Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Egy sima zümmer is jó lehet, a hangerő meg talán nem is annyira fontos, mint inkább az hogy szóljon. mint a kézi műszerekben ahogy szokott sípolni dióda vizsgálatnál. A megszólalási határ meg a kapcsolás felépítésétől függ, ezt ki kell kísérletezni.
Igen most az optimalizálással kísérletezek mert vagy nem szólal meg időben vagy túl korán vagy későn, de iszonyatos hangerővel.
Érdekes lehet!
Próbáld meg a komparátor részét megépíteni ( fél LM324) a rajznak, amit azután tetszőlegesen beépithetsz a tápod megfelelő helyére. A komparálási küszöb széles tartományban állítható, a két 100k nem terhel be jelentősen sehova, és az IC kimenetén vagy 0 vagy táp közeli fesz. jelenik meg. (a piezót meg tedd szivacsba )
Ja, most nézem a rajzról kimaradt az LM324 tápját szűrő 100n kondi, viszont a nyákon már szerepel. Elnézést kérek!
Sziasztok!
Felteszem újra a kérdésemet, hátha valakinek már van valami ötlete. Megcsináltam az Attila86 által tervezett tápot. Működik és szabályoz, de a kimenő feszültséget nem hajlandó kijelezni, csak 00.0 van. Áram mérésnél megy rendesen. Mi lehet a probléma? Köszi előre is a segítséget.
Szia!
Idézz elő feszültség-generátoros üzemmódot! Ekkor az R28 és R29 egymással nem közös lábain mérhető a kimeneti feszültség? Az R29-en ennek kb a századát kell mérned (R29=10k esetén), ez megvan? Ha igen, ugyan ez a feszültség mérhető a K2-es kapcsoló 3-as kivezetésén? Amikor feszmérésre kapcsolod a kijelzőt, ugyan ez van a kapcsoló 2-es kivezetésén is?
Szia Tonybacsi!
Tettszik a tápod. És valahol írod, hogy a nyák rajz is elérhető. Sajnos nem találtam meg. Közzétennéd? Köszi Üdv. Subi
Szia Subi!
Köszönöm és örülök hogy tetszik a táp . Valóban írtam nyákról, de csak a komparátoros hang-fény visszajelzőről készült (ez látható is). Lehet ha nagy lesz az érdeklődés csinálok egy univerzális nyákot.
Szia
Igazad van nem írtam konkrétumot A PC ATX táp át van alakítva, úgy hogy a -12V ágon ne legyen korlát A 800mA helyet most 3A vehető le róla De nekem 2A-nál nem nagyon kel több Ha jól rajzoltam, akkor így néz ki a táp vége most Azt hiszem le írtam mindent Idézet: „Sziasztok Kérdésem lenne hozzátok A LM324-el v2.7.1 labortápot szeretném meg hajtani PC ATX táppal. Mit kel meg változtatnom a kapcsolásban? A diódák gondolom Schottky legyenek mind de, a kondikat nem tudom Remélem meg oldható”
Sziasztok!
Előre is elnézést ha rossz helyre írtam a kérdésemet,de ezt találtam a legmegfelelőbb helynek! Következő lenne a kérdésem,szeretném megépíteni Attila86 által publikált kapcsolóüzemű előszabályzós tápegységet,melynek az alkatrész listájában szerepel egy Porvasgyűrű (AL=64,5 33mm-es) illetve egy Ferritgyűrű ami Sárga színű.Kérdésem az lenne,hogy ezeket hol tudnám beszerezni illetve megrendelni mert sajnos nem tudok az alkatrészek után személyesen elmenni mert kerekesszékes vagyok és sajnos nem megoldott a közlekedésem.Ezért szeretném az alkatrészeket megrendelni mivel ez a járható út számomra.Illetve ha valakinek van felesleges alkatrésze a tápegységhez főleg porvas meg ferritgyűrű akkor azt szívesen átveszem.Minden segítséget előre is köszönök!
Szia!
A rajzon látható két belső diódára mi szükség van?
Szia!
A kimeneti folytótekercsnek gyakorlatilag szinte bármilyen gyűrű megfelel. Én PC tápból bontottam azt a sárga színűt amit felhasználtam. Az előszabályozó 100uH-s induktivitásához már nem ennyire egyszerű gyűrűt találni. Nem tudok róla hogy kapni lehetne pont ilyet boltban. Viszont az SMPS labortáp III nevű, soha el nem készült tápomban ugyan erre a célra E42-es csévét használtam, ami viszont a Lomexben bármikor beszerezhető. Ez viszont fizikailag jóval nagyobb méretű és ezért a panelra esztétikusan nem nagyon lehet beültetni (ettől még tökéletesen működik persze!).
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat,csévetestem azt hiszem nekem is van talán valahol már csak azt kell megtekernem.Annyi lenne még a kérdésem,hogy van valamilyen adat hogy milyen húzalból tekerjem meg a 100uH tekercset és kb hány menet kell hogy legyen?Előre is köszi a segitséget!
Szia!
Nem tudom, hogyan idézzek elő feszültség-generátoros üzemmódot, de az R29-et kicseréltem 10k-ra. Beállított 15 volt kimenő feszültségnél a k2 2. lábán 0.15 volt mérhető és ez el is jut az ic bemenetére. Ha az áramerősség potmétert letekerem, hogy világítson az áramgenerátor led akkor ki ír valamilyen számot. Ha növelem a feszültséget akkor csökken az érték.
Szia!
Ha azokra a kérdésekre válaszolsz amelyeket feltettem, akkor tudok csak segíteni.
Az induktivitásról minden lényeges dolgot leírtam az oldalamon:
Idézet: „Az L1-es induktivitást nekünk kell elkészítenünk. Ennek a tekercsnek olyan vezetékből kell készülnie, ami elbírja a maximális névleges áramot (7A vagy 10A), illetve olyan (porvas) magból, ami a maximális névleges áramnál sem megy telítésbe. Ezek mellett persze a tekercsnek kb. 100uH-nek kell lennie.” Gondolom azt várod tőlem hogy mondjak menetszámot meg huzalvastagságot. Ezt nem fogom és nem is tudom megmondani, mert ez a csévétől függ. A cséve adatainak ismeretében kiszámolható vagy megmérhető (kikísérletezhető) a szükséges menetszám.
Köszönöm a választ,valóban leírtad csak figyelmetlenségből átsiklottam rajta,Köszönöm válaszodat!
Szia
A diódák a PC ATX tápon voltak és csak a -12V ágon cseréltem ki a diódákat nagyobbra De azóta eszembe jutott hogy ez már puferolt tápfesz így nagyobb feszültséget kel kicsikarnom belőle úgy kb. 32V De a labortáp kapcsolásban nem tudom, hogy mit változtassak, meg hogy használható legyen kapcsi táphoz
Sziasztok!
Ilyen tekercs is jó lenne az Attila86 féle kapcsolóüzemű előszabályzós tápjába természetesen megfelelő áramerősségű, nem konkrétan az mint ami a képen szerepel mert az csak 5A-ig jó! Bővebben: Link
Szia!
Hogyan idézzek elő feszültség-generátoros üzemmódot? Az R28 és R29 nem közös lábán mérhető a kimenő feszültség. R29-en a kimenő feszültség századát lehet mérni, ez megjelenik a k2-es kapcsoló 3-as és 2-es lábán is.
Köszönöm a válaszokat!
(Feszgenerátoros üzem akkor van, ha tekered a feszültséget állító potit és ennek hatására szépen változik a kimeneti feszültség.) Ha a kapcsoló 2-es lábán is megjelent a kimeneti fesz tizede, akkor onnantól a mérésnek jónak kell lennie ha az áram-mérés jó. Mivel ezt nem mondtad hogy problémás lenne, ezért jónak tekintem az áram-kijelzést. Akkor viszont nincs ötletem. Mostmár tudjuk hogy a K2-ig eljut a mérőjelünk, a K2 2-es lábától pedig teljesen ugyan úgy működik áram és feszmérés esetén is a panelmérő rész. Ha az árammérés jó, akkor a feszmérésnek is jónak KELL lennie. De mégse az, szóval sajnos nincs ötletem. :no:
Ha az áram szabályozó potmétert letekerem 0-ra és feszültség kijelzésre van kapcsolva, akkor kiír egy számot ami akár a kimenő feszültség is lehetne, ha be lenne állítva. Ha ilyenkor növelem a kimenő feszültséget a kijelzett szám csökken. Áram mérésnél egyébként működik a kijelzés.
Üdv.
Megépítettem EZT a tápegységet de nem működik jól nem jöttem rá mit ronthattam el ezért szeretnék segítséget kérni! A kimeneti feszültséget 0,1V-8.88V lehet állítani. Az áramkorlát led folyamatosan világít, és 2 Ic langyos. Az IC romlott el? mi lehet a baja? (a tápfesz ~24V-OS TOROID 200VA-es
Hali. Nézd meg hogy nincsen e valahol zárlat vagy nincsenek e fordítva alkatrészek. Ellenőrizd a tranzisztorok beültetését. Esetleg ha minden rendben van a nyákon akkor IC csere. Minden alkatrész olyan amilyen a listában meg van adva? Nem helyettesítettél valami? Remélem nem terhelted le valamivel a kimenetet és tettél az áramkörre pár amperrel többet mert akkor elszállhattak a teljesítménytranyóid és a IC a BC181-est beleértve.
Terhelés nélkül teszteltem!
Épp most nézem mit ronthattam el...
Hello!
nekem is hasonló problémám van ezzel a tápegységgel. Bekötöttem a tápfeszültségek (24V 65VA TOROID), és nekem is világít az áramkorlát led, melegszik a 2 IC, és még az R1-es és R2-es ellenállások. átnéztem rajta mindent és jó lenne egy kis segítség, hogy hol lehet a hiba(zárlatot nem találtam benne).
Megnéztem nem találtam zárlatot.
Az alkatrészek elvileg jól vannak berakva. Ha nincsenek benn az IC-k akkor is kell világítani az áramkorlát lednek?
Az első dolgod az lesz hogy ellenőrzöd az adatlap alapján a tranzisztorok beültetését. A második hogy készítesz képeket az áramkörről (lehetőleg jó képek legyenek az alkatrész és a réz felőli oldalról az alkatrészek legyenek beültetve még az IC-k is!). Ezek után lehet sorban menni a mérésekkel. Először vedd ki az IC-ket és kapcsolj feszkót a tápra. Mérj feszültséget az egyenirányítás a pufferelés után, és az IC-ken. Ezután helyezd be az IC3-at és az IC1-et. Most az IC1 6-os lábán mérj feszültséget a feszültséget szabályzó potmétert közben tekergesd. A feszültségnek 0 és 11,2V között kell változnia a potenciométer állásától függően. Ha ez megvan akkor be lehet helyezni az IC2-est és annak a 6-os lábán kell mérni a feszültséget miközben a feszültséget szabályzó potenciométert forgatod. Itt a kimeneten 0-33V-ig kellene a feszültségnek változnia. Ha eddig jó akkor lehet ellenőrizni a Q1-es, Q2-es és a 2N3055-ös tranzisztorok bekötését. A nyákot jól mosd át tiszta szesszel hogy lejöjjenek a gyantaszármazékok. Az eredményeket írd le és abból már ki fogjuk tudni szűrni a problémát.
Sziasztok.
Az Alkotó féle 2.7.1-es tápot építem a 4 tranyós változatot lassan elkészül végre, de egy olyan kérdésem van hogy 2 tápot hogy lehet sorba illetve párhuzamosan kötni és úgy vezérelni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |