Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv, mindenkinek!
Én nemrég épitettem egy invertert. Ezt: http://bsselektronika.hu/index.php?id=67 És az vele a problémám hogy az R8-as 47R ellenállás bekapcsolás után elkezd füstölni. A panelt már tünetesen átnéztem egy párszor de semmi hibát nem találtam. A segitséget előre is köszönöm.
+10V utána megvan?
D3 nincs fordítva bekötve? Kikapcsolt állapotban D3-n mekkora ellenállást mérsz?
Üdv.
Én 2x9V~ 50Hz re méretezett trafókat használtam, 100-150W, a primert 240V ra tekertem, méreteztem 0,38mm.Cu-z ből,jó lett. Igaz a hatásfok csak 50% Kb. de terheléssel leadja a 195-210V~ ot. 2x12V primerű trafó nem igazán jó, mert a kapcsoló feteken is esik fesz.g, ráadásul az akkuk is merülnek egy idő után.
Hello!
Ha 2x9 V-os trafót használtam akkor kb 60 V volt csak, ha 2x12V-os akkor kb 100V! És az ic mindig elszállt rövid idő után!
Szia!
Rakd bele a pirossal jelzett alkatrészeket és akkor nem fog elszállni az IC. Bővebben: Link
Hello!
A kondi mellett az milyen dióda, mi a pontos neve? Köszi!
Szia!
15V-os Zener-dióda, a pontos típusa nem kritikus. A két LM IC is tönkre megy, vagy csak a 4047?
Hello!
Csak egy LM ic van benne,de azt szerintem a bezárlatosodott 4047 teszi tönkre.
Kellene tenni a betápra mondjuk egy 1000µF-os kondit, mert az induktív áram csak örjöng a körben mire eléri az akkut.
Valamit D1 és D2 inkább a GND és a 2N3055 kollektorai közé kellene kötni.
Szerintettek ez így müködhet? 3-6V bol kéne 250-300 V egyen feszültséget előállítani.
Köszönöm
Ez majdhogynem csak egy elvi rajz. Trafóadatok nélkül reménytelen.
Fényképezőben van ilyen trafo.Persze gondolom hogy nem mind egyforma.Hogyan tudom kimérni a trafot?Mert nem tudom hogy 5 láb-bol melyik-melyik.Es hogyan tudom szabályozni a feszültséget amit előállít?
Én erre is akarom használni csak nem tudom hogy hol áljan neki vagy hogy honnan áljak neki
Vagy esetleg tudnátok adni valami kapcsolást amivel gyorsan 1-4s alatt fel tudok tölteni egy 500µF os kondit 300V al ? és az egész max 6V-ra menjen
Sziasztok!
DC-DC konvertert szeretnék készíteni 12V-ról 315V-ot kellene produkálnia. Manapság a háztartásban előforduló elektomos eszközök /kivéve motoros/ zöme kapcsolóüzemű táppal működik. Ebből kifolyólag nem szűkséges a napelemből akkumlátorba pumpált energiát visszaalakítani szinuszos, vagy módosított szinuszos 220V-os váltófeszűtséggé , mert a kapcstáp bemenetén rögtön egyenirányítóra kerül. Ezért a SZG,TV, Kompact fénycső stb. kihagyható a fölösleges szinusos oda-vissza alakítgatás. Kipróbáltam egy hálózati egyenirányítót ezen eszközök elé kötve simán működnek. A gyakorlatban csak a begyűjtött zödenergia /napelem/ és a DC-DC konverter teljesítménye szab határt. Az alábbi DC átalakítókkal próbálkoztam, de sajna nem jött össze, ezért ehhez kérek Tőletek segítséget. Ezzel próbálkoztam, de csak a 12V/315V-os átalakító része érdekel, mert nekem űresjáratban is 8A-t fogyasztott. Próbálkozam egy itt látható 50Hz-es változattal is. Ennél is az volt a gondom, hogy kb. 8A körül volt az áramfevétel üresjáratban. Jó lenne pl. ez a Kompakt fénycsöves felturbózva kb.500W-ra és akkor egy ilyen DC-DC-ről mehetne egyidejüleg SZG. TV, világítás stb. Leginkább az 1kW-os inverter lenne jó, bár egyenlőre kissebb /3-500W/ kivitelben szeretném megépíteni. Az elektronika megépítése nem okoz nagy gondot. A fő problémám a trafó méretezése , ezért ehhez kérek segítséget. Van egy E55-20-as ferritmagom, amire a következő van írva: HAGY M2 RL 1250 és úgy látom 0,5mm-es légrése van. Próbáltam 2*4menetes tekercsekkel 0,5-ös huzalból ideiglenes csévén az alábbi kapcsolásokban, de sajna mint írtam üresjáretban is 5A felett volt az áramfelvétel. Segítségeteket köszönettel várom: kepitu
Szia,
ellenütemű konverterben légrés nélküli trafó kell... Esetleg megróbálhatod lecsiszolni precizen az E szárait, hogy megszüntesd a légrést... Vigyázz el ne törjön...
Én javasolnám a pdf fájlt amit csatoltál, abban minden szépen le van írva.
Vagy a 12-220-invertor-sinus...-ot. A másik kettő az inkább csak játéknak jó, komoly cuccot nem bíznék rá. Légrésmentes trafót kaphatsz a ret-nél pl.
Sziasztok!
Szeretném megépíteni csapoka.laci által is említett kapcsolást (http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/555dcac.html), viszont jól jönne egy kis segítség: első: lehet, hogy én vagyok a hülye, de végigmentem az LM555 adatlapján (http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM555.pdf), és még mindig nem teljesen világos, hogy itt a szinusz jellel mi a helyzet. Mert az adott kapcsolásban az LM555 PWM-generátorként üzemel, de akkor ugye kell neki egy input szinusz, ami alapján a modulációt elvégzi... ez a szinusz ez így kialakul az RC komponensek és az 555 belső egyéb elemei által alkotott áramkörön "magától", a kapcsolásból adódóan? Mindenesetre összeraktam a kapcsolást Multisimben, és igen érdekes dolgok jöttek ki a kimeneten. A másik egy amatőr kérdés, de megnyugtatásképp megkérdezem: az alsó (PNP) és feső (NPN) tranzisztor emitterei azok, amik közösek, ugye? A rajz szerint igen. És akkor ezek szerint a DC táp egy egyik kollektorára megy, a másik meg földelt kollektoros... nem nagyon vagyok otthon tranzisztoros kapcsolásokban. Utsó: nekem két, szinkronban működő 400Hz-es inverterre lenne szükségem. Egyszerűen az LM555 kimenetét köthetem nem egy, hanem két független tranzisztor-félhídra (gondolom így hívják) és elhajtja vagy létre jöhet valamilyen nem kívánatos vissza/egymásra hatás? Ha valakinek van ötlet illetve az első két kérdésre válasz, az sokat segítene. Köszönöm, adam
Szia!
Nagyon egyszerű a megoldás, mert ez egyszerűen nem szinuszos kimenetű inverter.
Csao!
Aha, köszi, ez így logikus, nem is tudom miért vettem magától értetődőnek, hogy szinuszos... Viszont akkor azt szeretném megkérdezni, hogy ha az adatlap (http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM555.pdf) 8. oldalán lévő kapcsolást használom és az input (control voltage) lábra egy szinusz jelet küldök, akkor szinuszosan modulálja a jelet, és ha az így kialakuló pulzus-kimenetet juttatom el a tranzisztorokhoz, akkor végeredményben az inverter kimenete (a trafó túloldalán) x Hz-es szinusz lesz? Köszönöm, Ádám
Valahogy úgy van. Ötletadó az 555 modulálásához a CTRL lábon keresztül: D-osztályú erősítő
Hello!
Lehet, hogy nekiállok még egyszer, csinálok egy 500W-os 24V-ról működő részt, ha működik szólok. Második fokozatra [H-híd szinusz] van azóta valami konkrét elképzelésed?
Itt egy vázlat. Elkészítettem a trafót, annak ellenére, hogy a fizikai elrendezésével meg vagyok elégedve, a tekercsek rövidzárással mért értékei elég nagyok Pr rövidzár Sz:12,62%, Sz rövidzár Pr:8,1%, a tekercselés SZ-PR-SZ-PR-SZ a primer rétegek párhuzamosan vannak kötve. Pr rövidzár Pr:6,1%. Pr: 47-49uH, Sz: 20,6mH. 0,6-os huzal 41KHz-re még használható elvileg.
Ha alacsonyabb szórást nem tudsz tekerni, nincs mit tenni.
Viszont akkor ezeket bele kell kalkulálni a feszültség esésbe. 50%-os kitöltésre kell méretezni a 10,5V bemenőfeszültséget, hogy még ott is maradjon tartalék. Nagy áramú relé felesleges a bemenetre, egy rész ha baj van egy sima egyszerű relé úgy is beég, más rész fordított polaritás ellen bőven elég a bizti.
Nem felesleges a nagy áramú relé, mert: elsősorban a fordított polaritást csak így lehet "hozzányúlás mentesen" kiküszöbölni, és először a biztonsági elektronika ellenőrzi, hogy bekapcsolhatnak-e a relék, hacsak a normál működéstől nem égnek be, akkor nem romlanak el... amúgy meg mindegy, mert ingyen vannak mikróból...
De kérdezem én, hogy mivel lehetne alacsonyabb szórást elérni? A legjobb módon lett elkészítve... Az akkufeszültséggel viszont nem számoltam pontosan: Ube 21V, max kitöltés 90%, Pr:4 Sz:81, 383V nem lesz elég, mi? A trafót egyszer úgy is át akarom még tekercselni, csak előbb működjön valahogy, mert a kapcsolóüzemmel sosincs szerencsém... Idézet: „De kérdezem én, hogy mivel lehetne alacsonyabb szórást elérni?” Pl torroidra tekercselni, ilyen alacsony menetszámoknál előnyösebb.
Nem az a meghatározóbb, hogy hogyan helyezkednek el a tekercsek egymáshoz képest?
Ez az elrendezés megfelel 500W-hoz, ha nem akarok kétoldalas nyákot csinálni?
A nyák elmegy. Természetesen rakj vastag vezetőrétegeket.
A csatolásban valóban a tekercsek egymáshoz képesti elhelyezkedése számít. Torroiddal valahogy jobbak az eredmények én legalábbis ezt vettem észtre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |