Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Index javítása, építése
Lapozás: OK   3 / 5
(#) titi01 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /

15,54,K. Ezek mit jelentenek?
(#) kobold válasza titi01 hozzászólására (») Máj 2, 2008 /

Bővebben: Link
Járművillamossági számozások, a kép alapján egyértelmű lesz.
(#) zolika2108 hozzászólása Márc 6, 2009 /

hali!
arra gondoltam,hogy építek az autóba egy olyat,hogy felváltva villogtassa a fényszórókat.
igazából nagyon nem értek az elektromossághoz ezért lenne pár kérdésem.
szóval az elképzelés a következő.
az index relé biztosítékon és egy kapcsolón keresztül kap egy gyújtás áramot.az 54-es pontra rákötnék egy egyszerű 4 lábú relé 85-ös pontját.így az ütemadó kapcsolgatná a relét ami kapcsolná a bal fényszórót.
ennek a relének az 87-es pontjára kötnék egy bontó relét ami kapcsolná a jobb fényszórót és a bontó relé 30as lába a kapcsoló és az ütemadó közé lenne bekötve,hogy amikor ráadom a gyújtást ne világítson a fényszóró.elképzelésem szerint amikor felkapcsolom a kapcsolót az ütemadó kapcsolja a bal fényszórót és egyben a bontó relét így csak a bal világít,majd amikor az ütemadó nem ad áramot a bal fényszóró lekapcsol és a bontó relé kapcsol áramot a jobb fényszóróra.
a kérdésem az lenne először is,hogy működne e a kapcsolás,nagyjából milyen gyorsan villogna a két fényszóró és egy átlag relé mennyi ideig bírná a terhelés anélkül,hogy beégne az érintkező.
ne kérdezzétek,hogy mi ennek az értelme,mert még én sem jöttem rá.egyszerűen tetszik
(#) bbb válasza zolika2108 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

ezzel egyetlen probléma van, mégpedig a szabálytalanság. mivel nem vagy se mentő se tűzoltó, vagy rendőr és az autódon nincsenek engedélyezve ezeknek a szerveknek a megkülönböztető jelzőfényei, így az első rendőr simán elvenné a forgalmid és elküldene vizsgázni soron kívül.
így tehát ezt a dolgot NAGYON nem ajánlom, hogy megcsináld!
(#) zolika2108 hozzászólása Márc 7, 2009 /

azóta már végig gondoltam,hogy mire tudnám használni és mivel kb semmire nem is foglalkozok a kivitelezéssel.mondjuk nyilván nem a rendőrökre villogtam volna vele,de mivel igazából értelme nincs,csak jól néz ki,marad elméleti szinten.
de amúgy működne szerinted?
(#) Frankye válasza zolika2108 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Itt találsz egy egyszerű kapcsolást, ami éppen a Neked szükséges feladatot látja el.
(#) felho24 válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Megépítettem az irányjelző relét amit belinkeltél ide a topicban de nem működik.A probléma az h akárhova rakom a vezetékeket folyamatosan világít.4.7M ellenállásom nem volt ezért 5.1M sat rektam be Ez lehet gond? Meg lehet hogy rosszul táttam de az általad linkelt lapon az első képen és a beültetési rajzon megvan cserélve a c1-c3 alkatrész.Probáltam énis de sem így sem úgy nem villogott csak folyamatosan égett. Mit ronthattam el?
(#) Moderátor hozzászólása felho24 hozzászólására (») Márc 3, 2010

Légy szíves kerülni az MSN és chat szlenget! Ez egy fórum, ha eddig nem is tűnt fel, ezért "elvárás", hogy egy nyelvtani szintet fenntartsunk. Nem írunk még a pontra-vesszőre is, nem használunk feleslegesen rövidítéseket, és használjuk a nagybetű-váltót, a szóközt, és általában figyelünk a nyelvhelyességre.
(#) fz6n válasza felho24 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Én is megépítettem a szocimotoros oldalon találhatót, 2-t, egyik működött egy darabig, másik abszolút nem, nálam is folyamatosan világított. 1 nap után a másik is feladta. Nagyon megbízhatatlan. Próbáltam relés megoldást is, trimmerrel állíthatót, de elég instabilan villog... Más álló motornál, alapjáraton, meg fordulaton. Lassan már ott tartok visszateszem a gyári relét, veszek ellenállásokat és kész...
(#) felho24 válasza fz6n hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Énis visszatenném. De nincs mit!
(#) Inhouse válasza fz6n hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Van egy spec IC direct index-hez. Egy kis 8 lábú tok. Pár külső elemmel és egy relével szabványos index építhető. Ami az itteni rajzok többségével ellentétben a terhelést is figyeli és izzókiégés esetén átvált gyors villogásba. Megkeresem a rajzot és felteszem, a kérdés az, nálunk kereskedelmi forgalomban kapható-e az IC.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Az egyik meg is van, U2043B.

Hő és feszültségkompenzált frekvencia.
Izzókiégés esetén hibajelzés dupla villogási frekvenciával.
kapható pl. a HQVideo-nál

Üdv
Inhouse
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 21, 2010 /

Hali mindenki!

Lassan jövöget a jó idő, és a motoromon (simson, 6V-s rendszer) lévő indexet meg kellene csinálnom, nincs kedvem szenvedni a gyári index relével, úgy is mindig meghal, és össze - vissza villog ford. számtól függően, ezért gondoltam, hogy építenék neki valamilyen áramkőrt, de az izzókat meg szeretném hagyni egyenlőre... tehát csak a villogást előidéző rész kellene nekem... találtam is egy kapcsolást:

Ez elvileg jó lenne ledesre is és izzósra is, na most ezzel nekem annyi a bajom, hogy nekem 6V-s kellene nem 12V -s... sajnos egyenlőre nem értek annyira ezekhez a dolgokhoz, hogy önállóan ki tudjam találni, hogy miképp kellene ezt összerakni, hogy 6V-s rendszeren tudjon működni.

Tehát ha szerintetek ez a kapcsolás jó lenne nekem, akkor kérlek titeket, hogy írjátok le, hogy mely alkatrészek helyett kellene vennem másikat, hogy működjön ez 6V-n. Vagy ha van más bevált kapcsolás akkor szívesen megépítem én azt is... csak ez azért tűnt jónak mert elég egyszerű és még egy próbanyákon is megépíthető... igy nem kell marnom neki nyákot...

Előre is köszi a válaszokat.
Üdv!
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 22, 2010 /

Hali mindenki...
Akkor senki nem tud nekem segíteni?
Ma megpróbáltam már ezt a kapcsolást...

De a FET nem bírja szerintem ezt a terhelést, mert egy ideig villogot aztán szépen elszállt... és már csak világít a FET meg forró volt...

Semmi értelmes kapcsolás nincs amivel meg lehetne valósítani egy ilyen index-et 6V-s rendszer alá... ?
(#) Peti027 válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Szia!
Abból hogy ezt írtad:
Idézet:
„össze - vissza villog ford. számtól függően”

gondolom én, hogy nem akksiról megy az indexed, hanem simán valamelyik tekercsről?

Úgy szerintem nem fogsz tudni olyat építeni, ami akksi nélkül mindig megbízható lesz, mert a tekercsek feszültsége erősen függ a fordulatszámtól, lehet hogy nagyobb fordulaton, ahol megvan a 6-7 V feszültséged, ott menne, de alapjárathoz közeli feszültségen, szerintem esélytelen, pedig ott lenne rá szükség.

A ledes változat még elképzelhetőbb szerintem, de izzókkal már nem.

Persze, csak abban az esetben, ha tényleg nincs akksid a motorba, ha van, akkor tévedtem, elnézést.
(#) carp07 hozzászólása Aug 15, 2010 /

Hali
Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy adott egy robogó. Olyanra akarom megcsinálni az indexet mint az amerikai autókba hogy alapjában világít és amikor indexelek akkor indexel.
A választ előre is köszönöm.
(#) Krisz03 válasza carp07 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

A KRESZ szerint szabálytalan, tehát ne is gondolkozz rajta.
(#) Stewe válasza Peti027 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Ha csinálsz egy nagy fényerejű LED-es villogót, egy DC táppal nagy pufferrel ami akár 4V-ról is megy akkor megoldható.
(#) carp07 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Köszi szépen a válaszokat. De valószínű h a gyári izzó mellé beteszek egy- egy nagy fényerejű ledet és ennyi.
(#) Inhouse válasza carp07 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Most hallottam, hogy az amerikai autókban kövér, hamburger és fánkzabáló helyiek ülnek...meg tudod ezt is oldani? Ez legalább nem szabálytalan...meg ugye legyünk következetesek...arról nem is beszélve, hogy pl. Ausztráliában a kormány a jobb oldalon van, nosza, szereljük át olyanra!

Üdv
Inhouse
(#) csoni07 hozzászólása Nov 2, 2010 /

Sziaasztok!
Nekem is lenne egy jó kérdésem
van nekem egy indexreké ami 24V 2X24W nem rom és a három lába annak a betüjele vagy szám mindkettő "15" "54" és "K"ha valaki tudja hogy kell bekötni azt megköszönném E-mail címem :***@****.**
csak erre válaszoljatok mert nem szoktam nézegetne a hobbielektronikát

E-mailben nem kérünk semmit, és nem írjuk ki az e-mail címet a fórumba!
Frankye
(#) akos70 válasza csoni07 hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

15 - gyújtás+
54 - kapcsolóhoz
K - visszajelző

Ha nem nézed, így jártál.
(#) koni6 hozzászólása Jan 1, 2011 /

Olvasgattam, de nem találtam olyat amire nekem lenne szükségem (lehet hpgy csak figyelmetlen voltam). A problélmám a következő: (remélem tudtok segíteni, és köszönöm így előre is az esetleges válaszokat) egyes fiat punto-m van, az indexeit szeretném átalakítani ledesre, 3 lábú relé van benne gyárilag, mit kellene tennem a relével hogy jól működjön ledes indexeknél? Esetleg van valamilyen elektronika amivel jól működne a dolog?
(#) zolika60 válasza koni6 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Lehet olyan relét kapni, ami helyettesíti a gyárit, LED-es lámpák esetén.
(#) djadji hozzászólása Jan 25, 2011 /

Hello!

Van egy elekromos rollerem, és a vezérlője nem tudja az indexet vezérelni. Szeretnék egy NAGYON egyszerű kapcsolást, amit bekötve tudná villogtatni az indexeket. Nem is kell hogy mind2 oldalt kezelje, csinálok 1-1-t a bal és jobb oldalhoz is.
Neten kerestem, de nem találtam olyat ami 24V-ot bír (mellesleg a másik roller 36V-os, aé slehet hoyg annak is kelleni fog ilyen).
Tud valaki segíteni?
(#) djgombi válasza djadji hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Nézd meg ezt! Ennek bírni kellene ezeket a feszkókat.
(#) djadji válasza djgombi hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Hali!

Kösz szépen, de ez nekem nem lesz jó.
Az eredeti "relé" egy 2 kivezetéses, ami nemes egyszerűséggel rá volt kötve az indexek közös tápvezetékére sorban, és amikor átfolyt rajta az áram, akkor hol átengedte, hol nem (relé nem is volt benne. 2 kondi, 2 tarnzisztor, 3 ellenállás, 1 dióda meg egy idióta zümmögő). Imigyen meg is volt a villogás, az meg hogy melyik lámpa villogjon már a kapcsolón múlt.
Na ilyen "relé" kellene nekem.

http://kepfeltoltes.hu/110209/DSCF0342_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ilyen volt.
Ezt nem tudom megépíteni, mert egyenlőre nem a 2010-est nem találok sehol (HQba lehet hogy lesz, ha egyszer el kezd működni az oldal).
(#) djgombi válasza djadji hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Nálam ez két kivezetéses. Nem tudom hol látsz többet. Nézd csak át!

index.jpg

(#) djadji válasza djgombi hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Aha, ez már jónak tűnik, köszi szépen kipróbálom.
Az előző azért nem "tetszett", mert külön kellett volna bekötni a 4 indexlámpát.
Köszi!
UI: ez is valamelyik régebbi Rádióelektronika-ban volt? (most töltöm őket le, akkor megéri...)
(#) djgombi válasza djadji hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ugyanaz mind két kapcsolás. Egyébként HE füzetben van.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem