Fórum témák
» Több friss téma |
közben utána néztem, nekem úgy tűnik, ez az én emberem.
a gondom, fogalmam sincs melyik ellenállás illetve koncenzátormilyen legyen, ráadásul ha szabályozni akarom, akkor gondolom a két ellenállás helyére potméter kell. 1 másodperc 12 V 1 másodperc 0 volt kéne a feszültség állandó de a nyitva ill zárvatartási idő jó ha szabályozható. köszi
egyszerre írtunk.
szóval a tokozást még értem, azt nem tudom, milyen értekű elemek kellenek a beállitáshoz, illetve melyik szabályozza a nyitás s zárás időtartamát. van kapcsolás amiben több kondi is kell. érdemes berakni vagy elég a fenti képem 3 külső elemmel?
Nézz be az 555-ös témák képeibe!
Biztos fogsz találni olyan kapcsolást, ami neked megfelel!
Megint van egy gondom: A segédprogramok közül az 555 astabil számitónál szerepel egy C2 kondenzátor, de az nem, hogy ennek mennyi az értéke.
A C érték számitott, az oké.
C2 = 10nF - 100nF 25V
[OFF]Használd a VÁLASZ gombot légy szíves. Köszönöm.
Oké, akkor ha nem konkrétan valakinek a válaszára válasz akkor a legutolsó iró válaszgombját használjam?
Köszi az adatot, lehet tudni mitől függ, C2-nek a megadott határon belül mekkora kondi kell?
Ezt mérlegelned kell. Ha valamilyen formában kapcsolódik az előtte feltett kérdésedhez ( kérdéseidhez ), akkor érdemes inkább a válasz gombbal tovább vinni a gondolat menetet. Sokkal könyebb átlátni, hogy ez tényleg egy új kérdés vagy csak az előzőleg feltett kérdésed folytatása...
A C2 csak egy szűrő kondenzátor az 555-ös belső feszültségosztó ellenállásainak kivezetésén. ( 555-ös 5. Lába. ) Értéke 10nF és 100nF között szokott lenni. A túl kicsi kondenzátor hatástalan. A túl nagy meg kedvezőtlenül módosíthatja a belső feszültségosztó feszültségét és ezzel kedvezőtlen irányba viszi az áramkör paramétereit.
Sziasztok!
Segitseg kéne. Van egy NE555ös astabil kapcsolasom,kimenetén 3 infra LEDdel. Azt kéne elérnem,hogy a kitöltési idő 1:1 legyen, az alkatreśzek paraméteri is megvannak ehez (meg a megfelelő frekihez),de mikor elinditom pl. a 20KHz-es "villogast" azt csinalja,h elején hirtelen parszor fel-le kapcsolja a tapfeszt,es csak utana all be a megfelelő freki és a kitöltés (kuldtem képet). Miért lehet ez? Gyorsan toltődik és kisül a kondi? Miért? Köszi
Ha 50% kitöltés kell én azt a megoldást favorizálom, mikor a kimenetről megy a töltés/kisütés ellenállása. Nem atomstabil 1:1, de szerintem megteszi.
Üdv Inhouse
Nem tudjátok, létezik olyan kapcsolás, ahol sima tranzisztorokkal megvalósitható futófény. Valami összetett multivigrátorszerű, s tetszőleges a darabszám.
A másik, ugy tudom ilyen célra bármilyen tranzisztor jó. igaz ez? Sok bontott buherből akarok késziteni s minden ldnél egyedileg precizen meghatározott lépsköz kéne de mindez magasfrekin. Hogyan is lehet számitani a továbbugrási időt?
hát ez engem is nagyon érdekelne! De még én ilyenröl nem hallotam
Sziasztok Sracok,
Volna ket tekercsem amit 2x IGBT-vel rezonans modon szeretnek hajtani az abran lathato modon. A kulonbseg annyi volna, hogy a tapfeszultseg az a halozatrol lejovo egyeniranyitott DC lenne. Itt akadtam el, ugyanis az IGBTk max. +-20V-ot toleralnak a kapun vagyis ezt szeretnem valahogyan korlatozni. Eloszor probaltam skori rezonans tapegysegebol a zener diodas megoldast adaptalni de ott a "ket" tekercs kozott induktiv kapcsolat van es lenyegeben osztott a tapellatas is ami miatt nem teljesen vilagos a szamomra, hogy akkor most hogyan is fognak feszultseget korlatozni. Elesben nem tudom kiprobalni mivel nincsen variac-om vagy egyeb, hogy aprankent elesszem fel az aramkort, igy szimulatorban szerencsetlenkedtem vele egy fel delutant. Probaltam rakosgatni zener diodakat ide-oda, de a legjobb konfiguracioval is csak ugy jott ki a lepes, hogy meg a kollektoromon is csak max 20V jott at. Szoval a kerdesem, hogy az alabbi rajzon hova kellene elhelyzenem a diodakat vagy egyaltalan megoldahto-e ez biztonsagosan? Az IGBT-k szempontjabol mindenkeppen fontos lenne, hogy ebben visszacsatolt allapotban legyenek meghajtva mivel egyszeru aramkort szeretnek es nagyon gyors kapufeltoltest amire ez tokeletes. A valaszokat elore is koszonom mindenkinek!
Szia!
Erre a feszültségkorlátozásra találták ki az ellenállást és a Zener-diódát. Ötletadó: Bővebben: Link
Koszi a linket. Atneztem a rajzokat, a szoveget azt sikerult hellyel-kozzel leforditanom de nem igazan vilagos, hogy akkor hova is kellene beepitenem az ellenallast es a zenert.
A G-S közé. Mutatja a kép: Bővebben: Link
Ah, vagy ugy! Szoval az a kep! En meg ennel a kepnel ragadtam le.
Tessék használni a jobb oldali görgetősávot és az IGBT-t keresni
Sziasztok!
Épitetten egy sima astabilt bc 182 alapon. 4 voltról megy de nekem ennél sokkal gyorsabb frekvencia kéne. A kérdésem az, mi a maximum amit ebből ki lehet hozzni tönkretétel nélkül? mert nem merem tovább csökkenteni az ellenállást, mert egyett már igy galyratettem. Jelenleg 560 ohm az áramhatároló ellenállás, ahhoz nem nyulok, 47 mikró a két kondi, és 10 Kohm az az ellenállás aminek a csökkentésével növelem a frekit. 5 kilóval gyorsabb, 1 kilóval még gyorsabb, de nem merem tovább csökkenteni mert nem tudom mi a határ. Ti tudjátok? Köszi
Mi lenne, ha inkáb a kondik értékét változtatnád?
de milyen keretek közt?
na sikerült.
2.5 K ellenállás és 680 nano kondinál már látszólag egyszerre ég a két led, csak kicsit vibrál
Egy kérdés:
Egy bc182 alapu asatbil multivibrátor szerintetek elbír 10 ledet vagy kell hozzá erősítő tranyó? köszi (5 voltról menne az astabil.)
Szia !
Attól függ hogy milyen színű és fajta led lesz rajta ha csak 10-20mA a felvétel akkor simán elbírja de jó a bc547 -el is!
őőő akkor ugy kérdezném mennyit bír?
Mert akkor majd együtt lemérem, ha a határán van akkor kiegyezek 8--9 leddel, de ha birja akor még növelem is. És mi ez a bc547? Ez többet bir? Vagy miben más mint a 182? Ja bocsánat megint rámszólanak a kisbetükért. Őőő És köszi
Szia!
A bc 547 es ell én 40 ledet hajtottam meg igaz diffúz zöld ledet de ez most téged ne zavarjon az a lényeg hogy mind a kettő tranyó 100 mA-s azaz nem tehetsz rá nagyobb fogyasztót esetetben ledet ami 100mA többet fogyaszt pl: power ledet biztos nem bír ell! Itt van 2 adatlap nézd végig őket ha kell valami segítség nyugodtan írhatsz! :yes: BC 182 datasheet BC 547 datasheet
Szia!
Mutattok egy példát én 1évvel ezelőtt csináltam meg ezt az astabil multivibrátoros kütyüt 40 leddel és BC 547 es tranyóval ha ezzel csinálod biztos elbírja!
Nem nyilik meg ezen a vacak gépen az adatlap.
Miben más ez a 547-es azonkivűl hogy jóval olcsóbb? |
Bejelentkezés
Hirdetés |