Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses LED kijelzős hőmérő
Lapozás: OK   14 / 23
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Hello!
Az IC 6-os kimeneti lábának feszültsége nem lehet több, mint a 2-es láb feszültsége, plusz a dióda nyitófeszültsége. Tehát, ha a bementek 2,4V-on vannak, akkor a kimenet nem lehet több, mint 2,9..3,1V-on. A 4,5V viszont azt jelentené, hogy a kimenet ki van ülve a tápra.. (vagy Led-et raktál bele?)
üdv! proli007
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Szia
Addig rendben, hogy 741 meghalt,de a 2-3 lábán a feszültségosztónak kb.500mV-ot kellene beállítani.
Na ezt nem tudom, mert a feszültség kb. 2,1-2,5V között mozog.
Mitől?
Üdv
Csupasz
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Hello!
- Ha az IC halott, akkor sem lehet az IC 2-es lábánál a 6-os láb, 700mV-nál magasabb feszültségű. Mert a dióda nyitóirányú karakterisztikája ezt nem engedheti meg.
- A feszültségeket ne a táp GND pontjához képest, hanem az IC COMM (32-es) lábához képest mérd. Ekkor a 3-as lábon a feszültség nem mozoghat. (Ha még is, baj van a táp szűrésével)
- De a kapcsolás úgy működik, hogy a 22k-20k/4,7k feszültségosztó, a 3-as lábra leosztja a referencia feszültségét. Az IC pedig ugyan azt a feszültséget állítja be a 2-es lábon (a diódán keresztül folyó árammal), mint ami a 3-ason van. Tehát a 4,7kohm-on és a 2,7kohm-on azonos nagyságú feszültség van.
- Így a 2,7kohm-on mért feszültséghez képest a diódán 500..600mV-al nagyobb feszültség van, ami aztán a hőfok változásával együtt változik. (Csak fordított jelleggel)
üdv! proli007
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Szia
Bocs hogy értetlenkedek, ebben amit írtál, minden igaz.
Azt nem értem, honnan kerül a 2,5V az ICL 32 lábára, és a 741 2-3 lábára, ha a 741 be sincs téve a tokba.
A 741-el igazad volt, sikerült kettőt is meggyilkolnom.Egy előző hozzászólásodban leírtad, hogy a 741 melyik lábán mit kell mérni,és a 32 lábon 0V-nak kell lenni,na nekem 2,5V.
Na ezt nem értem, és már azt sem tudom, hova nyúljak?
Egyébként elnézést hogy újra megkérdezem, de kifogytam a 741-ből, és 1458 és358 van itthon.A lábak és a táp átalakításával betehetem?
Előre is köszönöm válaszod
Üdv:
Csupasz
(#) Csupasz válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Hello
Lehet hogy túlbonyolítom a kérdést....
Tehát jan 26.-án Erick hozzászólására leírtad az Ic-ken, potikon lévő feszültséget.
Nekem a GND-hez képest mindenütt 2,5V van. A potikon, a 741-en, a 32 lábon.És úgy, hogy a 741 be sincs téve, csak a foglalat.
Mi lehet a gond?
Köszönöm segítséged
Üdv:
Csupasz
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Hello!
Ha az IC 32-es COMMON lába össze van kötve a GND-vel, akkor az 5V tápfeszültség a referencia. (Pontosabban ilyenkor külső referenciát kellene építeni az IC számára.) Ekkor van 0V a 32-es lábon.
Ha nincs összekötve, akkor az IC belső referenciája működik. Ennek pozitív feszültsége megegyezik a tápfeszültséggel. (Tehát a +5V-ról "lóg visszafelé" a referencia. Ennek értéke kb. 2,8V. Tehát ilyenkor a GND és a 32-es láb között, 5V-2,8V=2,2V-ot kellene mérni. (Csak ez a tápfesz és a referencia különbsége lesz.)
Ezért ha nincs összekötve, célszerű minden mérést a COMMON 32-es lábhoz képest kell mérni. Ekkor persze a mért értékek is mások lesznek, de simán kiszámíthatók..
Ekkor az 4,7 és 2,7kohm-on 280mV esik. A 6-os láb feszültsége a 3-as lábnál 500..600mV-al magasabb. A nulla beállító poti alján 280mV, tetején kb. 1,4V lesz, a 100°C poti tetején, kb. 400mV. (Értékek a 32-es lábhoz képest)
A 741 helyett, használhatod bár bármelyik IC-t, de bekötésre figyelni kell (358 pld. kettős OPA)
üdv! proli007
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Köszönöm a válaszod
Üdv:
Csupasz
(#) Csupasz válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia
Köszönöm, a segítséged alapján egy MC1458-al megoldottam.Most várom a reggeli fagyot a hitelesítéshez....
Még annyit, hogy az természetes, ha a tizedkijelző szinte folyamatosan számol, és akár 1V-ot is fel-le?
Mit lehet csinálni vele?
Üdv:
Csupasz
(#) Erick hozzászólása Márc 13, 2011 /

Hellóztok!

Már nagyon régóta küszködök egy ICL7107-es hőmérővel, de nagyon nem akar működni. Már a 3.-dik féle nyákot készítettem el hozzá. Az első kettő saját tervezés, egyik sem működött rendesen, most megépítettem ezt, de ez sem akarja az igazságot. Az a baja, hogy mikor beállítom pl. a hideg vízben nulla fokra, egy darabig azon marad, aztán valamerre elindul, vagy a minusz felé, vagy a plusz tartomány felé, ha meleg vízben állítom a 100fokot, ott is ugyan ez történik, vagy felfelé, vagy lefelé indul el a kijelzés!! Az alkatrész értékeke jók, szakadás zárlat nincsen, többször is ellenőriztem. Annyi van, hogy itt a nyákrajzon csak két kondihoz van az írva, hogy fólia, én pedig mindenhova azt tettem, kivéve a tápszűréshez, egyébként az értékek stimmelnek. Esetleg valaki tudna mondani nekem valami ötletet, mit mérjek meg, és hol? Illetve, valaki tudna adni egy tippet arra hogy az 1n4148-as diódát, amivel a hőmérsékletet érzékeli a kapcsolás, hogyan szereljem fel? Most nekem úgy van, hogy be van öntve ragasztóval, és húztam rá egy zsugorcsövet, így nem megy bele a víz kalibrálás közben, ezzel van valami gond esetleg?

Köszi a választ előre is!
(#) proba válasza Erick hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Esetleg nem lehet hogy egy rádió vevőt építettél? Próbálj a diódára a panelen egy 10-100 nF kondit tenni.
(#) Erick válasza proba hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Rádió vevőt?
És ez hogyan magyarázná meg az ingadozást?
(#) Csupasz válasza Erick hozzászólására (») Márc 13, 2011 /

Szia!
Ha egy keveset visszaolvasol, proli007 nagyon szépen leírja, mit ,hol kell mérni.
Ugyanezzel kínlódtam, és ez alapján oldottam meg...
Üdv:
Csupasz :yes:
(#) Erick hozzászólása Márc 15, 2011 /

Ma sikerült egy kicsit méregetnem a hőmérőmön. A következő eredményeket hozta a mérésem:

proli007 által szimulált értékek:
GND-32-es láb között 2,2V
32-es láb-0poti alja 280mV
0poti teteje 1,4V
32-es láb-100fok poti teteje 400mV
32-es láb és UA741 IC 3-as láb között a feszültség nem ingadozik
A 3-as és 2-es lábon ugyanaz a feszültség.

Az általam mért értékek:
GND-32-es láb között 2,06V
32-es láb-0poti alja 280mV
0poti teteje 1,615V
32-es láb-100fok poti teteje 442mV

Még annyi, hogy 2,6Kohm helyett nekem 2,7Kohm van benn, gondolom ez nem lehet az általam leírt hibának a forrása?!
(#) Csupasz válasza Erick hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Szia
A feszültségértékek jók, azt kellene megnézni, hogy amikor elindul, valamelyik feszültség változik-e.
Ha igen melyik, és miért, ha nem akkor a 7107 lábainak beforrasztását nézd meg.
Le volt mosva a panel, nincs rajta valami kosz?
Üdv:
Csupasz
(#) john94 hozzászólása Máj 23, 2011 /

Hello!
Szeretnék egy olyan hőmérőt építeni a géphez,amivel tudom mérni Pl.: a processzor hőmérsékletét,vagy a videókártya hőmérsékletét, kb 30 foktól mérjen 60-70 fokig (remélem addig nem kell )
Ha lehetséges olyat szeretnék csinálni,amihez nem kell PIC,mert ahhoz még nem értek,de szeretném majd megtanulni azt is, és könnyeb beszerezhető alkatrészekből szeretném,ha megoldható.
(Hazafelé útba esik a Lomex és onnan szoktam vásárolni,de amiket néztem,azokhoz nem lehet alkatrészt kapni )
(#) vicsys válasza john94 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

(#) john94 válasza vicsys hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Köszi a linket,de ezt már én is néztem,de ehhez sem volt alkatrészük
Lehet csak én vagyok ilyen szerencsétlen,mert mindig így járok.
(#) janikukac hozzászólása Júl 10, 2011 /

Heló ! Ki , milyen 2 ledes kijelzős hőmérőt ajánl, olcsót, egyszerűt?
(#) san398 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

PIC-es AVR-es
Mindkettőnél lehagyhatod a 3. kijelzőt és már is 2db 7-szegmenses a kijelzőn mutatja a hőfokot.
(#) vicsys válasza san398 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Érdekes, hogy külföldi oldalakat linkeltél, hiszen itt a kapcsolások között is van...
Bővebben: Link
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Köszi előre is, csak az LM75-el az a baj, hogy szegeden se a Retben, sem Szatellitban nincs, Dallasost tudnék venni, de olyan borsos áron, hogy nekem nem érné meg.
(#) PIC hozzászólása Júl 18, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék kérni egy 7-szegmenses hőmérő kapcsolási rajzot vagy nyáktervet vagy bármit.
NEM a lustaság beszél belőlem, csak összedugdostam próbapanelen ötször a két legnépszerűbb kapcsolást, (Kép)
és 60 fok alá nem tudtam állítani a potikkal egyiket se.
Párszor már félretettem ezt a projektet de most végére szeretnék járni..
Szerintem csak egy feszosztó a probléma, csak annyira nem értek még hozzá. :no:
Egy gyűrött papíron lefényképezett kapcsolási rajznak is örülnék, úgyis meg szeretném tervezni a sajátom, de legyen olyan kedves valaki mutasson egy működőképes beállított kapcsolást.

Bármilyen segítséget is előre köszönök

István
(#) proli007 válasza PIC hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Hello!
Pedig ez működik, úgy hogy a hiba az Ön készülékében van. Olvass vissza..
üdv! proli007
(#) Csupasz válasza PIC hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Szia
Ez a kapcsolás tutira működik, valamit az összedugdosáskor mellétettél.
Próbáld meg újra, és ha pontos hibaleírást adsz, biztos fog tudni valaki segíteni
Üdv:
Csupasz
(#) PIC hozzászólása Júl 18, 2011 /

Rendben,

Nem egyszer olvastam már ezt a témát de összedugdosom még egyszer és megpróbálok pontos diagnózist adni. Köszönöm a gyors reakciókat.
Majd jelentkezem.

István
(#) proli007 válasza PIC hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Hello!
Hogy legyen egy kis viszonyítási alap, mit is kellene mérned..
üdv! proli007
(#) PIC hozzászólása Júl 22, 2011 /

Csodával határos módon sikerült!
Működik a hőmérőm. Egyelőre csak próbapanelen összedugdosva. Csinálok nyáktervet neki aztán ha kész felteszek pár képet. Egyébként ezt hogyan célszerű beállítani/hitelesíteni?
Ugyebár van 2 poti:
0C beállító
100C beállító
Tegyük fel a 100C beállítót kb.: 50%-ra állítom a nullabeállítót meg "olvadó jégbe merítem"
Aztán a 100C beállítót meg forrásban lévő vízbe?
Ti hogyan csinálnátok?

Köszi a segítséget

István
(#) fongab válasza PIC hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Szia
Az elgondolás jó, csak ha forr a víz, az nem biztos hogy 100°C Olvadó jég az kb. 0°C Egyébként a hegymászók azért használnak kuktát. A Himaláján márt 40°C forrhat a víz. Én azt vettem észre, hogy lakhelyemen 82…..84°C forr a víz. Az meg nem 100°C Edény falához ne legyen közel a érzékelő mert a környezeti befolyásolja. Vigyázz, a dióda megrepedhet, a gyors hőmérsékletváltozástól. A dióda nem cserélhető beállítás nélkül.
Jó lenne, ha másik hőmérővel, ellenőriznéd a hőfokokat.
Üdv.
(#) Csupasz válasza PIC hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Szia
Örükök hogy sikerült összehozni!
Paneltervet is találsz az oldalon inkább azt készíts el.
Beállításkor használj ellenörző hőmérőt, és ne lepődj meg, de az egyik szint elviszi a másikat, tehát többször kellesz állítani.
Üdv:
Csupasz
(#) PIC hozzászólása Júl 23, 2011 /

Sziasztok!

Én is nagyon örülök, hogy ötödjére sikerült összerakni jól..
Igazából a gond az volt, hogy elég régi ez a próbapanel és UTP -ből bontott vékony kábeleket használok összedugdosásra, amik eléggé lötyögnek a kitágult lyukakba... Most véletlenül feszült minden csatlakozás.

Megnéztem a nyákrajzokat egész jók, sőt
de ma indulunk Barátnőmmel nyaralni siófokra és ha továbbra is ilyen idő lesz lehet,
hogy nyáktervet készítek fürdés helyett..
A hőfokbeállításnál gondoltam erre a forrásban lévő víz problémára. Szerintem belelógatok a vízbe még két hőmérőt, egy digitálisat és egy higanyosat amit kórházba használnak és több mint 100°C -ot is mér.

Ha találok Wi-Fi -t valahol akkor jelentkezem.

Szép napot!

István
Következő: »»   14 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem