 489
(#) Pulyka válasza c27 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Hello.

Ha lesz hozzá adatlapod, majd elkérhetem én is?
Épp most bontottam szét egy kidobásra ítélt, táp nélküli sony videót, és a kazetta meghajtó motorja egy lapos kis léptető motor(mint amilyen a PC floppy-kban szokott lenni motor, csak vastagabb), ugyanezzel az IC-vel, csak nincs rajta az a papírdarab, sem a Sony felírat.
... és ahogy látom a Te IC-dnek furatszerelthez hasonló lábai vannak, míg az enyém SMD, és nincsenek is rajta felfogatáshoz való fülek.
A videó fejmotorját sikerült beüzemelni , méghozzá egész egyszerű volt a helyzet, mert a meghajtó IC-jéről lekerestem a datasheet-et, megnéztem melyik 2 lábra megy a táp, rákapcsoltam a tápot, és elkezdett forogni a fejmotor, szépen egyenletesen, nem kis sebességgel.
Készültem rá, hogy lesz benne tekercses forgótrafó, mert itt már tudomást szereztem róla , és van is benne.
Lehet, ha megtanulok PIC-et programozni, akkor lesz bellőlle egy Propeller Clock.


Üdv.Tomi
(#) janocsi válasza zamatőr hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Szia!
Olyan propellereknél "szokás" a portokról közvetlenül járatni a ledeket, ahol csak 7-8 darab van alkalmazva, pl. az eredeti "Bob Blick" órája. Inkább tegyél be a ledekhez SMD meghajtó tranyókat, ellenállásokat, akkor nem merülnek fel terhelési problémák a PIC-nél, így biztonságos lesz az üzemeltetése is.
(#) c27 válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Helló.
Ha lenne adatlapom odaadnám, de nem találok sehol az interneten. Nagyon reménytelennek tűnik.
(#) zamatőr hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Hali

nagyon szépen köszönöm a gyors választ bár 1 kicsit lehangolt mert helyszükében vagyok nade mind1 akkor is meglessz

további kellems napokat
(#) Hp41C válasza zamatőr hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Szia!

16F628A datadheet, DS40044F-page 133, 17.0 Electrical Specifications:
Idézet:
„Maximum output current sunk by any I/O pin 25 mA
Maximum output current sourced by any I/O pin 25 mA”
(#) Pulyka válasza c27 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Idézet:
„(Nagyon reménytelen)nek tűnik.”


Pedig a helyzet koránt sem az!
Csatolok 4 képet, közben szövegelek.

Kép0173:
Itt a rejtélyes Cxa8005 IC, aminek PDF-jét nem találjuk, és ami kissé külsőre eltér a tiédtől.

Kép0175: A motor, amit vezérel, és a kép felénél, jobb oldalt látható az IC.
...amit mára sikerült forgásra bírnom.
A nagy nyákon (amihez csatlakozik a motor nyákjának fekete csatija) találtam 2 db szürőkondit, és nagy valószínűséggel ott jelen volt a táp, még mikor videó volt.
Rákapcsoltam polaritás szerint sacc/kb 12V-ot (ahogy írtad adatlap nélkül csak kísérletezni lehet, nekem erre pedig rengeteg időm van ), és felpörgött, de 1-2 másodpercen belül fokozatosan csökkent a sebessége a motornak, míg végül leállt.
Levettem a bordás szíjat, és már nem állt le, de tudom, hogy még nem értem el a célt, mert csak valahogy ki lehet bellölle csikarni még többet, ha már ráakasztották a gyárban a bordás szíjat.

Kép0176: A fejmotor, aminek rézszínű szalagkábele a forgótrafóhoz "megy", másik kábele, pedig a tekercsekhez, és a 177-es képen látható jobb oldali tüskesorhoz, amin látható is a TOSHIBA gyártmányú, TA 8424F IC.
Ennek meg is van az adatlapja, ahogy írtam, és működik is rendesen. (itt is a már fentebb leírt technikát alkalmaztam , de itt nem a kondik útján azonosítottam a táp helyét, hanem az IC adatlapja alapján)

Talán kicsit off, de szerintem köze van a prop clock-hoz is.

Üdv.Tomi
(#) c27 válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Helló.
Egy ilyen capstan motort nem egyszerű beindítani főleg adatlap nélkül. 5V és 12V biztos kell neki esetleg 2.5V is némelyiken. Most már komolyan szétnéztem a neten orosz és kínai oldalakon is de én feladtam 2 órán át kerestem de semmi használható, még helyettesítője sincs. Vagy kitalálom hogy kell bekötni vagy elkerül a polc mélyére.
(#) Pulyka válasza c27 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Szia

HQvideó-nál láttam komplett Capstan mocit, aminek a vezérlője a rejtélyes cxa8005.

Bővebben: Link

Írok majd nekik, hogy hátha tudnak az IC-hez adatlapot keresni.
Vagy nem járható az út?
Üdv.Tomi

UI: Nem sokkal, ahogy reggel írtam, máris tökretettem a fejmotor IC-jét.
Ideiglenesen a műszer mérőcsúcsával adtam rá a feszkót az IC-re, ez alatt picit megmozdult a mérőcsúcs, és máris ment rá az IC másik lábára a 12V.
Füst nem jött ki belölle, szóval lehet még működik, csak nem úgy, ahogy eddig --> sehogy!
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
...egyébként elindult a motor, forog, csak annyi baj van vele, hogy eléggé lelassul, holott, mikor a feszültséget ráadom a szűrőkondikra (a cxa IC körül lévőkre), akkor elég gyors, csak fokozatosan lelassul .
Mint korábban írtam, le is áll, de annyi változás történt, hogy a motornak nekinyomódott egy kis műanyag elem, ami a motor forgórészének széléről hivatott letisztítani a port, piszkot. (ezt rendeltetés szerűen eltávolítottam, csak tekertem a videó mechanikáján)
Így már bordás szíjjal is forog a motor, de ugyanúgy lelassul, csak nem áll le.
Holnap rákapcsolom a feszültséget (fix bekötéssel ), és megnézem, hogy a Cxa lábain milyen feszültségeket mérek.
Azt még nem tudom, hogy az mennyire gond, hogy a Te IC-d Cxa8005AS típusú, az enyém pedig "sima" cxa8005.
Talán ugyanazok a lábak, nem tudom.
(#) janocsi válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok!
Csak akkor lehetne tápra kapcsolni a motort, ha azok a hozzávezetések a csatlakozó pontokon is megtalálhatók. Ezután ide érdemes megfelelően bekötni az áramforrást, (ezt inkább egy hozzávaló csatlakozóval megoldva) és további mérésekkel, vagy először legalább 1-10K ellenállással a pozitív tápról, (nem kell a teljes tápfesz, elég 6-7V is), a többi csatlakozó kivezetések funkcióit elemezni. Ha nincsen adatlap, az elemzés csak kísérletezéssel folytatható, de vigyázva, mert pl. a szervó bemenete (ha van), az csak 2.5V körüli lehet, ezeket ”nagy” ellenálláson keresztül szabad tápra kötni, különben ”kuka” lesz a kísérletezésünk eredménye.
- Az ilyen régebbi gyártmányú Capstan motoroknak még nem kellett 5V-os külön tápfesz, elképzelhető, hogy itt sem szükséges. A CXA 8005 SMD 30 kivezetéses, míg a CXA8005AS csak 24 lábú, emiatt a bekötésük különböző.
(#) c27 válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Hát igen problémás a dolog janocsi tanácsát érdemes megfogadni és egy árammérőt sem árt betenni az áramkörbe. A fokozatosan lelassuló motor 2 dologra utalhat 1. hogy eleve baj van a motorral 2. valamilyen más feszültség szükséges még pl. szervo. Én az utóbbira gyanakszok, de remélem amikor próbálgattad a motort az ujjad az ic-re tapasztottad, mert ha melegszik az már rég rossz, esetleg ha pont a szervóra kötötted a feszt.
Megkérdezni megkérdezheted őket, legfeljebb azt mondják, hogy nekik sincs. Egy próbát megér.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Szerintem csak egy labortáp használatával érdemes kísérletezni egy ilyen motor elemzésénél, ahol szabályozható a kimenőfeszültség, és látható a felvett áram is. Ha valóban szeretnénk működésre bírni, ez elengedhetetlen feltétele az eredményes munkának. (Valószínű néhány csatlakozó kivezetést már ki is lehet zárni, amelyek csak passziv áramköri elemekhez csatlakoznak.)
(#) Pulyka válasza janocsi hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Üdv.

Idézet:
„néhány csatlakozó kivezetést már ki is lehet zárni”


Igen, ez így van, már ki is szúrtam, hogy kb 3-4 láb már kiesett a "játékból", mert azok a főpanelhez mennek a motor oldalánál lévő hall szenzortól.
(A tekercs lapos forgórésze alatt, és a tekercsek közepén vannak még 4 lábú SMD hall szenzorok, szerintem azok felelősek a motor vezérléséért, ezek csatlakoznak is a CXA motorvezérlő-höz, ezért gondolom, hogy a "látható" hall szenzor kizárható)

Egy kérdés!
Mi az a szervo?
Nem tudom pontosan, de gondolom, hogy a vezérlő IC belvilágában található egy adott rész!.
Természetesen rendelkezem labortáppal.

Köszi
Üdv.Tomi
(#) janocsi válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1
 
Szia!
Mivel nincs a vezérlő IC-hez adatlap, körültekintőbben kell eljárni a csatlakozó bekötését illetően. Pontosan tudni kell melyik pontja a GND és melyik pontja a pozitív tápfesz. Ezek ismeretében már könnyebb a többi csatlakozó pont kielemzése. A Capstan motoroknál van előre-hátra forgatás, van engedélyezés/tiltás, és van a ”szervó”-nak elnevezett, ami ez esetben a vezérlő IC ”Controll” bemeneti pontja lenne. Általában ezeket logikai (TTL) szintű feszültségekkel vezérlik, éppen merre forogjon, stb. A ”Controll” bemenetre jellemző, hogy ez valóban a vezérlő legbelső moduljához kapcsolódik, ahol itt a három Hall szenzor vezérlésével valósul meg a motor szinkronban történő logikai működtetése, áram-hőmérséklet figyeléssel, stb. Ez a része az áramkörnek minden (Brushless) motorvezérlőben megtalálható. Az offset feszültség ezen a bemeneti ponton 2.5V körüli lehet. Ha ez a bemenet nem kap feszültséget, (100K !), akkor szinte alig vesz fel áramot a motorvezérlő, hiába vannak helyesen bekötve az egyéb logikai elemek. Lehetséges, hogy a logikai szintekhez kell egy 5V-os segéd-tápfesz is ”valamelyik” csatlakozó pontjára, ez egy Z-5.1 diódával is megoldható, a főtáppal soros 220 Ohm-os ellenállás közbeiktatásával. A próbához 7V-tól érdemes a tápfeszt rákapcsolni, ez alatt a vezérlő IC nem tud helyesen működni. Brushless_animáció

- Elnézést a túl hosszú (offos) szövegért, szinte lehetetlen erről rövidebben, érthetőbben fogalmazni.
(#) patexati hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Sziasztok! Nagyon érdekes felfedezést tettem Megoldottam úgy látszik egy óriási problémát a hagyományos tekercses bázisos átviteli módnál!! El sem hiszem!! Egyszerűen a bázisról tekercsre menő csatlakozónál kötöttem rá 3db 4,7nF kerámia kondit az áttvitt teljesítmény jelentős módon emelkedett! A szofita világít mint a fene a fet esküszöm ép langyos!! Próbáltam még tenni rá de akkor romlik a hatásfok megnő a felvett áram.. Nagyon érdekes,hogy az üresjárati áram emelkedett de ha terhelem akkor sem nagyon emelkedik mivel a terhelés kiemészti azt az üresjárati áramot.. Nagyon érdekes..Most tesztelem az üresjárási melegedéseket a pc venti forgorészén.. Érdekes most nem a tengely melegszik mint kondi nélkül hanem a mágnes.. Viszont elviselhető a mértéke úgy nézem..(ezeket a dolgokat most itt írom a műhelyben tesztek közben).. Különösen ajánlom janocsi figyelmébe a leírtakat nem tart sokáig kipróbálni
(#) patexati hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
És rádió sem lett belőle most néztem szkópon ez nagyon kontrollálható stabil működésű nem mint a rádiós mivel kísérleteztem ott óriásiakat változott a freki a terhelés függvényében itt ez nem lehetséges mivel mikrokontroller adja a stabil PWM-et mit finoman lehet is állítgatni milyen kitöltésű legyen.. Egyszerűen a rezgőkört kell behangolni és már minimum dupla a hatásfok Vasárnap megpróbálom kissebb menetszámoknál mit mutat (most 100:100 a teszt)
(#) patexati hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Érdekes az üresjárási áramot elfűti vagy a motor mágnesén vagy ha nincs a szekunderben semmi akkor a feten..
(#) merlingerin hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Meg szeretném építeni a 886 alapú órát. Alkatrészek beszerezve, NYÁK megvan, ventilátor, tekercselés kész. Első problémába máris beleütköztem

A bázis működik, URC22 távval használom, bekapcsol/kikapcsol, motor szabályozható, minden jónak tűnik, de a forgótrafó szekundere nem terhelhető kellően. 2db HEX file-t találtam itt a topicban, az egyik esetében 2V ami lejön egyenirányítás után, a másik HEX file pedig terheletlenül kihajtja 12V-ig szépen, de terhelve egy kis izzóval 7,5V köré esik le a feszültség.

A tekercs 100menet / 150menet 0,3mm CuZ huzalból. A rés a tekercsek között 0,5mm, mivel nem tökéletes kör keresztmetszet, van ahol 1,5mm, de több sehol. kézzel tekercseltem, az egész uverapid ragaccsal megkeményítve, teljesen önhordó. Azon töröm a fejem, hogy a ventilátor mágnese, illetve a belső fém merevítés egy nagy rövidre zárt menet. vagy tévedek? ez nem számít? Bár akkor nagy áramot venne fel.

A FET nem melegszik, (IRF530-at tettem be, ez volt itthon.) Az áramfelvétel minimális, 100mA alatt van.

Tudtok okosat? Mivel a tekercs meghajtása SW-ből történik, megoldható a módosítás? Mellékelve 2 kép, sajnos telefonos, a fotomasina le volt merülve.

Minden tippet köszönök!

2.jpg

1.jpg
   
(#) patexati válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia! Jó lesz az építsd meg! El fog indulni vele! Majd ha esetleg nem lesz elég a fényerő kell a kitöltésen állítani! A mostani kísérletem javítani fog az átvitel hatásfokán ..
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia!

Nagyon jó hírek. A kondenzátor rezgőkört csinál a tekercsből, jobban hasznosul a mágneses térbe bevitt energia.
(#) Hp41C válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia!

A fet -nél az IRL530 -cal lehetne javulást elérni, kisebb Rds ellenállása az 5V Ugs mellett. Az IRF530 típus Ugs feszültsége ~4V, az IRL530 -é pedig ~2V.
(#) merlingerin válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia!

A nagyobb Rds-t kompenzálhatom nagyobb betáppal Igazából az aggaszt, hogy nagyon kicsi a terhelés, mégis zuhan a feszültség. Kétségtelen, hogy a propeller nem konstans terhelést jelent, de akkor is keveslem

Hétfőn összerakom a propellert, kíváncsi vagyok nagyon.

Régebben építettem Bob féle órát, ott egyszerű DC motort használtam, és szénkefével vittem át a táplálást. (Régi NDK hajszárítóból kiszedett bronzpersely forog, erre dolgozik a kefe) 12 éve megy 7/24-ben, még bírja, pedig már 3 tápegységet megevett, mert a kapcsolóüzemű tápok nem bírják ilyen sokáig, mint a szénkefe Csak ez máshol lesz.

Köszi a bíztatást!
(#) patexati válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Már most merném javasolni egy 10nF kerámiakondi elhelyezését a primér tekercs kivezetéseivel párhuzamosan!! Ha esetleg rákötsz egy szofita izzót be lehet hangolni kondik hozzáadásával a legjobb tteljesítményátvitelt csak a kitöltés és a tápegység ne változzon azzal próbáld mivel járatni akarod..Mérd a felvett áramot azon látszik leg jobban az optimális behangolás de az izzó fénye is elárulja nem nagyon kényes nanoFarádonként lehet ugrálni 6-15 közt. Ami lényeges nem igényel semmilyen átalakítást a bázis.. A szekunderre nem kell semmi ott nem találtam értékelhető javulást..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Szia!
Egy ilyen kísérletsorozatot már korábban én is elvégeztem a hagyományos forgótrafós átvitellel, ahol rezonancia pontot kerestem a legjobb hatásfokhoz. A rezonancia 11-14KHz között volt a legjobb kb 8.2nF-dal az állón, és 5.6nF a forgó tekercsen. A gond az lett, hogy a jó átviteli teljesítményt rontotta az erős sípoló hangja, emiatt az egész megoldás akkor még elfogadhatatlan volt. A kísérleteket szinuszos meghajtással végeztem, (TDA2030). Miután más lehetőségek is beléptek az átvitellel kapcsolatos megoldásokhoz, ezt nem is vizsgáltam már tovább. Itt:
(#) pinternorbert82 hozzászólása Feb 12, 2011 /
 
Sziasztok . Van egy video motorom és nem tudom meg lehetne-e oldani ezzel a propelleres óra meg hajtását és milyen módón lehetne vezérelni ezt a tipusu motort? Kérem segitsetek
(#) janocsi válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Szia!
Ez a videó-fejmotor felépítésben nem a legjobb összeállítás, ha jól látom, nincs a motor sztátoron a meghajtó IC. Egy szalagkábellel tudnád összekapcsolni a ”hozzávaló” meghajtó áramkörhöz, ha azt be lehet még üzemelni. (Néhányan a meghajtó IC-t ki szokták fűrészelni az eredeti alaplapból a hozzá tartozó áramköri elemekkel, csatlakozóval együtt.) Ha mindez megvan és működik a motor, természetesen megfelelne a propeller hajtásához.
(#) motoad hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
A new propeller clock is born. Look at the photographs. Many thanks to everyone.

Google Translate:

Egy új propeller óra születik. Nézd meg a képeket. Sok köszönet mindenkinek.
(#) motoad hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
További fényképek. Additional photographs.
(#) motoad hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Additional photographs. See new feature. See new "seconds" hand.

Google translate:

További fényképek. Lásd az új funkció. Lásd az új "másodperc" kezét.
(#) motoad hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
The propeller clock uses Hp41C prop628.asm, 09/09/2009, File Version: 2.27. I added some extra code for the seconds hand.

Thanks. Bill M (motoad)

Google translate:

A propeller óra használ Hp41C prop628.asm, 09/09/2009, Fájlverzió: 2.27. Én hozzáadtam némi extra kódot a másodpercmutató.

Köszönöm. Bill M (motoad)
Következő: »»   220 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem