Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   916 / 1319
(#) trudnai válasza misi93 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Ezen a rajzon csak 2x1 LED van, hogyan kototted be a 3x3-at? Annak kellene a kapcsolasi rajza...
(#) msteve hozzászólása Feb 15, 2011 3 /
 
nagyon kivülálló vagyok,egy pic programot szeretnék vkivel iratni.elég egyszerü lenne,egy kb.5-500hz-ig oszcillátor,billentyümátrix,hogy ne kelljen sok bemenet,és néhány xor kapu.
nagyjából ennyi.
természetesen nem ingyen kérném
ha vkinek volna ideje foglalkozni vele,*********

Ne adj meg adatokat nyilvánosan és ne hirdess a topicban. --vicsys
(#) watt válasza misi93 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Próbáltad kiolvasni a PIC-et, és egyezett a tartalom? Config és Flash, esetleg EEPROM a fontos. A kiolvasáskor a program kiírja ha eltérés van...

A 3 LED nyitója lehet, hogy nem fér bele a tápfeszbe. Persze ez attól is függ, milyenek a LED-ek és a nyers tápfesz.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Idézet:
„A 3 LED nyitója lehet, hogy nem fér bele a tápfeszbe. Persze ez attól is függ, milyenek a LED-ek és a nyers tápfesz.”


De lehet parhuzamosan kototte be es mas a gond -- ezert kerdeztem tole hol a kapcsolas...
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Jogos. Bár mintha azt írta volna, hogy sorba vannak kötve. Persze lehet úgy is érteni, hogy a kimenettel vannak sorbakötve, na mindegy, tényleg kell a rajz, csak itt ez elég off lesz, de kibírjuk!
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Amugy azt irta, hogy a rezhez hozza er es akkor vilagitanak a LED-ek, viszont a PIC labain nem mer semmit, ebbol kovetkeztettem csak arra, hogy ott valami mas zur lehet, mert a PIC laban akkor is meg kellene jelennie a magas szintnek, ha a tranzisztor Ice -je 0.

Amugy nem ertem azt az 'eredeti kapcsolast', hogy ugye 9V-rol hajtja meg a LED-et, 68ohm korlatozassal. Tehat a tranyon esik 0.6V, mondjuk a LED-en 2.4V, az osszesen 3V, marad 6V, tehat akkor kb 90mA -re van ott az aram beallitva. Nem tudom milyen LED-ek lehetnek ott, csak kicsit magasnak tunik ez nekem -- hacsak nem multiplexelesre vagy PWM-es meghajtasra, magyaran aramtuskekre van ez az egesz kitalalva?
(#) Takikaa hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Üdv mindenkinek !

Olyan kérdésem lenne hogy lehet e olyat csinálni hogy mplab ban programozom a picet és szeretnék több asm et vagy valamilyen fájlt amibe írok alprogramokat és azokat a fő programba csak beemelem és meghívom ?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) nedudgi válasza Takikaa hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Az MPLAB projekthez egyszerűen hozzáadod a többi fájlt.
(#) Takikaa válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
És akkor utána csak goto utasítással az abban levő szubrutinokat meg tudom hívni ?
(#) trudnai válasza Takikaa hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Tobb ASM file-nal mar erdemesebb un. linker scriptes -- vagy mas neven relokalhato kodos -- fejlesztest csinalni. Ilyenkor a valtozok helyet a linker fogja meghatarozni, m csak teruleteket hatarozhatunk meg a linker scriptben, hogy hova gyujtson X vagy Y tipusu adatokat, ill, hogy azokat ugyanarra a bankra tegye.

Masik lehetoseg, hogy #include -dal beilleszted a masik ASM file-t, amit ilyenkor erdemes .INC kiterjesztessel ellatni, ezzel is kulonbseget teve, hogy az nem a fo program vagy linker scriptes modul, hanem egy "include allomany". Ez joval egyszerubb, de kevesbe biztonsagos megoldas (nincs vedve, hogy a valtozok, konstansok es kod teruletek ne kerulhessenek ugyanarra a memoria cimre, mint ahogy az sem, hogy a bank-ot vagy kod lapot ne cimezhessuk tul...)
(#) Takikaa hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Ha létrehozom azt az .INC fájlt abban ugyan úgy fel kell építeni a programot mint az eredeti programban, vagy valahogy máshogy épül fel a program ? Valamint ha be emeltem akkor hogyan tudom meghívni ?
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Nekem van olyan LED-em, ami 350mA-t is elvisel 3x, (RGB). 3V körüli feszültség esik rajtuk! Gondolom egy "rendőr" stroboszkópban hasonló teljesítményű LED kell minimum!
(#) watt válasza Takikaa hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Az INC-ben program részeket hozol létre, olyan, mint ha a fő asm-ban írnád, csak nem. Amikor beincludeolod, akkor oda fog beszúródni. Olyan mint egy makró. Minden változó és címke közös.
(#) Takikaa hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Sikerült megoldanom az include al.
Mindenkinek köszönöm a gyors választ.
(#) misi93 válasza watt hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Először is a ledeket sorbakötöttem és a tápfesz durván 10v . ha a stab kocka után kötöm a tranzisztorok bázis ellenálását akkor szinte full fénnyel világítanak a ledek.
(#) juhika hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Helló mindenki!

Egy pic 16f628 komparátor illesztése adta fel a leckét.

Az an1-an2 használnám komparátor bemenetként.

An2-re gondoltam egy külső referencia feszt, an1 re pedig a "mozgó" feszt.

Felfedeztem, hogy a komparátor bemeneti ellenállása nagyon kicsi (25-30 Ohm). Külső klasszikus fesz. osztót nem tudok rá méretezni, a kicsi belső ellenállás miatt.

Ha teszek a lábára 1-2 kilós ellenállást, akkor működik a dolog, de akkor a komparálási feszültségek olyan 0,5 V környékén mozognak.

Ha mondjuk 1V ra akarom beállítani a referencia feszt akkor olyan kicsi ellenállást kellene rátennem (100-120 ohm), hogy meglehetősen nagy áram folyna a körben(~30 mA)

A dokumentációból csak annyit sikerült kibogarászni, hogy max. 10k legyen ráakasztva.

Miért van ez?
Most én csinálok rosszul valamit?

Fel tudna homályosítani valaki?
(#) potyo válasza juhika hozzászólására (») Feb 15, 2011 / 1
 
Idézet:
„Most én csinálok rosszul valamit?”


Valószínűleg igen, mivel az nem normális, hogy ilyen alacsony a komparátor bemeneti ellenállása. Nem állítottad véletlenül az ezekhez a lábakhoz tartozó TRIS biteket nullába?
(#) szilva válasza juhika hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Azt honnan veszed, hogy 25-30 ohm lenne a komparátor bemenő ellenállása? Merthogy az adatlapban én semmi ilyet nem látok, az összes I/O port bemeneti állapotára szivárgó áramokat látok csak az adatlapban, de azok ilyen +/-0.5 és +/-1 uA nagyságrendűek. Szerintem te valami kimenettel szemben próbálsz dolgozni, ha ilyen kis bemeneti ellenállást érzékelsz.

A komparátor felprogramozásáról, illetve a külső elektromos kialakításról írhatnál többet, tehetnél fel képet, programrészletet.
(#) misi93 válasza watt hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Heló! Beolvastattam a picet és benne van a hex fájl. a nyákrajzot is mellékeltem, de én átnéztem már vagy 3x és semmi.
(#) watt válasza misi93 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Én sem találtam hibát, nem tudom mi lehet. A tranyók BC337-ek?
(#) peti12 hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Hello mindenki. Most kezdtem programozni (BASIC-ben, PIC16F877a-tipusút ) és van egy olyan problémám hogy a port lábait nemtudom beállítani digitálisra. Az adatlapban találtam valami adcon1 és adcon0 parancsokat a lábkiosztásra de nem teljesen értem,de viszont ezekkel a nemtudom az d,b portokat beállítani.
Ha tudtok légyszíves segítsetek, előre is köszönöm.
(#) watt válasza peti12 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Miután nem ismerem a PIC Basic-et(eszembe se jutott Basic-el kezdeni, pedig PC-n VB6-al dolgoztam), ezért csak tippelek, hogy talán el lehet érni a TRISx (x=A,B,C,D,E stb.) regisztereket, amik az adatlap szerint ha megnézed, a portok irányát állítják be.

Viszont van egy sejtésem, hogy a Basic próbál mindenféle openekkel operálni, ezért javaslom a fejlesztő környezet helpjét elolvasni ez ügyben.
(#) peti12 válasza watt hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
A tris parancsal azt állítom hogy ki vagy bemenet, azt nem tudom hogy ha már a portot beállítottam ki/be menetre akkor hogy legyen az digitális, mert valahogy azt meg kell adni különben nem működik.megnézem a helpet köszi
(#) icserny válasza peti12 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Idézet:
„ezekkel a nem tudom az d,b portokat beállítani.”
Tulajdonképpen mit akarsz beállítani? Az adatlap szerint ezek eleve digitális portok.
(#) vicsys válasza trudnai hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
1W-os, amolyan power ledek. 200mA-rel lehetne hajtani, de a biztonság kedvéért csak 100mA-et engedtem át. Láthatod a videon is, hogy így is elég rendes fénye van.
(#) juhika válasza potyo hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Nos, hogy így mondod meg fogom nézni holnap. Nem esküdnék meg rá, hogy nem hagytam nullán.
(#) juhika válasza szilva hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Onnan veszem, hogy annyit görcsöltem már az osztóval, hogy szinte minden porcikáját mértem, számoltam. Áramot, feszt, ellenállást változtattam és mindig valami 27 Ohm van a komparátor bemenete és a GND között.

A vicc az egészben, hogy a komparátor tulképpen működik. A komparátor regiszter kimenetét egy leddel láthatóvá teszem. A komp. bemeneteket a kicsi belső ellenállásra számolva illesztem és változtatom, és tökéletesen úgy működik ahogy kell.

A komparátor belső Vref ellenállásai kikapcsolva, csak egy komparátor van bekapcsolva. Külső elektromos kialakítás csak egy fix ellenállás osztó lenne az egyik bemeneten a másikon meg egy poti szintén osztóként rakva.

agyam elszáll már tőle......

(holnap megnézem, hogy nem-e nullán hagytam a lábakhoz tartozó TRISt, Ha igen akkor felkötöm magam)
(#) peti12 válasza icserny hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Kösz a választ, olyat szeretnék hogy van10db komparátorom különböző referenciaszintekkel és a komparátor kimeneteinek függvényébe írja ki 7 szegmensesre az értéket. A programot nagyjából tudom csak eddig 887-es pic en dolgoztam most pedig vetttem egy saját 877-es et és ez más parancsokkal működik.
(#) szilva válasza juhika hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Pedig ott valami olyasmi lesz, amire potyo is utalt, és valószínűleg a kimenetet próbálod erőszakkal vezérelni kívülről. Ellenőrizd a komparátorhoz tartozó portbitek beállítását!

Fel semmiképp se akard kötni magad, főleg nem egy ilyen apróság miatt! A "vén rókákkal" is előfordulnak hasonló bakik, aztán mikor kiderül a hiba, az ember csak a homlokára csap, maximum káromkodik magában egyet.
(#) watt válasza peti12 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Az A porton kell beállítani, hogy digit IO legyen, a többit nem az eleve az. Ez is benne van az adatlapban az AD résznél. Ha nem boldogulnál szólj, megmondom mit kell nézz!
Következő: »»   916 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem