Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   736 / 2523
(#) saraha válasza Jaksi hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Jók lesznek.
(#) Doncso válasza Jaksi hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

C12 47p, a viszacsatolás gerjedés gátló kondenzátora, a nagyferkis gerjedést hivatott megakadályozni, kifejezetten jó oda a kerámia tárcsa.
A másik kettőbe teljesen jó a fólia.
(#) Jaksi hozzászólása Feb 15, 2011 /

Igazábol csak az nem volt tiszta, hogy elég e a 63V-os de köszönöm.
(#) Doncso válasza nasgoon hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Szia István jól mondja , 180-200VA trafó illik oda. Annyival egészíteném ki, ami nem épp elegáns megoldás, de jó alternatíva lehet, hogy ha az erősítő 4 ohmon tudja a 4*32w-ot és te 8 ohmos hangszóróval hallgatod, akkor elég lehet 80-100VA-os transzformátor is. Ha jól sejtem a TDA2050-es-hez kell majd.
(#) nasgoon válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Igen, 4 ohmon fpgpm hajtani, de lehet hogy ál szimetrikusat csinálok, híddal meg kondenzátorral.

4 ohmra illik legalább 150VA trafó. Az ál szimmetrikus megoldásoknak én speciel nem vagyok a híve, bár mködhet.

Tudom, nem a legjobb megoldás, de van egy 300W 25 amperes trafóm, azt kihasználnám...

Ha nagyobb , az éppen nem baj a kapcsolás szempontjából. Hogy értve 300w-25A? akkor 12V-os?

Igen, 12VAC

Akkor fesz kétszerezős tápot kellene alkalmaznod, mert ha álszimetrikusat csinálsz abból lesz kb 2*8v-od, több nem. A fesz kétszerezőssel kb 2*16v, de oda rendes pufferelés kell majd.

Tudnál adni ilyen feszkétszerező táprajzot adni?

Hogyne, Bővebben: Link bár jelzem, nem vagyok híve az ilyeneknek, de működik.

Örök, hála!
(#) szamóca válasza nasgoon hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Nem kellene elmélyedni először az olyan alapok elsajátításában, mint a diódák transzformátorok, egyéb alapelemek működése? És nem rögtön erősítőt építeni?
(#) nasgoon válasza szamóca hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Elvileg igen, bár azt mondják mélyvízben tanul meg úszi az ember a legjobban...
(#) Lution válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Egyszerű, Stereó, mivel két 3 utas hangfal készül...igaz már régóta de egyszer meglesz...
Nem rajongok a Techno zenéért, szóval inkább minőségit, szóval tranyó.
350W os 2*32V AC táp megfelelne kb hozzá nem?
Ezek a tranyók azok amiket itthon be lehet szerzeni, jelenleg könnyen.
EZ nem azt jelenti hogy nekem bármelyik meg is lenne.
(#) Doncso válasza Lution hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Így értem. A 350VA trafó jó lesz 2*100w-ra tökéletesen. A 2*32v váltóból 2*44v körüli egyen fog lejönni. Ha azokból a tranzisztorokból kellene megoldani, amiket mutattál, azt mondom nem bő a választék, ezek nem párok, de ha ezek vannak, akkor ezek vannak. Ebben az esetben én is a quad405-öt javaslom neked. Ha jól megépíted elsőre röffenni fog, nem kellene tranyó párok bele, azaz NPN tranyókkal működik. Amiket mutattál tranyókat, abból a quad-ba a BUX jöhetne szóba, a többi ilyen táp mellet , meg egyéb más okok miatt nem. Szóval ha 100w, és ezek a tranyók, illetve minőséget is szeretnél, akkor Quad405 a te barátod.
(#) Lution válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Köszönöm szépen.
Egyenlőre ennyi a tranyó választék, de lehet még keresgélek utána az interneten, mely típusjelzésű lenne hozzá a legjobb?

2N3773, 2N3442, BD249, MJL21194, és igazából még sorolhatnám, lényeg az, hogy NPN legyen, 100-150v-os Uce-vel rendelkezzen, legalább 120w-os disszipációt tűrjön, illetve 10A-t nem árt ha tudja, ezek a leg jellemzőbb adatok. Léteznek más célra kifejlesztett kapcsoló tranzisztorok, és egyebek, 1500v, meg ilyenek, ezek nem jók ide.
(#) szamóca válasza nasgoon hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

...és a legnagyobb esélye arra hogy megfullad.
(#) Lution hozzászólása Feb 15, 2011 /

Még egy pár apróság:
Valaki tudna nekem alkatrészlistát küldeni, vagy linket adni a quad 405 öshöz?
Mert nem nagyon találtam.
(#) potenciameter válasza Lution hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

(#) Lution válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Köszönöm, skori weblapját én is nézegettem már, de alkatrészlistát nem találtam.
(#) potenciameter válasza Lution hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

A rajzon szerepel minden alkatrész értéke

Mesterem, fogod a kapcsolási rajzot, meg egy papirt és ceruzát, és leírod a papírra amilyen alkatrészeket találsz a rajzon, szépen sorba, R1=100 ohm, R2=2kohm..... és így tovább, ez már csak nem nehéz?
(#) Lution válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Köszönöm, így már minden stimmel.
(#) gapjunction hozzászólása Feb 15, 2011 1 /

Van itt a forumozok között aki hivatásos antenna szerelő?
(#) laci6662 hozzászólása Feb 15, 2011 /

Sziasztok!

Azzal kapcsolatban kellene egy kis segítség, hogy szerintetek honnan lehetne beszerezni végfok elé, kifejezetten audió célra használható aszimmetrikus vonalszintű leválasztó trafót galvanikus leválasztáshoz?
Olyanra gondolok amit profibb keverőpultokban is szoktak pl. használni (csak persze ott általában szimmetrikust), lehetőleg minél lineárisabb freki átvitelűt keresnék 20Hz-20KHz között.
Az erősítő bemeneti impedenciája 220Kohm körül van.

Üdv: Laci
(#) nasgoon válasza szamóca hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

...És pont ezért van ez a Fórum, hogy kimentsük egymást
(#) macera2 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Hi szamóca!
Pedig mostanában, ez a [mélyvizes módszer a menő. Állítólag az orvosin is úgy képzik ki a sebészeket, hogy egyből neki állanak operálni. Mondván, hogy az anatómiát majd megtanulják, menet közben.
Következő: »»   736 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem