Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   11 / 308
(#) elektro válasza t-dani hozzászólására (») Máj 11, 2007 /

hy hát akadt már minden féle. Az audiophil kategoriát kedvelem épiteni barkácsolgatni. elsősorban FET imádó vagyok de ha nem FETes akkor sem baj. Kezdések egy darlinton végtranyós erősitőt épitettem rengeteget szitam is vele. Utána megrendelésre pár IC ezeket utálom de ha azért fizetnek. Van most egy 1200W az durva az egyik oldal kész megrendelésre megy szintén. Igazából nem ez a nehéz elsősorban hanem azt beüzemelni ahoz a kellő műszereket megszerezni. Tápegység pl egy 1200Whoz már erőss kell ráadásul szimetrikus kell áramgenerátoros. Szkóp hangenerátor. Műterhelés erre felhivom a figyelmet mert itt nem elég két összesavart ellenállá. Nekem mondjuk volt egy ellenállásokból összefűzött de az elpukkat 800Wkörül. Én ajálom mindenkinek a fűtőszál egy üveg desztilát vizben.
(#) elektro válasza elektro hozzászólására (») Máj 11, 2007 /

ja lemaradt hogy most tanulgatom a csöves erősitöket itt egy másik topicban nah abban totál kezdő vagyok.
(#) t-dani válasza elektro hozzászólására (») Máj 12, 2007 /

Szia elektro!

Idézet:
„Szkóp hangenerátor.”

Az micsoda, ha szabad érdeklődnöm? Miket tud egy olyan?

Üdv
Dani
(#) elektro válasza t-dani hozzászólására (») Máj 12, 2007 /

hy
hát egy kicst nehéz lesz elmondani de megpróbálom.
Kezdjük az oszcilloszkóppal. Ez elsősorban feszültséget mér. De nem akárhogy. Nem kiírja vagy az ujjak azt is tudják. Na lényege hogy pl a fizika órán beszéltetek már a váltóáramról és annak formályával. Tudod sinus jel hullám hegy és völgy. Ne ez a készülék ezt a jelalakot jelzi. Vagyis a ha egy elemet rákötsz akkor csak egy egyenes vonalat mutat egy bizonyos kitéréssel. Azért egyenes a vonal mert nincs fesz ingadozás. Ha pl fogsz egy olyan tápegységet aminek lehet szabályozni a kimeni feszültségét rákötöd és nagy nagyon gyorsan oda visza tekered akkor egy hullámhoz hasonlót fogsz látni vagyis látod hogyan változik a feszültség. (ez végülis csak egy példa a valóságban nehezen tudod 20-40Hzkörül változtani a fesz de példának elmegy.) A fögvény generátor vagy funkció generátor vagy hangenerátor ként is szokták emlegetni. Ez e készülék arra jó hogy jeleket állít elő külömböző formában. Általánosságban sinus négyszög hűromszög ennek van olyan módusolata amit fürész jel ami lehet jobbos balos ez az dönti el hogy először maxfeszről megy le 0ra vagy 0ról megy föl maxra és innen hirtalan le. Ezeknek a jelformáknak neten utána tudsz nézni. Ezeket a jelformáknak a frekvenciáját tudod változtatni. Gondolom felmerültbenned hogy mi ennek az értelme. Vegyük alapul az erősítőt mérését. Megépítettél egy erősítőt elsőbekapcsolás vagy élesztésnek is mondják. Bekacsolod ha nem találsz semmi különöset sok áramfelvétel füst ilyenek. Akor a bemenetére nem zenét kötsz hanem ezt a fügvénygenerátort beállítod hogy sinus jel és mondjuk 1kHz és olyan 0.4V. A kimenetére teszel egy műterhelés lehet hangszórót is de nagyon rosz halgatni a sipolást vagy dübögést. Megha leégeted a hangszórót akkor tönkreteheti az ujj erősítőt. NAh lényeg ráteszel egy műterhelést és a szkópot. Ha mindn jól megy ott lesz a sinus jel csak nagyobb feszültségben erősítéstől függően. Itt meg lehet vizsgálni a jelet hogy mennyit tozít az erősítő. Meddig erősít illetve mekkora frekvenciáig. NAh dióhéjban ennyit...
(#) Benkutya hozzászólása Máj 13, 2007 /

Helló, sulim melleti kisboltba kaphato 1,5 kW-os leválasztó toroid, ugyebár 230-ra. Szal nyáron csináljuk meg apámmal a műhelyem és hallottam, hogy egésséges 1 leválasztó trafó a műhelyek hálozatára. egyépként 9k-ba kerül a 30k helyett
Sajnos azzal sem vagyok tisztába, hogy tul. képpen mire jó a leválasztó trafó, valaki elmagyarázná részletesen pls? köszi!
(#) KTobi válasza Benkutya hozzászólására (») Máj 13, 2007 /

A trafó kivezetéséről ha üzemeltetsz valamit, és megfogod, megnyalod a fázist (vagy nullát) nem lessz semmi bajod, mert ugye nem záródik az áramkor. Nehogy a nulláját leföldeld!
Csak akkor lesz bajod, ha megfogod mindkét kivezetését. Ami ritka eset.
(#) Benkutya válasza KTobi hozzászólására (») Máj 13, 2007 /

Már értem, akkor ezek szerint nagy szükség lennerá a műhelyembe

Azé nem hiszem ha megnyalom még megse csíp
(#) elektro válasza Benkutya hozzászólására (») Máj 13, 2007 /

hid csak el. Gondold végig. A konektorban a 0 le van földelve a villanyórában. Azért ráz a fázis mert rajta vagy az áramkör egyik polusán. Ha megfogod a fázis akkor ugye szárod az áramkört. Majd figyeld meg a póznabuzikat (villanszerelőket.) mikor kötik be vagy ki az áramot. Nem kapcsolják le az egész hálózatot a azért hogy egy házat bekössenek. Hanem van nekik überfasza cipőjük. Ami szigetel és így nincsenek rajta a hálózaton ugyan is nem érintkeznek a földel. Ezért fogdossák olyan nyugodtan a vezetéket. A leválasztó ugyan ilyen csak alapból nincs leföldelve a nulla nem kell cipőt venni. HA megfogod a nullát a leválasztón és úgy taperolod a leválasztót akkor ugyan az mintha a konektort taperolnád sőt durvább mert mindennek van ellenállása és mikor közvetlen össze vagy kötve a nullával akkor a legkisseb az ellenállás magyarul sokkal nagyobb áram tud áthaladni rajtad.
(#) Benkutya válasza elektro hozzászólására (») Máj 13, 2007 /

és nemis bizserget meg semmi? Amúgy láttam már a www.rotten.com-on egypár szénné éget "póznabuzit"de ők biztos részegek voltak
(#) isamisa válasza Benkutya hozzászólására (») Máj 13, 2007 /

Ajánlom gyorsan vedd meg azt a trafót, mert ilyen jó áron sehol nem kapsz egy új 230-as toroid levállasztó trafót...

És amugy is, bírja 27Hz-től 2000Hz-ig
(#) elektro válasza tgpetrjan hozzászólására (») Máj 13, 2007 /

hy nagyon eltüntél. Tán csinálod a hiperszuper erősítő mérőt?
(#) Ricsa válasza elektro hozzászólására (») Máj 13, 2007 /

Rohadt jó ez a póznabuzi szó!
(#) elektro válasza Ricsa hozzászólására (») Máj 14, 2007 /

hy
jah komoly. Száraz fára mászik a körtéért....
(#) patexati válasza Benkutya hozzászólására (») Máj 14, 2007 / 1

Nem szabad a leválaszó trafót rákötni az egész műhelyre!Egy dugaljat rakj rá és egyszerre csak egy készüléket üzemeltess róla így biztonságos csak!(másik készüléken keresztül esetleg földelhet antenna,átjátszókábel,stb és akkor olyan mint ha nem is lenne!)
(#) KTobi hozzászólása Máj 14, 2007 /

A témához visszatérve.
Az én műhelyem még szegényes.
Szerencsémre nekem a szüleim állják a kölcségeket , de csak az anyagiakat, segíteni az elektronikához nem tudnak .
A pincében vagyok, ott dolgozok (-nák, ha bokáig áll a víz ).
A csoportosítást láttam Topi papírzacskókkal oldta meg (szerencsétre nálunk senki se dohányzik = nincs gyufásdoboz ). Ez jó ICre, Tranzistorokra, diódákra, ahol egy-két darab megy egy zacskóba.
De mit lehet csinálni a kondikkal, ellenállásokkal? Hogy lehet őket csoportosítani?

Képet majd később, ha lessz mivel dicsekedni.
(#) Slope válasza patexati hozzászólására (») Máj 14, 2007 /

Idézet:
„Egy dugaljat rakj rá és egyszerre csak egy készüléket üzemeltess róla így biztonságos csak!(”

A régi szabvány ezt mondta...

Az új szabvány szerint több eszközt is üzemeltethetsz azzal a kitétellel, hogy a készülékek testpontját összekötöd egymással (még véletlenül sem földelve, mert akkor megette a fene). Ennek az a lényege, hogy több készülék testpontjának egyidejű érintése esetén sem érhet áramütés, mert egyenpotenciálon vannak.

Egyébiránt minden műhely elengedhetetlen alkatrésze az ÁVK!!!
(#) Benkutya válasza Slope hozzászólására (») Máj 14, 2007 /

Szal védőföldnélküli dugót kell használni, vagyis villásdugót. Azt nem tom, hogy mire használjam, állandó műszereket arról üzemeltessek, vagy próbááramköröket, vagy azokat, amiket éppen szerelek. Mondjuk szerintem utóbbi.
(#) csikosgabi hozzászólása Máj 14, 2007 /

én is most építettem az új műhelyem nekemn egy EV relé lessz benne...
szerintem az egy és jó(és drága)
(#) Slope válasza Benkutya hozzászólására (») Máj 14, 2007 /

Legcélszerűbb az éppen szerelés alatt álló készülékeknél használni, ahol normál üzem mellett is érintkezhetsz magasabb potenciálon lévő alkatrészekkel.

A javított készüléknél amennyiben az gyárilag földelt kivitelű, földelt dugót kell használni, DE NEM SZABAD A HÁLÓZAT FÖLDJÉRE KÖTNI!!! Ennek használata csak akkor szükséges, ha a leválasztott hálózatról több eszközt használsz, mert ekkor a készülékek testpontjait ÖSSZE KELL KÖTNI, de csakis egymással! Hálózati földre nem köthető!!!
(#) Slope válasza csikosgabi hozzászólására (») Máj 14, 2007 /

Abban az esetben nem célszerű az alkalmazása, ha a mérés, javítás során elkerülhetetlen a vezetővel való közvetlen, vagy közvetett érintkezés. Ebben az esetben ugyanis az ÁVK leold, és nem lehet mérni. Ekkor a vezető elválasztás a célszerű megoldás.
(#) t-dani válasza elektro hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

Kész motyodról tudsz mutatni képet?

Üdv
dani
(#) elektro válasza t-dani hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

jah mutatok csak átalakításon van most
(#) t-dani válasza elektro hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

bocs, nem teljessen értem. én kész cuccra gondoltam, ami végleges állapotában van vagy te megépíted és mind átalakíttod?? :eek2:

Üdv
Dani
(#) elektro válasza t-dani hozzászólására (») Máj 28, 2007 /

jah bocs szerintem félre értettük egymást. A műhely van most átalakítás alatt és mostminden be van csomagolva.
(#) keko hozzászólása Jún 13, 2007 /

Ezt sikerült összehozni 30 év alatt.
Első kép
Második kép
Harmadik kép
Negyedik kép
(#) fureszk válasza keko hozzászólására (») Jún 13, 2007 /

(#) tbence3 válasza keko hozzászólására (») Jún 13, 2007 /

Látom van pár IC-d Király. Ügyes vagy!
(#) isamisa válasza keko hozzászólására (») Jún 13, 2007 /

Helló

Én egy dologra lettem figyelmes, a sok IC között, a kulcsok alatt elbújik egy sörnyitó

Anélkül férfi ember nem is tud létezni...

[off] legközelebb használd majd az URL gombot a linkeléshez mert a modik harapnak, és nekünk sem kell majd másolgatni...
(#) gulyi88 válasza isamisa hozzászólására (») Jún 13, 2007 /

szerintem ebben az esetben mindenki kibírja azt az egy szám átírását.. miden link csak a számban tér el, 1, 2, 3, 4
de egyébként egyetértek..
(#) Moderátor hozzászólása isamisa hozzászólására (») Jún 13, 2007

A linkelést kijavítottam.
Amúgy a fiókban egy cigarettás doboz is figyel, szóvel rendes ember!
Következő: »»   11 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem