Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Az IC 6-os kimeneti lábának feszültsége nem lehet több, mint a 2-es láb feszültsége, plusz a dióda nyitófeszültsége. Tehát, ha a bementek 2,4V-on vannak, akkor a kimenet nem lehet több, mint 2,9..3,1V-on. A 4,5V viszont azt jelentené, hogy a kimenet ki van ülve a tápra.. (vagy Led-et raktál bele?) üdv! proli007
Szia
Addig rendben, hogy 741 meghalt,de a 2-3 lábán a feszültségosztónak kb.500mV-ot kellene beállítani. Na ezt nem tudom, mert a feszültség kb. 2,1-2,5V között mozog. Mitől? Üdv Csupasz
Hello!
- Ha az IC halott, akkor sem lehet az IC 2-es lábánál a 6-os láb, 700mV-nál magasabb feszültségű. Mert a dióda nyitóirányú karakterisztikája ezt nem engedheti meg. - A feszültségeket ne a táp GND pontjához képest, hanem az IC COMM (32-es) lábához képest mérd. Ekkor a 3-as lábon a feszültség nem mozoghat. (Ha még is, baj van a táp szűrésével) - De a kapcsolás úgy működik, hogy a 22k-20k/4,7k feszültségosztó, a 3-as lábra leosztja a referencia feszültségét. Az IC pedig ugyan azt a feszültséget állítja be a 2-es lábon (a diódán keresztül folyó árammal), mint ami a 3-ason van. Tehát a 4,7kohm-on és a 2,7kohm-on azonos nagyságú feszültség van. - Így a 2,7kohm-on mért feszültséghez képest a diódán 500..600mV-al nagyobb feszültség van, ami aztán a hőfok változásával együtt változik. (Csak fordított jelleggel) üdv! proli007
Szia
Bocs hogy értetlenkedek, ebben amit írtál, minden igaz. Azt nem értem, honnan kerül a 2,5V az ICL 32 lábára, és a 741 2-3 lábára, ha a 741 be sincs téve a tokba. A 741-el igazad volt, sikerült kettőt is meggyilkolnom.Egy előző hozzászólásodban leírtad, hogy a 741 melyik lábán mit kell mérni,és a 32 lábon 0V-nak kell lenni,na nekem 2,5V. Na ezt nem értem, és már azt sem tudom, hova nyúljak? Egyébként elnézést hogy újra megkérdezem, de kifogytam a 741-ből, és 1458 és358 van itthon.A lábak és a táp átalakításával betehetem? Előre is köszönöm válaszod Üdv: Csupasz
Hello
Lehet hogy túlbonyolítom a kérdést.... Tehát jan 26.-án Erick hozzászólására leírtad az Ic-ken, potikon lévő feszültséget. Nekem a GND-hez képest mindenütt 2,5V van. A potikon, a 741-en, a 32 lábon.És úgy, hogy a 741 be sincs téve, csak a foglalat. Mi lehet a gond? Köszönöm segítséged Üdv: Csupasz
Hello!
Ha az IC 32-es COMMON lába össze van kötve a GND-vel, akkor az 5V tápfeszültség a referencia. (Pontosabban ilyenkor külső referenciát kellene építeni az IC számára.) Ekkor van 0V a 32-es lábon. Ha nincs összekötve, akkor az IC belső referenciája működik. Ennek pozitív feszültsége megegyezik a tápfeszültséggel. (Tehát a +5V-ról "lóg visszafelé" a referencia. Ennek értéke kb. 2,8V. Tehát ilyenkor a GND és a 32-es láb között, 5V-2,8V=2,2V-ot kellene mérni. (Csak ez a tápfesz és a referencia különbsége lesz.) Ezért ha nincs összekötve, célszerű minden mérést a COMMON 32-es lábhoz képest kell mérni. Ekkor persze a mért értékek is mások lesznek, de simán kiszámíthatók.. Ekkor az 4,7 és 2,7kohm-on 280mV esik. A 6-os láb feszültsége a 3-as lábnál 500..600mV-al magasabb. A nulla beállító poti alján 280mV, tetején kb. 1,4V lesz, a 100°C poti tetején, kb. 400mV. (Értékek a 32-es lábhoz képest) A 741 helyett, használhatod bár bármelyik IC-t, de bekötésre figyelni kell (358 pld. kettős OPA) üdv! proli007
Szia
Köszönöm, a segítséged alapján egy MC1458-al megoldottam.Most várom a reggeli fagyot a hitelesítéshez.... Még annyit, hogy az természetes, ha a tizedkijelző szinte folyamatosan számol, és akár 1V-ot is fel-le? Mit lehet csinálni vele? Üdv: Csupasz
Hellóztok!
Már nagyon régóta küszködök egy ICL7107-es hőmérővel, de nagyon nem akar működni. Már a 3.-dik féle nyákot készítettem el hozzá. Az első kettő saját tervezés, egyik sem működött rendesen, most megépítettem ezt, de ez sem akarja az igazságot. Az a baja, hogy mikor beállítom pl. a hideg vízben nulla fokra, egy darabig azon marad, aztán valamerre elindul, vagy a minusz felé, vagy a plusz tartomány felé, ha meleg vízben állítom a 100fokot, ott is ugyan ez történik, vagy felfelé, vagy lefelé indul el a kijelzés!! Az alkatrész értékeke jók, szakadás zárlat nincsen, többször is ellenőriztem. Annyi van, hogy itt a nyákrajzon csak két kondihoz van az írva, hogy fólia, én pedig mindenhova azt tettem, kivéve a tápszűréshez, egyébként az értékek stimmelnek. Esetleg valaki tudna mondani nekem valami ötletet, mit mérjek meg, és hol? Illetve, valaki tudna adni egy tippet arra hogy az 1n4148-as diódát, amivel a hőmérsékletet érzékeli a kapcsolás, hogyan szereljem fel? Most nekem úgy van, hogy be van öntve ragasztóval, és húztam rá egy zsugorcsövet, így nem megy bele a víz kalibrálás közben, ezzel van valami gond esetleg? Köszi a választ előre is!
Esetleg nem lehet hogy egy rádió vevőt építettél? Próbálj a diódára a panelen egy 10-100 nF kondit tenni.
Rádió vevőt?
És ez hogyan magyarázná meg az ingadozást?
Szia!
Ha egy keveset visszaolvasol, proli007 nagyon szépen leírja, mit ,hol kell mérni. Ugyanezzel kínlódtam, és ez alapján oldottam meg... Üdv: Csupasz :yes:
Ma sikerült egy kicsit méregetnem a hőmérőmön. A következő eredményeket hozta a mérésem:
proli007 által szimulált értékek: GND-32-es láb között 2,2V 32-es láb-0poti alja 280mV 0poti teteje 1,4V 32-es láb-100fok poti teteje 400mV 32-es láb és UA741 IC 3-as láb között a feszültség nem ingadozik A 3-as és 2-es lábon ugyanaz a feszültség. Az általam mért értékek: GND-32-es láb között 2,06V 32-es láb-0poti alja 280mV 0poti teteje 1,615V 32-es láb-100fok poti teteje 442mV Még annyi, hogy 2,6Kohm helyett nekem 2,7Kohm van benn, gondolom ez nem lehet az általam leírt hibának a forrása?!
Szia
A feszültségértékek jók, azt kellene megnézni, hogy amikor elindul, valamelyik feszültség változik-e. Ha igen melyik, és miért, ha nem akkor a 7107 lábainak beforrasztását nézd meg. Le volt mosva a panel, nincs rajta valami kosz? Üdv: Csupasz
Hello!
Szeretnék egy olyan hőmérőt építeni a géphez,amivel tudom mérni Pl.: a processzor hőmérsékletét,vagy a videókártya hőmérsékletét, kb 30 foktól mérjen 60-70 fokig (remélem addig nem kell ) Ha lehetséges olyat szeretnék csinálni,amihez nem kell PIC,mert ahhoz még nem értek,de szeretném majd megtanulni azt is, és könnyeb beszerezhető alkatrészekből szeretném,ha megoldható. (Hazafelé útba esik a Lomex és onnan szoktam vásárolni,de amiket néztem,azokhoz nem lehet alkatrészt kapni )
Köszi a linket,de ezt már én is néztem,de ehhez sem volt alkatrészük
Lehet csak én vagyok ilyen szerencsétlen,mert mindig így járok.
Heló ! Ki , milyen 2 ledes kijelzős hőmérőt ajánl, olcsót, egyszerűt?
Érdekes, hogy külföldi oldalakat linkeltél, hiszen itt a kapcsolások között is van...
Bővebben: Link
Köszi előre is, csak az LM75-el az a baj, hogy szegeden se a Retben, sem Szatellitban nincs, Dallasost tudnék venni, de olyan borsos áron, hogy nekem nem érné meg.
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy 7-szegmenses hőmérő kapcsolási rajzot vagy nyáktervet vagy bármit. NEM a lustaság beszél belőlem, csak összedugdostam próbapanelen ötször a két legnépszerűbb kapcsolást, (Kép) és 60 fok alá nem tudtam állítani a potikkal egyiket se. Párszor már félretettem ezt a projektet de most végére szeretnék járni.. Szerintem csak egy feszosztó a probléma, csak annyira nem értek még hozzá. :no: Egy gyűrött papíron lefényképezett kapcsolási rajznak is örülnék, úgyis meg szeretném tervezni a sajátom, de legyen olyan kedves valaki mutasson egy működőképes beállított kapcsolást. Bármilyen segítséget is előre köszönök István
Hello!
Pedig ez működik, úgy hogy a hiba az Ön készülékében van. Olvass vissza.. üdv! proli007
Szia
Ez a kapcsolás tutira működik, valamit az összedugdosáskor mellétettél. Próbáld meg újra, és ha pontos hibaleírást adsz, biztos fog tudni valaki segíteni Üdv: Csupasz
Rendben,
Nem egyszer olvastam már ezt a témát de összedugdosom még egyszer és megpróbálok pontos diagnózist adni. Köszönöm a gyors reakciókat. Majd jelentkezem. István
Hello!
Hogy legyen egy kis viszonyítási alap, mit is kellene mérned.. üdv! proli007
Csodával határos módon sikerült!
Működik a hőmérőm. Egyelőre csak próbapanelen összedugdosva. Csinálok nyáktervet neki aztán ha kész felteszek pár képet. Egyébként ezt hogyan célszerű beállítani/hitelesíteni? Ugyebár van 2 poti: 0C beállító 100C beállító Tegyük fel a 100C beállítót kb.: 50%-ra állítom a nullabeállítót meg "olvadó jégbe merítem" Aztán a 100C beállítót meg forrásban lévő vízbe? Ti hogyan csinálnátok? Köszi a segítséget István
Szia
Az elgondolás jó, csak ha forr a víz, az nem biztos hogy 100°C Olvadó jég az kb. 0°C Egyébként a hegymászók azért használnak kuktát. A Himaláján márt 40°C forrhat a víz. Én azt vettem észre, hogy lakhelyemen 82…..84°C forr a víz. Az meg nem 100°C Edény falához ne legyen közel a érzékelő mert a környezeti befolyásolja. Vigyázz, a dióda megrepedhet, a gyors hőmérsékletváltozástól. A dióda nem cserélhető beállítás nélkül. Jó lenne, ha másik hőmérővel, ellenőriznéd a hőfokokat. Üdv.
Szia
Örükök hogy sikerült összehozni! Paneltervet is találsz az oldalon inkább azt készíts el. Beállításkor használj ellenörző hőmérőt, és ne lepődj meg, de az egyik szint elviszi a másikat, tehát többször kellesz állítani. Üdv: Csupasz
Sziasztok!
Én is nagyon örülök, hogy ötödjére sikerült összerakni jól.. Igazából a gond az volt, hogy elég régi ez a próbapanel és UTP -ből bontott vékony kábeleket használok összedugdosásra, amik eléggé lötyögnek a kitágult lyukakba... Most véletlenül feszült minden csatlakozás. Megnéztem a nyákrajzokat egész jók, sőt de ma indulunk Barátnőmmel nyaralni siófokra és ha továbbra is ilyen idő lesz lehet, hogy nyáktervet készítek fürdés helyett.. A hőfokbeállításnál gondoltam erre a forrásban lévő víz problémára. Szerintem belelógatok a vízbe még két hőmérőt, egy digitálisat és egy higanyosat amit kórházba használnak és több mint 100°C -ot is mér. Ha találok Wi-Fi -t valahol akkor jelentkezem. Szép napot! István |
Bejelentkezés
Hirdetés |