Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   9 / 30
(#) HeZ válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Lemaradt: melegen és jó szívvel ajánlom Neked és minden építeni szándékozónak a Sörkollektor oldalt, ahol sok év óta számos építő tapasztalatát megismerheted. Segítőkészek, választ kaphatsz kérdéseidre és elkerülheted a technikai zsákutcákat.
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
szia Gyula!
Válaszoltam a kérdéseidre,de az üzit nem tudtam el küldeni.Ezt írta ki,hogy:a következő szavak miatt a hozzá szólás beküldése tiltott.Javítsd ki.Semmi olyasmit nem írtam ami sértő vagy gusztustalan undorító lett volna.
Üdv:Feri
(#) erbe válasza HeZ hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Pillanatnyilag valami miatt a "www.sorkollektor.hu" oldal nem elérhető. Ajánlom helyette a Napenergia?....Napenergia!! a
Mit kell tudni a napenergiáról és ennek a Gyakorlat oldalát.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Üdv! Én tavaly a melléképület tetőcserepe alá a horogfákhoz felraktam vagy 40m kpl csövet ,és lassú vízátfolyással tök jó meleg víz jött. Tök jó dolog a napkollektor is ,de szerintem nem szabad túl drága anyagokon gondolkodni. Egy helyen példul fekete lapradiátor volt a napra *** kész.szuperul működik.

Nem kocsmában vagy !
(#) 947gyula hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Heló Feróbácsi! Jártam így énis hogy nem adta ki a szöveget úgy mint neked! Levettem a sapkát, beizzítottam a tököt /majdnem egy újtipusú kollektor lett belőlle/ mire rájöttem hogy a kijelzett betük között a szóközt nem ütöttem be! Pótoltam és olvashattad! Baba lett a dolog! Ezért nehogy eltünj az oldalról mert a tapasztalt oldat képviseled, ami nekem jó!
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia Gyula!

Hát meg próbálom még egyszer.szóval a ventim egy négy fokozatú egyenáramú ventilátor ún. mókuskerekes.Az eddig mért legmagasabb hőfok:61 c.fok.Nem tudom,hogy hol laksz,de ha kell adok dobozokat.ha rám hallgatsz ragasztani sem kell őket, a tetejét kivágod az alját levágod.Vágod?Ugyan is az alja 10-15-századdal vastagabb mint az eleje,és szépen egymásba lehet őket tolni.Egyébként egy sima 25 tagú vas radiátort le festettem feketére,és nyáron az ezzel elő állított meleg vízzel fürödtünk.

Üdv:Feri
(#) ferkóbácsi válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia!

Ez az oldal sajnos fizetős lett,ha be fizetsz 2600 ft-ot tagja lehetsz.Le nyúlták az ötleteket és kizártak m.-jó.
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Kiegészítés: a ventilátort egy akku töltővel és egy bolyler hőfok szabályzóval kötöttem össze,amit olyan 30 c.fok körüli hőmérsékletre állítottam be.Tehát amikor eléri a beállított hőmérsékletet akkor kapcsol be.

Üdv:Feri
(#) 947gyula hozzászólása Feb 12, 2011 /
 
Azt hiszem mivel már rég gyüjtöm az infókat, feszíti is rendesen a "búrámat", úgy tudok lohasztani rajta ha megcsinálom a sörösdobozos müvemet! Minden olvasmányból kiveszem a hasznosat és ez olyan lesz amilyet még nem csinált senki! Majd közreadom! Az alapinfót a " sörösló" lapról vettem de sokat "tallóztam"is mellette! Apropó! Ha érdekel valakit: az ÖKOCENTRUM lapon pályázati lehetőségek jelentek meg a témával kapcsolatban,a Széchenyi Terv részeként! Úgy látom sokan "baglyásztok" felvagytok későn is, az jó, mert mikorra felkelünk /az aljanép/ van mit olvasni a csipa törölgetés közben! Mindenkinek kellemes jó napot, nekem pedig hurrrrrááááááá!
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Szia Gyula!

Ha még olcsóbban akarod kihozni akkor az osztó-gyűjtő dobozt el készítheted kutya konzerves dobozokból,nem pedig alu,vagy horg.-lemezből.(egyébként mindenki olyat csinál,amit még senki nem csinált,mert amit én csináltam nem más csinálta)

Üdv és szép napot mindenkinek:Ferkóbácsi.
(#) zakarki válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
SZia Gyula !

Amit én csináltam (most lett kész a második) azt számítógép tápegység ventikkel (8cm) hajtottam meg az áramforrás pedig napelem. (12volt 12 watt)
Egy koliba van 12 cső ezt 6 venti hajtja.1.1- es a teljesitménye per db. Nov 1-el tettem fel reggel 9-től 16-ig megy ha süt a nap. Szabályzás nem kell mert ha nem süt a nap nem megy a venti. 12-14h küzütt 55-60 fokos levegőt nyom be. A szűrés kispolski levegőszűrővel.

Üdv SIMI
(#) 947gyula hozzászólása Feb 12, 2011 /
 
Üdvözöllek zakarki! Végre van még egy gyakorlatos hozzászóló! Nekem a villamosság annyi ha háttal állok neki, mintha szembenállnék! Azért most kezdek már konyítani valamit mert muszáj! A gyenge szakmaival úgy gondolom hogy nagyobb teljesítményű ventivel sokkal jobb hatásfokkal tudnád dolgoztatni a szerkezetet! De biztos lesznek olyan hozzászólók akik a csikkzsebből vágják a témát! Egy személykocsi mókuskerekes ventije nem lenne e eredményesebb! Használd ki a napos időszakokat! Kellemes napokat mindenkinek!
(#) ferkóbácsi válasza Collector hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
T.:Collector!

ma kipróbáltam az alufóliás tükrömet,a karton papír is és a fa is meg gyullad.az utóbbi egy kicsivel később,de egy próbát meg ért.Majd a másikat tükörből csinálom.

Üdv:Feri
(#) zakarki válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
SZia
bocsi de elirtam a ventit 0.11-0.14 wattosak jók
csak egyformák legyenek.
Ha nem napelemről hanem akksiról működtetem akkor gyorsan kifújja a meleget és azonnal csökken a hőmérséklet legalább 10 fokot.
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Szia!

Lenne egy javaslatom:a szilóval vigyázz,nem mindegy milyent használsz! van flexibilis és nem flexibilis is ha az utóbbit használod rá faragsz,az első hő tágulás után szét repedezik az egész műved.

Üdv:Feri
(#) nagy hoho válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Előkészületeket tettem két db 2,65 m2-es sörkollektor építésére. A sört már megittuk tehát a dobozok rendelkezésre állnak. Folyamatban van 2 db leselejtezett gyári vizes kollektor beszerzése. Ez szolgálna alapul a sörkolinak. A magassága 105 mm, ebben talán elférne a sörös boboz szigeteléssel együtt. Nem tudom értelmezni amit írtál a doboz átmérőről. Ha 15 %-al vastagabb lenne a dobozok alja mint a teteje az 8-9 mm-t jelentene. Ma megmértem több dobozt digitális tolómérővel és az eltérés 0,1 mm alatt van. A doboz falvastagsága pedig 0,3 mm
(#) 947gyula válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szia Ferkóbácsi!
Kösz a sok jó tippet! Összeszedtem a megvalósítást a részleteiben amit meg fogok valósítani! Igazad van hogy mindegyik mü más és más! Ha elkészül az ember valamivel, van úgy hogy valamilyen módszerre azt mondja hogy legközelebb ezt másképp oldom meg, és le is írja! Ezeket a jó megoldásokat összegyüjtve fogom megalkotni az enyémet és ezért lessz "egyedi" Dél - Borsodból a Tiszapartról szálltam be a vitába és hallgatózom! Nem tudom milyen messze vagyunk egymástól! Szép napokat mindenkinek
(#) ferkóbácsi válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szia kedves sporttárs! Nem portás sporttárs!

Olvasd el még egyszer,nem százalék SZÁZAD !!! És nem a hadseregben egy század,mert teljesen nem mindegy!
A méret gyártóként változik !

Üdv:Sporttárs!
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szia Gyula!

A másodikat én sem így képzelem el mint az elsőt.Teljesen másképp akarom csinálni.Nem tudom,hogy jó lesz e még agyalaok rajta egy kicsit.Egyébként ez nem vita,barkácsoló kedvű emberek gyülekezete,akik meg írják gondjaikat bajaikat és ha tudnak segítenek egymásnak és ez így helyes. Tul.képpen csak azért regisztem ide mertsegíteni akartam neked és azt hiszem bazsinak.Én Versegen lakom,és majd egyszer lehet,hogy összefutunk le ugrok horgászni és sörözgetünk,persze csak a doboz gyűjtés érdekében nem azért mert piálni akarunk.

Baráti üdv:Mindenkinek!
(#) 947gyula hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Helló Ferkóbácsi
Teljesen igazad van abban is ha személyesen agyal két partizán, a két agy egymást is közvetlen tudja csiszolni, amiből komoly dolog is kijöhet, főleg ha dobozos sör is van! Valóban nem messze vagyunk egymástól, autópályán olyan 80 perc! Kissé személyes dolog ugyan de ha van a barkácsolók között olyan igény hogy hozzunk össze egy hétvégét, egy konferencia szerűt, horgázsat is futás is kerékpározás is és körül vagyunk gyógyfürdőkkel is, bevállalom a szervezését! Lehet akár családostul is hiszen szállást már 2000 Ft/fő tudok! Högy ezzel a témával ne ezt a falat terheljük mivel nem ezért lett kitalálva, megadom az elérhetőségemet! A helység: Tiszakeszi, gyenge.gyula@citromail.hu Jöhettek akár ötvenen is hely van! Mindenkinek kellemes szép napot!
(#) nagy hoho válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Kedves Sporikám!
Teljes mértékben igazad van elnéztem az írást. Ez már a korral jár. Elnézésedet kérem. Az általad javasolt módszer szerint egymásba tolom a dobozokat akkor nem kell ragasztani?
Üdv. Sorstárs-sporttárs
(#) Novak válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Ragasztani, vagyis inkább tömíteni szerintem ilyenkor is érdemes, mert 100%-os tömítéssel nem valószínű, hogy egymásba tudod őket csúsztatni.
(#) nagy hoho válasza Novak hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Az egymásba tolt dobozok olyan szorosan illeszkednek, hogy a ragasztónak nem marad hely. Vagy nem jól gondolom? Esetleg kívülről kell bekenni?
(#) dbase hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Lassan megvan minden a söröscuchoz, csak idő, meg szilo nincs. Kifurva megvannak, csak nem tudom pontosan melyik az a szilo az festhető, de közben puha is szerintetek?
(#) ferkóbácsi válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Szia nagy hoho !

Ha akarod kívülről egy picit körbe kenheted őket én sem bíztam az illesztésben,de szerintem tök fölösleges volt.Igen nagyon szorosan illeszkednek, olyan öt hat millimétert egymásba tolod őket és esetleg ahol egy picit meg horpad ott be kened.A 2.-at úgy terveztem,hogy az öntapadós alu szalaggal tekerem körbe,amit a naptükörhöz elhasználtam.Mégis csak olcsóbb mint a sziló.Csak nem tudom,hogy festhető ez a szalag.majd ki próbálom.

Nos a sziló ami puha is és festhető isen Braven Sealants Ez van a tubus felső részére írva

Nagy piros betűkkel keresztben:GASKET-SEALANT . 300 fokig hőáló ez untig elég,ha nem akkor elég.

Ezek ellenére mást találtam ki,de ezzel nem akarlak titeket fárasztani.Ha be jön maga lesz a csúcs!

Baráti üdvmindenkinek:Feri
(#) hege88 hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Feri Bá!

Én is a másodikat csinálom. (az első még 2007ben készült, akkor még az egymásra ragasztás volt a kialakult nézet a sörkollektor.hu-n)
Azt kérdezném, hogy a toldásos módszernél, hogy lehet megoldani, hogy ne legyen az oszlopunk "kifli"?
Illetve Te a tetejéből vágtál-e le valamennyit, hogy a felső nyílás átmérője minél nagyobb legyen? Én most vágok valamennyit, kb felső kúpos rész felét.
Üdv!
(#) ferkóbácsi válasza hege88 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Szia Hege !

Én is úgy kezdtem,hogy mind a két felét ki fúrtam és úgy kezdtem el összeragasztani őket.Még szerencse,hogy nem értem rá az összes oszlopot így meg csinálni,mert amikor raktam be a helyére el deformálódott,mint ahogy írtad ( kifli ) lett.Kis erő behatásra volt ami szét is jött.Az ideg majd meg ölt segítséget nem igazán akartam kérni az össze rakására,mert tul.-képpen mindenki H.-nek nézett akinek el mondtam,hogy mit csinálok.Úgy határoztam,hogy majd a végén amikor kész lesz akkor majd meg mutatom.Így is lett és azóta nem nekem gyűjtik a sörös dobozokat.(maradt a tóparti kukázás)
Ha össze tolod őket sokkal stabilabb lesz.
Ne a felső részét vágd le hanem az alját.Nem kell hogy nagyobb legyen a felső nyílás teteje elképzelésem szerint így jobb.Képzeld el be megy a szűk nyíláson a levegő,be ér a bővebb részbe,majd megint szűkebb és így tovább.......Az oszlop utolsó doboza olyan legyen,hogy a teteje és az alja is fúrt legyen.

Ha valaki nem tud sörös dobozt gyűjteni jó az energia italos is sőt lehet,hogy jobb! Egy adott négyzetméterre több fér belőle mint a sörösből.Nagyobb lesz a hőleadó felület!

Üdv:Feri
(#) nagy hoho válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Köszönöm a hasznos tanácsokat. A doboz alját és tetejét mivel vágtad le? Évekig légtechnikát szereltem és mi is használtuk az öntapadós alu szalagot.A nyári melegben amikor a doboz 80- 90 fokos a ragasztó nem fogja bírni szerintem. Ha van időd írj néhány sor, hogy vált be a kollektor. Ha kint van -1, -2 C° és süt a nap hogy dolgozik?
(#) ferkóbácsi válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Szia!

Csináltam egy kör kivágót,hasonló mint amit a vill szereléshez használnak lambériába való dobozoláshoz.
Esztergáltam egy ,,pogácsát" amire egy vas fűrészlap darabot fel fogattam egy awab bilincsel.Az eredeti kör kivágó nem sokáig birja,de a fűrészlapossal már vagy 7-8 százat biztos ki fúrtam és még mindig állja a sarat. Oszlopos fúrógép a leg jobb ülve lehet csinálni.Az alját pedig egy kis asztali kör fűrésszel.Egy 1-es sarokcsiszoló lappal.Ütközőre be állítva megy mint a karika csapás.Csináltam hozzá egy tartó szerkezetet amibe belerakom,mert kölönben összeroppan.Ez egy peremes persely aminek a belső átmérője a doboz külső átmérőjétől kb 2 milliméterrel nagyobb(könnyen forogjon benne a doboz)Nem a dobozt fogod,hanem ezt a perselyt műanyagból,dalamitból,fából vagy ami van.Utána kisorjázod.Ezeket a cuccokat tartott sokáig kitalálni és megcsinálni.Hát,hogy hogy vált be? Amikor süt a nap nagyon jó az a gondom,hogy nem jó helyre raktam föl,mert a délutáni nap nem éri és két nagy fa árnyékába esik,de még így is volt amikor 61 fokot mértem.Nem érek rá figyelni.Ha meg adod az email címedet hétvégén ha lesz időm le fotózom a cuccokat és el küldöm úgy jobban érthető.Nem tudom jobban el magyarázni írásban.
Baráti üdv:Feri.
(#) ferkóbácsi hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Hogyan lehet sörös dobozt meg hajlítani derékszögbe úgy hogy ne roncsolódjon?
Következő: »»   9 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem