Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Nagyon komoly. Ezen kívül mit kellene még tudni? Hiszen a motoron kívül semmi más nincs rajta.
Nem tudom hogy hány V-ról üzemel meg hogy milyen szabályzó lenne hozzá ideális, a motorból két vastagabb és két vékonyabb vezeték jön ki. A két vékonyabb sejtésem szerint az állórészről jön.
A négy vezeték alapján lehet külső gerjesztésű, de a vékonyak akár fordulatszám jeladó kivezetései is lehetnek.
Ezt először ki kell deríteni. A külső gerjesztés ellenállását is mérd meg! Meg kell hajtani szabályozható akkutöltőről. Ha esetleg áramot is tudsz mérni, az jó. Ha külső gerjesztésű, akkor a két vékony szálat párhuzamosan kell kötni a másik kettővel. A fordulatszámon már látod, mekkora feszültséget igényel.
Na beindítottam az előtolót. A két vékony vezeték gerjesztő tekercs kivezetései melynek ellenállása 57ohm. A motort 28,8V-ról próbáltam ki ekkor 2A-ert vett fel. A görgők körülbelül 100ford/min-el forogtak
Sokallom a fél A gerjesztőáramot. 12-14 W állandóan "éjjel-nappal", ha hegesztesz, ha nem. Szerintem 12-14 V-nál nagyobb feszültségről nem érdemes táplálni, legfeljebb ha állandóan 1,6-os huzallal 400 A-rel hegesztesz.
A gerjesztésre rákapcsolni a 12 V-ot, a forgórészre meg szabályozva. Persze a gerjesztést is a relé kapcsolhatja, akkor nem fogyaszt állandóan. Az előtolás leállítása (utánfutásfékezés) külön relével késleltetéssel oldható meg.
Hello! Ma rájöttem hogy ez az előtoló a Wemi 500-asé ennek megvan az előtolás szabályzó panelje is csak nincs összekötve a kettő. A panelre rá van írva hogy 36V dc akkor gondolom a motor is 36V-os nem? Hogyan tudnám összekötni a kettőt?
Szerintem WEMI 800-as,vagy régi 500-as ,de semmi esetre sem FX 500 kártya. És 36V-os. Az összekötéséről rajzot csak akkor tudok adni,ha a félautónyi könyvtáram a helyére kerül,mivel jelenleg az egész egy nagy kupacban van átköltöztetés miatt.
Én a gépen azt olvastam hogy WEMI 500. Elég régi mert a 80-as években használták
Ma megnéztem a gépnek a darabjait nagyjából megnéztem hogy melyik vezeték megy a panelhez, volt néhány vezeték ami egy olyan potméterhez megy ami a feszültséget szabályozná, illetve voltak vezetékek amelyek egy másik panelhez vezettek. Megvan a trafója is ami szerintem az előtolónak volt a tápja csak annyi a baj hogy valaki elvágta a kábeleket sajna
A régi 800-as gépről van valami rajzom, de -mint korábban írtam-, költöztetem a könyvtáramat,és kissé nehéz lesz megtalálni. Ha lesz időm,holnap megkeresem,és a bekötési rajzot beszkennelem.
Hello!
Megkérdezhetném hogy ez a Wemi 800-as gépnek a feszültségszabályzója tirisztoros volt? Illetve megnéztem ennek a panelnek a kivezetéseit és van rajta 3 kivezetés ami a tirisztorról jön ki 3 ami gondolom a - lehet, meg vannak kivezetések amik a reléből jönnek ki. Ez a relé mit kapcsolhat?
Igen, tirisztoros volt, és ugyanaz a tolásszabályzó kártya volt benne,amelyiknek a képét feltetted. Még nem volt időm arra,hogy átforgassam a padlótól a mennyezetig felrakott doksikat, de megpróbálom megkeresni.
Helo! Akkor a mellékelt képen lenne a tirisztor vezérlője?
És ha szerzek tirisztort akkor ezzel a panellal tudom vezérelni? Azt tudom hogy néhány pontban össze volt kötve a két panel.
"Akkor a mellékelt képen lenne a tirisztor vezérlője?"
Igen,pontosan. Ma este kerestem egy órát a kupacokban,de nem találtam. Holnap este még egyszer nekilátok,hátha előkerül. A tirisztorvezérlő bekötési rajza is benne van a doksiban-azt hiszem.
Ehhez a tirisztor vezérlőhöz mindegy hogy milyen típusú tirisztort veszek? És még egy kérdés a trafó 3f 200A-es akkor a tirisztoroknak is 200A-eseknek kell lenni vagy elég a kisebb teljesítményű?
A 800A-es gépben 250A-es tirisztorok vannak, de 6 fázisú(2x3fázis,+középmegcsapolás) az egyenirányítás. Tehát ha 200A-es a trafó,akkor akár a 100A-es tirisztor is bőségesen elég,ha a trafó kivitele ugyanolyan mint a WEMI-nél.
Tehát akkor az én Hetra 200-as trafómat nem fogom tudni ezzel a panellel vezérelni? Vagy most már nem értem.
Hetra 200-ast kb. 15 éve javítottam utoljára,már nem emlékszem,hogy milyen kapcsolású a szekunder, de az biztos,hogy nem 2x3fázisú. bizonyára ez a vezérlő is használható hozzá, csak nem kell mind a 6 tirisztort bekötni. Ha sikerül megtalálnom a WEMI rajzát, akkor első dolgom lesz,hogy feltegyem, és akkor megérted,miről is írok.
Az én Hetra SVE200-asom szekundere deltába van kötve de ez még a régebbi típus amibe a nagy ventilátor van .
Igen deltába van kötve a szekunder.
sziasztok,egy Iskravar 170A fogyoelektrodas geprol szeretnek megtudni par infot! A kerdesem a kovetkezo:egy ilyen gepet lehetne e egy kicsit felerositeni kb190A korulire?Ha ez megoldhato lenne utana egy masik hazba szeretnem bepiteni amibe belemenne a 15kg-os huzal es lecserelnem a tolomuvet egy kicsit komolyabbra!
De eloszor is a teljesitmeny novelese lehetseges e valmilyen modon?valaszokat elore is koszonom!
Szia,
szép pedáns munka,látszik hogy mester vagy... Azért hozzáteném hogy a hálózati trafónak kis belső ellenálásúnak kell(ene) lenni,akkor pedig a diódák hűtése lehet hogy kevés lenne...Hány Amperra számítasz?Van egy félkész gépem,ha továbbjutok vele teszek fel képeket
Szia!
A ledes számkijelzők mit mutatnak? (heg.áramot,vagy mit) A másik kérdésem alúl a dugaljaknál mit szabályozol ? és ilyen dugót és dugaljat lehet e kapni hegesztéstechnikai szaküzletben,vagy hol? Köszönettel:Józsi
Szia! egyik kijelző áramerősség a másik a feszültséget méri.
A dugaljak funkciói: 1:Co hegesztő. 2:váltóáramú ívhegesztő. 3:egyenáramú ívhegesztő. 4:12V bika. A dugókat hegesztéstechnikai szaküzletben vásároltam.
És még pár kép.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |